OPORTUNITATI DE FINANTARE

Alianta EUTOPIA anunta lansarea call-ului 2023 pentru selectarea unei noi cohorte a Young Leaders Academy. Obiectivul EUTOPIA Young Leaders Academy (YLA) este de a sprijini colaborarea intre tineri cercetatori cu potential ridicat, care provin din toate universitatile partenere EUTOPIA, precum si de a sprijini dezvoltarea carierei acestora. Membrii Academiei EUTOPIA YLA vor alcatui o comunitate de lideri de cercetare independenti si promitatori la nivelul aliantei EUTOPIA, care vor impartasi si promova valorile europene si viziunea EUTOPIA privind un mediu academic interconectat.

In cadrul UBB selectia candidatilor (maximum 4 aplicatii) se va desfasura dupa urmatorul calendar:

> pana in 15 iunie 2023: depunerea aplicatiilor (continutul dosarului de aplicatie se gaseste la adresa: https://eutopia-university.eu/english-version/research/young-leaders-academy-yla/young-leaders-academy-call-2023-cohort-2

> 19 iunie 2023: publicarea rezultatelor.

Aplicatiile se trimit prin e-mail pe adresa: romana.cramarenco@ubbcluj.ro

Criteriile de eligibilitate sunt urmatoarele: (1) Candidatii sunt angajati UBB in calitate de cadre didactice sau de cercetare pe perioada nedeterminata sau pe perioada deteminata care acopera cel putin intervalul in care fac parte din EUTOPIA Young Leaders Academy (YLA) (pana in noiembrie 2025); (2) Candidatii se afla la inceputul sau la mijlocul carierei, de preferinta pana in 35 de ani, cu titlul de doctor obtinut intre 2 si 12 ani (excluzand intreruperile pe motive personale, precum concediile medicale, maternitate etc); (3) Se asteapta ca aplicantii sa-si demonsteze potentialul de leadership prin experienta academica anterioara (inclusiv prin coordonarea si supervizarea activitatilor de cercetare) si prin planul de dezvoltare a carierei. Mai multe detalii pot fi gasite la https://eutopia-university.eu/english-version/research/young-leaders-academy-yla/young-leaders-academy-call-2023-cohort-2 sau https://cercetare.ubbcluj.ro/ro/eutopia-young-leaders-academy-fellows/

S-a lansat competitia pentru Fellowshipurile postdoctorale AXA Research Fund, deschisa pentru propuneri de proiecte pe tema “Energia regenerabila: Asigurarea unei tranzitii durabile si echitabile”. Competitia se adreseaza cercetatorilor aflati la inceput de cariera, care au obtinut doctoratul de mai putin de 5 ani si care nu au un post permanent (titular sau in curs de titularizare). O institutie poate participa cu o singura propunere de proiect, motiv pentru care pana in data de 10 mai 2023 cercetatorii din UBB interesati sunt rugati sa isi anunte intentia de participare pe adresa de mail ceso2020.centre@ubbcluj.ro, astfel incat, in caz ca exista mai mult de o propunere, sa se poata asigura posibila armonizare/unificare sau selectie la nivel de UBB. Termenul limita de depunere a propunerii este 15 mai. Informatii suplimentare pot fi gasite la https://www.axa-research.org/en/page/AXA-Fellowships.

Primaria municipiului Cluj-Napoca in parteneriat cu Prof. Dr. Rada Mihalcea (cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca incepand cu anul 2014, profesoara la Universitatea Michigan) a lansat apelul pentru Premiile “Rada Mihalcea pentru Tineri Cercetatori in Stiinta si Inginerie“, Editia a IX-a. Detalii despre conditiile de participare si calendarul competitiei se gasec la link-ul: https://primariaclujnapoca.ro/?na=v&nk=7920-121fbce50c&id=669

Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii a lansat competitia pentru finantarea manifestarilor stiintifice nationale si internationale, precum si a evenimentelor asociate in anul 2023. Propunerile se depun pana in data de 10 mai 2023. Mai multe detalii in link-ul https://www.research.gov.ro/s-a-lansat-competitia-pentru-manifestari-stiintifice-nationale-si-internationale-precum-si-a-evenimentelor-asociate-in-anul-2023-program-5-10-stiinta-si-societate-din-cadrul-pn-iv-10822/.


CONFERINTE, SESIUNI DE COMUNICARI, EVENIMENTE STIINTIFICE

(calendar evenimente stiintifice UBB: https://cercetare.ubbcluj.ro/events/)

Facultatea de Business organizeaza in perioada 4-6 mai 2023 conferinta internationala „Modern Trends in Business, Hospitality, and Tourism”, editia a III-a. Evenimentul se va desfasura in format hibrid, fizic la Facultatea de Business, str. Horea, nr. 7, si online pe platforma Teams. Detalii: https://tbs.ubbcluj.ro/conference/index.html.

In cadrul seriei de tutoriale stiintifice The MolMod Lectures organizate de Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica, va avea loc in data de 3 mai 2023 prezentarea online „Theoretical basis of chemical reactivity” sustinuta de Martin Srnec, iar in 4 mai 2023 prezentarea online „Non-traditional concepts in chemical reactivity” sustinuta de catre acelasi autor. Detaliile de conectare si mai multe informatii despre seria The MolMod Lectures puteti gasi la: http://chem.ubbcluj.ro/molmod_lectures/.

Departamentul de Limbi si Literaturi Romanice va invita in data de 4 mai 2023, ora 12, str. Horea nr. 31, sala Popovici, la conferinta sustinuta de Ovidiu Prejmerean, doctor in filologie al Universitatii Babes-Bolyai si doctorand al Universitatii din Fribourg. Conferinta va aborda tematica interferentelor arta-literatura simbolista in secolul al XIX-lea.

The Free Market Road Show (FMRS), in colaborare cu FSEGA, organizeaza in data de 5 mai 2023, intre orele 10:00 – 12:00, in campusul FSEGA, o conferinta pe teme economice de actualitate, avandu-i ca vorbitori pe Barbara Kolm, Dan Mitchell, Cris Lingle, Per Bylund si Michael Williams. Participarea este gratuita, pe baza de inregistrare la https://freemarket-rs.com/event/fmrs-cluj/.

Facultatea de Biologie si Geologie organizeaza cea de-a VIII-a editie a conferintei „Biodiversitate, Traditii si Actualitate”. Evenimentul va avea loc la Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative, in intervalul 5 – 6 mai 2023. Mai multe informatii se gasesc la link-ul https://biogeo.ubbcluj.ro/biota/.

Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei – Departamentul de Stiinte ale Educatiei organizeaza in perioada 5-6 mai 2023 la Centrul Universitar UBB din Resita, Conferinta „Pedagogia diferentierii – resemnificari conceptuale si praxiologice actuale”. Detalii despre conferinta se gasesc la https://dse.psiedu.ubbcluj.ro/conferinte/pedagogia-diferentierii-resita/.

In cadrul seriei de conferinte organizate in cadrul ERC Starting Grant Nota (NO. 948152) Note-taking and Notebooks as Channels of Medieval Academic Dissemination across, in 6 mai 2023 Elisabeth Decultot (Martin-Luther-Universitat, Halle-Wittenberg) va sustine conferinta cu titlul „Between Reading and Writing. Manuscript Excerpt Collections in 18th Century Germany”. Detalii la https://hiphi.ubbcluj.ro/evenimente?n=Confe_Nota.html.

Institutul Emil G. Racovita pentru Studiul Vietii in Conditii Extreme impreuna cu Fundatia pentru Stiinta si Explorare Medii Extreme – Emil G. Racovita va invita la prelegerea sustinuta de catre Profesorul emerit Patrick De Deckker (The Australian National University & Australian Academy of Science), intitulata „The 1897-99 Belgica expedition that first overwintered in Antarctic waters – A tale of extraordinary scientific achievements and of human endurance”. Prelegerea va avea loc joi, 4 mai 2023, la ora 17:00 (EEST) la Clubul Casei Universitarilor (Strada Emmanuel de Martonne 1, Cluj-Napoca). Pentru cei care nu pot participa fizic, prelegerea va fi disponibila si prin platforma zoom: https://us06web.zoom.us/j/84315647811?pwd=QlNJWFlYcHU4VHlUNTBkU2ZGclIyQT09,

Meeting ID: 843 1564 7811

Passcode: 119212

Facultatea de Litere in colaborare cu Uniunea Ucrainenilor din Romania – Filiala Cluj va invita, sambata 29 aprilie 2023, incepand cu ora 11, la evenimentul organizat cu ocazia implinirii a 105 ani de la nasterea prozatorului Olesi Terentiovyci Honcear. Mai multe informatii se gasesc la https://lett.ubbcluj.ro/olesi-terentiovyci-honcear/.

In perioada 24-28 aprilie 2023 are loc a doua editie a evenimentului „II Encuentro con Influentes en E/LE”. Evenimentul contine o serie de webinare in care se discuta despre metode, strategii si bune practice in predarea/invatarea spaniolei ca limba straina si poate fi urmarit gratuit pe site-ul www.influentesenele.com. De fapt, evenimentul se adreseaza atat profesorilor si studentilor de spaniola, cat si celorlalti profesori debutanti sau profesorilor care doresc sa cunoasca alte perspective de predare si este organizat in cadrul Departamentului de Limbi si Literaturi Romanice, specializarea spaniola.

Cercul de Poezie Nordica DiktLek din cadrul Departamentului de Limbi si Literaturi Scandinave de la Facultatea de Litere, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, a organizat joi, 27 aprilie 2023, la libraria Bookstory (Bulevardul Eroilor, nr. 6-8), intalnirea care i-a avut ca invitati speciali pe marele poet norvegian Jan Erik Vold, care a recitat in limba norvegiana din „Antologia bilingva de poezie norvegiana-romana Briskeby blues”, si pe profesorul de literatura nordica si poetul Henning Howlid Wærp de la Universitatea Arctica din Norvegia (UiT), care si-a recitat poeziile din volumul „Sofia. Helifax” publicat in 2012 la editura MARGbok, Tromsø, Norvegia.

Departamentul de Limbi si Literaturi Scandinave din cadrul Facultatii de Litere (Universitatea Babes-Bolyai) a gazduit, cu sprijinul NORLA (Norwegian Literature Abroad) si al Ambasadei Regatului Norvegiei la Bucuresti, in data de 27 aprilie 2023, prelegerea „Noen tanker om poesi” (Cateva ganduri despre poezie), sustinuta in limba norvegiana de marele poet norvegian, Jan Erik Vold, pentru studentii de la specializarea de limba si literatura norvegiana. La inceputul prelegerii au luat cuvantul: conf. univ. dr. Roxana-Ema Dreve (Universitatea Babes-Bolyai), prof. univ. dr. Henning Howlid Wærp (Universitatea Arctica din Norvegia) si lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea (Universitatea Babes-Bolyai).

Editura Casa Cartii de Stiinta si Departamentul de Limbi si Literaturi Scandinave, Facultatea de litere, a organizat miercuri, 26 aprilie 2023, la Book Corner Librarium (Bulevardul Eroilor, nr. 15), o dubla lansare de carte in prezenta marelui poet norvegian Jan Erik Vold. Au fost lansate urmatoarele volume: prima „Antologie bilingva de poezie norvegiana-romana – Briskeby blues”, publicata la Editura Casa Cartii de Stiinta, in colectia Nordica, in 2023, tradusa din limba norvegiana de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, cu sprijinul NORLA (Norwegian Literature Abroad), si volumul „The Poetry of Jan Erik Vold and the Norwegian Lyric Modernism in the 1960s”, care are la baza prima teza de doctorat din tara si din strainatate dedicata poeziei lui Jan Erik Vold, scrisa de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, publicata la Editura Casa Cartii de Stiinta (CCS), colectia Nordica, in 2018. In cadrul evenimentului au luat cuvantul: poetul norvegian Jan Erik Vold, prof. univ. dr. Henning Howlid Wærp de la Universitatea Arctica din Norvegia (UiT), prof. univ. dr. Sanda Tomescu Baciu de la Universitatea Babes-Bolyai si lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea de la Universitatea Babes-Bolyai. Moderator: Redactor CCS Alexandra Ionel.

In cadrul seminariilor Institutului Emil G. Racovita pentru Studiul Vietii in Conditii Extreme, a avut loc in data de 24 aprilie 2023, prelegerea „The Extreme Microbiome Project (XMP) and Advanced Technical Considerations for Studying Extreme Environments” sustinuta de catre dl Scott TIGHE (University of Vermont, SUA).

Directia Patrimoniu Cultural Universitar a Universitatii Babes-Bolyai, prin Muzeul Memorial David Prodan, a organizat in perioada 19-28 aprilie 2023 expozitia „Viata cotidiana in Transilvania secolului al XVIII-lea” care a cuprins lucrari originale si variate ce reflecta interesul tinerilor artisti pentru istorie si cultura. Prin desenele realizate, au oferit o perspectiva inovatoare si atractiva asupra vietii de zi cu zi a oamenilor din epoca moderna timpurie.

In data de 27.04.2023, in cadrul seriei de seminarii STAR-UBB despre gravitatie, cosmologie si astrofizica, a avut loc prezentarea online cu titlul „Hyperfluids and Non-Riemannian Effects in Cosmology”, sustinuta de catre Dr. Damianos Iosifidis, Laboratory of Theoretical Physics, Institute of Physics, University of Tartu, Tartu, Estonia. Mai multe informatii se gasesc la link-ul: https://starubb.institute.ubbcluj.ro/gca/.


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA

Dragan Mihaela, Muresan Mariana, Brendea Gabriela, Pacurar Madalina, Pitic Diana, Arba Raluca, Muller Victor Octavian, Pop Zenovia Cristiana, Ivana Diana, Irimias Tudor, Metz Daniel, Muller Camelia Ancuta, Farcas Ioana, Mihalca Loredana, Auszuge zur Lehre der Unternehmensfuhrung 6. uberarbeitete, erweiterte und aktualisierte Auflage, ISBN 978-606-37-1791-8 (e-book)

Sabau Claudia Septimia, Ilovan Oana-Ramona, Perspectives on gender in Romania, ISBN 978‐606‐37‐1545‐7 (e-book)

Antonescu Daniela, Surdu Ioan, Apetrei Manuela, Aspecte teoretice si practice privind risipa alimentara in Romania si in context global, ISBN 978-606-37-1769-7

Marinescu Valentina, Rodideal Anda, Marinache Ramona, Marinache Ramona, Branea Silvia, Popa Lavinia, Dezvoltarea competentelor digitaleale cadrelor didactice in perioada pandemiei Covid19: raport de cercetare DIGITEAL in colaborare Anglia – Germania – Romania – Grecia – Cipru, ISBN 978-606-37-1694-2

Herta Laura-Maria, Normalizarea relatiilor romano-iugoslave : (1955-1960): intelegeri intersubiective asupra limitelor acceptarii variantei iugoslave, ISBN 978-606-37-1713-0

Runcan Remus, Metodologia cercetarii in stiintele sociale: cercetarea calitativa: suport de curs universitar, ISBN 978-606-37-1780-2

Palocsay Kiso Kata, Babos improvizacio – animacios gondolkozas es animacios technikak, ISBN 978-606-37-1800-7 (e-book)

Andrica Dorin, Bagdasar Ovidiu, Turcas George Catalin, Topics on discrete mathemetics and combinatorics, ISBN 978-606-37-1095-7

Dinca Melinda, Luches Daniel, Lustrea Anca, Reflective Learning in Cross-Cultural and Cross-Disciplinary Virtual Classrooms, ISBN 978-606-37-1808-3 (e-book)


ARTICOLE APARUTE

Title: Dark matter as a Weyl geometric effect

Author(s): Burikham, P (Burikham, Piyabut); Harko, T (Harko, Tiberiu); Pimsamarn, K (Pimsamarn, Kulapant); Shahidi, S (Shahidi, Shahab)

Source: PHYSICAL REVIEW D (revista indexata Nature Index) Volume: 107  Issue: 6  Article Number: 064008  DOI: 10.1103/PhysRevD.107.064008  Published: MAR 15 2023

Accession Number: WOS:000957631800009

ISSN: 2470-0010

eISSN: 2470-0029

Title: EFFECTS OF HEAVY METALS, CONTAINED IN FLOTATION TAILINGS, ON PLANTS USED IN REVEGETATION

Author(s): Jelea, OC (Jelea, Oana-Corina); Baciu, C (Baciu, Calin)

Source: CARPATHIAN JOURNAL OF EARTH AND ENVIRONMENTAL SCIENCES  Volume: 18  Issue: 1  Pages: 89-103  DOI: 10.26471/cjees/2023/018/243  Published: FEB 2023

Accession Number: WOS:000955682500008

ISSN: 1842-4090

eISSN: 1844-489X

Title: Empirical investigation in embedded systems: Quality attributes in general, maintainability in particular

Author(s): Motogna, S (Motogna, Simona); Vescan, A (Vescan, Andreea); Serban, C (Serban, Camelia)

Source: JOURNAL OF SYSTEMS AND SOFTWARE  Volume: 201  Article Number: 111678  DOI: 10.1016/j.jss.2023.111678  Early Access Date: MAR 2023   Published: JUL 2023

Accession Number: WOS:000958666900001

ISSN: 0164-1212

eISSN: 1873-1228

Title: Fixed point theory of cyclic operators (vol 24, 79,2022)

Author(s): Pacurar, M (Pacurar, Madalina); Rus, IA (Rus, Ioan A.)

Source: JOURNAL OF FIXED POINT THEORY AND APPLICATIONS  Volume: 25  Issue: 2  Article Number: 48  DOI: 10.1007/s11784-023-01052-0  Published: JUN 2023

Accession Number: WOS:000959958700001

ISSN: 1661-7738

eISSN: 1661-7746

Title: Versatility of thiourea dioxide as redox agent in globins: Case study with myoglobin

Author(s): Rudenco, O (Rudenco, Oleg); Lehene, M (Lehene, Maria); Lupan, A (Lupan, Alexandru); Zagrean-Tuza, C (Zagrean-Tuza, Cezara); Stoean, B (Stoean, Bianca); Gaina-Gardiuta, A (Gaina-Gardiuta, Artiom); Ulici, AM (Ulici, Adelina Maria); Silaghi-Dumitrescu, R (Silaghi-Dumitrescu, Radu)

Source: INORGANICA CHIMICA ACTA  Volume: 551  Article Number: 121474  DOI: 10.1016/j.ica.2023.121474  Early Access Date: MAR 2023   Published: JUN 1 2023

Accession Number: WOS:000959419200001

ISSN: 0020-1693

eISSN: 1873-3255

Title: Green hydrogen production from decarbonized biomass gasification: An integrated techno-economic and environmental analysis

Author(s): Cormos, CC (Cormos, Calin-Cristian)

Source: ENERGY  Volume: 270  Article Number: 126926  DOI: 10.1016/j.energy.2023.126926  Early Access Date: FEB 2023   Published: MAY 1 2023

Accession Number: WOS:000961988400001

ISSN: 0360-5442

eISSN: 1873-6785

Title: Environmental evaluation of hydrogen production employing innovative chemical looping technologies-A Romanian case study

Author(s): Chisalita, DA (Chisalita, Dora-Andreea); Petrescu, L (Petrescu, Letitia); Galusnyak, SC (Galusnyak, Stefan Cristian); Cormos, CC (Cormos, Calin-Cristian)

Source: INTERNATIONAL JOURNAL OF HYDROGEN ENERGY  Volume: 48  Issue: 32  Pages: 12112-12128  DOI: 10.1016/j.ijhydene.2022.06.029  Early Access Date: MAR 2023   Published: APR 15 2023

Accession Number: WOS:000959366000001

ISSN: 0360-3199

eISSN: 1879-3487

Title: From Secondary Biomass to Bio-Methanol through CONVERGE Technology: An Environmental Analysis

Author(s): Galusnyak, SC (Galusnyak, Stefan Cristian); Petrescu, L (Petrescu, Letitia); Chisalita, DA (Chisalita, Dora Andreea); Cormos, CC (Cormos, Calin-Cristian); Ugolini, M (Ugolini, Marco)

Source: ENERGIES  Volume: 16  Issue: 6  Article Number: 2726  DOI: 10.3390/en16062726  Published: MAR 2023

Accession Number: WOS:000956669900001

eISSN: 1996-1073

Title: Three-dimensional mixed convection stagnation-point flow past a vertical surface with second-order slip velocity

Author(s): Rosca, AV (Rosca, A. V.); Rosca, NC (Rosca, N. C.); Pop, I (Pop, I.)

Source: APPLIED MATHEMATICS AND MECHANICS-ENGLISH EDITION  Volume: 44  Issue: 4  Pages: 641-652  DOI: 10.1007/s10483-023-2975-7  Published: APR 2023

Accession Number: WOS:000963033300008

ISSN: 0253-4827

eISSN: 1573-2754

Title: PEACE AND ITS ECUMENICAL VALUE ACCORDING TO RECENT SPIRITUAL AUTOBIOGRAPHIES

Author(s): Morariu, IM (Morariu, Iuliu-Marius)

Source: STUDIA MONASTICA  Volume: 64  Issue: 2  Pages: 491-504  Published: 2022

Accession Number: WOS:000945722700010

ISSN: 0039-3258

Title: Empowering leadership during the COVID-19 outbreak: Implications for work satisfaction and effectiveness in organizational teams

Author(s): Cremers, EE (Cremers, Erik Eduard); Curseu, PL (Curseu, Petru Lucian)

Source: FRONTIERS IN PSYCHOLOGY  Volume: 14  Article Number: 1095968  DOI: 10.3389/fpsyg.2023.1095968  Published: MAR 17 2023

Accession Number: WOS:000961566500001

ISSN: 1664-1078

Title: Photocatalytic Self-Cleaning PVDF Membrane Blended with MWCNT-ZnO Nanocomposites for RhB Removal

Author(s): Toloman, D (Toloman, Dana); Stefan, M (Stefan, Maria); Macavei, S (Macavei, Sergiu); Barbu-Tudoran, L (Barbu-Tudoran, Lucian); Popa, A (Popa, Adriana)

Source: COATINGS  Volume: 13  Issue: 3  Article Number: 594  DOI: 10.3390/coatings13030594  Published: MAR 2023

Accession Number: WOS:000958747400001

eISSN: 2079-6412

Title: The Lower Cretaceous Carpatho-Cimmerian bioprovince: The contribution of rudist bivalves (Hippuritida)

Author(s): Masse, JP (Masse, Jean-Pierre); Fenerci-Masse, M (Fenerci-Masse, Mukerrem); Bucur, II (Bucur, Ioan I.)

Source: CRETACEOUS RESEARCH  Volume: 144  Article Number: 105448  DOI: 10.1016/j.cretres.2022.105448  Early Access Date: JAN 2023   Published: APR 2023

Accession Number: WOS:000962931500001

ISSN: 0195-6671

eISSN: 1095-998X

Title: Nanocomposites as Substituent of Cement: Structure and Mechanical Properties

Author(s): Rada, R (Rada, Roxana); Manea, DL (Manea, Daniela Lucia); Chelcea, R (Chelcea, Ramona); Rada, S (Rada, Simona)

Source: MATERIALS  Volume: 16  Issue: 6  Article Number: 2398  DOI: 10.3390/ma16062398  Published: MAR 2023

Accession Number: WOS:000959551800001

eISSN: 1996-1944

Title: A study of autoencoders as a feature extraction technique for spike sorting

Author(s): Ardelean, ER (Ardelean, Eugen-Richard); Coporiie, A (Coporiie, Andreea); Ichim, AM (Ichim, Ana-Maria); Dinsoreanu, M (Dinsoreanu, Mihaela); Muresan, RC (Muresan, Raul Cristian)

Source: PLOS ONE  Volume: 18  Issue: 3  DOI: 10.1371/journal.pone.0282810  Published: MAR 9 2023

Accession Number: WOS:000949067800052

ISSN: 1932-6203

Title: New Contributions to Fixed Point Theory for Multi-Valued Feng-Liu Contractions

Author(s): Petrusel, A (Petrusel, Adrian); Petrusel, G (Petrusel, Gabriela); Yao, JC (Yao, Jen-Chih)

Source: AXIOMS  Volume: 12  Issue: 3  Article Number: 274  DOI: 10.3390/axioms12030274  Published: MAR 2023

Accession Number: WOS:000957217400001

eISSN: 2075-1680

Title: Antibacterial Enhancement of High-Efficiency Particulate Air Filters Modified with Graphene-Silver Hybrid Material

Author(s): Ciorita, A (Ciorita, Alexandra); Suciu, M (Suciu, Maria); Coros, M (Coros, Maria); Varodi, C (Varodi, Codruta); Pogacean, F (Pogacean, Florina); Magerusan, L (Magerusan, Lidia); Mirel, V (Mirel, Valentin); Stefan-van Staden, RI (Stefan-van Staden, Raluca-Ioana); Pruneanu, S (Pruneanu, Stela)

Source: MICROORGANISMS  Volume: 11  Issue: 3  Article Number: 745  DOI: 10.3390/microorganisms11030745  Published: MAR 2023

Accession Number: WOS:000958393600001

eISSN: 2076-2607

Title: Current status and length-weight relation of the European mudminnow, Umbra krameri (Actinopterygii: Esociformes: Umbridae), from Jie? River, Dolj County, southwestern Romania

Author(s): Latiu, C (Latiu, Calin); Moraru, MF (Moraru, Mihnea Florian); Uiuiu, P (Uiuiu, Paul); Constantinescu, R (Constantinescu, Radu); Nicula, AS (Nicula, Alexandru-Sabin); Papuc, T (Papuc, Tudor); Miresan, V (Miresan, Vioara); Cocan, D (Cocan, Daniel)

Source: ACTA ICHTHYOLOGICA ET PISCATORIA  Volume: 53  Pages: 19-26  DOI: 10.3897/aiep.53.99042  Published: 2023

Accession Number: WOS:000961691900001

ISSN: 0137-1592

eISSN: 1734-1515

Title: Effects of Gold Nanoparticles Functionalized with Cornus mas L. Fruit Extract on the Aorta Wall in Rats with a High-Fat Diet and Experimental-Induced Diabetes Mellitus-An Imaging Study

Author(s): Moldovan, R (Moldovan, Remus); Mitrea, DR (Mitrea, Daniela-Rodica); Florea, A (Florea, Adrian); David, L (David, Luminita); Muresan, LE (Muresan, Laura Elena); Chis, IC (Chis, Irina Camelia); Suciu, SM (Suciu, Soimita Mihaela); Moldovan, BE (Moldovan, Bianca Elena); Lenghel, M (Lenghel, Manuela); Chiriac, LB (Chiriac, Liviu Bogdan); Ielciu, I (Ielciu, Irina); Hanganu, D (Hanganu, Daniela); Bab, T (Bab, Timea); Clichici, S (Clichici, Simona)

Source: NANOMATERIALS  Volume: 13  Issue: 6  Article Number: 1101  DOI: 10.3390/nano13061101  Published: MAR 2023

Accession Number: WOS:000958938900001

eISSN: 2079-4991

Title: Path-Based Visibility Graph Kernel and Application for the Borsa Istanbul Stock Network

Author(s): Akgnller, O (Akguller, Omer); Balci, MA (Balci, Mehmet Ali); Batrancea, LM (Batrancea, Larissa M.); Gaban, L (Gaban, Lucian)

Source: MATHEMATICS  Volume: 11  Issue: 6  Article Number: 1528  DOI: 10.3390/math11061528  Published: MAR 2023

Accession Number: WOS:000958154700001

eISSN: 2227-7390

Title: ON THE EIGENVALUE SET OF THE (p, q)-LAPLACIAN WITH A NEUMANN-STEKLOV BOUNDARY CONDITION

Author(s): Barbu, L (Barbu, Luminita); Morosanu, G (Morosanu, Gheorghe)

Source: DIFFERENTIAL AND INTEGRAL EQUATIONS  Volume: 36  Issue: 5-6  Pages: 437-452  DOI: 10.57262/die036-0506-437  Published: MAY-JUN 2023

Accession Number: WOS:000956998300001

ISSN: 0893-4983

Title: pH-Dependent Behavior of Novel 5-FU Delivery System in Environmental Conditions Comparable to the Gastro-Intestinal Tract

Author(s): Lazar, G (Lazar, Geza); Nekvapil, F (Nekvapil, Fran); Glamuzina, B (Glamuzina, Branko); Tamas, T (Tamas, Tudor); Barbu-Tudoran, L (Barbu-Tudoran, Lucian); Suciu, M (Suciu, Maria); Pinzaru, SC (Cinta Pinzaru, Simona)

Source: PHARMACEUTICS  Volume: 15  Issue: 3  Article Number: 1011  DOI: 10.3390/pharmaceutics15031011  Published: MAR 2023

Accession Number: WOS:000956967800001

eISSN: 1999-4923

Title: Iron chelation alleviates multiple pathophysiological pathways in a rat model of cardiac pressure overload

Author(s): Lupu, M (Lupu, Mihai); Coada, CA (Coada, Camelia Alexandra); Tudor, DV (Tudor, Diana -Valentina); Baldea, I (Baldea, Ioana); Florea, A (Florea, Adrian); Toma, VA (Toma, Vlad -Alexandru); Lupsor, A (Lupsor, Ana); Moldovan, R (Moldovan, Remus); Decea, N (Decea, Nicoleta); Filip, GA (Filip, Gabriela Adriana)

Source: FREE RADICAL BIOLOGY AND MEDICINE  Volume: 200  Pages: 1-10  DOI: 10.1016/j.freeradbiomed.2023.02.018  Early Access Date: MAR 2023   Published: MAY 1 2023

Accession Number: WOS:000955994800001

ISSN: 0891-5849

eISSN: 1873-4596

Title: Chemical and Structural Assessment of New Dental Composites with Graphene Exposed to Staining Agents

Author(s): Moldovan, M (Moldovan, Marioara); Dudea, D (Dudea, Diana); Cuc, S (Cuc, Stanca); Sarosi, C (Sarosi, Codruta); Prodan, D (Prodan, Doina); Petean, I (Petean, Ioan); Furtos, G (Furtos, Gabriel); Ionescu, A (Ionescu, Andrei); Ilie, N (Ilie, Nicoleta)

Source: JOURNAL OF FUNCTIONAL BIOMATERIALS  Volume: 14  Issue: 3  Article Number: 163  DOI: 10.3390/jfb14030163  Published: MAR 2023

Accession Number: WOS:000956845700001

eISSN: 2079-4983

Title: Self-assembly of block copolymers on surfaces exposed to space-confined solvent vapor annealing

Author(s): Babutan, I (Babutan, Iulia); Todor-Boer, O (Todor-Boer, Otto); Atanase, LI (Atanase, Leonard Ionut); Vulpoi, A (Vulpoi, Adriana); Simon, S (Simon, Simion); Botiz, I (Botiz, Ioan)

Source: POLYMER  Volume: 273  Article Number: 125881  DOI: 10.1016/j.polymer.2023.125881  Early Access Date: MAR 2023   Published: APR 24 2023

Accession Number: WOS:000965419200001

ISSN: 0032-3861

eISSN: 1873-2291

Title: Barrier behaviour of partially N-acetylated chitosan layers in aqueous media

Author(s): Marton, P (Marton, Peter); Nagy, OT (Nagy, Ors Tamas); Kovacs, D (Kovacs, Dorina); Szolnoki, B (Szolnoki, Beata); Madarasz, J (Madarasz, Janos); Nagy, N (Nagy, Norbert); Szabo, GS (Szabo, Gabriella Stefania); Horvolgyi, Z (Horvolgyi, Zoltan)

Source: INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES  Volume: 232  Article Number: 123336  DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2023.123336  Early Access Date: JAN 2023   Published: MAR 31 2023

Accession Number: WOS:000958878900001

ISSN: 0141-8130

eISSN: 1879-0003

Title: Flow and heat transfer for MHD wall jet of hybrid nanofluids: theoretical and numerical solutions

Author(s): Mahros, AM (Mahros, Amr M.); Aly, EH (Aly, Emad H.); Merkin, JH (Merkin, John H.); Pop, IM (Pop, Ioan M.)

Source: INTERNATIONAL JOURNAL OF NUMERICAL METHODS FOR HEAT & FLUID FLOW  DOI: 10.1108/HFF-09-2022-0555  Early Access Date: APR 2023

Accession Number: WOS:000962247700001

ISSN: 0961-5539

eISSN: 1758-6585

Title: Janos Bolyai, Carl Friedrich Gauss, Nikolai Lobachevsky and the New Geometry: Foreword

Author(s): Jenkovszky, L (Jenkovszky, Laszlo); Lake, MJ (Lake, Matthew J.); Soloviev, V (Soloviev, Vladimir)

Source: SYMMETRY-BASEL  Volume: 15  Issue: 3  Article Number: 707  DOI: 10.3390/sym15030707  Published: MAR 2023

Accession Number: WOS:000960568500001

eISSN: 2073-8994

Title: THE COMPLEMENTARY USE OF CHARCOAL NUMBER AND MORPHOLOGY TO RECONSTRUCT FIRE HISTORY IN A LATE HOLOCENE PEAT SEQUENCE FROM NW ROMANIA

Author(s): Mindrescu, M (Mindrescu, Marcel); Petras, A (Petras, Ancuta); Py-Saragaglia, V (Py-Saragaglia, Vanessa); Brun, C (Brun, Cecile); Gradinaru, I (Gradinaru, Ionela); Hodor, N (Hodor, Nicolaie); Roman, AN (Roman, Aurelian-Nicolae); Danu, M (Danu, Mihaela)

Source: CARPATHIAN JOURNAL OF EARTH AND ENVIRONMENTAL SCIENCES  Volume: 18  Issue: 1  Pages: 15-25  DOI: 10.26471/cjees/2023/018/237  Published: FEB 2023

Accession Number: WOS:000955682500002

ISSN: 1842-4090

eISSN: 1844-489X

Title: The Science of REBT as it Relates to Performance: Are We in the Starting Blocks or Near the Finish Line?

Author(s): Terjesen, MD (Terjesen, M. D.); Artiran, M (Artiran, M.); Claffey, J (Claffey, J.); David, O (David, O.); Jordana, A (Jordana, A.); Outar, L (Outar, L.); Palmer, S (Palmer, S.); Goldman, S (Goldman, S.); Turner, MJ (Turner, M. J.)

Source: JOURNAL OF RATIONAL-EMOTIVE AND COGNITIVE-BEHAVIOR THERAPY  DOI: 10.1007/s10942-023-00500-7  Early Access Date: MAR 2023

Accession Number: WOS:000960823200001

ISSN: 0894-9085

eISSN: 1573-6563

Title: Effect of heat stress during anthesis on the Summer Maize grain formation: Using integrated modelling and multi-criteria GIS-based method

Author(s): Kamkar, B (Kamkar, Behnam); Feyzbakhsh, MT (Feyzbakhsh, Mohammad Taghi); Mokhtarpour, H (Mokhtarpour, Hassan); Barbir, J (Barbir, Jelena); Grahic, J (Grahic, Jasmin); Tabor, S (Tabor, Sylwester); Azadi, H (Azadi, Hossein)

Source: ECOLOGICAL MODELLING  Volume: 481  Article Number: 110318  DOI: 10.1016/j.ecolmodel.2023.110318  Published: JUL 2023

Accession Number: WOS:000964473000001

ISSN: 0304-3800

eISSN: 1872-7026

Title: Risk of SARS-CoV-2 infection, severe COVID-19 illness and COVID-19 mortality in people with pre-existing mental disorders: an umbrella review

Author(s): Bertolini, F (Bertolini, Federico); Witteveen, AB (Witteveen, Anke B.); Young, S (Young, Susanne); Cuijpers, P (Cuijpers, Pim); Ayuso-Mateos, JL (Ayuso-Mateos, Jose Luis); Barbui, C (Barbui, Corrado); Cabello, M (Cabello, Maria); Cadorin, C (Cadorin, Camilla); Downes, N (Downes, Naomi); Franzoi, D (Franzoi, Daniele); Gasior, ME (Gasior, Michael Elizabeth); Gray, B (Gray, Brandon); John, A (John, Ann); Melchior, M (Melchior, Maria); van Ommeren, M (van Ommeren, Mark); Palantza, C (Palantza, Christina); Purgato, M (Purgato, Marianna); van der Waerden, J (van der Waerden, Judith); Wang, SY (Wang, Siyuan); Sijbrandij, M (Sijbrandij, Marit)

Source: BMC PSYCHIATRY  Volume: 23  Issue: 1  Article Number: 181  DOI: 10.1186/s12888-023-04641-y  Published: MAR 20 2023

Accession Number: WOS:000953793200001

eISSN: 1471-244X

Title: NUTRITIONAL CHARACTERIZATION OF SOME ROMANIAN MOUNTAIN PRODUCTS

Author(s): Mihai, AL (Mihai, Adriana Laura); Multescu, M (Multescu, Mihaela); Negoita, M (Negoita, Mioara); Hornet, GA (Hornet, Gabriela-Andreea); Surdu, I (Surdu, Ioan); Nicula, AS (Nicula, Alexandru-Sabin)

Source: ANNALS OF THE UNIVERSITY DUNAREA DE JOS OF GALATI, FASCICLE VI-FOOD TECHNOLOGY  Volume: 46  Issue: 2  Pages: 104-124  DOI: 10.35219/foodtechnology.2022.2.08  Published: 2022

Accession Number: WOS:000953572900008

ISSN: 1843-5157

eISSN: 2068-259X


SUSTINERI DOCTORATE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerile-publice-ale-tezelor-de-doctorat/)

5 MAI 2023, 12:00

FACULTATEA      Istorie si Filosofie

LOCUL SUSTINERII           sala 130

AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT   SOMESAN Andreea – Iulia

TITLUL TEZEI DE DOCTORAT         Refuzul recomandarilor medicale Incursiuni bioetice si filosofice (Refusal of medical recommendations: bioethical and philosophical incursions)

DOMENIUL DE DOCTORAT           Filosofie

COMISIA DE DOCTORAT Presedinte:

Prof. univ. dr. RATIU Dan Eugen (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

Conducator/Conducatori de doctorat:

Prof. univ. dr. COPOERU Ion (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

5 MAI 2023, 11:00

FACULTATEA      Teologie Ortodoxa

LOCUL SUSTINERII           Sala 107 (Aula)

AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT   IRIMIEA Arsenie (Alexandru)

TITLUL TEZEI DE DOCTORAT         Psihoterapia pastorala in arealul monahal

DOMENIUL DE DOCTORAT           Teologie

COMISIA DE DOCTORAT Presedinte:

Pr. Prof. univ. dr. STANCIU Vasile (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

Conducator/Conducatori de doctorat:

Arhim. Prof. univ. dr. TIA Cristian ( Teofil) (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

5 MAI 2023, 09:00

FACULTATEA      Teologie Ortodoxa

LOCUL SUSTINERII           Sala 107 (Aula)

AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT   BRANZA MIHAELA

TITLUL TEZEI DE DOCTORAT         Ortodoxia celor „7 ani de acasa”

DOMENIUL DE DOCTORAT           Teologie

COMISIA DE DOCTORAT Presedinte:

Pr. Prof. univ. dr. STANCIU Vasile (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

Conducator/Conducatori de doctorat:

Arhim. Prof. univ. dr. TIA Cristian (Teofil) (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

5 MAI 2023, 11:00

FACULTATEA      Litere

LOCUL SUSTINERII           sala Popovici

AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT   ALAJLANI Zaher

TITLUL TEZEI DE DOCTORAT         Harbingers of Doom Mad Science and the Death of Meaning (Vestitorii Apocalipsei: Stiinta Nebuna si Moartea Sensului)

DOMENIUL DE DOCTORAT           Filologie

COMISIA DE DOCTORAT Presedinte:

Conf. univ. dr. MOLDOVAN Ioan – Rares (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

Conducator/Conducatori de doctorat:

Prof. univ. dr. BRAGA Corin (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

4 MAI 2023, 10:00

FACULTATEA      Istorie si Filosofie

LOCUL SUSTINERII           sala Ferdinand

AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT   NAGY Pal

TITLUL TEZEI DE DOCTORAT         MAGYARORSZAG ES ERDELY CIGANY NEPESSEGE A 18. SZAZAD KOZEPETOL A 19. SZAZAD KOZEPEIG (POPULATIA TIGANEASCA DIN UNGARIA SI TRANSILVANIA DE LA MIJLOCUL SECOLULUI AL XVIII-LEA PANA LA MIJLOCUL SECOLULUI AL XIX-LEA)

DOMENIUL DE DOCTORAT           Istorie

COMISIA DE DOCTORAT Presedinte:

Prof. univ. emeritus dr. SIPOS Gavril (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

Conducator/Conducatori de doctorat:

Prof.univ.dr. PAL Judit (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)