EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE

Universitatea Babes-Bolyai isi pastreaza pozitia de lider al universitatilor romanesti in clasamentul Webometrics 2017 (http://www.webometrics.info/en/Europe/Romania), ocupand, la nivel mondial, locul 918 din peste 24.000 de institutii de invatamant superior analizate, dupa ce, in Metarankingul Universitar – 2016, elaborat de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice pe baza clasamentelor internationale individuale ale universitatilor in 2016, UBB a fost prima universitate din tara. In ceea ce priveste alte universitati romanesti incluse in clasamentul Webometrics 2017, pozitii importante sunt ocupate de Universitatea din Bucuresti (locul doi la nivel national, respectiv pozitia 1.065 in lume) si Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (locul trei la nivel national, locul 1.196 la nivel mondial). Clasamentul Webometrics este cel mai incluziv clasament al institutiilor de invatamant superior din lume, acesta analizand aproximativ 24.000 de institutii, utilizand pentru ierarhizarea universitatilor patru criterii, din care doua – prezenta si vizibilitatea – se refera la impactul online, iar  celelalte doua – transparenta si excelenta –  sunt direct legate de calitatea academica. In ceea ce priveste reflectarea celor patru criterii in evaluarea si clasarea finala a UBB, aceasta vizeaza: prezenta online (10%) – se refera la numarul de „pagini” in cadrul domeniului web al UBB, vizibilitatea online (50%) – se refera la numarul de legaturi externe catre domeniul web al UBB, transparenta/deschidere (10%) – se refera la citarile aduse de profilurile individuale asociate institutional cu domeniul web al UBB (bazate pe citarile Google Scolar), excelenta (30%) – numarul de lucrari stiintifice aflate printre cele mai citate 10% din 26 de domenii ale stiintei (bazat pe publicatiile SCOPUS/Scimago).Clasamentul Webometrics este, conform metodologiei de elaborare, cel mai amplu clasament academic al institutiilor de invatamant superior, fiind realizat semestrial, incepand din anul 2004.

Oxford, impreuna cu Asociatia Universitatilor, Institutelor de Cercetare – Dezvoltare si Bibliotecilor Centrale Universitare din Romania „Anelis Plus” si S.C. E-NFORMATION S.R.L, organizeaza in data de 29 martie 2017, seminarul gratuit pentru autori cu tema „De la concept la publicarea finala – From concept to final publication”, avandu-i ca invitati pe Jana Shoveova, Regional Manager – Oxford University Press, Global Academic Business  si Marzena Giers-Fidler, Product Trainer – Oxford University Press. Evenimentul va avea loc la Clubul Colegiului Academic din cadrul UBB, intre orele 12 – 13. Mai multe detalii gasiti la www.enformation.ro/.

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca anunta lansarea competitiei de granturi interne de CDI pentru anul 2017, destinata tinerilor cercetatori (CICDI 2017) in scopul sprijinirii colectivelor tinere de cercetare din UTCN pentru abordarea de domenii noi, strategice cum sunt: Matematica/ Informatica/ Fizica/ Chimie/ Stiintele pamantului/ Biologie si Biochimie/ Sociologie,stiinte politice si administrative/Stiinte economice si administrarea afacerilor/Filologie/Filosofie/Istorie si studii culturale/Teologie/Arte vizuale. In vederea realizarii procesului de evaluare intr-o maniera profesionista si obiectiva, membrii comunitatii academice din UBB sunt rugati sa participe in calitate de experti in cadrul procesului de evaluare a competitiei CICDI 2017, in conditiile în care sunt primite invitatii de la UTCN.
Prof. dr. Rodica Frentiu, director al Departamentului de Limbi si Literaturi Asiatice din cadrul Facultatii de Litere a castigat Premiul de platina in cadrul editiei 2017 a Expozitiei internationale de caligrafie japoneza CONNECT THE WORLD – Global Shodo@Yasuda de la Hiroshima (Japonia). Expozitia, organizata de Yasuda Women’s University din Hiroshima, are ca scop fundamental promovarea dezvoltarii caligrafiei japoneze la nivel mondial. Premiul de platina obtinut de reprezentantul UBB reprezinta, in primul rand, o recunoastere a inaltelor sale merite artistice intr-o competitie dominata, in mod traditional, de japonezi. In al doilea rand, Premiul de platina acordat recent pentru lucrarea „Memoria clipei” vine si ca o reconfirmare a valorii artistice a artei practicate de Rodica Frentiu, apreciate anul anterior cu Premiul de aur.

O echipa de cadre didactice si cercetatori ai UBB a contribuit la descoperirea unei specii noi de plante in zona Dobrogei. Denumirea populara propusa pentru noua specie este Aerel Dobrogean, in timp ce mediul stiintific o va cunoaste sub denumirea Ferula mikraskythiana. Specia este clasificata, conform regulamentului Uniunii Internationale a Conservarii Naturii (IUCN), ca specie periclitata, singurele exemplare (172) fiind localizate in Rezervatia Padurea Dumbraveni. Descoperirea adauga o noua specie de mare valoare patrimoniului natural national si international si accentueaza importanta deosebita a ariilor naturale protejate din Romania.

Centrul de Cercetare in Administratia Publica al Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii organizeaza sambata, 25 martie 2017, conferinta „Tehnologie si Inovare in Guvernare”, la care vor participa reprezentanti cheie din administratia centrala si din  industria ITC, investitori, cercetatori, profesori si studenti.

Departamentul de Fizica Biomoleculara anunta webinarul “Exploiting SERS with portable instruments for seawater & in situ seafood assessment” prezentat de catre d-na. Conf. dr. Simona Cinta Pinzaru. Webinarul va avea loc in data de 11 aprilie 2017. Mai multe informatii se gasesc la https://event.webcasts.com/starthere.jsp?ei=1139035&sti=ws.

Marti, 28 martie 2017, la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica va avea loc conferinta cu titlul: “Self-assembling of nanoparticles using microfluidics”, prezentata de domnul Dr. ing. Ciprian Iliescu de la Institute of Bioengineering and Nanotechnology din Singapore.

In data de 23 martie 2017, la Facultatea de Istorie si Filosofie, a avut loc lansarea volumului „Regalitatea, astazi” , prezentat de Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei. La eveniment au luat cuvantul, alaturi de Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei, profesorul Michael Shafir de la Facultatea de Istorie si Filosofie, decorat de Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei cu Medalia pentru Loialitate in 2010, iar oficiile de gazda au fost sustinute de Lucian Nastasa-Kovacs, cercetator al Institutului de Istorie al Academiei Romane si director al Muzeului de Arta din Cluj.

Departamentul de Istorie in Limba Maghiara din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie organizeaza miercuri, 29 martie 2017, lansarea volumului „Veacuri Transilvane. Anuarul Departamentului de Istorie in limba maghiara”, avandu-l ca invitat pe Prof. dr. ROMSICS Ignac, de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta.

La Facultatea de Istorie si Filosofie continua seria de conferinte ale Centrului de Filosofie Antica si Medievala. Aceste conferinte ilustreaza viata stiintifica a centrului si sunt asociate, in majoritatea lor, cu proiecte in derulare descrise pe site-ul centrului. In data de 4 aprilie 2017, Andrei Bereschi, Iovan Drehe, Adela Pop-Cimpean si Vlad Ile vor sustine conferinta intitulata „Formele politice intre Antichitate si Evul Mediu”.

Intre 3-8 aprilie 2017, Poor Jozsef de la Universitatea Szent Istvan, Godollo (Ungaria) va sustine o serie de prelegeri pe tema „Strategii si politici de dezvoltare a resurselor umane” pentru studentii liniei maghiare ai Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.Prelegerile vor avea loc la FSEGA.


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA
TURCU Flaviu, Experimente de baza in spectroscopia RMN a sistemelor solide. Volumul I (e-book)
COTOC Alexandra, Language and Identity in Cyberspace. A Multidisciplinary Approach (e-book)
PETRAR Petronia, PRECUP Amelia, Constructions of Identity VIII: Discourses in the English Speaking World
NECHITA Florin, TANAKA Hiromasa, Creative Destinations & Heritage Interpretation. The Story  of Transilvania Creative Camp 2016 (e-book)
MARTIAN Sorin, Epistolele pauline. Exegeza si teologie (e-book)


ARTICOLE APARUTE
Vector dark energy models with quadratic terms in the Maxwell tensor derivatives
Haghani, Zahra; Harko, Tiberiu; Sepangi, Hamid Reza; Shahidi, Shahab
EUROPEAN PHYSICAL JOURNAL C
Volume: 77  Issue: 3  Article Number: 137
DOI: 10.1140/epjc/s10052-017-4697-9
Published: FEB 28 2017
Accession Number: WOS:000395119500001

Free convection in a partially heated wavy porous cavity filled with a nanofluid under the effects of Brownian diffusion and thermophoresis
Sheremet, M. A.; Cimpean, D. S.; Pop, I.
APPLIED THERMAL ENGINEERING
Volume: 113  Pages: 413-418
DOI: 10.1016/j.applthermaleng.2016.11.033
Published: FEB 25 2017
Accession Number: WOS:000394723300036

Stochastic graph Voronoi tessellation reveals community structure
Lazar, Zsolt I.; Papp, Istvan; Varga, Levente; Jarai-Szabo, Ferenc; Deritei, David; Ercsey-Ravasz, Maria
PHYSICAL REVIEW E
Volume: 95  Issue: 2  Article Number: 022306
DOI: 10.1103/PhysRevE.95.022306
Published: FEB 14 2017
Accession Number: WOS:000393853300005

Chemical Looping with Oxygen Uncoupling (CLOU) concepts for high energy efficient power generation with near total fuel decarbonisation
Cormos, Calin-Cristian
APPLIED THERMAL ENGINEERING
Volume: 112  Pages: 924-931
DOI: 10.1016/j.applthermaleng.2016.10.156
Published: FEB 5 2017
Accession Number: WOS:000394831500087

Is investigator background related to outcome in head to head trials of psychotherapy and pharmacotherapy for adult depression? A systematic review and meta-analysis
Cristea, Ioana A.; Gentili, Claudio; Pietrini, Pietro; Cuijpers, Pim
PLOS ONE
Volume: 12  Issue: 2  Article Number: e0171654
DOI: 10.1371/journal.pone.0171654
Published: FEB 3 2017
Accession Number: WOS:000396161700118

Copolymerization of recombinant Phascolopsis gouldii hemerythrin with human serum albumin for use in blood substitutes
Arkosi, Mariann; Scurtu, Florina; Vulpoi, Adriana; Silaghi-Dumitrescu, Radu; Kurtz, Donald, Jr.
ARTIFICIAL CELLS NANOMEDICINE AND BIOTECHNOLOGY
Volume: 45  Issue: 2  Pages: 218-223
DOI: 10.1080/21691401.2016.1269118
Published: 2017
Accession Number: WOS:000394596500005

Triple-Diffusive Mixed Convection in a Porous Open Cavity
Ghalambaz, Mehdi; Moattar, Faramarz; Karbassi, Abdolreza; Sheremet, Mikhail A.; Pop, Ioan
TRANSPORT IN POROUS MEDIA
Volume: 116  Issue: 2  Pages: 473-491
DOI: 10.1007/s11242-016-0785-9
Published: JAN 2017
Accession Number: WOS:000394167600003

The Mixed Convection Boundary Layer on a Vertical Melting Front in a Non-Darcian Porous Medium
Fauzi, N. F.; Merkin, J. H.; Ahmad, S.; Pop, I.
TRANSPORT IN POROUS MEDIA
Volume: 116  Issue: 2  Pages: 521-532
DOI: 10.1007/s11242-016-0788-6
Published: JAN 2017
Accession Number: WOS:000394167600005

Approximation properties of (p, q)-Bernstein type operators
Finta, Zoltan
ACTA UNIVERSITATIS SAPIENTIAE-MATHEMATICA
Volume: 8  Issue: 2  Pages: 222-232
DOI: 10.1515/ausm-2016-0014
Published: DEC 2016
Accession Number: WOS:000395290300003

Water Sorption and Solubility in Different Environments of Composite Luting Cements An in vitro study
Patroi, Dan Nicolae; Moldovan, Marioara; Mitariu, Ioan Sebastian Cernusca; Hancu, Violeta; Comaneanu, Raluca Monica; Coman, Costin; Barbu, Horia Mihail
MATERIALE PLASTICE
Volume: 53  Issue: 4  Pages: 646-652
Published: DEC 2016
Accession Number: WOS:000395047100015

Does knowledge of diagnosis really affect rates of depression in cancer patients?
Kallay, Eva; Pintea, Sebastian; Degi, Csaba L.
PSYCHO-ONCOLOGY
Volume: 25  Issue: 12  Pages: 1418-1423
DOI: 10.1002/pon.4073
Published: DEC 2016
Accession Number: WOS:000394132100005

Natural convection in a wavy open porous cavity filled with a nanofluid: Tiwari and Das’ nanofluid model
Sheremet, M. A.; Pop, I.; Shenoy, A.
EUROPEAN PHYSICAL JOURNAL PLUS
Volume: 131  Issue: 3  Article Number: 62
DOI: 10.1140/epjp/i2016-16062-2
Published: MAR 22 2016
Accession Number: WOS:000395954800001

On the dimension dependence of the level of optimality of certain multidimensional sampling strategies
Mezey, Paul G.
JOURNAL OF COMPUTATIONAL METHODS IN SCIENCES AND ENGINEERING
Volume: 16  Issue: 4  Pages: 713-717
DOI: 10.3233/JCM-160652
Published: 2016
Accession Number: WOS:000395282600001

Iterated similarity sequences and factorial level similarities in databases
Mezey, Paul G.
JOURNAL OF COMPUTATIONAL METHODS IN SCIENCES AND ENGINEERING
Volume: 16  Issue: 4  Pages: 719-727
DOI: 10.3233/JCM-160653
Published: 2016
Accession Number: WOS:000395282600002

A trigonometrically scaled multiple tiling approach for error reduction of models built from fuzzy fragments
Mezey, Paul G.
JOURNAL OF COMPUTATIONAL METHODS IN SCIENCES AND ENGINEERING
Volume: 16  Issue: 4  Pages: 729-732
DOI: 10.3233/JCM-160654
Published: 2016
Accession Number: WOS:000395282600003


ALTE PUBLICATII
The Effects of Cognitive Behavioral Therapy Are Not Systematically Falling: A Revision of Johnsen and Friborg (2015)
Cristea, Ioana A.; Stefan, Simona; Karyotaki, Eirini; David, Daniel; Hollon, Steven D.; Cuijpers, Pim
PSYCHOLOGICAL BULLETIN
Volume: 143  Issue: 3  Pages: 326-340
DOI: 10.1037/bul0000062
Published: MAR 2017
Accession Number: WOS:000395882100005

In the pursuit of truth, we should not prioritize correlational over causal evidence
Cristea, Ioana A.; Cuijpers, Pim
PSYCHOTHERAPY RESEARCH
Volume: 27  Issue: 1  Pages: 36-37
DOI: 10.1080/10503307.2016.1249434
Published: 2017
Accession Number: WOS:000394015700004