EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE

Pana luni 3 aprilie este deschis apelul de inscriere a cercetatorilor in comisiile nationale consultative de pe langa Ministerul Cercetarii si Inovarii (CNCS, CNTDI, CNECSTDI, CCCDI) – http://www.research.gov.ro/ro/articol/4518/data-de-16-martie-2017-se-lanseaza-apelul-pentru-depunerea-candidaturilor-in-vederea-selectarii-membrilor-organismelor-consultative-ale-ministerului-cercetarii-si-inovarii (termen prelungit fata de cel initial de 30 martie). Inscrierera se poate face prin email. Candidatii trebuie sa aiba avizul institutiei; la UBB, doritorii se pot adresa Consiliului Stiintific pentru acest aviz, pana luni 3 aprilie inclusiv.

Joi, 30 martie 2017, la Universitatea Babes-Bolyai a avut loc ceremonia de decernare a titlului Profesor Honoris Causa, domnului Prof. dr. clasa exceptionala Stefan Bratosin, de la Universite Paul Valery de Montpellier, Franta. Titlul a fost acordat in urma propunerii formulate de reprezentantii Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii pentru contributii stiintifice remarcabile in domeniul stiintelor comunicarii si pentru sustinerea dezvoltarii institutionale a Departamentului de Comunicare, Relatii Publice si Publicitate. Laudatio a fost prezentata de Prof. dr. Ioan Hosu, Director al Departamentului de Comunicare, Relatii Publice si Publicitate.

Universitatea Babes-Bolyai a fost distinsa cu Marele Premiu si Cupa EUROINVENT, cu diploma de excelenta si Cupa Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, acordate, pentru rezultatele tinerilor in domeniul inventicii, in cadrul celei de-a XV-a editii a Salonului International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii PRO INVENT, desfasurat, in perioada 22-24 martie 2017, in Complexul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Distinctiile au fost acordate pentru inovatia privind „Monitorizarea la distanta, in timp real, a pH-ului si temperaturii proceselor chimice prin intermediul unei aplicatii informatice care ruleaza pe diverse dispozitive (PC, tableta, telefon smart)”, prezentata de studentii chimisti Petrut Henrietta, Szabo Robert, Rigo Melinda si studentii informaticieni Kelemen Istvan, Matyas Robert, Kovacs Zoltan, Varadi Peter, Vincze David, Zsebe Akos, coordonati de conf. dr. ing. Barabas Reka. Proiectul s-a bucurat de sprijinul de specialitate oferit de dr.ing. Barabas Laszlo (lector asociat la UBB si solution architect manager la firma ACCENTURE) si de sprijinul financiar oferit de firma CODESPRING SRL. Cercetatorii UBB au fost distinsi si cu Diploma de Excelenta si medalia de aur ProInvent, acestea fiind acordate pentru cererile de brevet cu titlul „Metoda microanalitica pentru determinarea multielementala simultana prin vaporizare electrotermica a probei si detectie prin spectrometria de emisie optica in microtorte de plasma de mica putere” (autori: Tiberiu Frentiu, Michaela Ponta, Eugen Darvasi, Sinziana Butaciu, Sergiu Cadar, Marin Senila, Alexandru Mathe, Maria Frentiu, Dorin Petreus, Radu Etz si Dorin Sulea), respectiv „Material compozit pe baza de oxid de grafene destinat restaurarilor dentare” (autori: Marioara Moldovan, Stela Maria Pruneanu, Crina-Anca Socaci, Marcela-Corina Rosu, Liana Codruta Sarosi, Stanca Cuc si Doina Prodan).

Grupul de Reflectie CITADEL organizeaza in data de 6 aprilie 2017 dezbaterea „Uniunea Europeana post-Brexit si locul Romaniei. De la scenarii la realitati”, avandu-l ca invitat pe Dacian Ciolos, Prim Ministru al Romaniei (2015-2017), Comisar European (2010-2014). Evenimentul va avea loc la Facultatea de Studii Europene si va fi moderat de catre Conf. dr. abilitat Valentin Naumescu, coordonatorul Grupului de reflectie CITADEL.

Facultatea de Geografie, geo-spatial.org, si OSGeo Romania organizeaza in intervalul 31 martie – 01 aprilie 2017 a nouasprezecea editie nationala a seminarului cu titlul “Solutii open source pentru prelucrarea si reprezentarea datelor geospatiale”. Evenimentul va avea loc la sediul Facultatii de Geografie, fiind dedicat prezentarii beneficiilor tehnologiilor geospatiale deschise si libere (in acceptiunea free and open source software). Mai multe informatii se gasesc la (http://www.geo-spatial.org/osgeo/cluj2017).

In data de 23 martie 2017, la sediul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a avut loc lansarea cartii „Renasterea unei profesii sau cum este sa fii asistent social in Romania?” publicata la editura Tritonic de catre Florin Lazar (Univ. Bucuresti), Csaba Laszlo Degi (UBB) si Mihai Iovu (UBB).

Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabila (CCDD) din cadrul Facultatii de Geografie, impreuna cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca Departamentul Cai ferate, Drumuri si Poduri, a organizat in data de 30 martie 2017, workshop-ul ”Studiul mobilitatii urbane. Surse de date, teme de cercetare si proiecte de colaborare”.

Programul master in Cercetare Sociologica Avansata, din cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a organizat in data de 29 martie 2017 conferinta „Religion and Neoliberalism in Latin America: The Case of Chile” sustinuta de Martin Lindhardt, Associate Professor, Ph.D., University of Southern Denmark.

UBB, in colaborare cu Asociatia Romana de Istorie a Presei (ARIP), Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului si Eparhia Greco-Catolica de Cluj-Gherla organizeaza, in perioada 31 martie – 1 aprilie 2017, cel de-al X-lea Congres National de Istorie a Presei, cu tema Traditii ale presei religioase din Romania. La cel de-al X-lea Congres National de Istorie a Presei din Romania si-au anuntat prezenta 72 de participanti, de la importante universitati din Romania si din Republica Moldova, institute de cercetare, organe de presa, organizatii religioase etc. La deschidere vor lua cuvantul: Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul UBB, Pr. Prof. univ. dr. Ioan Chirila, Presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai, domnul Cristian Ioan Videscu, secretar de Stat, Departamentul Centenar din Cadrul Guvernului Romaniei, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, PS Florentin Crihalmeanu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla,  Conf. univ. dr. Catalin Negoita, presedintele ARIP, Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al UBB, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene.

Facultatea de Drept organizeaza  in data de 8 aprilie 2017 cea de-a doua editie a conferintei de drept fiscal ”Cluj Tax Forum”, avandu-i ca invitati pe Angelo Marletta (Facultatea de Drept, Economie si Finante, Universitatea din Luxemburg), Bart Peeters (Facultatea de Drept, Universitatea din Gent),  Radu Chirita (Facultatea de Drept, UBB, Septimiu Put (Facultatea de Drept, UBB); Cosmin Costas, Daniel Nitu (Facultatea de Drept, UBB). Ciprian Paun (Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, UBB). Evenimentul va avea loc la Grand Hotel Napoca.

Departamentul de Istorie Antica si Arheologie din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a organizat in 30 martie 2017 conferinta ”Cazul HERCULES APULENSIS. Recuperarea patrimoniului pierdut”, sustinuta de dl. Conf. dr. Marius Mihai Ciuta de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

Programul master in Cercetare Sociologica Avansata, din cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala organizeaza in  data de 6 aprilie 2017 conferinta „Orasul postbelic. Programe economice, modele urbanistice si relatii de munca in Romania anilor 1950”, sustinuta de Dr. Mara Marginean, cercetator stiintific la Institutul de Istorie „George Baritiu” al Academiei Romane.

Joi, 6 aprilie 2017, la Facultatea de Business va avea loc conferinta ” Impozitul specific anual in industria hoteliera”, sustinuta de Mariana Man, director Directia Generala a Finantelor Publice Cluj-Napoca.

„Sambata Experimentelor” organizata de Facultatea de Fizica si EmpirX, va avea loc sambata 1 aprilie, intre orele 10 si 15, in cladirea centrala a Universitatii Babes Bolyai, de pe strada Kogalniceanu nr. 1. Programul cuprinde trei show-uri (demonstratii) recomandate vizitatorilor cu varsta peste 14 ani (nivel de liceu), doua “spectacole” concepute in mod special pentru copii de toate varstele si o serie de alte experimente pe holurile si in curtea Universitatii.


PUBLICATII RECENTE
Alina Simona Rusu (2017). Chapter: Constructing healthy experiences through human-animal interactions for autistic children and their families: Implications for research and education. In “Autism – Paradigms and Clinical Applications”. Ed. Janne Yip (Visiting Professor of Purdue University, USA), InTech Publisher

Ioan-Vasile Leb, Konstantin Nikolakopoulos, Ilie Ursa (Ed.- Hg.), Die Orthodoxe Kirche in der Selbstdarstellung. Ein Kompendium.,in col. Lehr-und Studienbücher Orthodoxe Theologie, herausgegeben von Prof. Dr. Konstantin Nikolakopoulos (Universität München), Band 4, LIT Verlag Dr. W. Hopf Berlin 2016, 340 p.


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA
VOICHICI Oana-Catalina, English for history students. Suport de curs pentru studentii de la specializarea Istorie, anul I (e-book)


ARTICOLE APARUTE
Convective self-assembly of pi-conjugated oligomers and polymers
Botiz, Ioan; Codescu, Marius-Andrei; Farcau, Cosmin; Leordean, Cosmin; Astilean, Simion; Silva, Carlos; Stingelin, Natalie
JOURNAL OF MATERIALS CHEMISTRY C
Volume: 5  Issue: 10  Pages: 2513-2518
DOI: 10.1039/c7tc00063d
Published: MAR 14 2017
Accession Number: WOS:000396293400004

Assessment of coal and sawdust co-firing power generation under oxy-combustion conditions with carbon capture and storage
Fogarasi, Szabolcs; Cormos, Calin-Cristian
JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION
Volume: 142  Pages: 3527-3535
DOI: 10.1016/j.jclepro.2016.10.115  Part: 4
Published: JAN 20 2017
Accession Number: WOS:000395726300008

Succession in ant communities (Hymenoptera: Formicidae) in deciduous forest clear-cuts – an Eastern European case study
Tausan, Ioan; Dauber, Jens; Trica, Maria R.; Marko, Balint
EUROPEAN JOURNAL OF ENTOMOLOGY
Volume: 114  Pages: 92-100
DOI: 10.14411/eje.2017.013
Published: 2017
Accession Number: WOS:000396466400012

Versatile self-assembled graphene oxide membranes obtained under ambient conditions by using a water-ethanol suspension
Cotet, Liviu Cosmin; Magyari, Klara; Todea, Milica; Dudescu, Mircea Cristian; Danciu, Virginia; Baia, Lucian
JOURNAL OF MATERIALS CHEMISTRY A
Volume: 5  Issue: 5  Pages: 2132-2142
DOI: 10.1039/c6ta08898h
Published: 2017
Accession Number: WOS:000395074300038

Ring Signature Index
Nagy, Csaba L.; Diudea, Mircea V.
MATCH-COMMUNICATIONS IN MATHEMATICAL AND IN COMPUTER CHEMISTRY
Volume: 77  Issue: 2  Pages: 479-492
Published: 2017
Accession Number: WOS:000396181700011

ELECTROCHEMICAL AND META-MODELLING ANALYSIS OF THE INHIBITING EFFECT EXERTED BY SULFURIC ACID DIAMIDE ON BRONZE CORROSION
Chelaru, Julieta D.; Anghel, Calin I.; Gavriloae, Maria; Muresan, Liana M.
REVUE ROUMAINE DE CHIMIE
Volume: 62  Issue: 1  Pages: 49-56
Published: JAN 2017
Accession Number: WOS:000395957100007

ESTIMATE FOR INITIAL MACLAURIN COEFFICIENTS OF CERTAIN SUBCLASSES OF BI-UNIVALENT FUNCTIONS
Alkahtani, Badr S.; Goswami, Pranay; Bulboaca, Teodor
MISKOLC MATHEMATICAL NOTES
Volume: 17  Issue: 2  Pages: 739-748
DOI: 10.18514/MMN.2016.1565
Published: 2016
Accession Number: WOS:000396217100003

UNIFORM APPROXIMATION BY GENERALIZED Q-BERNSTEIN OPERATORS
Finta, Z.
MISKOLC MATHEMATICAL NOTES
Volume: 17  Issue: 2  Pages: 877-891
Published: 2016
Accession Number: WOS:000396217100014

A PEROV TYPE THEOREM FOR CYCLIC CONTRACTIONS AND APPLICATIONS TO SYSTEMS OF INTEGRAL EQUATIONS
Magdas, Adrian
MISKOLC MATHEMATICAL NOTES
Volume: 17  Issue: 2  Pages: 931-939
Published: 2016
Accession Number: WOS:000396217100018

SOME FIXED POINT THEOREMS FOR NONSELF GENERALIZED CONTRACTION
Rus, Ioan A.; Serban, Marcel-Adrian
MISKOLC MATHEMATICAL NOTES
Volume: 17  Issue: 2  Pages: 1021-1031
DOI: 10.18514/MMN.2016.1186
Published: 2016
Accession Number: WOS:000396217100027


ALTE PUBLICATII
Funds to help Eastern Europe close the gap
Berce, Cristian; Tomuleasa, Ciprian; Meza, Radu
NATURE
Volume: 541  Issue: 7636  Pages: 157-157
Published: JAN 12 2017
Accession Number: WOS:000396125500019
Document Type:Letter