EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE
Un reprezentant al Departamentului de Biologie si Ecologie a facut parte din echipa de cercetare care a descoperit 8 specii noi de tantari. Descoperirea a fost prezentata recent intr-un articol stiintific publicat in “Biodiversity Data Journal” de catre  biologul finlandez Jukka Salmela si Kolcsar Levente-Peter, colaboratorul stiintific al liniei maghiare a Departamentului de Biologie si Ecologie al UBB. Majoritatea speciilor descrise sunt raspandite in zona nordica a Europei, insa articolul publicat in Biodiversity Data Journal prezinta si specii descoperite in Japonia. Cercetatorii doresc sa atraga atentia asupra faptului ca tantarii ciupercilor (la fel ca alte diptere) sunt prea putin studiati pe plan european. Una dintre speciile noi a primit denumirea Sciophila holopaineni, in onoarea lui Tuomas Holopainen, compozitor, muzician si fondator al formatiei metal simfonic finlandez Nightwish, dar si mare iubitor de biologie, pe langa studiile muzicale avand si studii in domeniul biologiei marine. Mai multe informatii despre proiectul in care a fost implicat reprezentantul UBB pot fi gasite la adresa http://bdj.pensoft.net/articles.php?id=11760

Facultatea de Geografie, in colaborare cu Administratia Bazinala de Apa “Somes-Tisa” si in parteneriat cu Compania de Apa “Somes” S.A. si Sucursala Hidroelectrica Cluj, a organizat a IX-a editie a conferintei internationale AERUL SI APA – COMPONENTE ALE MEDIULUI, dedicata Zilei Mondiale a Meteorologiei si Zilei Mondiale a Apei. Evenimentul a avut loc in data de 17 martie 2017, la sediul Facultatii de Geografie.

Facultatea de Geografie, in colaborare cu The Global Energy and Water cycle Exchanges (GEWEX) project, organizeaza cel de-al 3-lea workshop dedicat initiativei Sistemul climatic in Bazinul Pannonic/Climate System of the Pannonian Basin (PannEx). Evenimentul va avea loc in perioada 20-22 martie 2017, la sediul Facultatii de Geografie. Mai multe detalii se gasesc pe pagina web a conferintei: https://sites.google.com/site/projectpannex/workshops

Departamentul de Psihopedagogie Speciala si Laboratorul de cercetari indersciplinare a diferentelor de invatare (LEARN-ID) din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, organizeaza in 24 martie 2017 Workshop-ul ”Diagnostic si evaluare in tulburarile specifice de invatare. Practici curente si demersuri validate stiintific”. Activitatile din cadrul evenimentului vor fi sustinute de Lect. dr. prof. logoped Eva Ràduly-Zorgő, Psih. clinician Lorana Gavril, Lect. dr. Carmen David, Prof. dr. Adrian Rosan. Mai multe informatii sunt disponibile la http://psihoped.psiedu.ubbcluj.ro/index.php/manifestari-stiintifice

Cluj Innovation Days II New Business Opportunities and Social Transformations, este un forum regional dedicat promovarii inovatiei cros-industriale si in acelasi timp facilitarii interactiunii intre mediul de afaceri, mediul academic si sectorul public in vederea identificarii unor oportunitati de colaborare. In calitate de membru al Cluj IT Cluster si partener al evenimentului, Universitatea Babes Bolyai va beneficia de acces gratuit pentru reprezentantii sai pe parcursul evenimentului. Din motive logistice, numarul locurilor disponibile in cadrul sesiunilor este limitat, Universitatea avand rezervate un numar de 25 de invitatii. Pentru efectuarea inregistrarii fara costuri (http://clujinnovationdays.com/registration/), va rugam folositi codul UBB-CID2017 in procedura de inregistrare pana cel tarziu 24 martie 2017.

Linia maghiara a Facultatii de Litere, impreuna cu Departamentul de Literatura maghiara si Federatia Universitara Maghiara din Romania, a organizat vineri, 17 martie 2017, o masa rotunda intitulata „What’s the secret?”, la care au participat Geza Rohrig (New York) si Levente Molnar (Teatrul Maghiar din Cluj), protagonistii filmului Fiul lui Saul, regizat de Laszlo Nemes si distins cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain. Discutia a fost moderata de Andras Visky, prodecan al Facultatii de Teatru si Televiziune din cadrul UBB si directorul artistic al Teatrului Maghiar din Cluj, iar interlocutorii actorilor au fost Istvan Beszan (scriitor, critic si teoretician literar, director al Departamentului de Literatura maghiara) si Mihaela Ursa (scriitor, teoretician literar si media, directorul Departamentului de Literatura comparata din UBB).  Evenimentul s-a desfasurat in limba engleza.

Departamentul de Fizica Biomoleculara din cadrul Facultatii de Fizica a organizat Seminarul stiintific “Can we combine computer aided diagnosis with radiologist expertise?” prezentat de catre dl. Lect. dr. Balint Zoltan. Evenimentul a avut loc vineri, 17 martie 2017.

Departamentul de Chimie, Centrul de Chimie Supramoleculara Organica si Organometalica din cadrul Facultatii de Chimie si Inginerie Chimica si Societatea de Chimie din Romania Filiala Cluj-Napoca va invita sa participati la conferinta: ”Complexes Containing Metal‒Element (M = W and U; E = P, As and Sb) Multiple Bond Stabilized by Trisamidoamine Ligands”, sustinuta de Dr. BALAZS  Gabor de la Institut fur Anorganische Chemie, Facultat fur Chemie und Pharmazie Universitat Regensburg, Germania. Conferinta va avea loc vineri, 24 martie 2017, la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica.

Joi, 16 martie2017, Prof. Youssef El Bouhairi, decan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Cadi Ayyad din Marrakech, a sustinut o conferinta cu tema “Les mecanismes de protection des droits de l’homme”. Evenimentul a avea loc la Facultatea de Drept.

Marti, 21 martie 2017, in cadrul Seminarului Departamentului de Istorie Medievala, Premoderna si Istoria Artei de la Facultatea de Istorie si Filosofie,  dl. Lect. dr. Adinel Dinca va sustine prezentarea ” Manuscrise si tiparituri medievale in biserica parohiala din Cisnadie”.

La Facultatea de Istorie si Filosofie continua seria de conferinte ale Centrului de Filosofie Antica si Medievala. Aceste conferinte ilustreaza viata stiintifica a centrului si sunt asociate, in majoritatea lor, cu proiecte in derulare descrise pe site-ul centrului. In data de 28 martie 2017, Mihai MAGA (UBB Cluj) va sustine conferinta ”Ad philosophiae studia invitantur humiles et mansueti ut gradibus exaltentur. Idealul moral al filosofului universitar la inceputul secolului al XV-lea”.

Intre 6-9 si 20-23 martie 2017, Bokros Lajos de la Universitatea Central Europeana din Budapesta (Ungaria), va sustine o serie de prelegeri pe tema „Finante publice” pentru studentii liniei maghiare. Prelegerile vor avea loc la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.

Intre 24-26 aprilie 2017, Demeter Krisztina de la Universitatea Corvinus, Budapesta (Ungaria) va sustine o serie de prelegeri pe tema „Supply chain management” pentru studentii liniei maghiare. Prelegerile vor avea loc la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.

Seria Cluj Economics and Business Seminar continua cu sesiunea de primavara. In data de 30 martie 2017, Doamna Lect. dr. Irina BAN (UBB) va sustine prezentarea cu titlul “House prices and current account evolution in the European Union: an intertemporal approach. Evenimentul va avea loc la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.


PUBLICATII RECENTE
MURESAN Marian, Introduction to Mathematica® with Applications, Springer, 1st ed. 2017, XIV, 265 p.


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA
BATINAS Razvan Horatiu, SOROCOVSCHI Victor, Resurse de apa. Potential si valorificare turistica (re-editare)
VOICHICI Oana-Catalina, Legendele Urbane
MARTIAN Nicoleta, TUSA Adriana, Caiet de practica pedagogica pentru studenti, Religie / Cultul Greco-Catolic
MUNTEAN Vasile, Microbiologie Medicala


ARTICOLE APARUTE
Electronic correlations in vanadium revealed by electron-positron annihilation measurements
Weber, Josef Andreas; Benea, Diana; Appelt, Wilhelm H.; Ceeh, Hubert; Kreuzpaintner, Wolfgang; Leitner, Michael; Vollhardt, Dieter; Hugenschmidt, Christoph; Chioncel, Liviu
PHYSICAL REVIEW B
Volume: 95  Issue: 7  Article Number: 075119
DOI: 10.1103/PhysRevB.95.075119
Published: FEB 10 2017
Accession Number: WOS:000393742700001

Aquatic and semiaquatic Heteroptera (Nepomorpha and Gerromorpha) fauna of Greek holiday islands (Rhodes, Crete and Corfu) with first records of three species from Europe and Greece
Csabai, Zoltan; Soos, Nandor; Berchi, Gavril Marius; Cianferoni, Fabio; Boda, Pal; Mora, Arnold
ZOOTAXA
Volume: 4231  Issue: 1  Pages: 51-69
DOI: 10.11646/zootaxa.4231.1.3
Published: FEB 9 2017
Accession Number: WOS:000393667900003

The effect of Sambucus nigra L. extract and phytosinthesized gold nanoparticles on diabetic rats
Opris, Razvan; Tatomir, Corina; Olteanu, Diana; Moldovan, Remus; Moldovan, Bianca; David, Luminita; Nagy, Andras; Decea, Nicoleta; Kiss, Mihai Ludovic; Filip, Gabriela Adriana
COLLOIDS AND SURFACES B-BIOINTERFACES
Volume: 150  Pages: 192-200
DOI: 10.1016/j.colsurfb.2016.11.033
Published: FEB 1 2017
Accession Number: WOS:000393726900023

Heightened ruminative disposition is associated with impaired attentional disengagement from negative relative to positive information: support for the “impaired disengagement” hypothesis
Southworth, Felicity; Grafton, Ben; MacLeod, Colin; Watkins, Ed
COGNITION & EMOTION
Volume: 31  Issue: 3  Pages: 422-434
DOI: 10.1080/02699931.2015.1124843
Published: 2017
Accession Number: WOS:000393765900003

Does anxiety-linked attentional bias to threatening information reflect bias in the setting of attentional goals, or bias in the execution of attentional goals?
Basanovic, Julian; MacLeod, Colin
COGNITION & EMOTION
Volume: 31  Issue: 3  Pages: 538-551
DOI: 10.1080/02699931.2016.1138931
Published: 2017
Accession Number: WOS:000393765900011

Science Applied for the Investigation of Imperial Gate from Eighteenth Century Wooden Church of Nicula Monastery
Bratu, I.; Siluan, Monk; Marutoiu, C.; Kacso, I.; Garabagiu, S.; Marutoiu, V. C.; Tanaselia, C.; Popescu, D.; Postolache, D. L.; Pop, D.
JOURNAL OF SPECTROSCOPY
Article Number: 6167856
DOI: 10.1155/2017/6167856
Published: 2017
Accession Number: WOS:000393989000001

Creating an Efficient Methanol-Stable Biocatalyst by Protein and Immobilization Engineering Steps towards Efficient Biosynthesis of Biodiesel
Gihaz, Shalev; Weiser, Diana; Dror, Adi; Satorhelyi, Peter; Jerabek-Willemsen, Moran; Poppe, Laszlo; Fishman, Ayelet
CHEMSUSCHEM
Volume: 9  Issue: 22  Pages: 3161-3170
DOI: 10.1002/cssc.201601158
Published: NOV 23 2016
Accession Number: WOS:000394571300006

Shared Privacy and Public Intimacy: The Hybrid Spaces of Augmented Reality Art
Avram, Horea
CULTURA-INTERNATIONAL JOURNAL OF PHILOSOPHY OF CULTURE AND AXIOLOGY
Volume: 13  Issue: 2  Pages: 173-182
Published: 2016
Accession Number: WOS:000394078500014

The value of exfoliative cytology in the diagnostic of oral mucosa changes in diabetes mellitus
Mirescu, Stefan-Claudiu; Pais, Rodica; Stanoiu, Bogdan-Petre; Di Natale, Luca; Sovrea, Alina Simona
ROMANIAN JOURNAL OF MORPHOLOGY AND EMBRYOLOGY
Volume: 57  Issue: 4  Pages: 1313-1322
Published: 2016
Accession Number: WOS:000394201300016

Intracranial immature teratoma with a primitive neuroectodermal malignant transformation – case report and review of the literature
Georgiu, Carmen; Opincariu, Julian; Cebotaru, Cristina-Ligia; Mirescu, Stefan-Claudiu; Stanoiu, Bogdan-Petre; Domsa, Teodora Ana Maria; Sovrea, Alina Simona
ROMANIAN JOURNAL OF MORPHOLOGY AND EMBRYOLOGY
Volume: 57  Issue: 4  Pages: 1389-1395
Published: 2016
Accession Number: WOS:000394201300027


VOLUME DE CONFERINTA / PROCEEDINGS
Metal nanoparticles (other than gold or silver) prepared using plant extracts for medical applications
Pasca, Roxana-Diana; Santa, Szabolcs; Racz, Levente Zsolt; Racz, Csaba Pal
Edited by: Vladescu M; Tamas R; Cristea I
ADVANCED TOPICS IN OPTOELECTRONICS, MICROELECTRONICS, AND NANOTECHNOLOGIES VIII
Book Series: Proceedings of SPIE
Volume: 10010  Article Number: UNSP 100100A
DOI: 10.1117/12.2244303
Published: 2016
Accession Number: WOS:000391359600010
Conference Title: 8th International Conference on Advanced Topics in Optoelectronics, Microelectronics, and Nanotechnologies (ATOM-N)

Facebook Groups in Teaching English for Specific (Academic) Purposes – Active Learning Beyond the Classroom
Stanca, Liana; Felea, Cristina
Edited by: Chiu DKW; Marenzi I; Nanni U; Spaniol M; Temperini M
ADVANCES IN WEB-BASED LEARNING, (ICWL 2016)
Book Series: Lecture Notes in Computer Science
Volume: 10013  Pages: 253-260
DOI: 10.1007/978-3-319-47440-3_28
Published: 2016
Accession Number: WOS:000389812900028
Conference Title: 15th Annual International Conference on Web-Based Learning (ICWL)