EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE
In data de 8 martie 2017 a fost facut public clasamentul international al universitatilor – QS World University Rankings – pe domenii generale si specifice. Criteriile de clasificare au fost: (1) reputatia academica (prin ancheta de specialitate); (2) reputatia la nivelul angajatorilor (prin ancheta de specialitate); (3) citarile publicatiilor in sistemul SCOPUS si (4) indicele Hirsch in sistemul SCOPUS. Domeniile academice din universitati au fost evaluate atat la nivel general, cat si la nivel specific. La nivel general au fost stabilite si evaluate urmatoarele domenii (fiecare incluzand apoi domenii specifice): (1) Arte si Stiinte Umaniste; (2) Inginerie si Tehnologie; (3) Stiinte ale Vietii si Medicina; (4) Stiinte ale Naturii si (5) Stiinte Sociale si Management. Dintre cele aproape 100 de universitati din Romania, apar doar membrele Consortiului „Universitaria” – universitatile din Bucuresti, Cluj-Napoca (UBB), Iasi (UAIC), Timisoara (UVT) si Academia de Studii Economice (ASE) – plasate pe pozitia 700+. UBB este in anul 2017 prima universitate din Romania in domeniul general Arte si Stiinte Umaniste, intrand in Top-500 la nivel international (pozitia 401-450 din 500 de universitati clasificate si 959 cuantificate). In cadrul domeniilor specifice, UBB este prima din tara in urmatoarele domenii: Arheologie, Istorie, Teologie-Studii Religioase, Psihologie, Stiinte ale Pamantului-Marine, Servicii de Ospitalitate, Studii Politice-Internationale. De asemenea, UBB se afla in multe alte domenii specifice pe podium, ocupand locurile 2 sau 3 in tara. La nivel international, sunt clasificate urmatoarele domenii specifice din UBB: Literatura si Limba Engleza (pozitia 251-300 din 300 de universitati clasificate si 556 cuantificate), Limbi Moderne (pozitia 201-250 din 300 de universitati clasificate si 1431 cuantificate, Chimie (pozitia 451-300 din 500 de universitati clasificate si 1603 cuantificate) si Matematica (pozitia 351-400 din 400 de universitati clasificate si 1112 cuantificate).

Cluj IT Cluster in parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai, prin Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor organizeaza in perioada 30-31 martie 2017 a 5-a editie a conferintei Cluj Innovation Days, avand tema Digital Economy II New business opportunities and social transformations. La eveniment vor participa specialisti romani si straini, reprezentanti ai structurilor europene si ai unor centre de cercetare si inovare din tara si strainatate, manageri si oameni de afaceri. Mai multe informatii se gasesc pe http://clujinnovationdays.com/.

Miercuri, 29 martie 2017, va avea loc in cadrul Institutului de Studii Germane al UBB prezentarea noilor publicatii ale Centrului de Studii Central-Europene al Universitatii Andrassy din Budapesta. In cadrul acestui eveniment vor fi prezentate monografia „Der Ungarische Kriegs-Roman. Medien, Wissen und Fremdwahrnehmung bei Eberhard Werner Happel” a germanistei Orsolya Lenart, precum si Anuarul Centrului pentru Studii Central Europene editia 2014/2015. Evenimentul se desfasoara in limba germana si va fi moderat de catre Prof. Dr. Rudolf Gräf.

Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica organizeaza conferinta cu titlul „Optimizarea sistemelor de productie considerand multiple orizonturi de timp: consideratii teoretice si aplicatii in energie si industria chimica”, prezentata de As. Prof. Michael Baldea McKetta, Department of Chemical Engineering University of Texas at Austin. Evenimentul va avea loc in data de 14 martie 2017 la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica.

Facultatea de Matematica si Informatica, Inspectoratul Scolar Judetean Mures, Liceul Tehnologic Reghin si Filialele Cluj si Mures ale Societatii de Stiinte Matematice din Romania, organizeaza in  data de 6 mai 2017, a XXXIII-a Conferinta Nationala Didactica Matematicii, manifestare stiintifica de prestigiu, devenita traditie. Lucrarile conferintei se vor desfasura la Liceul Tehnologic „Petru Maior” din municipiul Reghin, judetul Mures. Programul stiintific al manifestarii cuprinde conferinte in plen si comunicari stiintifice pe urmatoarele sectiuni: algebra, analiza matematica, geometrie, informatica, astronomie, metodica.

La a XI-a editie a Olimpiadei Sud-Est Europene de Matematica pentru studenti, desfasurata intre 28 februarie si 5 martie 2017 in Ohrid, Macedonia, studentii Facultatii de Matematica si Informatica din cadrul UBB au obtinut rezultate foarte bune, clasandu-se pe podiumul competitiei la care au participat 84 de concurenti. Studentul Moldovan Bogdan (matematica, anul 2) a obtinut o medalie de aur cu punctajul maxim (40 de puncte), iar studentul Orzan Alexandru (matematica, anul 2) o medalie de bronz cu 23 de puncte, rezultat de asemenea deosebit de valoros in conditiile in care ultima medalie de argint s-a acordat pentru 24 de puncte.

Comisia FULBRIGHT Romano-Americana si Universitatea Babes Bolyai organizeaza marti, 21 martie 2017, la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii prezentarea „Oportunitati de studiu si cercetare in Statele Unite”. Prezentarea va oferi informatii detaliate despre programul de burse FULBRIGHT pentru studentii si cercetatorii romani, cat si despre obtinerea de finantare pentru studii de masterat si doctorat in Statele Unite.

La Facultatea de Istorie si Filosofie continua seria de conferinte ale Centrului de Filosofie Antica si Medievala. Aceste conferinte ilustreaza viata stiintifica a centrului si sunt asociate, in majoritatea lor, cu proiecte in derulare descrise pe site-ul centrului. In data de 14 martie 2017, d-na Oana Corina FILIP (UBB) va sustine conferinta “Limbajul ca element unificator in tratatele filosofice ale lui Ioan de Salisbury”.

In perioada 17-18 aprilie 2017 va avea loc la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor prima editie a workshopului romano-german ”Europaischen Informationsrecht”, organizat de catre linia de studiu in limba germana a UBB si Fundatia Germana pentru Drept si Informatica, cu participanti de la universitati de prestigiu germane si romanesti.

Seria Cluj Economics and Business Seminar continua cu sesiunea de primavara. In data de 16 martie 2017,  domnul Prof. Jorg PROKOP  de la University of Oldenburg va sustine o prezentare cu titlul “Spillover effects of sovereign credit ratings: evidence from the Euro Area” (based also on joint work with Haoshen Hu and Hans-Michael Trautwein).  Evenimentul va avea loc la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.

Intre 20-26 martie 2017, Guban Miklos de la Budapest Business School (Ungaria) va sustine o serie de prelegeri pe tema „Inteligenta artificiala” pentru studentii liniei maghiare. Prelegerile vor avea loc la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.

Grupul de Reflectie CITADEL organizeaza in data de 16 martie 2017 dezbaterea „Noul protectionism in lumea dezvoltata: O amenintare la adresa ordinii liberale globale?”, avandu-l ca invitat pe Prof. Dr. Dr.h.c. Razvan Mihai Ungureanu -Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti. Evenimentul va avea loc la Facultatea de Studii Europene si va fi moderat de catre Conf. dr. abilitat Valentin Naumescu, coordonatorul Grupului de reflectie CITADEL.

In data de 28 martie 2017, la Facultatea de Studii Europene va avea loc conferinta „The Lebanese experience in addressing refugee crisis: Lessons learned”, sustinuta de H.E. Rana Mokaddem, Ambasadorul Libanului in Romania.

In perioada 14-16 martie 2017, cu prilejul acordarii titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Declan Kiberd (Universitatea Notre Dame, Indiana si Universitatea din Dublin), Facultatea de Litere va invita la o serie de dezbateri, conferinte si seminarii cu titlul „Transatlantic and European Values in Irish Literature and Culture”, desfasurate sub egida „The Inauguration of The Keough-Naughton Global Seminar”.

Serile duhovnicesti organizate in Postul Mare de Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi (ASCOR), filiala Cluj, au debutat joi, 2 martie 2017. Primul invitat a fost Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, care a participat la slujba Pavecernitei mari si a Canonului Sfantului Andrei Criteanul, savarsite in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca. La final, a vorbit pe tema „Cine este Iisus Hristos?”. In aceeasi zi, in Amfiteatrul Facultatii de Chimie si Inginerie Chimica a UBB, parintele profesor a  sustinut o conferinta cu tema „Tineretea intre prapastii si culmi” si a raspuns  intrebarilor adresate de cei prezenti.

Luni, 06 martie 2017, in Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan al Moldovei si Bucovinei a fost organizata de ASCOR, filiala Iasi conferinta cu tema: Mama – fiinta unica? Ce ne spune Biblia?, sustinuta de Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofana de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca.

Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca a gazduit miercuri, 8 martie 2017 conferinta sustinuta de Prof. dr. Konstantin Nikolakopoulos de la Institutul de Teologie Ortodoxa al Universitatii Ludwig-Maximilians Munchen, urmată de  lansarea cartii: Die Orthodoxe Kirche in Selbstdarstellung. Ein Kompendium, LIT Verlag, Munchen, 2016 care ii are ca editori pe Ioan Vasile Leb, Konstantin Nikolakopoulos si Ilie Ursa, al IV-lea volum din seria Lehr- und Studienbucher Orthodoxe Kirche. Au prezentat Prof. dr. Konstantin Nikolakopoulos si dr. Mircea Gheorghe Abrudan. Volumul cuprinde studii a 16 autori dintre care 12 din Romania (5 cadre didactice ale facultatii noastre: Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, Pr. prof. univ. dr. Ioan Vasile Leb, Pr. prof. univ. dr. Valer Bel, Pr. conf. univ. dr. Gabriel Gardan, Conf. univ. dr. Radu Preda). A urmat o discutie cu cadrele didactice si studentii despre studiul Teologiei Ortodoxe in Germania.

Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca a organizat, in cadrul „Anului omagial al Sfintelor icoane, al iconarilor si pictorilor bisericesti” si al „Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comu¬nismului”, in Patriarhia Romana, conferinta cu titlul Lupta Icoanei cu sistemul. Miracolul iconic al Sfintilor Ostasi Militari, sustinuta de academicianul Sorin Dumitrescu. Evenimentul a avut loc joi, 9 martie, in Aula Episcop Nicolae Ivan a Facultatii.

In perioada 2-31 martie 2017, Universitatea Babes-Bolyai si Biblioteca Academiei Romane Cluj-Napoca a organizat o serie de conferinte pe tema: Luther. 500 de ani de Reforma.

Joi, 9 martie 2017 au fost sustinute urmatoarele comunicari de catre cadre didactice ale Facultatii de Teologie Ortodoxa: Pr. prof. univ. dr. Ioan Vasile Leb – O perspectiva ortodoxa asupra epocii Reformei, Pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuta – Ortodoxia transilvaneana si miscarea de Reforma – secolul al XVI-lea, Pr. conf. univ. dr. Gabriel Gardan – O noua dimensiune a dialogului teologic: teologii de la Tubingen si Patriarhul ecumenic Ieremia al II-lea, Lect. univ. dr. Ana Baciu- Traduceri patristice in mediul reformat transilvanean. Prelegerile au fost moderate de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, presedintele Senatului UBB.


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA
COSTEA-BARLUTIU Carmen, Abordare psihosociala a dizabilitatii. Modele de evaluare si interventie (e-book)
IRIMIEA Silvia, Rethinking Applied Linguistics from Applied Linguistics to Applied Discourse studies (e-book)


SUSTINERI DOCTORATE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerile-publice-ale-tezelor-de-doctorat/)
31 martie 2017, 10:00
FACULTATEA    Stiinta si Ingineria Mediului
LOCUL SUSTINERII    Facultatea de Stiinta Mediului, Amfiteatrul “Justinian Petrescu”, str. Fantanele nr. 30
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT        INCZE Reka
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Aspecte de mediu si sanatate umana,din perspectiva radioactivitatii naturale si artificiale in judetul Covasna
DOMENIUL DE DOCTORAT    Stiinta mediului
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. emeritus dr. RISTOIU Dumitru (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

31 martie 2017, 11:30
FACULTATEA    Stiinta si Ingineria Mediului
LOCUL SUSTINERII    Facultatea de Stiinta Mediului,Amfiteatrul ”Iustinian Petrescu ”- str. Fantanele nr. 30
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT        HOAGHIA Maria – Alexandra
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Evaluarea calitatii apelor freatice, solului si unor produse vegetale in municipiul Medias
DOMENIUL DE DOCTORAT    Stiinta mediului
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. emeritus dr. RISTOIU Dumitru (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)