OPORTUNITATI DE FINANTARE
A fost lansat apelul EuroNanoMed III 2019 din cadrul programului ERA-NET Cofund. Apelul pentru propuneri de proiecte este directionat catre proiecte transnationale de cercetare si dezvoltare, care sa combine abordari inovatoare in domeniul nanomedicinei si de asemenea sa incurajeze si sa permita colaborarea transnationala dintre sectorul public si cel privat. Mai multe informatii cu privire la competitie se gasesc la https://uefiscdi.ro/euronanomed-iii.

S-a lansat apelul QuantERA 2019 din cadrul programului ERA-NET Cofund care urmareste stabilirea de colaborari ce exploreaza stiinta multidisciplinara avansata si/sau de inginerie de ultima ora cu potential de initiere/promovare de noi linii de tehnologii cuantice si de sustinere a Europei in topul viitorului acestor arii tehnologice. Mai multe informatii cu privire la competitie se gasesc la https://uefiscdi.ro/quantera.

A fost lansat apelul CHIST-ERA III Cofund 2018 din cadrul programului ERA-NET Cofund. Mai multe informatii cu privire la competitie se gasesc la https://uefiscdi.ro/chist-era-iii-cofund.

A fost lansat apelul FLAG-ERA III 2019 din cadrul programului ERA-NET Cofund. Mai multe informatii cu privire la competitie se gasesc la https://uefiscdi.ro/flag-era-iii.

S-a lansat apelul MarTERA 2019 din cadrul programului ERA-NET Cofund. Scopul general al proiectului MarTERA il constitue consolidarea Spatiului European de Cercetare (ERA) in domeniul tehnologiilor marine si maritime, precum si a dezvoltarii asa-numitei „Economii Albastre”. Mai multe informatii cu privire la competitie se gasesc la https://uefiscdi.ro/martera.

A fost lansat apelul BlueBio 2018 din cadrul programului ERA-NET Cofund. Scopul apelului este de a genera cunostinte pentru lanturile valorice in domeniul bio-economiei si de a imbunatati transferul produselor si al serviciilor bazate pe biologie, de la cercetare, inovare si demonstratii, pana la productie. Mai multe informatii cu privire la competitie se gasesc la https://uefiscdi.ro/bluebio.


EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE
Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupa, pentru al treilea an consecutiv, primul loc in Metarankingul Universitar realizat de asociatia Ad Astra a Cercetatorilor Romani, clasament care stabileste ierarhia universitatilor din Romania in functie de performantele individuale din topurile internationale ale institutiilor de invatamant superior. Metarankingul Universitar 2018 utilizeaza metodologia propusa de membrii High Level Experts Group numiti in anul 2016 de ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii, avand rolul de a reuni riguros, intr-un sistem unitar, diversele sisteme de clasificare internationala a universitatilor (rankinguri), pentru a avea o imagine mai robusta si comprehensiva asupra performantei universitare. „Ne bucura aceasta pozitionare la interfata celor doua Centenare pe care le sarbatorim la UBB: Centenarul Marii Unirii (2018) si Centenarul Universitatii Romanesti in UBB (2019). UBB are o traditie veche, bine ancorata european/international: universitatea latina (secolele XVI(1581)-XVII), universitatea latina/germana (secolul XVIII), universitatea maghiara (secolul XIX) si universitatea romaneasca (secolul XX – 1919). Dupa Marea Unire, vechiul regat a investit cele mai bune resurse academice pe care le avea pentru a crea la Cluj o universitate romaneasca a carei menire era sa se ridice la inaltimea traditiei universitare clujene. Iata ca astazi UBB se manifesta ca o universitate reper pentru Transilvania si Romania, reprezentand cu cinste Romania in aria academica internationala, cu statutul de universitate internationala cu excelenta in predare si cercetare (conform auditului international). Asadar, traditia demarata din 1581 si investitia de acum 100 de ani au dat roade!”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB responsabil cu cercetarea, competitivitatea-excelenta si publicatiile stiintifice. Metarankingul Universitar a demarat in 2016, sub auspiciile Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, iar din 2017 se deruleaza sub auspiciile Asociatiei Ad-Astra a Cercetatorilor Romani. Raportul complet cu privire la Metarankingul Universitar-2018 poate fi consultat la adresa: http://ad-astra.ro/2018/12/12/asociatia-ad-astra-anunta-finalizarea-exercitiului-national-de-metaranking-universitar-2018/?fbclid=IwAR0ndBVnWzScKPKIM0fjevZf_WMKrcITxrglvtru5qUwJQcfRWUTIGTBXtw.

Premiile Academiei Romane pentru anul 2016 au fost decernate in data de 13 decembrie 2018. Urmatoarele premii au fost acordate  membrilor comunitatii academice a Universitatii Babes-Bolyai: Premiul „Vasile Parvan“ – lucrarea: Pannonia, Dacia and Moesia in the Ancient Geographical Sources, autor: Florin-Gheorghe Fodorean; Premiul „Constantin Miculescu“ – grupul de lucrari: Studii privind materialele nanostructurate cu aplicatii in fotonica, autor: Monica Focsan; Premiul „Gheorghe Spacu“ – grupul de lucrari: Contributii in chimia organometalica a metalelor si semimetalelor, autor: Gabriela Nemes; Premiul „Simion Mehedinti“ – lucrarea: Tara Hategului. Studiu de geografie regionala, autor: Gheorghe-Gavrila Hognogi.

Peste 40 de specialisti din mai multe state vor dezbate provocarile Uniunii Europene in cadrul conferintei internationale Communicating EU organizate, in perioada 13-14 decembrie 2018, de Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. Communicating EU va cuprinde dezbateri despre Uniunea Europeana intr-un context crucial pentru acest proiect politic: iminenta Brexit si alegerile europarlamentare din luna mai a anului 2019, evenimentul fiind organizat intr-un moment foarte important pentru Romania, tara care va prelua, din 1 ianuarie 2019, Presedintia turnanta a Consiliului Uniunii Europene. La Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii si-au anuntat prezenta, pe parcursul celor doua zile, aproximativ 40 de specialisti din tara (Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea din Bucuresti, SNSPA, Universitatea din Oradea), dar si din strainatate (Olanda, Finlanda si Polonia), temele principale ale conferintei fiind euroscepticismul, minoritatile si statul de drept. Conferinta Communicating EU va pune bazele unei retele internationale de specialisti care se vor reuni anual pentru a propune solutii pentru cele mai presante probleme de pe agenda europeana.

Ciprian Manolescu (University of California, Los Angeles), DHC al UBB va primi, din partea Societatii Americane de Matematica, prestigiosul premiu „The 2019 E.H. Moore Research Article Prize” pentru lucrarea  „Pin(2)-equivariant Seiberg-Witten Floer homology and the triangulation conjecture”, publicata in 2016 in revista Journal of the American Mathematical Society. In aceasta lucrare, Ciprian Manolescu a rezolvat, in sens negativ, o celebra conjectura a triangulatiei: o problema veche si dificila enuntata de H. Kneser in 1924, conform careia orice varietate este triangulabila. Ciprian Manolescu a aratat ca acest lucru nu este adevarat, folosind o metoda de demonstratie cu totul originala.

Vineri, 7 decembrie 2018, la sediul Centrului de Geografie Regionala, conf. univ. dr. Norbert Petrovici, de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, a sustinut o prelegere cu tematica „Mobilitate urbana in municipiul Cluj-Napoca”. Evenimentul este primul din seria unor „Intalniri CGR”, unde vor fi dezbatute teme legate de dezvoltarea teritoriala.

In perioada 7-15 decembrie 2018 Corul de Camera Psalmodia Transylvanica, dirijat de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu a efectuat un turneu in Italia, cu urmatorul program: vineri 7 decembrie – concert la Teatrul Duse din Asolo cu ocazia sarbatoririi Centenarului Unitatii; sambata 8 decembrie -concerte in parohiile San Giacomo, San Giuseppe din Treviso si la catedrala San Nicolo din Treviso; duminica 9 decembrie – Sf. Liturghie in parohia ortodoxa din Treviso si concert de colinde; luni 10 decembrie – vizitarea sanctuarului Madonei di San Luca si centrul vechi al Bologniei si concert in biserica parohiala; marti 11 decembrie – vizitarea orasului San Marino, concert in Biserica San Giovanni  Battista; miercuri 12 decembrie – la Modena, vizita casa memoriala Luciano Pavaroti, concert; joi 13 decembrie – vizitarea oraselului istoric Dozza, vizitarea Imolei, concert; vineri 14 decembrie – la Ravena, vizita ghidata a monumentelor  bizantine, concert de colinde.

Marti, 11 decembrie 2018, la Casa de Cultura a Studentilor, sub egida Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului si a Organizatiei Crestine „Agape. Pretuim Familia”, a avut loc dezbaterea: Ce fel de viitor ne construim?, la care au luat parte Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofana si Lect. univ. dr. Adrian Papahagi.

Joi, 13 decembrie 2018, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si Centrul de Dialog intre Teologie si Filosofie al Universitatii Babes-Bolyai au organizat conferinta cu titlul: Biografia spirituala a lui Simone Weil sustinuta de dr. Paul Siladi.


CARTI
Natalia Rosca, Statistica Matematica, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2018


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA
IANOSI Anamaria Loredana, Drumul Romaniei spre o absorbtie eficienta a fondurilor europene. Despre transformarea miracolului polonez in miracolul romanesc. Analiza comparativa
CONTIU Hadrian V., Tamaduirea prin iubire


ARTICOLE APARUTE
Buliga, Bogdan; Nichiforel, Liviu
Voluntary forest certification vs. stringent legal frameworks: Romania as a case study
JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION (FI-5.651)
Volume: 207  Pages: 329-342
DOI: 10.1016/j.jclepro.2018.10.021
Published: JAN 10 2019
Accession Number: WOS:000451105200027

Beu, Titus A.; Ailenei, Andrada E.; Farcas, Alexandra
Atomistic and coarse-grained modeling of polyethyleneimine
CHEMICAL PHYSICS LETTERS
Volume: 714  Pages: 94-98
DOI: 10.1016/j.cplett.2018.10.071
Published: JAN 16 2019
Accession Number: WOS:000451773500016

Rana, Puneet; Shukla, Nisha; Gupta, Yogesh; Pop, Ioan
Analytical prediction of multiple solutions for MHD Jeffery-Hamel flow and heat transfer utilizing KKL nanofluid model
PHYSICS LETTERS A
Volume: 383  Issue: 2-3  Pages: 176-185
DOI: 10.1016/j.physleta.2018.10.026
Published: JAN 12 2019
Accession Number: WOS:000451654800013

Mesesan, Flaviu; Man, Titus Cristian; Pop, Olimpiu Traian; Gavrila, Ionela Georgiana
Reconstructing snow-avalanche extent using remote sensing and dendrogeomorphology in Parang Mountains
COLD REGIONS SCIENCE AND TECHNOLOGY
Volume: 157  Pages: 97-109
DOI: 10.1016/j.coldregions.2018.10.002
Published: JAN 2019
Accession Number: WOS:000451428000009

Jusoh, Rahimah; Nazar, Roslinda; Pop, Ioan
Magnetohydrodynamic Boundary Layer Flow and Heat Transfer of Nanofluids Past a Bidirectional Exponential Permeable Stretching/Shrinking Sheet With Viscous Dissipation Effect
JOURNAL OF HEAT TRANSFER-TRANSACTIONS OF THE ASME
Volume: 141  Issue: 1  Article Number: 012406
DOI: 10.1115/1.4041800
Published: JAN 2019
Accession Number: WOS:000451391300017

Beu, Titus Adrian; Ailenei, Andrada-Elena; Farcas, Alexandra
CHARMM force field for protonated polyethyleneimine
JOURNAL OF COMPUTATIONAL CHEMISTRY
Volume: 39  Issue: 31  Pages: 2564-2575
DOI: 10.1002/jcc.25637
Published: DEC 5 2018
Accession Number: WOS:000451446700001

Baartzes, Nadia; Szabo, Cristina; Cenariu, Mihai; Imre-Lucaci, Florica; Dorneanu, Sorin Aurel; Fischer-Fodor, Eva; Smith, Gregory S.
In vitro antitumour activity of two ferrocenyl metallodendrimers in a colon cancer cell line
INORGANIC CHEMISTRY COMMUNICATIONS
Volume: 98  Pages: 75-79
DOI: 10.1016/j.inoche.2018.09.042
Published: DEC 2018
Accession Number: WOS:000451654300012

Mocanu, I; Scarlat, G.; Rusu, L.; Pandelica, I; Cramariuc, B.
Indoor Localisation through Probabilistic Ontologies
INTERNATIONAL JOURNAL OF COMPUTERS COMMUNICATIONS & CONTROL
Volume: 13  Issue: 6  Pages: 988-1006
DOI: 10.15837/ijccc.2018.6.3022
Published: DEC 2018
Accession Number: WOS:000451637900006

Pasca, H.; Kalandarov, Sh. A.; Adamian, G. G.; Antonenko, N. V.
Influence of the entrance channel on spins of complex fragments in binary reactions
NUCLEAR PHYSICS A
Volume: 980  Pages: 143-155
DOI: 10.1016/j.nuclphysa.2018.10.060
Published: DEC 2018
Accession Number: WOS:000451495500011

Sheremet, Mikhail A.; Rosca, Natalia C.; Rosca, Alin V.; Pop, Ioan
Mixed convection heat transfer in a square porous cavity filled with a nanofluid with suction/injection effect
COMPUTERS & MATHEMATICS WITH APPLICATIONS
Volume: 76  Issue: 11-12  Pages: 2665-2677
DOI: 10.1016/j.camwa.2018.08.069
Published: DEC 1 2018
Accession Number: WOS:000451358900008

Gherman, Ana Maria Mihaela; Kovacs, Katalin; Cristea, Mircea Vasile; Tosa, Valer
Artificial Neural Network Trained to Predict High-Harmonic Flux
APPLIED SCIENCES-BASEL
Volume: 8  Issue: 11  Article Number: 2106
DOI: 10.3390/app8112106
Published: NOV 2018
Accession Number: WOS:000451302800096

Plopeanu, Aurelian-Petrus; Homocianu, Daniel; Mihaila, Alin Adrian; Crisan, Emil Lucian; Bodea, Gabriela; Bratu, Renate-Doina; Airinei, Dinu
Exploring the Influence of Personal Motivations, Beliefs and Attitudes on Students’ Post-Graduation Migration Intentions: Evidence from Three Major Romanian Universities
APPLIED SCIENCES-BASEL
Volume: 8  Issue: 11  Article Number: 2121
DOI: 10.3390/app8112121
Published: NOV 2018
Accession Number: WOS:000451302800111

Cristina, Anamaria; Leonte, Denisa; Vlase, Laurian; Bencze, Laszlo Csaba; Imre, Silvia; Marc, Gabriel; Apan, Bogdan; Mogosan, Cristina; Zaharia, Valentin
Heterocycles 48. Synthesis, Characterization and Biological Evaluation of Imidazo[2,1-b][1,3,4]Thiadiazole Derivatives as Anti-Inflammatory Agents
MOLECULES
Volume: 23  Issue: 10  Article Number: 2425
DOI: 10.3390/molecules23102425
Published: OCT 2018
Accession Number: WOS:000451201400021

Diudea, Mircea Vasile; Lungu, Claudiu Nicolae; Nagy, Csaba Levente
Cube-Rhombellane Related Structures: A Drug Perspective
MOLECULES
Volume: 23  Issue: 10  Article Number: 2533
DOI: 10.3390/molecules23102533
Published: OCT 2018
Accession Number: WOS:000451201400129

Steiner, Florian; Csosz, Sandor; Marko, Balint; Gamisch, Alexander; Rinnhofer, Lukas; Folterbauer, Clemens; Hammerle, Sarina; Stauffer, Christian; Arthofer, Wolfgang; Schlick-Steiner, Birgit
Turning one into five: Integrative taxonomy uncovers complex evolution of cryptic species in the harvester ant Messor “structor”
MOLECULAR PHYLOGENETICS AND EVOLUTION
Volume: 127  Pages: 387-404
DOI: 10.1016/j.ympev.2018.04.005
Published: OCT 2018
Accession Number: WOS:000446021300033

Henderson, Alexander; Ticlau, Tudor; Balica, Dan
Perceptions of Discretion in Street-Level Public Service: Examining Administrative Governance in Romania
PUBLIC PERFORMANCE & MANAGEMENT REVIEW
Volume: 41  Issue: 3  Pages: 620-647
DOI: 10.1080/15309576.2017.1400987
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451695900008

Croitoru, Adina-Eliza; Ungureanu, Madalina-Genoveva; Horvath, Csaba
WEATHER-LORE ASSOCIATED WITH RELIGIOUS AND FOLKLORE HOLIDAYS IN ROMANIA
REVISTA DE ETNOGRAFIE SI FOLCLOR-JOURNAL OF ETHNOGRAPHY AND FOLKLORE
Issue: 1-2  Pages: 251-262
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451106300015

Barbulescu, Elena
“YOU ARE SO CHAAAARMED!”: CHARMS AND ILLNESSES IN RURAL TRANSYLVANIA AT THE END OF 20TH CENTURY
REVISTA DE ETNOGRAFIE SI FOLCLOR-JOURNAL OF ETHNOGRAPHY AND FOLKLORE
Issue: 1-2  Pages: 263-276
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451106300016

Lacurezeanu, Ramona; Stanca, Liana; Tiron-Tudor, Adriana; Zagan, Sergiu
Mind Maping as Support for Economic Studies E-learning
BRAIN-BROAD RESEARCH IN ARTIFICIAL INTELLIGENCE AND NEUROSCIENCE
Volume: 9  Issue: 4  Pages: 115-128
Published: NOV 2018
Accession Number: WOS:000451862700011

Crisan, Anton
Talking with a tradition. Brandom and classical epistemology
HERMENEIA
Issue: 21
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451689800010

Hariga, Florina Rodica
An Identity-Seeking Model of Approaching Tradition: Joachim of Fiore and the Lombardian Critique
HERMENEIA
Issue: 21
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451689800017

Rusu, Catalin
Between Mythology and History. The Ancient Poet at the Crossroads of Truth and False
HERMENEIA
Issue: 21
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451689800025

Gherasim, Gabriel C.
Some Traits of Cognitivism in American Ruminations on Visual Arts
EKPHRASIS-IMAGES CINEMA THEORY MEDIA
Volume: 20  Issue: 2  Pages: 98-110
DOI: 10.24193/ekphrasis.20.5
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451175600005

Pop, Doru
This is Not a Film You Are Watching. Corneliu Porumboiu’s Non-Cinematic Stylistics and the Visceral-Conceptual Cinema
EKPHRASIS-IMAGES CINEMA THEORY MEDIA
Volume: 20  Issue: 2  Pages: 111-132
DOI: 10.24193/ekphrasis.20.6
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451175600006

Benedek, Jozsef; Torok, Ibolya; Mathe, Csongor
Evidence-based designation of development regions in Romania
REGIONAL STATISTICS
Volume: 8  Issue: 1  Pages: 120-140
DOI: 10.15196/RS080105
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451400200006

Kocziszky, Gyorgy; Benedek, Jozsef; Szendi, Dora
The impact of the 2008 financial crisis on household income and wealth in Visegrad countries
REGIONAL STATISTICS
Volume: 8  Issue: 1  Pages: 141-167
DOI: 10.15196/RS080102
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451400200007


ALTE PUBLICATII
Mihalycsa, Erika
Surreal Beckett: Samuel Beckett, James Joyce, and Surrealism
TEXTUAL PRACTICE
Volume: 32  Issue: 8  Pages: 1457-1460
DOI: 10.1080/0950236X.2018.1507662
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451718500011

Pop-Curseu, Ioan
Styrian Witches in European Perspective. Ethnographic Fieldwork
REVISTA DE ETNOGRAFIE SI FOLCLOR-JOURNAL OF ETHNOGRAPHY AND FOLKLORE
Issue: 1-2  Pages: 310-313
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451106300020

Dragolea, Mihai
How the Essay Film Thinks
EKPHRASIS-IMAGES CINEMA THEORY MEDIA
Volume: 20  Issue: 2  Pages: 226-230
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451175600014

Buteanu, Ioan
The Sacred through Film. A Symbolic Approach to Theological Discourse in Cinema
EKPHRASIS-IMAGES CINEMA THEORY MEDIA
Volume: 20  Issue: 2  Pages: 237-240
Published: 2018
Accession Number: WOS:000451175600016


SUSTINERI DOCTORATE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerile-publice-ale-tezelor-de-doctorat/)
17 DECEMBRIE 2018, 14:30
FACULTATEA    Biologie si Geologie
LOCUL SUSTINERII    Sala SZN
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    SZEKERES Edina – Kriszta
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    EVALUATING THE SPREAD OF ANTIBIOTICS, ANTIBIOTIC RESISTANCE, AND BACTERIAL CONTAMINANTS IN SELECTED WATER ENVIRONMENTS FROM ROMANIA (EVALUAREA RASPANDIRII ANTIBIOTICELOR, A REZISTENTEI LA ANTIBIOTICE SI A CONTAMINANTILOR BACTERIENI IN MEDII ACVATICE SELECTATE DIN ROMANIA )
DOMENIUL DE DOCTORAT    Biologie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. DRAGOS Nicolaie (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)