EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE
Universitatea Babes-Bolyai organizeaza marti, 26 martie, ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa scriitorului Krasznahorkai Laszlo. Ceremonia va fi organizata in Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai. Distinctia este acordata in urma propunerii formulate de reprezentantii Facultatii de Litere. Laudatio va fi prezentata de Conf. univ. dr. Selyem Zsuzsa.

Facultatea de Geografie organizeaza in perioada 22 – 23 martie 2019, conferinta stiintifica cu participare internationala „Aerul si Apa – Componente ale Mediului”. Evenimentul, aflat la cea de-a XI-a editie, este dedicat celebrarii Zilei Mondiale a Apei, respectiv Zilei Mondiale a Meteorologiei. La conferinta vor participa cercetatori, cadre didactice si studenti cu specializare pe tematica conferintei.

Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului organizeaza, in perioada 22–24 martie 2019, programul de weekend intitulat „Prietenii stiintei”, dedicat tuturor celor care iubesc experimentele, sunt pasionati si preocupati de stiinta, de prezenta si rolul ei in viata de zi cu zi, de protectia mediului inconjurator ca o garantie a sanatatii societatii. Weekend-ul „Prietenii Stiintei” este un eveniment care promoveaza educatia pentru stiinte in randul tinerilor, accentuand importanta invatarii prin metode interactive bazate pe investigatii stiintifice. Aflat la cea de-a treia editie, programul propus in cadrul evenimentului raspunde unei nevoi actuale de informare si educare non-formala a elevilor si, in acelasi timp, are ca scop promovarea stiintei in randul elevilor, atragerea de noi generatii catre activitatile de cercetare si incurajarea alegerii unei cariere in domeniul cercetarii si protectiei mediului.

British Council deschide inscrierile pentru cea mai iportanta competitie de comunicare a stiintei „FameLab International”, competitie care se afla la a 11-a editie in Romania si care se desfasoara in peste 30 de tari. Studentii sau cercetatorii de peste 19 ani care studiaza sau lucreaza in inginerie, medicina, tehnologie, biologie, chimie, fizica sau matematica se pot inscrie online pana la 31 martie. In Romania, evenimentele de selectie FameLab sunt derulate in parteneriat cu Institutul de Stiinte Spatiale, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, SOMS si ARCUB, cu sprijinul UEFISCDI, Asociatia pentru Educatie si Stiinta Hermann Oberth, Asociatia Ad Astra, Editura Humanitas si Bucharest Technology Week ca parteneri de comunicare. Mai multe informatii despre inscrieri si desfasurarea concursului sunt disponibile accesand urmatorul link https://www.britishcouncil.ro/famelab/inscrieri-competitie/aplica.

Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a organizat Zilele Asistentei Sociale,  joi, 21 martie. In cadrul evenimentului a fost promovata importanta relatiilor umane.

In cadrul programului Advanced Fellowship Intern derulat prin Institutul STAR-UBB, doamna prof. Eniko Rusz-Fogarasi va sustine in data de 25 martie 2019, ora 12, in sala 125 din Cladirea Centrala a UBB, conferinta cu titlul  Dinamica profesiilor  in Transilvania intre medieval si modern.

In cadrul programului Advanced Fellowship Intern derulat prin Institutul STAR-UBB va avea loc prezentarea publica a proiectului d-nei prof. Dulama Maria Eliza de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, cu titlul ,,Valorificarea unor tehnologii avansate in cadrul materialelor suport destinate predarii-invatarii in invatamantul universitar” in data de 25 martie, ora 14.00, in sala C5 la Cantina Hasdeu si in data de 30 martie, ora 10, in sala 307, Str. Moților, nr. 7 (Clădirea UBB).

Centrul Cultural Italian al UBB gazduieste doua conferinte sustinute de renumitul critic literar si jurnalist Filippo La Porta din Roma. Evenimentele vor avea loc marti, 26 martie, la Facultatea de Litere si la sediul Centrului Cultural Italian.

Studentii Facultatii de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai au ocupat podiumul celei de-a 13-a editii a Olimpiadei Sud-Est Europene de Matematica pentru Studenti (SEEMOUS-2019), desfasurate in perioada 12-17 martie 2019 la Devin (Bulgaria). Continuand traditia rezultatelor foarte bune obtinute in anii precedenti, studentii UBB pregatiti si coordonati de conf. dr. Tiberiu Trif, conf. dr. Andras Szilard, asist. dr. Lukacs Andor si asist. Kajanto Sando au obtinut medalia de aur si doua medalii de argint. Astfel, studentul Totos Gyorgy a obtinut, pentru al doilea an consecutiv, medalia de aur cu punctaj maxim (40 de puncte). Pe podium au urcat si studentii Tidor Pricope si Raul-Ronald Galea, ambii medaliati cu argint. La cea de-a 13-a editie a Olimpiadei Sud-Est Europene de Matematica pentru Studenti (SEEMOUS-2019) au participat 83 de concurenti reprezentand 21 de universitati.

In data de 29 martie 2019, la Facultatea de Drept va avea loc conferinta ”Modificarile Codului de procedura civila prin Legea nr. 310/2018”. In cadrul conferintei participantii vor dezbate si analiza impactul si efectele modificarilor legislative aduse Codului de procedura civila prin Legea nr. 310/2018, asa cum se reflecta acestea in activitatea profesiilor juridice – magistrati, avocati, executori judecatoresti.

In data de 26 martie 2019, domnul conf. dr.Andrei Bereschi va sustine o conferinta cu titlul ”Binele si raul in modelari robuste, fragile si antifragile”. Evenimentul se desfasoara in cadrul conferintelor Centrului de Filosofie Antica si Medievala al Universitatii Babes-Bolyai.

Facultatea de Istorie si Filosofia organizeaza conferinta ”Relatiile Republicii Moldova cu statele musulmane”. Conferinta tinuta de dr. Ruslana Grosu va avea loc in 21 martie 2019, la Institutul de Istorie.

Vineri, 15 martie 2019, Asociatia Clujul pentru Viata a organizat evenimentul: Parinti pentru copii. Provocari actuale in educatia pentru sanatate sexual-reproductiva si familie. Invitati au fost Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai si Lect. univ. dr. Cristina Faludi de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a UBB.

In Sala Auditorium Maximum a UBB, a avut loc luni, 18 martie 2019, concertul de gala sustinut de Cvartetul Transilvan (Gabriel Croitoru – vioara I, Nicusor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suarasan – viola si Vasile Jucan – violoncel), editia a IX-a, organizat de Fundatia „Mitropolitul Bartolomeu”. In deschidere, Corul de camera „Psalmodia Transylvanica“ al Facultatii de Teologie Ortodoxa dirijat de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu a sustinut un microrecital cu lucrari specifice Postului Mare. Invitatul care a sustinut o prelegere a fost scriitorul Dan Ciachir. Prezent la eveniment, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, presedinte al Fundatiei „Mitropolitul Bartolomeu”, a adresat celor prezenti un cuvant duhovnicesc.

La Liceul de Arte „Sabin Pauta” din Resita, Galeria Lyceuma avut loc luni, 18 martie 2019, vernisajul expozitiei de icoane si pictura intitulata Chipul lui Dumnezeu, chipul omului. Au fost expuse lucrari ale studentilor Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj Napoca, specializarea Arta Sacra (coordonati de lect. univ. dr. Alin Razvan Trifa) si ale elevilor Liceului de Arte din Resita.

Marti, 19 martie 2019, a avut loc o intalnirea studentilor Facultatii de Teologie Ortodoxa cu sciitorul si publicistul Dan Ciachir, cu tema: Preotia intre noblete si risc.

Miercuri, 20 martie 2019, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, profesori ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor. La slujba au participat studentii teologi iar raspunsurile liturgice au fost date de Corul Facultatii de Teologie Ortodoxa, dirijat de Arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu. Cuvantul de invatatura al IPS Sale s-a intitulat: Renuntari mici, cu rezultate mari. Biruirea inclinatiilor spre placere.

In data de 21 martie 2019, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si Centrul de Dialog intre Teologie si Filosofie al Universitatii Babes-Bolyai au organizat conferinta cu titlul: O etica a privirii sustinuta de Conf. univ. dr. Calin Saplacan de la Facultatea de Teologie Greco-catolica.


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA
Sinea Anca, Murafa Corina, Jiglau George, Energy Poverty and the Vulnerable Consumer in Romania and Europe (e-book)
Badescu Gabriel (editor), Scoala din Romania din perspectiva datelor PISA (e-book)


ARTICOLE APARUTE
Suarasan, Sorina; Craciun, Ana-Maria; Licarete, Emilia; Focsan, Monica; Magyari, Klara; Astilean, Simion
Intracellular Dynamic Disentangling of Doxorubicin Release from Luminescent Nanogold Carriers by Fluorescence Lifetime Imaging Microscopy (FLIM) under Two-Photon Excitation
ACS APPLIED MATERIALS & INTERFACES (FI-8.097)
Volume: 11  Issue: 8  Pages: 7812-7822
DOI: 10.1021/acsami.8b21269
Published: FEB 27 2019
Accession Number: WOS:000460365300019

Tartally, Andras; Thomas, Jeremy A.; Anton, Christian; Balletto, Emilio; Barbero, Francesca; Bonelli, Simona; Brau, Markus; Casacci, Luca Pietro; Csosz, Sandor; Czekes, Zsolt; Dolek, Matthias; Dziekanska, Izabela; Elmes, Graham; Furst, Matthias A.; Glinka, Uta; Hochberg, Michael E.; Hoettinger, Helmut; Hula, Vladimir; Maes, Dirk; Munguira, Miguel L.; Musche, Martin; Nielsen, Per Stadel; Nowicki, Piotr; Oliveira, Paula S.; Peregovits, Laszlo; Ritter, Sylvia; Schlick-Steiner, Birgit C.; Settele, Josef; Sielezniew, Marcin; Simcox, David J.; Stankiewicz, Anna M.; Steiner, Florian M.; Svitra, Giedrius; Ugelvig, Line V.; Van Dyck, Hans; Varga, Zoltan; Witek, Magdalena; Woyciechowski, Michal; Wynhoff, Irma; Nash, David R.
Patterns of host use by brood parasitic Maculinea butterflies across Europe
PHILOSOPHICAL TRANSACTIONS OF THE ROYAL SOCIETY B-BIOLOGICAL SCIENCES (FI-5.666)
Volume: 374  Issue: 1769  Article Number: 20180202
DOI: 10.1098/rstb.2018.0202
Published: APR 1 2019
Accession Number: WOS:000460486500011

Opris, Razvan; Toma, Vlad; Olteanu, Diana; Baldea, Ioana; Baciu, Alina Mihaela; Lucaci, Florica Imre; Berghian-Sevastre, Alexandra; Tatomir, Corina; Moldovan, Bianca; Clichici, Simona; David, Luminita; Florea, Adrian; Filip, Gabriela Adriana
Effects of silver nanoparticles functionalized with Cornus mas L. extract on architecture and apoptosis in rat testicle
NANOMEDICINE (FI-5.005)
Volume: 14  Issue: 3  Pages: 275-299
DOI: 10.2217/nnm-2018-0193
Published: FEB 2019
Accession Number: WOS:000460733600004

Farcau, Cosmin
Metal-coated microsphere monolayers as surface plasmon resonance sensors operating in both transmission and reflection modes
SCIENTIFIC REPORTS
Volume: 9  Article Number: 3683
DOI: 10.1038/s41598-019-40261-x
Published: MAR 6 2019
Accession Number: WOS:000460391500066

Perhaita, I.; Muresan, L. E.; Silipas, D. T.; Tudoran, L. Barbu
Comparative study on blue-turquoise silicate apatite phosphors prepared via different synthesis routes
JOURNAL OF SOL-GEL SCIENCE AND TECHNOLOGY
Volume: 89  Issue: 3  Pages: 807-819
DOI: 10.1007/s10971-018-4911-8
Published: MAR 2019
Accession Number: WOS:000460014400020

Kasa, Zsolt; Baia, Lucian; Magyari, Klara; Hernadi, Klara; Pap, Zsolt
Innovative visualization of the effects of crystal morphology on semiconductor photocatalysts. Tuning the Huckel polarity of the shape-tailoring agents: the case of Bi2WO6
CRYSTENGCOMM
Volume: 21  Issue: 8  Pages: 1267-1278
DOI: 10.1039/c8ce01744a
Published: FEB 28 2019
Accession Number: WOS:000460353300005

Apjok, Robert; Cozmuta, Anca Mihaly; Peter, Anca; Cozmuta, Leonard Mihaly; Nicula, Camelia; Baia, Monica; Vulpoi, Adriana
Active packaging based on cellulose-chitosan-Ag/TiO2 nanocomposite for storage of clarified butter
CELLULOSE
Volume: 26  Issue: 3  Pages: 1923-1946
DOI: 10.1007/s10570-018-02226-7
Published: FEB 2019
Accession Number: WOS:000460617900036

Pap, Peter L.; Vincze, Orsolya; Vagasi, Csongor I.; Salamon, Zsuzsa; Pandi, Andrea; Balint, Blanka; Nord, Andreas; Nudds, Robert L.; Osvath, Gergely
Vane macrostructure of primary feathers and its adaptations to flight in birds
BIOLOGICAL JOURNAL OF THE LINNEAN SOCIETY
Volume: 126  Issue: 2  Pages: 256-267
DOI: 10.1093/biolinnean/bly189
Published: FEB 2019
Accession Number: WOS:000460614900004

Andrica, Dorin; Bagdasar, Ovidiu
On some results concerning the polygonal polynomials
CARPATHIAN JOURNAL OF MATHEMATICS
Volume: 35  Issue: 1  Pages: 1-12
Published: 2019
Accession Number: WOS:000460760300001

Orzan, Alexandru
A new class of fractional type set-valued functions
CARPATHIAN JOURNAL OF MATHEMATICS
Volume: 35  Issue: 1  Pages: 79-84
Published: 2019
Accession Number: WOS:000460760300009

Sacara, Ana-Maria; Pitzalis, Federica; Salis, Andrea; Turdean, Graziella Liana; Muresan, Liana Maria
Glassy Carbon Electrodes Modified with Ordered Mesoporous Silica for the Electrochemical Detection of Cadmium Ions
ACS OMEGA
Volume: 4  Issue: 1  Pages: 1410-1415
DOI: 10.1021/acsomega.8b03305
Published: JAN 2019
Accession Number: WOS:000460214700152

Dragos, Simona Laura; Mare, Codruta; Dragos, Cristian Mihai
Institutional drivers of life insurance consumption: a dynamic panel approach for European countries
GENEVA PAPERS ON RISK AND INSURANCE-ISSUES AND PRACTICE
Volume: 44  Issue: 1  Pages: 36-66
DOI: 10.1057/s41288-018-0106-3
Published: JAN 2019
Accession Number: WOS:000460597800003

Abbas, Mujahid; Iqbal, Hira; Petrusel, Adrian
Fixed Points for Multivalued Suzuki Type (,R)-Contraction Mapping with Applications
JOURNAL OF FUNCTION SPACES
Article Number: 9565804
DOI: 10.1155/2019/9565804
Published: 2019
Accession Number: WOS:000460244900001

Gal, Agnes; Ionescu, Corina; Bajusz, Matyas; Codrea, Vlad A.; Hoeck, Volker; Barbu-Tudoran, Lucian; Simon, Viorica; Muresan-Pop, Marieta; Csok, Zsolt
Composition, technology and provenance of Roman pottery from Napoca (Cluj-Napoca, Romania)
CLAY MINERALS
Volume: 53  Issue: 4  Pages: 621-641
DOI: 10.1180/clm.2018.47
Published: DEC 2018
Accession Number: WOS:000460613700005

Brajovic, Mina; Bellis, Mark; Kukec, Andreja; Terzic, Natasa; Baban, Adriana; Sethi, Dinesh; Zaletel-Kragelj, Lijana
Identification of adverse childhood experiences strongly predicting suicidal behaviour among emerging adults in Montenegro and Romania: a new way to targeted cost-effective prevention
ANNALI DELL ISTITUTO SUPERIORE DI SANITA
Volume: 54  Issue: 4  Pages: 348-357
DOI: 10.4415/ANN_18_04_12
Published: 2018
Accession Number: WOS:000460616500012


SUSTINERI TEZE DE ABILITARE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerea-publica-a-tezelor-de-abilitare/)
26 MARTIE 2019, ORA 10
CANDIDAT    SORIN NEMETI
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL    UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE    ISTORIE
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE    INSTITUTUL DE ISTORIE NATIONALA, STR. NAPOCA NR. 11
TITLUL TEZEI DE ABILITARE    IDENTITATI BARBARE. TRANSILVANIA IN EPOCA MIGRATIILOR TIMPURII (SEC. V-VI P. CHR.) (BARBARIAN IDENTITIES. TRANSYLVANIA IN THE EARLY MIGRATION PERIOD (5TH – 6TH CENTURY AD))
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE: 1. PROF. UNIV. DR. MIHAI BARBULESCU, UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA; 2. PROF. UNIV. DR. NELU ZUGRAVU, UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” DIN IASI; 3. PROF. UNIV. DR. LUCRETIU BIRLIBA, UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” DIN IASI


SUSTINERI DOCTORATE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerile-publice-ale-tezelor-de-doctorat/)
28 MARTIE 2019, 12:00
FACULTATEA    Educatie Fizica si Sport
LOCUL SUSTINERII    sala 6
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    Patrascu Adrian
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Sistem inteligent de control a dinamicii frecventei cardiace in antrenamentele aerobe pe covorul rulant
DOMENIUL DE DOCTORAT    Stiintele motricitatii umane
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. HANTIU Iacob (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

28 MARTIE 2019, 10:00
FACULTATEA    Educatie Fizica si Sport
LOCUL SUSTINERII    Sala 6
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    OROS SIMONA ANISOARA
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Dubla cariera in sportul de performanta: Realitati ale contextului national
DOMENIUL DE DOCTORAT    Educatie fizica si sport
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. HANTIU Iacob (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

27 MARTIE 2019, 10:00
FACULTATEA    Litere
LOCUL SUSTINERII    sala Popovici
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    SIKO Beata
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Boloni Farkas Sandor uti prozajanak kontextusai (Proza itineranta a lui Sandor Boloni Farkas – abordare contextuala)
DOMENIUL DE DOCTORAT    Filologie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. EGYED Emese (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

26 MARTIE 2019, 12:00
FACULTATEA    Fizica
LOCUL SUSTINERII    Amfiteatrul Augustin Maior
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    PASCU Andrada – Roxana
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Study of luminescence dosimetric properties of glass and vitroceramic systems composed of yttrium, aluminum, silicon, boron, phosphorus and gadolinium oxides (Studiul proprietatilor sistemelor vitroase si vitroceramice compuse din oxizi de ytriu, aluminiu,siliciu, bor, fosfor si gadoliniu cu aplicatii in dozimetria prin luminescenta )
DOMENIUL DE DOCTORAT    Fizica
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. SIMON Viorica (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

25 MARTIE 2019, 13:00
FACULTATEA    Sociologie si Asistenta Sociala
LOCUL SUSTINERII    sediul facultatii, sala Consiliu
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    GYORBIRO Nora – Alice
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Tervezett es megvalosult gyermekvallalas a Bihar-Megyei magyar nok koreben (Sarcini planificate si nasteri realizate in randul femeilor de etnie maghiara din judetul Bihor)
DOMENIUL DE DOCTORAT    Sociologie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. ALBERT – LORINCZ Eniko (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)