OPORTUNITATI DE FINANTARE
Comisia Europeana a lansat apelul pentru propuneri de proiecte Hercule  III – Comparative law studies and dissemination, cu scopul de a finanta cercetarea cu vizibilitate mare, inclusiv studii, in domeniul dreptului comparativ. Termenul limita al competitiei este 15 mai 2019. Colectivele de cercetare interesate sunt rugate sa contacteze CMCS. Mai multe detalii ale apelului pot fi gasite la: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/hercule-lt-2019-01;freeTextSearchKeyword=;typeCodes=1;statusCodes=31094501,31094502;programCode=HERC;programDivisionCode=null;focusAreaCode=null;crossCuttingPriorityCode=null;callCode=Default;sortQuery=openingDate;orderBy=asc;onlyTenders=false;topicListKey=topicSearchTablePageState.

Programul de Burse Roma Education Fund anunta deschiderea ciclului anual de burse, pentru Anul Universitar 2019-2020. Mai multe detalii pot fi gasite la: http://www.romaeducationfund.hu/instructiuni-de-aplicare-rmusp-0. Programul de Burse REF se adreseaza exclusiv persoanelor de etnie roma. Pentru anul universitar 2019-2020, competitia Programului de burse Roma Education Fund pentru educatie tertiara s-a deschis in data de 8 aprilie 2019. Termenul limita este 17 Mai 2019.

Primaria municipiului Cluj-Napoca, impreuna cu prof. Rada Flavia Mihalcea, cetatean de onoare al municipiului, organizeaza un concurs dedicat tinerilor cercetatori in stiinta si inginerie. Premiul „Tineri Cercetatori in stiinta si inginerie” isi propune recunoasterea tinerilor cercetatori din domeniul stiintei si ingineriei care, prin munca lor, au demonstrat excelenta si au adus contributii extraordinare in domeniul lor de specialitate. Mai multe detalii pot fi gasite la: https://primariaclujnapoca.ro/evenimente/tinerii-cercetatori-premiul-pentru-stiinta-si-inginerie/


EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE
In data de 11 aprilie, profesorul Ullmann Tamas (Institutul de Filosofie, ELTE, Budapesta) a sustinut o prelegere publica, cu titlul: “The Problem of Unconscious in Contemporary Debates. Phenomenology, Cognitive Science and Psychoanalysis”, la Facultatea de Istorie si Filosofie. Profesorul Ullmann se afla la Cluj intr-un stagiu de cercetare, in calitate de ”External Advanced Fellow” al Institutului STAR-UBB.

Institutul STAR UBB, prin Centrul de cercetari transdisciplinare “Ekphrasis”, organizeaza in data de 16 aprilie 2019 conferinta publica “De la Seinfeld la Gulita. Recitind azi comedia secolului al 19-lea” prezentata de Adrian Tudurachi. Conferinta are loc in cadrul cursului de “Literatura romana explicata strainilor”.

Departamentul de Studii Internationale si Istorie Contemporana din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie, impreuna cu Asociatia Tineretul ONU din Romania, Filiala Cluj, EP to Campus si Grupul Candriam Investors organizeaza in perioada 16-18 aprilie 2019, in cadrul evenimentului “Parlamentul European la UBB”, urmatoarele conferinte: “O conferinta privind importanta alegerilor pentru Parlamentul European si viitorul Uniunii Europene” (16 aprilie), “O conferinta privind tema Democratie fara liberalism – cum ne confruntam cu populismul in UE” (17 aprilie) si  “Un workshop privind oportunitatile de cariera in relatiile internationale si studiile UE” (18 aprilie).

Facultatea de Fizica a Universitatii Babes-Bolyai organizeaza sambata, 13 aprilie 2019, cea de-a zecea editie a evenimentului public „Sambata Experimentelor”. Participantii vor fi asteptati atat cu experimentele preferate din anii trecuti, cat si cu unele noi menite sa ii fascineze. In cadrul evenimentului vor fi puse in scena diverse show-uri destinate tuturor, la care inscrierea in prealabil este obligatorie si se poate face accesand link-ul atom.ubbcluj.ro/empirx si alegand spectacolul dorit.

In data de 10 aprilie 2019, Facultatea de Litere a organizat conferinta „Intralingual and interlingual communication. A Conference Interpreter’s perspective”. Prelegerea a fost sustinuta de WITOLD SKOWRONSKI, interpretul Reginei Elisabeta a II-a si al Papei Ioan Paul al II-lea.

In data de 19 aprilie 2019, in cadrul seriei de conferinte organizate de Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica, va avea loc prezentarea “ Un mic capitol de chimie fizica organica: efectul izotopic si mecanismul” sustinuta de catre Prof. Dr. Ioan Baldea.

In data de 15 aprilie 2019, Centrul de filosofie antica si medievala va organiza prelegerea “The powerlessness of the Tyrant’s power” sustinuta de Federica Gonzalez-Luna-Ortiz (Univ. Tubingen / Univ. Wuppertal).

Intre 15 si 19 aprilie 2019, Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor organizeaza a IV-a editie a “International Week: Business Education without Borders”, evinement ce va include o serie de prelegeri sustinute de invitati de la universitati partenere, in special din strainatate.

Facultatea de Teatru si Film organizeaza in data de 16 aprilie sesiunea anuala de comunicari stiintifice dedicata studentilor si masteranzilor de la toate specializarile (actorie, regie, teatrologie, cinematografie, fotografie, media, filmologie, arte performative etc.), liniile de studiu romana si maghiara.

Institutul STAR UBB, prin Centrul de cercetari transdisciplinare “Ekphrasis”, a organizat in data de 8 aprilie 2019 conferinta publica “Ridicol, satira, ironie. Limbaje ale comediei in secolul al 19-lea” prezentata de Adrian Tudurachi. Conferinta are loc in cadrul cursului de “Istoria literaturii romane in secolul al 19-lea”, la Facultatea de Litere.

Luni, 8 aprilie 2019, a avut loc conferinta “Mathematical reasoning, solving problems, proving or refuting conjectures, exploiting surprises, etc. with the help of some mathematical tapas”, sustinuta de domnul Profesor Dr. Jean-Baptiste Hiriart-Urruty (Universitatea Paul Sabatier din Toulouse, Franta), la Facultatea de Matematica si Informatica.

Intre 9 si 11 Aprilie 2019 s-a desfasurat la Facultatea de Matematica si Informatica workshop-ul “Games, Dynamics and Optimization (GDO2019)”, in cadrul proiectului COST Action CA16228 European Network for Game Theory.

Dl. Marius Popa, de curand doctor al Universitatii „Babes-Bolyai“ si al Universitatii Paris-Sorbonne (sub indrumarea d-nei prof. dr. Ioana Bican si a d-lui prof. dr. Patrick Dandrey), este laureatul Premiului Racine pe anul 2019, acordat de membrii Fundatiei de Cercetare Giraudoux (Fondation de France) pentru un studiu consacrat contributiei profesorului roman N. Serban la analiza receptarii dramaturgului francez in spatiul romanesc. Studiul va aparea in urmatorul numar al Revue d’Histoire litteraire de la France. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc, in luna iunie a acestui an, la Facultatea de Litere a Universitatii Paris-Sorbonne, dupa un program care urmeaza sa fie anuntat oficial.

Simpozionul international “Zilele Biologice Clujene” editia a 20-a (organizat de Departamentul de Biologie si Ecologie al liniei Maghiare UBB), Asociatia Apathy Istvan Egyesulet si Asociatia Studentilor Doctoranzi si a Tinerilor Cercetatori Maghiari din Romania) se desfasoara in zilele de 12 si 13 aprilie 2019. Conferinta ofera o oportunitate unica atat pentru tinerii cercetatori sa prezinte rezultatele cercetarilor individuale, cat si pentru cercetatori biologi si ecologi de profesie, si nu numai. Invitati de onoare vor fi: Dr. Jordan Ferenc (MTA Centrul de Cercetare Ecologica, Budapesta); Dr. Barina Zoltan (Muzeul National de Istorie Naturala Maghiara, Budapesta); Dr. Batary Peter (MTA Centrul de Cercetare Ecologica, Vacratot); Dr. Szabo Krisztian (Facultatea Veterinara Szent Istvan, Budapesta). In cele doua zile ale conferintei vor avea loc aproape 50 de prezentari stiintifice din domeniile biologiei moleculare, ecologiei, entomologiei, modelarii biologice, etologie etc.

Joi, 11 aprilie 2019, in cadrul „Serilor culturale” la Muzeul Mitropoliei Clujului, cu binecuvantarea si in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a avut loc lansarea volumelor: „Al treilea munte” de Victor Constantin Marutoiu – doctor al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca – (Editura Scoala Ardeleana) si „Ingerul muntelui rosu de Persida Rugu” (Editura Limes). Intre vorbitori a fost Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, Presedintele Senatului UBB.

In cadrul sedintei lunare a preotilor din Protopopiatul Ortodox Cluj I,  de joi, 11 aprilie, a fost prezentata cartea „Istoria Transilvaniei”, ai carei autori sunt Acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universitatii „Babes-Bolyai” si presedintele Academiei Romane si Acad. prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector UBB si director al Institutului de Istorie George Baritiu din Cluj-Napoca. Au vorbit Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, Presedintele Senatului Universitatii „Babes-Bolyai” si Prof. Ioan Bolovan.


CARTI
Potara, Monica; Focsan, Monica; Craciun, Ana-Maria; Botiz, Ioan; Astilean, Simion
Polymer-coated plasmonic nanoparticles for environmental remediation: Synthesis, functionalization, and properties
Edited by: Hussain CM; Mishra AK
NEW POLYMER NANOCOMPOSITES FOR ENVIRONMENTAL REMEDIATION
Pages: 361-387
DOI: 10.1016/B978-0-12-811033-1.00015-9
Published: 2018
Accession Number: WOS:000462130300016


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA
Roth Maria, Principii versus practici in sistemul de protectie a copilului (e-book)
Bekesi Csaba-Lajos, Asigurarea fortei de munca calificata in cadrul oragnizatiilor. Studiu de caz: judetul Bihor
Zotic Vasile (ed.), Journal of Settlements and Spatial Planning vol. 7, no. 1-2016
Ciobanu Marcel, Buruian Stefan, Instantanee estivale de pe Lacul Stiucilor de la Sacalaia (jud. Cluj) si din imprejurimi
Kosa Istvan, Todor Imre, Kutassunk egyutt! A Sapientia Erdelyi Magyar Tudomanyegyetem Csikszeredai Kara altal szervezett konferencia eloadasai


ARTICOLE APARUTE
Krisch, E.; Balogh-Weiser, D.; Klimko, J.; Gyarmati, B.; Laszlo, K.; Poppe, L.; Szilagyi, A.
Composite beads of silica gel, alginate and poly(aspartic acid) for the immobilization of a lipase enzyme
EXPRESS POLYMER LETTERS
Volume: 13  Issue: 6  Pages: 512-523
DOI: 10.3144/expresspolymlett.2019.43
Published: JUN 2019
Accession Number: WOS:000462879900003

Piticar, Adrian
Changes in agro-climatic indices related to temperature in Central Chile
INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOMETEOROLOGY
Volume: 63  Issue: 4  Pages: 499-510
DOI: 10.1007/s00484-019-01681-6
Published: APR 2019
Accession Number: WOS:000462612800007

Cristea, Ioana A.; Cahan, Eli M.; Ioannidis, John P. A.
Stealth research: Lack of peer-reviewed evidence from healthcare unicorns
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL INVESTIGATION
Volume: 49  Issue: 4  Article Number: UNSP e13072
DOI: 10.1111/eci.13072
Published: APR 2019
Accession Number: WOS:000462569100001

Kay, Sonja; Graves, Anil; Palma, Joao H. N.; Moreno, Gerardo; Roces-Diaz, Jose, V; Aviron, Stephanie; Chouvardas, Dimitrios; Crous-Duran, Josep; Ferreiro-Dominguez, Nuria; de Jalon, Silvestre Garcia; Macicasan, Vlad; Rosa Mosquera-Losada, Maria; Pantera, Anastasia; Javier Santiago-Freijanes, Jose; Szerencsits, Erich; Torralba, Mario; Burgess, Paul J.; Herzog, Felix
Agroforestry is paying off – Economic evaluation of ecosystem services in European landscapes with and without agroforestry systems
ECOSYSTEM SERVICES
Volume: 36  Article Number: 100896
DOI: 10.1016/j.ecoser.2019.100896
Published: APR 2019
Accession Number: WOS:000462358400007

Jako, Szabolcs; Lupan, Alexandru; Kun, Attila-Zsolt; King, R. Bruce
Spherical Closo Deltahedra with Surface Metal-Metal Multiple Bonding versus Oblate Deltahedra with Internal Metal-Metal Bonding in Dichromadicarbaborane Structures: The Nature of Stone’s Icosahedral Dichromadicarbaborane
INORGANIC CHEMISTRY
Volume: 58  Issue: 6  Pages: 3825-3837
DOI: 10.1021/acs.inorgchem.8b03476
Published: MAR 18 2019
Accession Number: WOS:000461978700035

Esmaeili, Hossein; Armaghani, T.; Abedini, A.; Pop, I.
Turbulent combined forced and natural convection of nanofluid in a 3D rectangular channel using two-phase model approach
JOURNAL OF THERMAL ANALYSIS AND CALORIMETRY
Volume: 135  Issue: 6  Pages: 3247-3257
DOI: 10.1007/s10973-018-7471-9
Published: MAR 2019
Accession Number: WOS:000462553400033

Chen, Chao-Ping; Sandor, Jozsef
ON CERTAIN CONJECTURES FOR THE TWO SEIFFERT MEANS
JOURNAL OF MATHEMATICAL INEQUALITIES
Volume: 13  Issue: 1  Pages: 77-93
DOI: 10.7153/jmi-2019-13-06
Published: MAR 2019
Accession Number: WOS:000462514400006

Diudea, Mircea V.
Rhombellanic diamond
FULLERENES NANOTUBES AND CARBON NANOSTRUCTURES
Volume: 27  Issue: 2  Pages: 137-140
DOI: 10.1080/1536383X.2018.1524375
Published: FEB 1 2019
Accession Number: WOS:000462196100005

Salmatonidis, Apostolos; Ribalta, Carla; Sanfelix, Vicenta; Bezantakos, Spyridon; Biskos, George; Vulpoi, Adriana; Simion, Simon; Monfort, Eliseo; Viana, Mar
Workplace Exposure to Nanoparticles during Thermal Spraying of Ceramic Coatings
ANNALS OF WORK EXPOSURES AND HEALTH
Volume: 63  Issue: 1  Pages: 91-106
DOI: 10.1093/annweh/wxy094
Published: JAN 2019
Accession Number: WOS:000462549000009

Aouf, Mohamed K.; Lashin, Abdel Moneim; Bulboaca, Teodor
Certain classes of multivalent functions defined with higher-order derivatives
TURKISH JOURNAL OF MATHEMATICS
Volume: 43  Issue: 2  Pages: 712-727
DOI: 10.3906/mat-1811-26
Published: 2019
Accession Number: WOS:000462461500011


VOLUME DE CONFERINTA / PROCEEDINGS
Cojocar, Grigoreta Sofia; Guran, Adriana-Mihaela
Mining Monitoring Concerns Implementation in Java-Based Software Systems
Edited by: Yu Y; Fredericks E; Devanbu P
PROCEEDINGS OF THE 4TH ACM SIGSOFT INTERNATIONAL WORKSHOP ON NLP FOR SOFTWARE ENGINEERING (NL4SE ’18)
Pages: 22-25
DOI: 10.1145/3283812.3283821
Published: 2018
Accession Number: WOS:000462776100006

Nutu, Maria; Martis, Radu; Pop, Horia F.; Martis, Claudia
Principal Component Analysis for Computation of the Magnetization Characteristics of Synchronous Reluctance Machine
Book Group Author(s): IEEE
2018 AEIT INTERNATIONAL ANNUAL CONFERENCE
Published: 2018
Accession Number: WOS:000462183200093


SUSTINERI TEZE DE ABILITARE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerea-publica-a-tezelor-de-abilitare/)
17 APRILIE 2019, ORA 12
CANDIDAT    ANDRAS VISKY
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL    UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE    TEATRU SI ARTELE SPECTACOLULUI
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE    CLUBUL COLEGIULUI ACADEMIC, STR. EMMANUEL DE MARTONNE NR. 1
TITLUL TEZEI DE ABILITARE    A DRAMATURG MINT A SZINHAZI TEORIA ES PRAXIS REPREZENTACIOJA (DRAMATURGUL IN TERMEN GERMAN CA PERSOANA DE SINTEZA A TEORIEI SI PRAXISULUI TEATRAL – THE DRAMATURG AS A SYNTHESIS OF THEATER THEORY AND THEATER PRACTICE)
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE: 1. PROF. UNIV. DR. GEZA M.TOTH, UNIVERSITATEA DE TEATRU SI FILM DIN BUDAPESTA; 2. PROF. UNIV. DR. ILDIKO UNGVARI – ZRINYI, UNIVERSITATEA DE ARTE DIN TIRGU MURES; 3. PROF. UNIV. DR. ANDRAS HATHAZI, UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA


SUSTINERI DOCTORATE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerile-publice-ale-tezelor-de-doctorat/)
17 APRILIE 2019, 14:00
FACULTATEA    Litere
LOCUL SUSTINERII    sala Popovici
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    NICOARA Rada – Daniela (n. BOGDAN)
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Infotainment Media Forms. Mixting Genres in the American and Romanian Televisual Press
DOMENIUL DE DOCTORAT    Filologie
Conducator/Conducatori de doctorat:
Prof. univ. dr. POP Liana    (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

15 APRILIE 2019, 11:00
FACULTATEA    Istorie si Filosofie
LOCUL SUSTINERII    Aula FERDINAND
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    SUTO Kalman Zsolt
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    A nagybanyai meszarosok es mesterseguk a 16. szazadtol 1872-ig (Macelarii din Baia Mare si mestesugul lor din secolul al XVI-lea pana in 1872)
DOMENIUL DE DOCTORAT    Istorie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. RUSZ – FOGARASI Eniko (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)