OPORTUNITATI DE FINANTARE

Ministerul Educatiei a lansat programul de burse de cercetare si formare postuniversitara si postdoctorala “Vasile Parvan” la Accademia di Romania din Roma si “Nicolae Iorga” la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venetia. Programul se adreseaza absolventilor cu diploma de licenta care cunosc limba italiana cel putin de nivel mediu si o limba de circulatie internationala, pentru domeniile: istorie si stiinte sociale, arheologie, arhivistica, biblioteconomie, filologie clasica si moderna, istoria artei si arhitectura, literatura si studii literare, arte, stiinte economice si stiinte exacte. Bursele pot avea o durata de minimum 2 luni consecutive si maximum 2 ani consecutivi. Ministerul Educatiei asigura bursa in valuta, iar Ministerul Afacerilor Externe asigura cazarea gratuita a bursierilor la Accademia di Romania din Roma sau la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Venetia si utilizarea spatiului de studiu si cercetare al celor doua institutii. Detalii la https://roburse.ro/burse-de-studii/bursa-v-parvan-si-n-iorga/.

Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii a a lansat competitia pentru Burse de cercetare “Simion Mehedinti” (BSM 2024), din cadrul PN IV, Programului 5.2 – Resurse Umane, Subprogramul 5.2.1 – Start in Cercetare. Prin aceasta competitie se urmareste stimularea excelentei stiintifice in cercetarea romaneasca, prin asigurarea unor conditii adecvate cercetatorilor din Romania care au beneficiat de un stagiu de cercetare in strainatate si au in derulare un grant de reintegrare, acordat de fundatia Alexander von Humboldt (Germania) sau de o alta institutie finantatoare din strainatate. Cererile de finantare se depun continuu, pana la epuizarea bugetului alocat, prin intermediul platformei on-line https://uefiscdi-direct.ro/, nefiind necesara depunerea si in format tiparit. Modulul de depunere on-line al cererilor de finantare pentru aceasta competitie va fi disponibil incepand cu data de 25 octombrie 2024. Informatii suplimentare la https://uefiscdi.gov.ro/burse-de-cercetare-simion-mehedinti-bsm


EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE

UEFISCDI organizeaza, cu sprijinul Comisiei Europene, conferinta „Excelenta in cercetare ERC & MSCA”, care se adreseaza in primul rand persoanelor interesate de competitiile organizate prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (ERC) si prin Actiunile Marie Sklodowska-Curie (MSCA) finantate la nivelul programului Orizont Europa, Pilonul I – „Excelenta stiintifica”. Conferinta va avea loc in data de 21 noiembrie 2021 in format fizic in Bucuresti si va include sesiuni plenare sustinute de invitatii de la Comisia Europeana si Punctele Nationale de Contact ERC si MSCA, paneluri de discutii cu castigatorii de granturi ERC si MSCA si o prezentare tip „live demo” privind completarea aplicatiei. Participarea la eveniment se face in baza inregistrarii, in limita locurilor disponibile. Detalii la https://uefiscdi.gov.ro/news-inregistrare-conferinta-excelenta-in-cercetare-erc-msca

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lanseaza busola electorala pentru alegerile prezidentiale. FreshVote.ro este o platforma digitala gratuita si user-friendly, cunoscuta si ca ”busola electorala”, prin intermediul careia alegatorii din Romania isi pot verifica gradul de compatibilitate cu fiecare dintre principalii candidati in alegerile prezidentiale. Busola FreshVote.ro va fi disponibila online pe toata durata campaniei electorale si poate fi utilizata accesand si link-ul https://freshvote.ro/.

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin UBB School of Health – UBBMed (https://ubbmed.ubbcluj.ro/), gazduieste in perioada 22-25 octombrie 2024 a saptea editie a conferintei „BEHEALTH & DIGITAL – Hybrid International Event in Healthcare” (https://rohealth.ro/ro-behealth/ro-behealth-behealth-2024). Evenimentul, initiat de ROHEALTH – Clusterul pentru Sanatate si Bioeconomie, implica UBB ca principal co-organizator si Asociatia Suport Regiunea Centru, Clusterul Transilvania IT si Societatea Romana de Informatica Medicala (SRIM) ca organizatori.

Cu ocazia Saptamanii Internationale a Accesului Deschis la Stiinta (International Open Access Week) Universitatea Babes-Bolyai, prin Oficiul pentru Stiinta Deschisa, organizeaza o serie de activitati dedicate promovarii conceptelor si practicilor asociate cu accesul deschis si stiinta deschisa:

  • Vineri 25 octombrie, orele 17.30-19.00, la Cafe Bulgakov (sala de la etaj), echipa EUTOPIA_HEALTH va invita la o discutie informala despre radon – gazul radioactiv care ne poate afecta sănătatea, intitulata „Capcanele aerului pe care il respiram: radonul”.
  • Vineri 25 octombrie, orele 16.00-17.00, in cladirea centrala a UBB (Mihail Koganiceanu 1), sala Blaga (etaj 1) are loc „Atelierul de familiarizare a doctoranzilor in Istorie si Filosofie cu practicile accesului deschis”, moderat de lector dr. Vlad Popovici.
  • Vineri 25 octombrie, orele 13.00, de desfsoara o Sedinta deschisa online a Consiliului Stiintific al UBB, pe teme de acces deschis.
  • Miercuri 23 octombrie, au avut loc doua Sesiuni de instruire a studentilor UBB in editarea paginilor Wikipedia in limba romana referitoare la acces deschis si stiinta deschisa coordonate de Dr. Claudia Serbanuta (Wikimedians of Romania and Moldova) si lector dr. Vlad Popovici (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca).

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) coordoneaza un nou proiect Horizon Europe (HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02-02) privind intarirea capacitatii de prognoza si analiza a fenomenelor meteorologice extreme si a comunicarii rezultatelor stiintifice catre comunitate. In 28 octombrie 2024 va avea loc intalnirea de deschidere a proiectului Strengthening the Capacities on Extreme Weather Events in Romania – SCEWERO (101159497), ce urmeaza a se defasura in intervalul octombrie 2024 – septembrie 2027. Proiectul isi propune atat cresterea perfomantei stiintifice a echipei din UBB in domeniul extremelor meteo-hidrologice (valuri de caldura si inundatii) prin utilizarea modelelor de inteligenta artificiala, cat si a celei de suport tehnic pentru managementul proiectelor Horizon Europe. Componenta de cercetare a proiectului este focusata pe impactul valurilor de caldura asupra sanatatii umane si redefinirea pragurilor de avertizare in caz de evenimente extreme asociate temperaturii aerului. SCEWERO va fi implemententat de un consortiu dinamic format din cinci parteneri din patru tari: Universitatea Babes-Bolyai (Romania) in calitate de lider de proiect, Centrul Mediteraneean pentru Schimbari Climatice – CMCC (Italia), Universitatea din Antwerpen – UANTWERPEN (Belgia), Universitatea Justus-Liebig din Giessen – JLU (Germania) si INDECO Soft (Romania). Detalii la: https://cordis.europa.eu/project/id/101159497 si la www.scewero.eu

Cercul de Poezie Nordica DiktLek din cadrul Departamentului de limbi si literaturi scandinave de la Facultatea de Litere, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, fondat si coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, va invita luni, 28 octombrie 2024, ora 18.00 pe platforma Zoom, la intalnirea care o are ca invitat special pe doamna prof. univ. dr. Maria Sibinska de la Universitatea din Gdansk, Polonia. Aceasta va sustine prelegerea, intitulata “Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn eller på leting etter identitet og tilhørighet (Kvit, norsk mann de Brynjulf Jung Tjønn sau in cautarea identitatii si a apartenentei)”. Maria Sibinska este profesor de literatura si cultura norvegiana, dar si o traducatoare si cercetatoare de exceptie. Teza sa de doctorat, intitulata Marginalitet og myte i nordnorsk moderne lyrikk (2002), abordeaza complexitatea tematica si estetica a poeziei din nordul Norvegiei, punctand legatura dintre marginalite si mit in contextul literaturii norvegiene, ca literatura periferica. Ariile sale de interes stiintific vizeaza cultura populatiei Sami, cultura vikinga, dar si dramaturgia scandinava cu accent pe opera literara a lui Ludvig Holberg. In cadrul evenimentului va avea loc un atelier de traducere a unui fragment din poezia „Kvit, norsk mann” scrisa de Brynjulf Jung Tjønn, moderat de studentii care isi desfasoara stagiul de practica la Biblioteca de Studii Nordice. Evenimentul se va desfasura in limbile norvegiana si romana. Mai multe detalii la: https://news.ubbcluj.ro/despre-cautarea-identitatii-si-a-apartenentei-la-ubb/.

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. psih. Daniel David, l-a avut oaspete pe Excelenta Sa domnul Brendan Ward, ambasadorul Irlandei, insotit de domnul Simon-Piers O’Mahony, consulul onorific al Irlandei la Cluj-Napoca, si de doamna Raluca Curelea, presedinta Romania Ireland Business Association – RIBA. Din partea UBB a participat si decanul Facultatii de Litere, conf. univ. dr. Rares Moldovan. Discutiile au vizat modul in care se implementeaza programe de studii ale limbii, literaturii, culturii si istoriei irlandeze in cadrul Facultatii de Litere a UBB, dar s-au extins si la alte colaborari educationale si de cercetare-dezvoltare-inovare din alte domenii ale UBB. De asemenea, s-a explorat modul in care UBB se poate conecta cu companiile irlandeze din oras si cu comunitatea romaneasca din Irlanda.

Centrul de Studii Africane (CESTAF) al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) aq contribuit la organizarea programulului de formare „Reconstructie si stabilizare post-conflict – Sprijin pentru statele regiunii extinse Sahel”, implementat de catre Ministerul Afacerilor Externe si Agentia Romana pentru Dezvoltare RoAid, la Cairo (Egipt), in perioada 20-24 octombrie 2024. Pentru a V-a editie consecutiva, prof. univ. dr. Sergiu Miscoiu este directorul acestui curs international de formare defasurat in limbile franceza si engleza. Editia din acest an a fost inaugurata de E.S. Dna Luminita Odobescu, Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, si de E.S. Dl. Badr Abdelatty, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt.

Departamentul de Istorie in Limba Maghiara al Facultatii de Istorie si Filosofie va invita luni, 28 octombrie cu incepere de la ora 18.00, la prelegerea cu titlul „The Role of Osor in the Cultural Networks of the Northern Adriatic” profesorului Boris Kavur de la Departamentul de Arheologie al Universitatii Primorska din Koper, Slovenia. Evenimentul va avea loc in Aula Ferdinand I (str. Napoca nr. 11).

Directia Patrimoniu Cultural Universitar a Universitatii Babes-Bolyai, prin Muzeul Memorial David Prodan, in colaborare cu cercul Etnostud al Facultatii de Litere a Universitatii Babes-Bolyai, organizeaza conferinta „Luminatia in Transilvania – specific local si istorie culturala”, sustinuta de catre conf. univ. dr. Eleonora Sava. Conferinta prezinta semnificatiile sarbatorii consacrate zilei de 1 noiembrie in Transilvania, avand in vedere atat specificul local, cat si istoria culturala a sarbatorii, in cele doua dimensiuni ale sale: populara si crestina. In plus, demersul propune o abordare diacronica si comparativa a acestei sarbatori, prin deschideri si analogii cu alte zone si culturi ale lumii. Prezentarea va fi insotita de imagini si de scurte filme documentare ilustrative. Evenimentul va avea loc in data de 29 octombrie 2024, de la ora 14:00, la Muzeul Memorial David Prodan, str. Academician David Prodan, nr. 1, ap. 7.

Uniunea Ucrainenilor din Romania, Filiala Satu Mare in colaborare cu Facultatea de Litere organizeaza simpozionul international “Relatii romano-ucrainene. Istorie si contemporaneitate”, editia a XII-a. Evenimentul se desfasoara in perioada 30-31 octombrie 2024 la Muzeul Judetean Satu-Mare. Detalii la https://lett.ubbcluj.ro/simpozionul-international-relatii-romano-ucrainene-istorie-si-contemporaneitate-editia-a-xii-a/

Facultatea de Istorie si Filosofie in colaborare cu Star UBB va invita la prelegerea sustinuta de Dl. Andrei Cornea (Universitatea din Bucuresti) cu titlul “Ignoranta noastra cea de toate zilele”. Evenimentul va avea loc in 31 octombrie, ora 16:00 la Turnul Croitorilor si face parte din seria de conferinte care ilustreaza viata stiintifica din cadrul Centrului de Filosofie Antica si Medievala al UBB. Detalii la https://hiphi.ubbcluj.ro/fam/conferintele-centrului-fam

Facultatea de Litere organizeaza in perioada 31 octombrie – 02 noiembrie workshopul intitulat “Acta Comparationis Litterarum Universarum: Institutions and Practices of Early East-European Comparatism”. Evenimentul este organizat in cadrul proiectului PNRR-III-C9-2023-I8-CF22/27.07.2023. Detalii la https://lett.ubbcluj.ro/acta-comparationis-litterarum-universarum-institutions-and-practices-of-early-east-european-comparatism-october-31-2024-november-2-2024/

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), in colaborare cu Fundatia Teen Challenge Romania si Orchestra New Hope, organizeaza concertul caritabil “SOUND OF FREEDOM: Pentru o viata fara dependente”. Concertul se va desfasura sambata, 2 noiembrie 2024, in Sala Auditorium Maximum, sub bagheta talentatului Octavian Lup, unul dintre cei mai remarcabili violoncelisti ai generatiei sale si un adevarat ambasador al excelentei muzicale. Evenimentul se va bucura de prezenta Paulei Seling. Scopul acestui concert este de a strange fonduri pentru construirea unui nou centru de reabilitare pentru tineri cu adictii, in localitatea Salicea, judetul Cluj. Fundatia Teen Challenge Romania, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu, este dedicata ajutorarii tinerilor care se lupta cu dependentele, oferindu-le o sansa reala la o viata noua. Toti banii adunati la acest concert vor fi directionati exclusiv catre constructia centrului.

Centrul de cercetare in Filologie Moderna (FiM) al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca primeste vizita dr. Jacques Hellemans, de la Universitatea Libera din Bruxelles, in cadrul unui stagiu de cercetare, prilej cu care acesta va avea doua intalniri cu studentii si cadrele didactice ale Facultatii de Litere a UBB si nu numai. In 24 octombrie 2024, ora 16:00, (sala D. Popovici a Facultatii de Litere), Jacques Hellemans va tine un seminar cu titlul “Bruxelles, epicentre du commerce international de la librairie francophone au XIXe siecle [Bruxelles, epicentrul comertului international al librariilor francofone in secolul al XIX-lea]”. Seminarul va fi urmat de o conferinta, in 25 octombrie 2024, la ora 12:00 (sala 37 a Facultatii de Litere), cu tema “L’influence de la librairie belge dans la diffusion de la culture française en « Belgique de l’Orient » [Influenta librariilor belgiene in diseminarea culturii franceze, in Belgia Orientului]”. Jacques Hellemans (colaborator stiintific al Centrului de Studii Nord-Americane al ULB si al Centrului pentru Editura si Tiparituri Contemporane al Federatiei Wallonie-Bruxelles) este un specialist de renume mondial in istoria cartii si a editiilor; din cele mai recente publicatii ale sale pe teme de istoria culturii romanesti, enumeram: Contrefaçons belges en Transylvanie [Contrafaceri belgiene in Transilvania], in « Le Livre et l’Estampe », LXVI, 2024, n° 192; Cǎrti belgiene « pirate » pentru « Belgia Orientului » (partea 1), i« Magazin istoric », An LVIII, nr.8 (689), august 2024; Cǎrti belgiene « pirate » pentru « Belgia Orientului » (partea 2), i« Magazin istoric », An LVIII, nr.9 (690), septembrie 2024.

Facultatea de Fizica, prin Departamentul de Fizica al Liniei Maghiare, in parteneriat cu Asociatia EmpirX, a organizat in perioada 18-20 octombrie 2024 Conferinta Transilvaneana a Profesorilor de Fizica (Erdélyi Magyar Fizikatanári Ankét). Conferinta a avut loc la Sovata, cu participarea a 43 de profesori de fizica din invatamantul preuniversitar.  Programul detailat al conferintei se poate consulta la https://empirx.ro/wp-content/uploads/2024/10/anket2024-program-a3.pdf

Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica a organizat in data de 19 octombrie, a XV-a editie a Zilei

Portilor Deschise, eveniment destinat popularizari stiintei in societate. Cu aceasta ocazie facultatea noastra a primit vizita a unui numar de aproximativ 1000 elevi din diferite judete, cadre didactice si alte persoane interesate. Reusita evenimentului s-a datorat implicarii cadrelor didactice si a studentilor facultatii, dar si a sponsorilor (Terapia, Emerson, Heidelberg Materials).

In perioada 18-19 octombrie 2024, avut loc simpozionul stiintific cu tema „Crestinismul primelor trei secole” organizat de Facultatea de Teologie Greco-Catolica, Departamentul Oradea. Au participat invitati de la Universitatile Babes-Bolyai din Cluj, 1 Decembrie din Alba Iulia, de la Universitatea Bucuresti, de la Facolta teologica dell’Emilia Romagna, de la Universitatea Cardinal „Stefan Wyszynskiego” din Varsovia. Comunicarile au abordat teme esentiale legate de influentele filozofice si teologice asupra Crezului de la Niceea, relatia dintre gandirea greaca si crestinismul timpuriu, precum si controversele doctrinare din primele secole. De asemenea, au fost discutate aspecte istorice si sociale legate de contextul convocarii Conciliului de la Niceea si evolutia comunitatilor crestine pana la Edictul de la Milan.

In data de 5 septembrie 2024, la Clubul Casei Universitarilor, a avut loc “Gala Premiului Gheorghe Benga, descoperitorul aquaporinelor”, editia a treia. Ceremonia de premiere a fost prezidata de Presedintele Fundatiei, Academician Gheorghe Benga. La aceasta gala a fost omagiata si comemorata viata si activitatea profesorului universitar Emil Chifu (1925-1997), creatorul Scolii de Chimie-Fizica din Universitatea Babes-Bolyai. Profesorul Chifu a fost decan al Facultatii de Chimie, Universitatea “Victor Babes” din Cluj-Napoca (1958 – 1959) si prodecan al acestei facultati dupa unificarea celor doua universitati clujene (1959 -1962). A fost, de asemenea, seful Catedrei de Chimie-Fizica (1970 -1977) si seful Catedrei de Chimie Fizica, Organica si Chimie Tehnologica (1985-1990). De asemenea, cu aceasta ocazie Fundatia Gheorghe Benga a acordat „Premiul Gheorghe Benga, descoperitorul aquaporinelor” si Titlul de Laureat doamnei profesor universitar Maria Tomoaia-Cotisel (pentru cercetari importante privind nanomaterialele pentru aplicatii medicale) si doamnei conferentiar universitar Aurora Mocanu (autor al unei noi strategii pentru prevenirea infectiilor pe materiale ortopedice).


ARTICOLE APARUTE

Title: Search for long-lived heavy neutrinos in the decays of B mesons produced in proton-proton collisions at √<i>s</i>=13 TeV

Author(s): Hayrapetyan, A (Hayrapetyan, A.); Tumasyan, A (Tumasyan, A.); Adam, W (Adam, W.); Andrejkovic, JW (Andrejkovic, J. W.); Bergauer, T (Bergauer, T.); […] Horvath, D (Horvath, D.) […]

Group Author(s): CMS Collaboration

Source: JOURNAL OF HIGH ENERGY PHYSICS (indexata Nature Index) Issue: 6  Article Number: 183  DOI: 10.1007/JHEP06(2024)183  Published Date: 2024 JUN 27

Accession Number: WOS:001311120600001

ISSN: 1029-8479

Title: Search for a third-generation leptoquark coupled to a τ lepton and a b quark through single, pair, and nonresonant production in proton-proton collisions at √<i>s</i>=13 TeV

Author(s): Hayrapetyan, A (Hayrapetyan, A.); Tumasyan, A (Tumasyan, A.); Adam, W (Adam, W.); Andrejkovic, JW (Andrejkovic, J. W.); Bergauer, T (Bergauer, T.); […] Horvath, D (Horvath, D.) […]

Group Author(s): CMS Collaboration

Source: JOURNAL OF HIGH ENERGY PHYSICS  (indexata Nature Index)  Issue: 5  Article Number: 311  DOI: 10.1007/JHEP05(2024)311  Published Date: 2024 MAY 28

Accession Number: WOS:001288293000001

ISSN: 1029-8479

Title: Observation of the Υ(3<i>S</i>) Meson and Suppression of Υ States in Pb-Pb Collisions at √<i>s<sub>NN</sub></i>=5.02 TeV

Author(s): Tumasyan, A (Tumasyan, A.); Adam, W (Adam, W.); Andrejkovic, JW (Andrejkovic, J. W.); Bergauer, T (Bergauer, T.); Chatterjee, S (Chatterjee, S.); .); […] Horvath, D (Horvath, D.) […]

Group Author(s): CMS Collaboration

Source: PHYSICAL REVIEW LETTERS (indexata Nature Index) Volume: 133  Issue: 2  Article Number: 022302  DOI: 10.1103/PhysRevLett.133.022302  Published Date: 2024 JUL 12

Accession Number: WOS:001290703500001

ISSN: 0031-9007

eISSN: 1079-7114

Title: Search for supersymmetry in final states with disappearing tracks in proton-proton collisions at √<i>s</i>=13 TeV

Author(s): Hayrapetyan, A (Hayrapetyan, A.); Tumasyan, A (Tumasyan, A.); Adam, W (Adam, W.); Andrejkovic, JW (Andrejkovic, J. W.); Bergauer, T (Bergauer, T.); […] Horvath, D (Horvath, D.) […]

Group Author(s): CMS Collaboration

Source: PHYSICAL REVIEW D  (indexata Nature Index) Volume: 109  Issue: 7  Article Number: 072007  DOI: 10.1103/PhysRevD.109.072007  Published Date: 2024 APR 17

Accession Number: WOS:001270305800001

eISSN: 2470-0029

Title: Search for direct production of GeV-scale resonances decaying to a pair of muons in proton-proton collisions at √s=13 TeV

Author(s): Hayrapetyan, A (Hayrapetyan, A.); Tumasyan, A (Tumasyan, A.); Adam, W (Adam, W.); Andrejkovic, JW (Andrejkovic, J. W.); Bergauer, T (Bergauer, T.); […] Horvath, D (Horvath, D.) […]

Group Author(s): CMS Collaboration

Source: JOURNAL OF HIGH ENERGY PHYSICS (indexata Nature Index)Issue: 12  Article Number: 70  DOI: 10.1007/JHEP12(2023)070  Published Date: 2023 DEC 11

Accession Number: WOS:001284893000064

ISSN: 1029-8479

Title: Search for resonances in events with photon and jet final states in proton-proton collisions at √<i>s</i>=13 TeV

Author(s): Tumasyan, A (Tumasyan, A.); Adam, W (Adam, W.); Andrejkovic, JW (Andrejkovic, J. W.); Bergauer, T (Bergauer, T.); Chatterjee, S (Chatterjee, S.); […] Horvath, D (Horvath, D.) […]

Group Author(s): CMS Collaboration

Source: JOURNAL OF HIGH ENERGY PHYSICS  (indexata Nature Index) Issue: 12  Article Number: 189  DOI: 10.1007/JHEP12(2023)189  Published Date: 2023 DEC 11

Accession Number: WOS:001284893000183

ISSN: 1029-8479

Title: Search for resonances in events with photon and jet final states in proton-proton collisions at √s=13 TeV

Author(s): Tumasyan, A (Tumasyan, A.); Adam, W (Adam, W.); Andrejkovic, JW (Andrejkovic, J. W.); Bergauer, T (Bergauer, T.); Chatterjee, S (Chatterjee, S.); […] Horvath, D (Horvath, D.) […]

Group Author(s): CMS Collaboration

Source: JOURNAL OF HIGH ENERGY PHYSICS  (indexata Nature Index) Issue: 12  Article Number: 189  DOI: 10.1007/JHEP12(2023)189  Published Date: 2023 DEC 28

Accession Number: WOS:001173325000001

ISSN: 1029-8479

Title: Search for physics beyond the standard model in top quark production with additional leptons in the context of effective field theory

Author(s): Hayrapetyan, A (Hayrapetyan, A.); Tumasyan, A (Tumasyan, A.); Adam, W (Adam, W.); Andrejkovic, JW (Andrejkovic, J. W.); Bergauer, T (Bergauer, T.); […] Horvath, D (Horvath, D.) […]

Group Author(s): CMS Collaboration

Source: JOURNAL OF HIGH ENERGY PHYSICS (indexata Nature Index) Issue: 12  Article Number: 68  DOI: 10.1007/JHEP12(2023)068  Published Date: 2023 DEC 12

Accession Number: WOS:001132432200001

ISSN: 1029-8479

Title: Adaptation and resilience in retail: Exploring consumer clusters in the new normal

Author(s): Stanca, L (Stanca, Liana); Dabija, DC (Dabija, Dan-Cristian); Campian, V (Campian, Veronica)

Source: JOURNAL OF RETAILING AND CONSUMER SERVICES  Volume: 82  Article Number: 104112  DOI: 10.1016/j.jretconser.2024.104112  Published Date: 2025 JAN

Accession Number: WOS:001332869500001

ISSN: 0969-6989

eISSN: 1873-1384

Title: Digital Health Literacy Predictors and COVID-19 Online Information-Seeking Behaviors Among University Students from Romania

Author(s): Glodici, EA (Glodici, Emilia A.); Brinzac, MG (Brinzac, Monica G.); Rusu, A (Rusu, Andreea); Chereches, RM (Chereches, Razvan M.); Ungureanu, MI (Ungureanu, Marius I.); Coman, MA (Coman, Madalina A.)

Source: SAGE OPEN  Volume: 14  Issue: 4  Article Number: 21582440241289195  DOI: 10.1177/21582440241289195  Published Date: 2024 OCT

Accession Number: WOS:001333558900001

ISSN: 2158-2440

Title: A computational study of vibrating system using the constant proportional Caputo derivative operator approach

Author(s): Zafar, AA (Zafar, Azhar Ali); Sadiq, MA (Sadiq, Muhammad Armaghan); Shabbir, K (Shabbir, Khurram); Guran, L (Guran, Liliana)

Source: INTERNATIONAL JOURNAL OF MODERN PHYSICS C  DOI: 10.1142/S0129183124502310  Early Access Date: OCT 2024  Published Date: 2024 OCT 17

Accession Number: WOS:001332682500001

ISSN: 0129-1831

eISSN: 1793-6586

Title: Whole-body non-forensic fetal virtopsy using postmortem magnetic resonance imaging at 7 Tesla <i>vs</i> classical autopsy

Author(s): Staicu, A (Staicu, A.); Albu, C (Albu, C.); Popa-Stanila, R (Popa-Stanila, R.); Bondor, C (Bondor, C.); Chiriac, L (Chiriac, L.); Eniu, D (Eniu, D.); Goidescu, I (Goidescu, I.); Florian, AR (Florian, A. R.); Surcel, M (Surcel, M.); Cruciat, G (Cruciat, G.); Muresan, D (Muresan, D.); Rotar, I (Rotar, I.)

Source: ULTRASOUND IN OBSTETRICS & GYNECOLOGY  DOI: 10.1002/uog.29106  Early Access Date: OCT 2024  Published Date: 2024 OCT 7

Accession Number: WOS:001330468800001

ISSN: 0960-7692

eISSN: 1469-0705

Title: Binuclear methylphosphinidine complexes of cyclopentadienylruthenium carbonyls: effects of the higher ligand field strength of ruthenium derivatives relative to iron derivatives

Author(s): Rudenco, O (Rudenco, Oleg); Lupan, A (Lupan, Alexandru); Silaghi-Dumitrescu, R (Silaghi-Dumitrescu, Radu); King, RB (King, R. Bruce)

Source: DALTON TRANSACTIONS  DOI: 10.1039/d4dt02279c  Early Access Date: OCT 2024  Published Date: 2024 OCT 14

Accession Number: WOS:001333160000001

CAMBS, ENGLAND

ISSN: 1477-9226

eISSN: 1477-9234

Title: Dasycladalean algae from Middle-Upper Triassic limestones of North Dobrogea (SE Romania)

Author(s): Bucur, II (Bucur, Ioan I.); Gradinaru, E (Gradinaru, Eugen); Lazar, I (Lazar, Iuliana); Ples, G (Ples, George); Mircescu, CV (Mircescu, Cristian Victor)

Source: MICROPALEONTOLOGY  Volume: 70  Issue: 5  Pages: 405-450  DOI: 10.47894/mpal.70.5.01  Published Date: 2024

Accession Number: WOS:001330432200001

ISSN: 0026-2803

eISSN: 1937-2795

Title: Validation of High-Resolution Continuum Source Flame Atomic Absorption Spectrometry for Determination of Selected Toxic Metals in the Decontamination Process of Wastewater Discharged in Natural Receivers

Author(s): Senna, BS (Senna, Bame Sanah); Masamba, W (Masamba, Wellington); Obuseng, V (Obuseng, Veronica); Frentiu, T (Frentiu, Tiberiu); Angyus, BS (Angyus, Bogdan Simion); Covaci, E (Covaci, Eniko)

Source: ACTA CHIMICA SLOVENICA  Volume: 71  Issue: 3  Pages: 500-508  DOI: 10.17344/acsi.2023.8534  Published Date: 2024   Supplement: S

Accession Number: WOS:001330981600007

ISSN: 1318-0207

eISSN: 1580-3155

Title: Westalgia as the infantilization of the East: narrating communist childhood in post-1989 Romania and the administration of the recent past

Author(s): Borza, C (Borza, Cosmin); Turcus, C (Turcus, Claudiu)

Source: STUDIES IN EAST EUROPEAN THOUGHT  DOI: 10.1007/s11212-024-09679-6  Early Access Date: OCT 2024  Published Date: 2024 OCT 11

Accession Number: WOS:001330061100001

ISSN: 0925-9392

eISSN: 1573-0948

Title: Oxidative state is associated with migration distance, but not traits linked to flight energetics

Author(s): Pap, PL (Pap, Peter Laszlo); Vincze, O (Vincze, Orsolya); Vágási, CI (Vagasi, Csongor I.)

Source: JOURNAL OF AVIAN BIOLOGY  DOI: 10.1111/jav.03325  Early Access Date: OCT 2024  Published Date: 2024 OCT 16

Accession Number: WOS:001332241300001

ISSN: 0908-8857

eISSN: 1600-048X

Title: Evaluation of the space-time effects of Covid-19 on household loans and savings in Romania- A spatial panel data approach at county level

Author(s): Belbe, S (Belbe, Stefana); Moldovan, D (Moldovan, Darie); Andries, AM (Andries, Alin Marius); Otto, P (Otto, Philipp); Mare, C (Mare, Codruta)

Source: EMERGING MARKETS REVIEW  Volume: 63  Article Number: 101209  DOI: 10.1016/j.ememar.2024.101209  Published Date: 2024 DEC

Accession Number: WOS:001330918200001

ISSN: 1566-0141

eISSN: 1873-6173

Title: Online Parenting Programs for Children’s Behavioral and Emotional Problems: a Network Meta-Analysis

Author(s): Canário, AC (Canario, Ana Catarina); Pinto, R (Pinto, Rita); Silva-Martins, M (Silva-Martins, Marco); Rienks, K (Rienks, Karen); Akik, BK (Akik, Burcu Komurcu); Stanke, KM (Stanke, Koraljka Modic); David, O (David, Oana); Kiziltepe, R (Kiziltepe, Rukiye); Melendez-Torres, GJ (Melendez-Torres, G. J.); Thongseiratch, T (Thongseiratch, Therdpong); Leijten, P (Leijten, Patty)

Source: PREVENTION SCIENCE  DOI: 10.1007/s11121-024-01735-1  Early Access Date: OCT 2024  Published Date: 2024 OCT 13

Accession Number: WOS:001330385200001

ISSN: 1389-4986

eISSN: 1573-6695

Title: Short and long-term impact of the frequency of social media influencers’ sponsored posts on attitudinal and behavioral brand outcomes

Author(s): Balaban, DC (Balaban, Delia C.); Mucundorfeanu, M (Mucundorfeanu, Meda); Naderer, B (Naderer, Brigitte)

Source: JOURNAL OF MARKETING COMMUNICATIONS  DOI: 10.1080/13527266.2024.2413916  Early Access Date: OCT 2024  Published Date: 2024 OCT 14

Accession Number: WOS:001330338400001

ISSN: 1352-7266

eISSN: 1466-4445

Title: A REVIEW OF THE DETERMINATION OF DICLOFENAC SODIUM WITH ELECTROCHEMICALLY MODIFIED SENSORS IN VARIOUS BIOLOGICAL, PHARMACEUTICAL AND WATER SOURCES

Author(s): Hidalgo, J (Hidalgo, Juan); Galambos, I (Galambos, Ildiko); Turdean, G (Turdean, Graziella); Hidalgo, L (Hidalgo, Luis)

Source: HUNGARIAN JOURNAL OF INDUSTRY AND CHEMISTRY  Volume: 52  Issue: 1  Pages: 79-88  DOI: 10.33927/hjic-2024-10  Published Date: 2024

Accession Number: WOS:001333195400006

ISSN: 0133-0276

Title: Long-Term Post-COVID-19 Health and Psychosocial Effects and Coping Resources Among Survivors of Severe and Critical COVID-19 in Central and Eastern Europe:Protocol for an International Qualitative Study

Author(s): Alexandrova-Karamanova, A (Alexandrova-Karamanova, Anna); Korajlija, AL (Korajlija, Anita Lauri); Halama, P (Halama, Peter); Baban, A (Baban, Adriana)

Source: JMIR RESEARCH PROTOCOLS  Volume: 13  Article Number: e57596  DOI: 10.2196/57596  Published Date: 2024

Accession Number: WOS:001333167800003

ISSN: 1929-0748

Title: A Novel Approach with Comparative Computational Simulation of Analytical Solutions of Fractional Order Volterra Type Integral Equations

Author(s): Iqbal, J (Iqbal, Javed); Shabbir, K (Shabbir, Khurram); Guran, L (Guran, Liliana); Emadifer, H (Emadifer, Homan)

Source: INTERNATIONAL JOURNAL OF DIFFERENTIAL EQUATIONS  Volume: 2024  Article Number: 8629461  DOI: 10.1155/2024/8629461  Published Date: 2024 OCT 1

Accession Number: WOS:001330332900001

ISSN: 1687-9643

eISSN: 1687-9651

Title: The European Researchers’ Network Working on Second Victim (ERNST) Policy Statement on the Second Victim Phenomenon for Increasing Patient Safety

Author(s): Mira, J (Mira, Jose); Carillo, I (Carillo, Irene); Tella, S (Tella, Susanna); Vanhaecht, K (Vanhaecht, Kris); Panella, M (Panella, Massimiliano); Seys, D (Seys, Deborah); Ungureanu, MI (Ungureanu, Marius-Ionut); Sousa, P (Sousa, Paulo); Buttigieg, SC (Buttigieg, Sandra C.); Vella-Bonanno, P (Vella-Bonanno, Patricia); Popovici, G (Popovici, Georgeta); Srulovici, E (Srulovici, Einav); Guerra-Paiva, S (Guerra-Paiva, Sofia); Knezevic, B (Knezevic, Bojana); Lorenzo, S (Lorenzo, Susana); Lachman, P (Lachman, Peter); Ushiro, S (Ushiro, Shin); Scott, SD (Scott, Susan D.); Wu, A (Wu, Albert); Strametz, R (Strametz, Reinhard)

Group Author(s): ERNST Consortium

Source: PUBLIC HEALTH REVIEWS  Volume: 45  Article Number: 1607175  DOI: 10.3389/phrs.2024.1607175  Published Date: 2024 SEP 18

Accession Number: WOS:001330514500001

eISSN: 2107-6952


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA

Cotoc Alexandra, Cotrau Diana, Papuc Oana, How Youth Culture Articulates: a Languaculture Incursion into Subcultural Youth Assemblages, ISBN 978-606-37-2276-9

Stefan Laura, Anticorruption in transition societies, ISBN 978-606-37-1766-6

Curutiu-Zoicas Camelia Corina, Imaginatia actorului si particularitatile talentului scenic. O cercetare interdisciplinara, ISBN 978-606-37-2232-5

Pop Ovidiu T., Jurge Horia Adrian, Profesorii de matematica de la Liceul „Mihai Eminescu“ – Colegiul National „Mihai Eminescu“ Satu Mare, intre anii 1919-2024, ISBN 978-606-37-2359-9

Buta Mircea Gelu, Bistrita: nostalgie si modernizare, ISBN 978-606-37-2296-7, 978-606-37-2297-4

Simion Anca-Georgiana, Promovarea valorilor pentru realizarea succesului academic, ISBN 978-606-37-2260-8

Alexandrescu Mihai, European Parliament: between Elections and Action, ISBN 978-606-37-2342-1 (e-book)

Alexandrescu Mihai, Parlamentul European: intre alegeri si actiune, ISBN 978-606-37-2340-7 (e-book)

Branda Alina, Macaria Iulia, Etnologie, antropologie, studii culturale: perspective interdisciplinare, ISBN 978-606-37-2020-8