EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE
In perioada 10 – 12 octombrie, Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului – Institutul de Cercetari pentru Sustenabilitate si Managementul Dezastrelor Bazate pe Calcul de Inalta Performanta (ISUMADECIP) a fost gazda unui seminar de pregatire a expertilor formatori in domeniul educatiei pentru protectia impotriva riscurilor, actiune derulata in cadrul proiectului YAPS finantat de UE (Cresterea gradului de constientizare a tinerilor privind pregatirea si protectia impotriva riscurilor). Acest seminar a reunit 15 participanti din cele 3 tari partenere in proiect (Austria, Germania si Romania). Scopul seminarului a fost de a pregati viitori experti formatori pentru a disemina rezultatele proiectului si pentru a-i invata pe ceilalti actori implicati in educatia pentru reducerea riscurilor sa utilizeze materialele elaborate de echipa de proiect.

Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului in colaborare cu Institutul de Cercetari in Chimie “Raluca Ripan”  a organizat in data de 12 octombrie 2017 conferinta Recent advances and environmental applications of ion chromatography.

Centrul de cercetare  METALOMICA  din cadrul Departamentului de Chimie al FCIC va invita sa participati la conferinta intitulata -Sulfoxides as new tools in organic reactivity, coordination chemistry and catalysis- sustinuta de CR1 Dr. David Madec, de la Universitatea Paul Sabatier, Toulouse, Franta. Prelegerea (in limba franceza) va avea loc miercuri, 18 octombrie, in sala 97 a FCIC, ora 16.

In perioada 20-21 octombrie 2017 va avea loc editia 10 a conferintei internationale “Marketing – From Information to Decision”, organizata de catre Departamentul de Marketing al FSEGA. Evenimentul va reuni cadre didactice universitare, cercetatori, studenti si reprezentanti ai mediului de afaceri care vor impartasi rezultatele unor cercetari relevante in domeniul marketingului. Vor fi analizate si dezbatute provocarile cu care marketerii si mediul de afaceri, in general, se confrunta in prezent, precum si solutiile posibile pe care le au la indemana specialistii din organizatii.

Departamentul de Studii Internationale si Istorie Contemporana al Facultatii de Istorie si Filosofie, in parteneriat cu Asociatia Tineretul ONU din Romania (UN Youth), filiala Cluj-Napoca organizeaza in perioada 20 — 22 octombrie 2017  Conferinta: Politica si politici. Istorie, implementare si strategii pentru viitor. Conferinta isi propune sa devina un laborator de cercetare care sa ofere tinerilor cercetatori oportunitatea de a-si perfectiona abordarile metodologice si de cercetare in domeniile istorie, relatii internationale, studii europene si stiinte politice.

Joi 10 octombrie 2017 a avut loc, in Sala Club a Facultatii de Studii Europene, a doua editie a Conferintei Nationale a Doctoranzilor in Teatru si Film, organizata de Facultatea de Teatru si Televiziune, Scoala Doctorala in Teatru si Film si Centrul de cercetare si Creatie „Vlad Mugur”, cu finantarea Ministerului Educatiei. Conferinta este un forum stiintific interdisciplinar dedicat doctoranzilor care desfasoara cercetari teoretice si practice in teatru, cinematografie, media sau la intersectia acestor domenii de specializare cu abordari provenite din antropologie, filosofie, politologie, sociologie sau alte discipline umaniste. La editia din acest an, keyspeakeri invitati au fost Iulia Popovici, cercetator, critic de teatru la saptamanalul cultural Observator cultural, si Cristian Fenercz-Flatz Institute for Research in the Humanities, Universitatea Bucuresti / Arhivele Husserl, Universitatea din Koln.

Duminica, 1 octombrie 2017,  Catedrala episcopala din Miercurea Ciuc si-a praznuit hramul. Sf. Liturghie a fost savarsita de IPS Mitropolit Laurentiu al Ardealului, PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei, PS Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei si PS Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Rada¬utilor, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi, veniti din toata eparhia. Raspunsurile la strana au fost date de Corala „Psalmodia Transylvanica”, a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca.

Luni, 2 octombrie 2017, a fost deschis in mod festiv anul academic 2017-2018 la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca. Studentii au participat la Sfanta Liturghie savarsita in capela facultatii de catre Preasfintitul Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei inconjurat de un sobor de preoti din care au facut parte membri ai corpului profesoral al institutiei. A urmat slujba de Te Deum. IPS Parinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului a rostit si o alocutiune. De asemenea au luat cuvantul: dl. Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universitatii Babes-Bolyai si parintele decan prof. univ. dr. Vasile Stanciu. In Aula Facultatii a fost sustinuta prelegerea inaugurala: Teologia ca prietenie, de Protos. lect. univ. dr. Benedict Vesa. In aceeasi zi a fost inaugurat noua cantina al facultatii. La evenimente au participat: cei doi ierarhi, presedintele Senatului UBB Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, decanii Facultatilor de Teologie Reformata si Romano-catolica ale UBB, membrii Permanentei Consiliului Eparhial, protopopii Protoieriilor Cluj I si Cluj II, corpul profesoral al facultatii, personalul administrativ, studenti. Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca intra in anul universitar 2017-2018 cu un numar de 578 studenti (dintre care 11 cetateni straini: din Republica Moldova si Germania), inmatriculati la nivel licenta, la cele patru specializari: Teologie pastorala, Teologie didactica, Teologie asistenta sociala si Arta sacra si la nivel master, la cele sase programe de studiu: Doctrina si hermeneutica crestin-ortodoxa, Ortodoxie romanesca si viata liturgica, Pastoratie si duhovnicie, Arta sacra (conservarea, restaurarea si crearea bunurilor culturale), Bioetica – morala, etica si deontologie si Consiliere pastorala si asistenta psihosociala.

In perioada 2-4 octombrie 2017, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca a gazduit cea de-a XXVIII-a Conferinta Nationala a ANBPR (Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania), cu tema: Inovatie. creativitate. leadership, organizata de Biblioteca Judeteana “Octavian Goga” Cluj.

Marti, 3 octombrie 2017, in Aula Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca s-a desfasurat, sub presedentia IPS Sale Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului, cu participarea PS Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei, precedata de un Te-Deum, savarsit in paraclisul insititutiei, cu hramul „Sf. Nicolae”, conferinta preoteasca de toamna 2017, cu tema: Anul comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului, la care au luat parte clericii din Protoieriile Cluj I si Cluj II. Ierom dr. Grigorie Benea de la Manastirea  Nicula si coordonator al viitorului Memorial de la Gherla a sustinut o prelegere despre perioada comunista si despre cei care au patimit in inchisori.

In perioada 9-13 octombrie 2017, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca a gazduit reuniunea Comisiei pentru Educatie si Formare Ecumenica (CEEF) a Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Deschiderea lucrarilor a avut loc luni 9 octombrie, cu participarea IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, a decanului facultatii, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu si a Pr. prof. univ. dr. Ioan Sauca, vice-secretar general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

Cunoscuta scriitoare Ana Blandiana a sustinut marti, 10 octombrie 2017 in Aula Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca conferinta cu titlul: Istorie, Memorie, Memorial sau cum se construieste un miracol. Manifestarea a avut loc in contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in perioada regimului comunist. Au participat: IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, cadrele didactice si studentii facultatii.

In cadrul Centrului Ortodox de Studii si de Cercetari „Dumitru Staniloae” din Paris al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, miercuri, 11 octombrie 2017, Ccnf. univ. dr. Radu Preda, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), a sustinut prelegerea inaugurala intitulata: Biserica in comunism. Adaptare, rezistenta, sfintenie. Evenimentul a fost moderat de Pr. Conf. univ. dr. Patriciu-Dorin Vlaicu, coordonatorul sectiunii in limba romana a Centrului. Sesiunea anuala de evaluare a Centrului a avut loc in perioada 10-13 octombrie 2017, participand Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, presedintele Senatului UBB.

Centrul de dialog intre teologie si filosofie al Universitatii Babes-Bolyai organizeaza in data de 17 octombrie 2017 conferinta Reductia fenomenologica si teologia sustinuta de lect. univ. dr. Nicolae Turcan.


ARTICOLE APARUTE
Ples, George; Bartas, Tudor; Chelaru, Ramona; Bucur, Loan I.
Crescentiella morronensis (Crescenti) (incertae sedis) dominated microencruster association in Lower Cretaceous (lower Aptian) limestones from the Rarau Massif (Eastern Carpathians, Romania).
CRETACEOUS RESEARCH
Volume: 79  Pages: 91-108
DOI: 10.1016/j.cretres.2017.07.015
Published: NOV 2017
Accession Number: WOS:000411538000007

Cimpean, Maria-Alexandra; Craciunescu, Izabella; Gligor, Delia
Amperometric sensor based on HEMA hydrogels modified with Toluidine Blue for nitrite detection in water samples
MATERIALS CHEMISTRY AND PHYSICS
Volume: 200  Pages: 233-240
DOI: 10.1016/j..matchemphys.2017.07.057
Published: OCT 1 2017
Accession Number: WOS:000411542800026

Lupan, Iulia; Carpa, Rahela; Oltean, Andreea; Kelemen, Beatrice Simona; Popescu, Octavian
Release of Antibiotic Resistant Bacteria by a Waste Treatment Plant from Romania
MICROBES AND ENVIRONMENTS
Volume: 32  Issue: 3  Pages: 219-225
DOI: 10.1264/jsme2.ME17016
Published: SEP 27 2017
Accession Number: WOS:000411760000005

Colnita, Alia; Dina, Nicoleta Elena; Leopold, Nicolae; Vodnar, Dan Cristian; Bogdan, Diana; Porav, Sebastian Alin; David, Leontin
Characterization and Discrimination of Gram-Positive Bacteria Using Raman Spectroscopy with the Aid of Principal Component Analysis
NANOMATERIALS
Volume: 7  Issue: 9  Article Number: 248
DOI: 10.3390/nano7090248
Published: SEP 2017
Accession Number: WOS:000411522600017

Cojocaru, Ileana; Cotisel, Andrada Tomoaia; Mocanu, Aurora; Yupsanis, Traianos; Cotisel, Maria Tomoaia
The Effect of Globular Protein from Aleurone Cells of Barley on Stearic Acid Monolayers
REVISTA DE CHIMIE
Volume: 68  Issue: 7  Pages: 1470-1475
Published: JUL 2017
Accession Number: WOS:000409234600013

Pop, Ioan; Naganthran, Kohilavani; Nazar, Roslinda; Ishak, Anuar
The effect of vertical throughflow on the boundary layer flow of a nanofluid past a stretching/shrinking sheet A revised model
INTERNATIONAL JOURNAL OF NUMERICAL METHODS FOR HEAT & FLUID FLOW
Volume: 27  Issue: 9  Pages: 1910-1927
DOI: 10.1108/HFF-05-2016-0207
Published: 2017
Accession Number: WOS:000411864300001

Pirvan-Moldovan, Atena; Diudea, Mircea V.
Euler Characteristic of Polyhedral Graphs
CROATICA CHEMICA ACTA
Volume: 89  Issue: 4  Pages: 471-479
DOI: 10.5562/cca3008
Published: 2016
Accession Number: WOS:000411573700008

Emerging Sources Citation Index (ESCI)
Iancu, Ioana; Iancu, Bogdan
Elderly in the Digital Era. Theoretical Perspectives on Assistive Technologies
TECHNOLOGIES
Volume: 5  Issue: 3  Article Number: 60
DOI: 10.3390/technologies5030060
Published: SEP 2017
Accession Number: WOS:000412054700001


ALTE PUBLICATII
Morar-Vulcu, Calin
Romania Since the Second World War: A Political, Social and Economic History
EUROPEAN HISTORY QUARTERLY
Volume: 47  Issue: 4  Pages: 708-709
DOI: 10.1177/0265691417729639
Published: OCT 2017
Accession Number: WOS:000411820500008


SUSTINERI TEZE DE ABILITARE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerea-publica-a-tezelor-de-abilitare/)
16 OCTOMBRIE 2017, ORA 13
CANDIDAT    MINODORA SALCUDEAN
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL    UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE    STIINTE ALE COMUNICARII
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE    FACULTATEA DE STIINTE POLITICE, ADMINISTRATIVE SI ALE COMUNICARII, SALA CLUB PROFESORI
TITLUL TEZEI DE ABILITARE    JURNALISMUL ACTUAL IN CONTEXTUL NOILOR MEDIA SI AL PROVOCARILOR GENERATE DE COMUNICAREA PRIN SOCIAL MEDIA (THE CURRENT STATE OF JOURNALISM IN THE CONTEXT OF NEW MEDIA AND THE CHALLENGES GENERATED BY THE SOCIAL MEDIA COMMUNICATION)
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE: PROF. UNIV. DR. ALINA BARGAOANU, SCOALA NATIONALA DE STUDII POLITICE SI ADMINISTRATIVE DIN BUCURESTI, PROF. UNIV. DR. NICU GAVRILUTA, UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” DIN IASI, PROF. UNIV. DR. FLAVIU – CALIN RUS, UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA, MEMBRU SUPLEANT: PROF. UNIV. DR. CAMELIA CMECIU, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI


SUSTINERI DOCTORATE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerile-publice-ale-tezelor-de-doctorat/)
19 OCTOMBRIE 2017, 12:00
FACULTATEA    Chimie si Inginerie Chimica
LOCUL SUSTINERII    Sala 97
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    DEAK Noemi
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Sulfur(IV)/(VI) pincer-type ligands for the stabilization of metallylenes: synthesis, characterization and applications (Liganzi de tip pincer cu sulf(IV)/(VI) pentru stabilizarea metalilenelor: sinteza, caracterizare si aplicatii)
DOMENIUL DE DOCTORAT    Chimie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. SILAGHI – DUMITRESCU Luminita (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca), Dr. MADEC David (Universite Paul Sabatier, Touluse, Franta)

20 OCTOMBRIE 2017, 10:00
FACULTATEA    Psihologie si Stiinte ale Educatiei
LOCUL SUSTINERII    Sala 11, Cladirea Pedagogica, str.Sindicatelor,nr.7
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    MAIMON Ronit Malka
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Attitudes of Teachers and Parents Concerning Parental Involvement and Partnership in School – A Case Study
DOMENIUL DE DOCTORAT    Stiinte ale educatiei
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. BOCOS – BINTINTAN Musata – Dacia (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

20 OCTOMBRIE 2017, 11:40
FACULTATEA    Psihologie si Stiinte ale Educatiei
LOCUL SUSTINERII    Sala 11, Cladirea Pedagogica, str.Sindicatelor, nr.7
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    BEN YEHUDA Margalit
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Personal Academic Coaching for Enhancing Effective Learning Strategies, Self-Efficacy and Students’ Academic Achievements
DOMENIUL DE DOCTORAT    Stiinte ale educatiei
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. STAN Cristian (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

20 OCTOMBRIE 2017, 13:30
FACULTATEA    Psihologie si Stiinte ale Educatiei
LOCUL SUSTINERII    Sala 11, Cladirea Pedagogica, str.Sindicatelor,nr.7
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    KIVKOVICH Nava
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    The Contribution of a Learning Strategies Program to Students’ Achievement and Problem – Solving Skills in Geometry
DOMENIUL DE DOCTORAT    Stiinte ale educatiei
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. CHIS Vasile (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

21 OCTOMBRIE 2017, 09:30
FACULTATEA    Litere
LOCUL SUSTINERII    sala Popovici
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    HELLER – IVANCENKO Andreea
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Asteptarea si functia mesianica in romanul crepuscular
DOMENIUL DE DOCTORAT    Filologie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. BRAGA Ruxandra – Mihaela (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

21 OCTOMBRIE 2017, 12:00
FACULTATEA    Litere
LOCUL SUSTINERII    sala Popovici
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    ROGOJINA Lavinia
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Afect si intersubiectivitati fragile. Reabilitarea subiectului in romanul confesiv anglo-american la inceputul secolului XXI: Barnes, Krauss, Foer, Eugenides, Self
DOMENIUL DE DOCTORAT    Filologie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. BRAGA Ruxandra – Mihaela (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)