EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE
In data de 17 mai 2017, va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Profesor Honoris Causa d-lui Prof.univ.dr. Uwe Gotze de la Universitatea Tehnica Chemnitz (Germania), care, in cadrul evenimentului, va prezenta preocuparile sale actuale in domeniul cercetarii stiintifice, in conferinta cu titlul: „Management Accounting and Control (Research) in the Course of Time – Experiences and Perspectives”.
Paleontologi ai Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca si ai Muzeului Tarii Crisurilor Oradea au adus la zi si au studiat fosilele unei mici soparle care dovedeste prezenta unei noi familii pentru stiinta, numita de catre acestia, Barbatteidae. Soparla in discutie, descoperita la Oarda de Jos, langa Alba Iulia, incadrata intr-un nou gen si noua specie, a fost denumita Oardasaururs glyphis. Ea atingea in jur de 20 cm lungime si a vietuit la finele Mezozoicului in Cretacic, acum cca. 70 milioane de ani, pe un uscat isular care la acea vreme ocupa o buna parte a Transilvaniei actuale. Acest uscat a fost numit ”Insula Hateg”, din disparutul Ocean Tethys.
Zilele Olandeze la Cluj, cel mai mare eveniment dedicat sarbatoririi relatiei dintre Romania si Olanda, a avut loc in perioada 4-7 mai 2017. Cele patru zile au cuprins expozitii foto si de carte veche, lansari de carte, concert simfonic si concert in aer liber, prelegeri si mese rotunde. Printre invitatii speciali ai Zilelor Olandeze s-au numarat E.S. Doamna Stella Ronner-Grubacic, Ambasador al Olandei in Romania, E.S. Domnul Coen Stork, Ambasador al Olandei in Romania in perioada 1988 – 1993 si poetul Mircea Dinescu.
Vineri, 12 mai, are loc la Clubul Casei Universitarilor, lansarea cartii Balcanismul Literar Romanesc – Panoramic Sud-Est European Confluente Culturale, autor Prof. dr. Mircea Muthu.
La Facultatea de Istorie si Filosofie continua seria de conferinte ale Centrului de Filosofie Antica si Medievala. Aceste conferinte ilustreaza viata stiintifica a centrului si sunt asociate, in majoritatea lor, cu proiecte in derulare descrise pe site-ul centrului. In data de 2 mai a avut loc prezentarea Analogie si anagogie in scrierile lui Maxim Marturisitorul. Incercare asupra unei “hermeneutici euharistice’’ sustinuta de Florin CRISMAREANU (UAIC Iasi), in 9 mai, prezentarea – Scoli filosofice si discurs protreptic in neoplatonismul tarziu, sustinuta de Constantin Ionut MIHAI (UAIC Iasi), iar in 16 mai – Daniela MACI (Universitatea Oradea) – Despre suferinta si Mihai MACI (Universitatea Oradea) – Ratiunea practica a protestantismului.
Vineri, 12 mai, Departamentul de Istorie in Limba Maghiara organizeaza lansarea volumului: Nemzet, Ipar, Muveszet. A kolozsvari I. Ferenc Jozsef Iparmuzeum. 1887-1918 (Natiune, Industrie, Arta. Muzeul Industrial Francisc Iosif I din Cluj. 1887-1918), autor dr. Szekely Miklos, cadru didactic asociat al Departamentului, cercetator stiintific al Institutului de Istoria Artei al Academiei Maghiare de Stiinta. Volumul va fi prezentat de catre dr. Orban Janos, istoric de arta, cercetator stiintific al Muzeului Judetean Mures.
Departamentul de Istorie Medievala, Premoderna si Istoria Artei organizeaza in cadrul seminarului de departament conferintele d-lui Dragos Nastasoiu, astfel: marti, 16 mai, Statutul social al nobilimii ortodoxe romanesti din Transilvania potrivit marturiilor din tablouri si inscriptii votive (sec. XIV-XV) si joi, 18 mai, Sfinti regali si propaganda politica: Cultul Sf. Sigismund de Burgundia si regele Sigismund de Luxemburg (1387-1437).
La Facultatea de Litere va avea loc, in perioada 12-13 mai, Sesiunea stiintifica a studentilor, masteranzilor si doctoranzilor.
Departamentul de Matematica al Facultatii de Matematica si Informatica organizeaza in data de 8 iunie Sesiunea de Comunicari Stiintifice ale Studentilor pe domeniul Matematica.
Departamentul de Informatica al Universitatii Babes-Bolyai si Departamentul de Calculatoare al Universitatii Tehnice Cluj-Napoca organizeaza in data de 26 iunie 2017 Sesiunea de Comunicari Stiintifice ale Studentilor.
Departamentul de Studii Internationale si Istorie Contemporana din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie organizeaza conferinta Let’s talk. Calea spre BREXIT. Galaxia britanica, sustinuta de lect. dr. Mihai Alexandrescu, in data de 16 mai. Conferinta inaugureaza ciclul de dezbateri si conferinte Obiectiv. 20, dedicate studentilor interesati.
La Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, in data de 11 mai 2017, in cadrul Cluj Economics and Business Seminar Series (Sesiunea de primavara 2017) a avut loc un seminar special pe teme de “policy making”, in cadrul caruia Marcel Ionescu-Heroiu (Banca Mondiala) a sustinut o prezentare cu titlul “Why it is important urban development”.
In data de 12 mai, va avea loc workshopul ”Implicatii ale auditului financiar asupra performantei companiilor”, organizat de Asociatia Studentilor Contabili RATIO in parteneriat cu Deloitte, la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.
In perioada 15-17 mai, 2017, Lionel Tabourier, Maitre de conferences la Universite Pierre et Marie Curie din Paris, va sustine o serie de prelegeri, in calitate de profesor invitat, in domeniul Informatica – Analiza retelelor complexe, destinate studentilor liniei franceze a programului de studii ”Contabilitate si informatica de gestiune”. Mobilitatea se inscrie in seria de profesori invitati din cadrul proiectului francofon castigat de UBB-FSEGA in cadrul competitiei organizate de Agence universitaire de la Francophonie (AUF) – Sustinerea formatiunilor francofone – Bureau Europe Centrale et Orientale, pentru perioada 2016-2018.
In cadrul Cluj Economics and Business Seminar Series – Sesiunea de primavara 2017 va fi invitat Conf. dr. Nagy BALINT (UBB) care va sustine in data de 18 Mai 2017 o prezentare cu titlul “Advances in non-mainstream financial economics”.
Departamentul de Administratie si Management Public a gazduit prelegerea sustinuta de Marcel Ionescu-Heroiu, Expert Senior Dezvoltare Urbana la Banca Mondiala, cu titlul “Orase Magnet: Ce pot face orasele romanesti pentru a fi mai atractive pentru oameni”. Evenimentul a avut loc joi 11 mai, la sediul FSPAC.
In 9 mai, la Facultatea de Drept, Prof. Dr. Scott Shackelford, Indiana University; Research Fellow, Belfer Center, Kennedy School of Government, Harvard University; Senior Fellow, Center for Applied Cybersecurity Research, Indiana University; si Affiliate Scholar, Stanford Center for Internet and Society, a sustinut o prezentare cu titlul “Making Democracy Harder to Hack”.
A noua editie a Festivalului de Film Istoric Rasnov se va desfasura in perioada 28 iulie-6 august si va fi organizata in Cetatea Rasnov si Cinematograful Amza Pellea. Pe toata perioada acestui eveniment, initiatorii festivalului, Primaria Rasnov si Asociatia Mioritics, vor organiza Scoala de Vara ASTRA pentru tinerii interesati de istorie si discutii cu ambasadori, profesori, istorici, experti, jurnalisti si martori ai evenimentelor istorice.
Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxa, UBB Cluj-Napoca, Asociatia Medicala Romana – Filiala Bistrita, Societatea Romana de Bioetica, Societatea Romana de Pediatrie si Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud prin Biblioteca Judeteana „George Cosbuc”, Centrul Judetean pentru Cultura, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, Asociatia „Alexandru Vaida-Voevod” si Colegiul Consilierilor Juridici Bistrita-Nasaud au organizat al XVI-lea Seminar de Medicina si Teologie „Resacralizarea relatiei medic-pacient” care a avut loc la Bistrita, in perioada 8-9 mai 2017. Participanti au fost teologi, medici, psihologi si specialisti din tara si strainatate. Facultatea de Teologie Ortodoxa a fost reprezentata de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, Pr. prof. univ. dr. Stefan Iloaie, Pr. prof. univ. dr. Ioan Vasile Leb, Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, Prof. univ. dr. Constantin Marutoiu, Arhim. Conf. univ. dr. Teofil Tia, Pr. conf. univ. dr. Gabriel Gardan, Conf. univ. dr. Marcel Muntean, Conf. univ. dr. Marin Cotetiu, Pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea, Lect. univ. dr. Ana Baciu, Lect. univ. dr. Claudia Trif, Lect. univ. dr. Alin-Razvan Trifa, Protos. asist. univ. dr. Benedict Vesa, Asist. univ. dr. Marius Dan Ghenescu si Asist. univ. dr. Victoria Gradinar. Lucrarile s-au desfasurat pe mai multe sectiuni: 1. Prelevarea si transplantul de organ 2. Comunicarea in medicina 3. Consilierea duhovniceasca in dialog cu psihologia 4. Marturisirea crestina in practica medicala 5. Arta Sacra: Identitate si national in arta si iconografia romaneasca. Marti, zi in care a fost prezent IPS Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, a debutat cu o slujba de Te Deum. In aceeasi zi a avut loc si o conferinta sustinuta de Prof. univ. dr. Felix Unger (presedintele Academiei Europene de Stiinte si Arte din Salzburg, doctor Honoris causa al Univesitatii Babes-Bolyai, la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa), cu tema: Sciences and Theology. Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului a sustinut un microconcert. In cadrul Seminarului a fost lansat volumul Medicii si Biserica, al editiei a XV-a a Seminarului, tinuta in anul 2016, cu tema: Tendinte si politici demografice ale Romaniei intr-o Europa unita, aparut recent la Editura Renasterea. Cu aceasta ocazie a fost organizata si expozitia Identitate si national in arta si iconografia romaneasca (icoane pe sticla realizate de studentii si masteranzii Facultatii noastre, specializarea Arta sacra), membri ai Cercului de pictura Dionisie din Furna, coordonati de Conf. univ. dr. Marcel Muntean.
Joi, 11 mai 2017, in Aula Episcop Nicolae Ivan a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca s-a desfasurat, cu participarea IPS Sale Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului, precedata de un Te-Deum, savarsit in paraclisul insititutiei, cu hramul „Sf. Nicolae”, conferinta preoteasca de primavara 2017, la care au luat parte clericii din Protoieriile Cluj I si Cluj II. Pr. conf. univ. dr. Ioan Bizau a sustinut comunicarea: Slujirea iconarului crestin.
Joi, 11 mai 2017, in organizarea Centrului de Studii Ecumenice si Interreligioase si a Facultatilor de Teologie Ortodoxa, Romano-catolica, Greco-catolica si Reformata ale UBB a avut loc conferinta Prof. univ. dr. Peter de May de la Facultatea de Teologie si Stiinte Religioase, director al Centrului de Studii Ecumenice – Universitatea Catolica din Leuven (Belgia), cu tema: Catre o viziune comuna asupra Bisericii.
CARTI
Mircea Gelu Buta, Coordonator, Medicii si Biserica, vol. XV – Tendinte si politici demografice ale Romaniei intr-o Europa Unita, Ed. Renasterea, Cluj-Napoca, 2017
Mircea Gelu Buta, Intelectuali imbisericiti, Editura Fundatiei Anastasia, 2017
Mircea Gelu Buta, Adrian Onofreiu, Istoria Spitalelor din Bistrita, vol. I, Editura Scoala Ardeleana, Cluj-Napoca, 2017
TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA
SALLOUM Maria, PSIHOPEDAGOGIA PERSOANELOR CU DIZABILTATE DE AUZ
RAD Ilie, ANUARUL COLEGIULUI STUDENTESC DE PERFORMANTA ACADEMICA 2015-2016 (e-book)
LASZLO Zoltan, A DIPLOLEPIS ROSAE (HYMENOPTERA, CYNIPIDAE) ES KOZOSSEGENEK VIZSGALATA (e-book)
ARTICOLE APARUTE
Ban, Irina Marilena
Measuring trade specialization dynamics: the case of Romania and Bulgaria
EMPIRICA
Volume: 44 Issue: 2 Pages: 229-248
DOI: 10.1007/s10663-016-9317-7
Published: MAY 2017
Accession Number: WOS:000399692300002
Trimbitas, Radu; Grosan, Teodor
FULLY DEVELOPED MIXED CONVECTION IN A NON-DARCY POROUS MEDIUM SATURATED BY A NANOFLUID
JOURNAL OF POROUS MEDIA
Volume: 20 Issue: 4 Pages: 349-362
DOI: 10.1615/JPorMedia.v20.i4.40
Published: 2017
Accession Number: WOS:000399382800004
SUSTINERI TEZE DE ABILITARE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerea-publica-a-tezelor-de-abilitare/)
18 mai 2017, ora 15:30
CANDIDAT Ileana – Cristina STANUS
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE Stiinte politice
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, cladirea 2, sala Club profesori
TITLUL TEZEI DE ABILITARE Emerging Governance Structures and practices in Romanian Politics and Policy (Structuri si practici de guvernanta emergente in politica si politicile publice din Romania)
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE: Prof. univ. dr. Marius PROFIROIU, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Prof. univ. dr. Grigore POP – ELECHES, Universitatea din Princeton, S.U.A., Prof. univ. dr. Ilie RAD, Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca
SUSTINERI DOCTORATE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerile-publice-ale-tezelor-de-doctorat/)
19 mai 2017, 10:00
FACULTATEA Teatru si Televiziune
LOCUL SUSTINERII sala Cinema
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT BUDAU (cas. TUNYAGI) Ozana
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT “Getting out of Psychosis” Sarah Kane: Universul violentei, traumei si depresiei
DOMENIUL DE DOCTORAT Teatru
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. GOLOGAN Daniela (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)
19 mai 2017, 11:00
FACULTATEA Chimie si Inginerie Chimica
LOCUL SUSTINERII Sala 97
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT PIRVAN (cast.Moldovan) Atena
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT TOPOLOGY OF THE NANOWORLD
DOMENIUL DE DOCTORAT Chimie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. DIUDEA Mircea (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)
19 mai 2017, 12:00
FACULTATEA Teatru si Televiziune
LOCUL SUSTINERII sala Cinema
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT TATAR – VISTRAS Ivona – Maria
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT Practici de management si marketing cultural in teatrul din Romania dupa anul 2000
DOMENIUL DE DOCTORAT Teatru si artele spectacolului
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. GOLOGAN Daniela (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)