EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE
Universitatea Babes-Bolyai, prin Centrul de Studii Biblice, organizeaza, in perioada 6-7 decembrie 2018, Conferinta Internationala: „Mapping the Theology and Religious Studies Curriculum: Religion and Human Rights″.

Facultatea de Studii Europene organizeaza luni, 3 decembrie 2018, conferinta Relatii Republica Moldova-Romania in context european, invitat Dl. Iurie Leanca, viceprim-ministru pentru Integrare Europeana – Republica Moldova.

O echipa de cercetatori afiliati unor entitati de cercetare si academice de pe patru continente (Europa, America de Nord, Asia si Australia), printre care si prof. Horia Banciu de la Facultatea de Biologie si  Geologie din cadrul UBB, au realizat un studiu care incearca sa argumenteze ipoteza conform careia unele microorganisme care au supravietuit in conditii extreme de salinitate (de peste zece ori concentratia sarii din apa de mare) ar avea potentialul genetic si metabolic de a ramane active in conditii ”extreme”, cu implicatii in intelegerea posibilitatilor de supravietuire pe alte corpuri ceresti din Sistemul nostru solar sau pe exoplanete. Studiul a fost publicat in FEMS Microbiology Reviews, una dintre cele mai prestigioase reviste de microbiologie din lume sub forma unui articol stiintific intitulat „NaCl-saturated brines are thermodynamically moderate, rather than extreme, microbial habitats” (Mediile hipersarate pot fi considerate habitate mai degraba moderate decat extreme din punct de vedere termodinamic pentru microorganisme). Informatia cuprinsa in acest articol de sinteza este structurata astfel incat cititorului sa i se aduca, in mod gradat, dovezi tot mai convingatoare pentru ipoteza flexibilitatii metabolice a microorganismelor halofile (”iubitoare de sare”), dincolo de ceea ce era acceptat pana in prezent. Alaturi de dovezile abundentei si diversitatii halofilelor,  autorii discuta o serie de rezultate experimentale anterioare care demonstreaza capacitatea de crestere si multiplicare a unor procariote halofile (de exemplu, Halorhodospira sp., Halobacterium sp.), dar mai ales a unor mucegaiuri (fungi) xerofile (Aspergillus sp., Xeromyces sp.) la limita termodinamica inferioara a disponibilitatii apei. Totodata, prof. Horia Banciu de la Facultatea de Biologie si  Geologie din cadrul UBB, unul dintre coautorii acestui articol, tinteste, impreuna cu grupul sau de cercetare, la explorarea sistematica a diversitatii si rolului populatiilor microbiene din aceste habitate hipersaline.

O echipa de cercetatori ai Universitatii Babes-Bolyai a abordat problema fenomenului de bullying intr-un studiu care incearca sa raspunda la intrebarea „ De ce apare bullying-ul?”. Studiul a inclus aproximativ 500 de tineri cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani si a incercat sa investigheze daca modul negativ si distorsionat in care tinerii gandesc, interpreteaza si dau sens situatiilor de viata – cunoscut in psihologie sub numele de ganduri automate negative – reprezinta vehiculul prin care calitatea atasamentului se asociaza cu frecventa implicarii in agresivitate si victimizare prin bullying. Adolescentii au completat un set de chestionare prin care s-a evaluat frecventa situatiilor de bullying in care au fost implicati in ultimul an scolar, calitatea atasamentului fata de parinti si prieteni, precum si gandurile automate negative. Rezultatele studiului au aratat ca un atasament deficitar fata de fiecare dintre cele trei surse de atasament (mama, tata, prieteni) se asociaza cu un nivel ridicat de ganduri automate negative, care, la randul lor, se asociaza cu o frecventa mai ridicata de implicare in comportamente de tip bullying atat ca victima, cat si ca agresor. Acest lucru sugereaza ca o gandire distorsionata, negativa ar putea constitui mecanismul care explica de ce tinerii care stabilesc relatii deficitare de atasament cu cei din jur sunt mai predispusi spre a deveni initiatori sau victime ale actelor de bullying. Analiza continutului specific al gandurilor automate negative a demonstrat ca exista atat diferente, cat si aspecte comune intre victime si agresori. O relatie de atasament problematica e relationata cu o frecventa mai ridicata a agresivitatii de tip bullying prin intermediul gandurilor de ostilitate (de ex. „Am dreptul sa ma razbun pe cei care merita asta”), in timp ce victimizarea prin bullying e explicata mai bine de o combinatie de ganduri de ostilitate si amenintare sociala (de ex. „Oamenii gandesc lucruri rele despre mine”). Una dintre principalele concluzii ale studiului realizat de cercetatorii Universitatii Babes-Bolyai (care poate fi consultat accesand link-ul https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ab.21775) este aceea ca relatiile pe care adolescentii le stabilesc atat cu parintii, cat si cu cei de varsta lor creeaza lentila prin care ei interpreteaza situatiile din viata de zi cu zi, iar aceasta lentila, in functie de cat de corecta si realista este, ii face mai mult sau mai putin vulnerabili spre implicarea in comportamentul de tip bullying. Studiul realizat de Raluca Balan, Anca Dobrean si Robert Balazsi recomanda ca programele destinate sa previna sau sa reduca fenomenul de tip bullying in scoala sa identifice tinerii cu relatii problematice de atasament si sa-i ajute sa dezvolte un mod de gandire realist.

Universitatea Babes-Bolyai, Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului, Eparhia Greco-Catolica de Cluj-Gherla si Editura Tribuna au organizat lansarea aparitiei editoriale „Integrala articolelor religioase ale lui Ion Agarbiceanu: Ion Agarbiceanu, Articole cu caracter ecleziastic (1903-1945)”. Editie ingrijita, nota asupra editiei, note si comentarii de Ilie Rad. Prefata de Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofana, Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2018. Volumul reuneste, pentru prima oara, toate articolele cu caracter religios, publicate de Ion Agarbiceanu de-a lungul a peste patru decenii (1903-1945). Este o editie monumentala (924 pagini, la care se adauga 24 de fotografii color), de o rigoare stiintifica exemplara. Volumul vine in continuarea celor 8 volume din seria de „Opere fundamentale”, serie coordonata de acad. Eugen Simion, totalizand peste 15.000 de pagini ale operei  agarbicene, tiparite de acelasi grup de editori la UBB (nu intamplator, editia aceasta a fost rasplatita  cu Premiul “Perpessicius”, acordat, in 2014, de catre Muzeul National al Literaturii Romane, iar volumul Articole cu caracter ecleziastic a fost nominalizat, la 10 septembrie 2018,  pentru Premiul “Constantin Brancoveanu” al Fundatiei Alexandrion (presedintele juriului: Acad. Dan Berindei). Colectivul de editori care s-au implicat in realizarea editiei de fata sunt cinci tineri cercetatori, toti doctoranzi sau doctori ai Scolii Doctorale de Stiinte Politice si ale Comunicarii, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai: drd. Mihai Cistelican, drd. Otilia Muresan, drd. Alexandra Ormenisan, drd. Flavia Topan, dr. Carmen Tagsorean, carora li s-a adaugat doamna Maria Neagu, de la Bucuresti. Lansarea volumului a avut loc miercuri, 28 noiembrie 2018, la Biblioteca Centrala Universitara “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Au luat cuvantul: IPS Andrei, arhiepiscop si mitropolit, PS Florentin, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Mircea Arman, managerul revistei si al Editurii Tribuna, Horia Badescu, Constantin Cublesan si Ilie Rad.

Miercuri, 28 noiembrie 2018, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, a avut loc o seara culturala, intitulata sugestiv „Seara Ierarhilor: Episcopul ctitor Nicolae Ivan si Mitropolitul fondator Bartolomeu Anania”. Au sustinut prelegeri dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetator stiintific la Institutul de Istorie „George Baritiu” al Academiei Romane din Cluj-Napoca si doctorand in cadrul Scolii doctorale de Teologie Isidor Todoran, care a vorbit despre personalitatea Episcopului Nicolae Ivan, cel care a facut demersurile, pentru infiintarea Academiei Teologice, si Pr. dr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, care a adus in atentia auditoriului caracterul Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania, fondatorul Mitropoliei Clujului. Moderatorul si gazda evenimentului a fost Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai. Seara dedicata celor doi ierarhi reprezinta primul eveniment din cadrul ciclului de activitati sub egida Saptamana Facultatii, dedicat Centenarului Marii Uniri, ce se desfasoara in perioada 28 noiembrie – 6 decembrie 2018.


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA
CHAILLOT Christine, Rolul imaginilor sfinte si cinstirea icoanelor in Bisericile Ortodoxe Orientale
VAIDAHAZAN Remus Cristian, Abordari didactice proprii (idei de seminar)
CRACIUNESCU Ana, Strategii semio-discursive in publicitatea din domeniul turismului
LESZAI Lehel, Discipleship in the Synoptics
MATA Liliana (editor), Managementul educational si comunicare institutionala
HATOS Adrian, BUHAS Raluca, Caiet suport pentru cursul si seminarul de metodologia cercetarii in stiintele sociale (e-book)
GREAVU Elena-Arina, Recent Anglicisms in Romanian. Evolution and Integration (e-book)
REIANU Diana-Gabriela, Politica educationala romaneasca in dezbaterile parlamentare 1919‐1929 (e-book)
INDREICA Elena Simona, Despre cum… sa joci rolul de parinte. Aspecte ale psihologiei dezvoltarii in povesti terapeutice (e-book)
SMARANDACHE Ligia, Experimentul in film, video si televiziune: o privire istorica (e-book)


ARTICOLE APARUTE
Lendvai, Adam Z.; Akcay, Caglar; Stanback, Mark; Haussmann, Mark F.; Moore, Ignacio T.; Bonier, Frances
Male parental investment reflects the level of partner contributions and brood value in tree swallows
BEHAVIORAL ECOLOGY AND SOCIOBIOLOGY
Volume: 72  Issue: 12  Article Number: UNSP 185
DOI: 10.1007/s00265-018-2594-3
Published: DEC 2018
Accession Number: WOS:000450519600002

Peterka, Tomas; Hajek, Michal; Dite, Daniel; Hajkova, Petra; Palpurina, Salza; Goia, Irina; Grulich, Vit; Kalnikova, Veronika; Pleskova, Zuzana; Simova, Anna; Stechova, Tana
Relict occurrences of boreal brown-moss quaking rich fens in the Carpathians and adjacent territories
FOLIA GEOBOTANICA
Volume: 53  Issue: 3  Special Issue: SI  Pages: 265-276
DOI: 10.1007/s12224-018-9318-3
Published: SEP 2018
Accession Number: WOS:000449764100003

Dabija, Dan-Cristian; Cheber, Juraj; Lancaric, Drahoslav
CROSS-CULTURAL INVESTIGATION OF CONSUMERS’ GENERATIONS ATTITUDES TOWARDS PURCHASE OF ENVIRONMENTALLY FRIENDLY PRODUCTS IN APPAREL RETAIL
STUDIES IN BUSINESS AND ECONOMICS
Volume: 12  Issue: 3  Pages: 27-42
DOI: 10.1515/sbe-2017-0034
Published: DEC 2017
Accession Number: WOS:000449889600003


SUSTINERI DOCTORATE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerile-publice-ale-tezelor-de-doctorat/)
6 DECEMBRIE 2018, 11:00
FACULTATEA    Istorie si Filosofie
LOCUL SUSTINERII    Aula Ferdinand
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    COMAN Norbert – Medan – Claudiu
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Revolutia Thalassocratica Posibilizarea scriiturii istorice dupa evenimentul mortii lui Dumnezeu
DOMENIUL DE DOCTORAT    Istorie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. MITU Sorin (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

7 DECEMBRIE 2018, 11:00
FACULTATEA    Matematica si Informatica
LOCUL SUSTINERII    sala 5/I Tiberiu POPOVICIU
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    CALIN Alina Delia
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Intelligent Rehabilitation Systems Using Motion Camera Interaction (Sisteme inteligente de recuperare medicala bazate pe interactiunea cu senzori de miscare)
DOMENIUL DE DOCTORAT    Informatica
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. POP Horia F. (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

7 DECEMBRIE 2018, 12:30
FACULTATEA    Matematica si Informatica
LOCUL SUSTINERII    sala 5/I, Tiberiu POPOVICIU
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    COROIU Adriana Mihaela
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Modele de clasificare pentru probleme de natura medicala si psihologica
DOMENIUL DE DOCTORAT    Informatica
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. POP Horia F. (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

7 DECEMBRIE 2018, 11:00
FACULTATEA    Istorie si Filosofie
LOCUL SUSTINERII    sala Muslea, Biblioteca centrala universitara „Lucian Blaga”
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    IONCEF Cezar – Sandel
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Conservarea, restaurarea si digitalizarea fondurilor arhivistice fiscale si vamale; Studiu de caz: Arhivele ANAF
DOMENIUL DE DOCTORAT    Istorie
Conducator/Conducatori de doctorat: C.S. I dr. NASTASA – KOVACS Lucian (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)