EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE
Universitatea Babes-Bolyai ocupa prima pozitie in clasamentul global al universitatilor din Romania – Metaranking universitar 2017, clasament care stabileste ierarhia universitatilor din Romania in functie de rezultatele combinarii performantelor lor individuale din clasamentele academice internationale ale universitatilor. Metarankingul Universitar-2017 utilizeaza metodologia propusa de membrii High Level Experts Group numiti in 2016 de Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii si, potrivit Raportului final, doar 23 dintre cele 92 de universitati incluse in clasament (55 publice si 37 private) au prezenta si vizibilitate internationala. Potrivit clasamentului global, prima pozitie in Metarankingul aferent anului 2017 este ocupata de Universitatea Babes-Bolyai, urmata de Universitatea din Bucuresti si Universitatea Politehnica din Bucuresti, ambele pe pozitia a 2-a, respectiv de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, pe pozitia a 3-a. In ceea ce priveste vizibilitatea si prezenta in clasamentele internationale a primelor trei universitati din Metarankingul 2017, UBB si-a crescut punctajul cu un punct fata de Metarankingul aferent anului 2016, pastrandu-si prima pozitie la nivel national, Universitatea din Bucuresti a ramas la acelasi nivel, iar Universitatea Politehnica din Bucuresti a crescut cu doua puncte. Raportul complet asupra Exercitiului National de Metaranking Universitar-2017 poate fi consultat la adresa:  http://ad-astra.ro/wp-content/uploads/2017/12/Metarankingul-Universitar-2017-Raport-David-et-al.-1.pdf

Rectoratul UBB continua traditia Premiului Anual de Excelenta in Cercetarea Stiintifica (incluzand si servicii inovative catre comunitate) si pe cea a Premiului Anual de Excelenta Didactica (incluzand si servicii catre comunitate si/sau performante sportive si artistice/culturale). Ceremonia de premiere va avea loc luni, 18 decembrie 2017, de la ora 12.00, in Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai (str. M. Kogalniceanu nr. 1). Rectorul si rectoratul UBB adreseaza invitatia de participare la festivitate atat premiantilor, cat si colegilor care doresc sa-i sustina si sa le multumeasca castigatorilor pentru contributia adusa la prestigiul UBB.

In cadrul seriei de conferinte organizate de catre Centrul de Filosofie Antica si Medievala, in 19 decembrie va avea loc prezentarea Lucrari ale lui Pelbartus de Themeswar in colectia BCU Cluj-Napoca. Cateva observatii  – Alexandra Baneu (Academia Romana, filiala Cluj).

Scoala doctorala -Istorie. Civilizatie. Cultura- organizeaza in data de 15 decembrie 2017, sesiunea de comunicari stiintifice a doctoranzilor in Istorie, editia a XII-a. Evenimentul va avea loc in Aula Ferdinand, str. Napoca, nr. 11, incepand cu ora 15.

In data de 14 decembrie 2017, a avut loc workshopul E&Y Audit Academy, organizat de catre Ernst & Young si FSEGA. In cadrul evenimentului, specialisti din cadrul E&Y au sustinut prezentari si au analizat impreuna cu participantii teme relevante din domeniul auditului financiar.

In data de 14 decembrie 2017 a avut loc a doua editie a workshopului -De la student la angajat-. Evenimentul a fost organizat de cadre didactice ale Departamentului de Informatica Economica al FSEGA (conf.univ.dr. Liana Stanca, conf.univ.dr. Ramona Lacurezeanu, conf.univ.dr. Monica Ciaca, conf.univ.dr. Dan Sitar si lect.univ.dr. Sergiu Jecan), in parteneriat cu o serie de companii reprezentative pentru sectorul IT din regiune (AROBS, NTTDATA, iQuest, Paddy Power Betfair si Team Maxwell).

In data de 8 decembrie a avut loc lansarea de carte Scriitori clujeni in dialog, care s-a desfasurat la sediul filialei Cluj USR, organizata de catre UBB si Uniunea Scriitorilor din Romania.

Premiul Academiei Romane Simion Barnutiu, pentru stiinte juridice pentru anul 2015, va fi  acordat cartii Buna si reaua credinta in negocierea contractelor de drept comun – in noul Cod civil si in dreptul comparat, publicata la editura Universul Juridic, in anul 2015. Lucrarea apartine Asist. univ. dr. Marius Floare, din cadrul Departamentului de drept privat al Facultatii de Drept, si reprezinta publicarea tezei de doctorat, sustinuta la Scoala Doctorala Drept a UBB in anul 2014, sub coordonarea prof. univ. emerit Liviu Pop, teza care a primit calificativul Excelent (Summa cum laude).

In perioada 30 noiembrie-8 decembrie 2017 au fost organizate activitati dedicate Saptamanii Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca.

Duminica, 3 decembrie  2017, a avut loc un Concert de colinde la biserica Soborul Sfintilor Apostoli din Cluj-Napoca, sustinut de Corul de Camera Psalmodia Transylvanica al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca.

Luni, 4 decembrie 2017, au avut loc urmatoarele lansari de carte: Educatie si Marturisire. Formarea crestina a tinerilor in spiritul viu al Traditiei, Editura Presa Universitara, Cluj-Napoca, 2017, editori: Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu si Pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea. Au prezentat: Lect. univ. dr. Nicu Turcan si Pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican – Manci; Pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, Teologia dialogului intercrestin. O introducere, Presa Universitara Clujeana, 2017. Au prezentat: Lect. univ. dr. Nicu Turcan si Dr. Paul Siladi.

Marti, 5 decembrie 2017, au avut loc urmatoarele lansari de carte: Nicolae Turcan, Paradoxuri si ingenuncheri. Meditatii despre filosofie si credinta, Editura Eikon, Bucuresti, 2017. Au prezentat: Pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea si Dr. Paul Siladi; Personalitati ale Universitatii ”Babes-Bolyai”: Pr. prof. univ. dr. Isidor Todoran, Ed. Presa Universitara, Cluj-Napoca, 2017, coordonator Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila. Au prezentat: Pr. lect. univ. dr. Grigore Dinu Mos si Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila. A participat si Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universitatii Babes-Bolyai. A fost prezenta si doamna Lia Onitiu, fiica marelui profesor Isidor Todoran.

In data de 5 decembrie 2017, in Sala Teatrului Municipal din Deva – Concertul de Colinde  a fost sustinut de Corul de Camera Psalmodia Transylvanica. Miercuri, 6 decembrie 2017, cu ocazia hramului Catedralei din Deva, Corul mentionat a dat raspunsurile la Sfanta Liturghie oficiata de catre un sobor de arhierei. P. S. Episcop Gurie a oferit Crucea Episcopiei Devei si Hunedoarei pentru clerici parintelui prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si dirijorul Coralei Psalmodia Transylvanica.

Miercuri 6 decembrie 2017 s-a desfasurat o seara cultural-artistica in care au avut loc urmatoarele evenimente: Lansarea volumelor: Intre inchisoare si Imparatie. Un interviu inedit cu Parintele Profesor Ioan Bunea, aprilie, 1990, realizat de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, Ed. Renasterea, 2017. A prezentat: Conf. univ. dr. Radu Preda – presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si Preoti din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului in temnitele comuniste, coordonator ierom. dr. Grigorie Benea. Au prezentat: IPS Mitropolit Andrei, Conf. univ. dr. Radu Preda si cercet. Nicolae Adrian Petcu; Program artistic: Iarna inchisorilor, prezentat de studentii facultatii. Coordonator: Arhid. prof. dr. Daniel Mocanu. La manifestare au participat d-nele Lia Draganescu (fiica Pr. prof. univ. dr. Liviu Galaction Muntanu) si Dorina Bia (fiica Pr. prof. Ioan Bunea) carora le-a fost conferit de catre IPS Mitropolit Andrei ordinul Sfintii Martiri Nasaudeni.

Joi, 7 decembrie 2017 a avut loc un Concert de Colinde sustinut de Corul de Camera Psalmodia Transylvanica la biserica cu hramul Sf. Treime din Vatra Dornei.

Vineri 8 decembrie 2017, la biserica Adormirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, cartierul Manastur s-a desfasutat un Concert de Colinde sustinut de Corul de Camera Psalmodia Transylvanica.

In data de 5 decembrie 2017, in organizarea Centrului de Studii Ecumenice si Interreligioase, a Facultatilor de Teologie Ortodoxa, Romano-catolica, Greco-catolica si Reformata ale UBB si a avut loc conferinta cu titlul: Ecumenism si receptare, o tema actuala? sustinuta de Pr. Andrej Perzynski de la Universitatea Cardinal Stefan din Varsovia Wyszynski.

Marti, 5 decembrie 2017, la sediul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca au avut loc lucrarile sinaxei staretilor, staretelor, egumenilor si duhovnicilor, din Arhiepiscopia Clujului. In deschidere, IPS Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, a oficiat Sfanta Liturghie in capela facultatii, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Miercuri, 6 decembrie 2017, la biserica studentilor din Cluj-Napoca a avut loc vernisajul unei expozitii de icoane si lansarea numarului 27 al revistei Athos, cu tema: Martori, marturisitori, martiri ai temnitelor comuniste. Invitati au fost: IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei si Conf. univ. dr. Radu Preda.

Joi, 7 decembrie 2017, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si Centrul de Dialog intre Teologie si Filosofie al Universitatii Babes-Bolyai a organizat conferinta cu titlul: Modernii papei Grigorie cel Mare. Obiectul si intentia Dialogurilor, sustinuta de Prof. univ. dr. Alexander Baumgarten, directorul Departamentului de Filosofie Premoderna si Romaneasca din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a UBB.

La biserica Protopopiatului Ortodox Bistrita cu hramul Intrarea in biserica a Maicii Domnului (biserica Coroana) a fost organizata joi, 7 decembrie 2017, o seara duhovniceasca. Invitat a fost Protos. lect. univ. dr. Benedict Vesa, care a sustinut prelegerea cu titlul: Craciunul in chip de rob.

Joi, 7 decembrie 2017, in cadrul Zilelor  Colegiului Sf. Nicolae din Iasi a avut loc conferinta: Biserica si extremele politice. Lectiile trecutului recent, la care au fost invitati Conf. univ. dr. Radu Preda si cercet. Nicolae Adrian Petcu.

In perioada 7-8 decembrie 2017, Centrul de Studii Biblice al UBB a organizat conferinta interdisciplinara: Religion and Human Rights: Friends or Foes? Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila a sustinut prelegerea: Dignity and Human Rights – A Biblical Perspective.

Sambata, 9 decembrie 2017, in Sala Konrad Adenauer a Institutului de Studii Germane al UBB a fost organizata o masa rotunda cu tema: Religie si libertate. Cuvantul de salut a fost adresat de Prof. univ. dr. Rudolf Graf, prorector al UBB. Au participat: Reinhart Guib Episcopul Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustana din Romania, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa (care a fost insotit de Pr lect. univ. dr. Cosmin Cosmuta si a prezentat in detaliu legaturile academice ale Facultatii de Teologie Ortodoxa  din Cluj-Napoca cu Biserica Evanghelica din Germania si perspectivele acestei colaborari.), Pr. prof. univ. dr. Cristian Barta, decanul Facultatii de Teologie Greco-Catolica, Conf. univ. dr. Lukacs Olga, decanul Facultatii de Teologie Reformata, Pr. conf. univ. dr. Vik Janos, decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica si Prof. dr. Konrad Gundisch, reprezentant al Consiliului Cultural Sasesc. Moderator a fost Conf. univ. dr. Segedi Edit de la Facultatea de Studii Europene.

Duminica, 10 decembrie 2017, a avut loc concerul de colinde al corului Catedralei mitropolitane, dirijor: Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. In program au fost lucrari de D. G. Kiriac, Timotei Popovici, Valentin Teodorian, Radu Zamfirescu, Nicolae Lungu, Vinicius Grefiens, F. M. Bartoldi, John Stainer, Michael Pretorius si Georg F. Haendel.

Marti, 12 decembrie 2017, la Casa de Cultura a Studentilor, sub egida Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului si a Organizatiei Crestine Agape “Pretuim Familia”, a avut loc conferinta: Ne place acest Iisus?, sustinuta de Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofana.

Joi, 14 decembrie 2017, la Catedrala Mitropolitana s-a organizat traditionala seara ecumenicala de colinde. Au participat corurile facultatilor de teologie din Universitatea Babes-Bolyai, insotite de decanii acestora, precum si de intaistatatorii Bisericilor istorice din Cluj-Napoca, ca invitati speciali ai IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei. Facultatea noastra a fost reprezentata de Corul de Camera Psalmodia Transylvanica, iar Seminarul Teologic Ortodox de Corul Oremus, dirijat de Arhid. prof. dr. Daniel Mocanu. Seara ecumenica de colinde s-a bucurat si de prezenta Corului Viva la Musica, al Forumului Democrat German din Cluj. Momentul a fost dedicat memoriei Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei.

Duminica, 17 decembrie 2017, la Catedrala Mitropolitana va avea loc traditionalul Concert de Colinde al Facultatii de Teologie Ortodoxa. Vor fi interpretate colinde traditionale de catre Corul barbatesc dirijat de Arhid. prof. Daniel Mocanu si colinde corale, de catre Corul de Camera Psalmodia Transylvanica, dirijat de Pr. prof. Vasile Stanciu.

Marti, 19 decembrie 2017, la Manastirea Floresti, Facultatea de Teologie Ortodoxa va organiza un moment comemorativ, Colind pentru Paula, dedicat fostei noastre colege Paula Bud. Corul de Camera Psalmodia Transylvanica va sustine un concert de colinde.

Joi, 21 decembrie 2017, Corul de Camera Psalmodia Transylvanica va sustine un Concert de Colinde la Casa de Cultura a municipiului Campia Turzii.


ARTICOLE APARUTE
Kohlenbach, Ulrich; Leustean, Laurentiu; Nicolae, Adriana
Quantitative results on Fejer monotone sequences
COMMUNICATIONS IN CONTEMPORARY MATHEMATICS
Volume: 20  Issue: 2  Article Number: 1750015
DOI: 10.1142/S0219199717500158
Published: MAR 2018
Accession Number: WOS:000416431900006

Torok, Anamaria; Nagy, Boldizsar; Tonk, Szende; Buta, Erzsebet; Szep, Robert; Majdik, Cornelia; Niculae, Alexandra Gabriela
Crystal Violet Dye Removal from Aqueous Solutions Using Elodea Canadensis as Biofilter
REVISTA DE CHIMIE
Volume: 68  Issue: 10  Pages: 2270-2275
Published: OCT 2017
Accession Number: WOS:000416750000014

Stiufiuc, G.; Toma, V.; Moldovan, A. I.; Stiufiuc, R.; Lucaciu, C. M.
ONE POT MICROWAVE ASSISTED SYNTHESIS OF CYCLODEXTRINS CAPPED SPHERICAL GOLD NANOPARTICLES
DIGEST JOURNAL OF NANOMATERIALS AND BIOSTRUCTURES
Volume: 12  Issue: 4  Pages: 1089-1095
Published: OCT-DEC 2017
Accession Number: WOS:000416070200016

Codrea, Vlad A.; Venczel, Marton; Solomon, Alexandru
A new family of teiioid lizards from the Upper Cretaceous of Romania with notes on the evolutionary history of early teiioids
ZOOLOGICAL JOURNAL OF THE LINNEAN SOCIETY
Volume: 181  Issue: 2  Pages: 385-399  DOI: 10.1093/zoolinnean/zlx008
Published: OCT 2017
Accession Number: WOS:000416367300007

Ceptureanu, EG; Ceptureanu, Sebastian-IonOrzan, Mihai Cristian; Bordean, Ovidiu Niculae; Radulescu, Violeta
Empirical Study on Sustainable Opportunities Recognition. A Polyvinyl Chloride (PVC) Joinery Industry Analysis Using Augmented Sustainable Development Process Model
SUSTAINABILITY
Volume: 9  Issue: 10  Article Number: 1779  DOI: 10.3390/su9101779
Published: OCT 2017
Accession Number: WOS:000414896200109

Paun, Dragos
Sustainability and Financial Performance of Companies in the Energy Sector in Romania
SUSTAINABILITY
Volume: 9  Issue: 10  Article Number: 1722  DOI: 10.3390/su9101722
Published: OCT 2017
Accession Number: WOS:000414896200053

Campian, Veronica
The Greatest Folly: To Say Nothing with Many Words: An Analysis of Martin Luther’s Sayings and Idioms Regarding Their Content, Language and Communicative Purpose
TRANSYLVANIAN REVIEW
Volume: 26  Issue: 3  Pages: 3-15
Published: FAL 2017
Accession Number: WOS:000416192500001

Pop, Ioan-Aurel
The City of Cluj and the Protestant Reformation of the 16th Century
TRANSYLVANIAN REVIEW
Volume: 26  Issue: 3  Pages: 16-37
Published: FAL 2017
Accession Number: WOS:000416192500002

Lukacs, Olga
The Irenical Impact of David Pareus’ Work on the Hungarian Protestant Churches
TRANSYLVANIAN REVIEW
Volume: 26  Issue: 3  Pages: 38-53
Published: FAL 2017
Accession Number: WOS:000416192500003

Pop, Ioan-Aurel
Laudatio
TRANSYLVANIAN REVIEW
Volume: 26  Issue: 3  Pages: 72-75
Published: FAL 2017
Accession Number: WOS:000416192500005

Frunza, Sandu
Seduction, Communication and Leadership
TRANSYLVANIAN REVIEW
Volume: 26  Issue: 3  Pages: 137-149
Published: FAL 2017
Accession Number: WOS:000416192500011

Candea, Diana-Mirela; Szentagotai-Tatar, Aurora
Shame as a predictor of post-event rumination in social anxiety
COGNITION & EMOTION
Volume: 31  Issue: 8  Pages: 1684-1691  DOI: 10.1080/02699931.2016.1243518
Published: 2017
Accession Number: WOS:000416604600014

Rosca, Natalia C.; Pop, Ioan
A numerical study of the axisymmetric rotational stagnation point flow impinging radially a permeable stretching/shrinking surface in a nanofluid
INTERNATIONAL JOURNAL OF NUMERICAL METHODS FOR HEAT & FLUID FLOW
Volume: 27  Issue: 11  Pages: 2415-2432  DOI: 10.1108/HFF-11-2016-0464
Published: 2017
Accession Number: WOS:000416431500002

Giantesio, Giulia; Verna, Anna; Rosca, Natalia C.; Rosca, Alin V.; Pop, Ioan
MHD mixed convection oblique stagnation-point flow on a vertical plate
INTERNATIONAL JOURNAL OF NUMERICAL METHODS FOR HEAT & FLUID FLOW
Volume: 27  Issue: 12  Pages: 2744-2767  DOI: 10.1108/HFF-12-2016-0486
Published: 2017
Accession Number: WOS:000416431600004

Rus, Calin-Ioan
Solving causes by report to the principles of the Strasbourg Court
JURIDICAL TRIBUNE-TRIBUNA JURIDICA  Volume: 7  Special Issue: SI  Pages: 250-265
Published: OCT 2017
Accession Number: WOS:000416625800018


ALTE PUBLICATII
Morariu, Iuliu-Marius
Artisan of Christian Unity between North and East: Nathan Soderblom. His correspondence with Orthodox personalities (1896-1931)
TRANSYLVANIAN REVIEW  Volume: 26  Issue: 3  Pages: 154-155
Published: FAL 2017
Accession Number: WOS:000416192500013

Medveschi, Iulia
Populism in Europe: Historical development, politica discourse and supporters of the radical right
TRANSYLVANIAN REVIEW
Volume: 26  Issue: 3  Pages: 156-159
Published: FAL 2017
Accession Number: WOS:000416192500014


SUSTINERI DOCTORATE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerile-publice-ale-tezelor-de-doctorat/)
19 DECEMBRIE 2017, 10:00
FACULTATEA    Psihologie si Stiinte ale Educatiei
LOCUL SUSTINERII    sala Todoran
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    SAMPETREAN (cas. CAMPEAN) Ioana – Maria
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Invatarea activa – premisa a obtinerii rezultatelor scolare cuantificabile in testele nationale
DOMENIUL DE DOCTORAT    Stiinte ale educatiei
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. CHIS Vasile (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

21 DECEMBRIE 2017, 11:00
FACULTATEA    Fizica
LOCUL SUSTINERII    Sala Augustin Maior
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    HIRIAN Razvan
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    STUDY ON THE STRUCTURE, MICROSTRUCTURE AND INTERPHASE EXCHANGE COUPLING IN HARD-SOFT MAGNETIC NANOCOMPOSITES (STUDIUL STRUCTURII MICROSTRUCTURII SI A CUPLAJULUI DE SCHIMB INTERFAZIC IN NANOCOMPOZITE MAGNETICE DE TIP DUR-MOALE)
DOMENIUL DE DOCTORAT    Fizica
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. POP Viorel    (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)