OPORTUNITATI DE FINANTARE
S-a lansat apelul pentru burse individuale de cercetare Marie Sklodowska-Curie, organizat de Comisia Europeana in cadrul programului Horizon 2020. Bursele individuale se adreseaza cercetatorilor de orice nationalitate, dornici sa obtina cunostinte noi sau sa transfere astfel de cunostinte in mediul de cercetare european.  Aceasta schema de finantare ofera sprijin si pentru reintegrarea cercetatorilor din afara Europei, precum si pentru restartarea carierei in cercetare. Mai multe detalii se gasesc la adresa: https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/msca-if-2018.html


EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE
Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului – Institutul de Cercetari pentru Sustenabilitate si Managementul Dezastrelor bazat pe Calcul de Inalta Performanta (ISUMADECIP) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai organizeaza la Cluj-Napoca, intre 17-19 mai 2018, editia a XII-a a Conferintei Internationale Legislatie de Mediu, Ingineria Sigurantei si Managementul Dezastrelor – ELSEDIMA cu tema Reducerea riscului de dezastru pentru societati sustenabile.

Intre 17-19 mai 2018, Departamentul de Psihologie al Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei organizeaza conferinta Society for the Study of Emerging Adulthood (SSEA) cu tema „Self and Identity in Emerging Adulthood”. Aceasta este prima conferinta SSEA in afara Statelor Unite ale Americii si reuneste peste 140 de participanti din 31 de tari, de pe 6 continente. Profesori de renume, cercetatori, clinicieni, practicieni si studenti din toata lumea se vor reuni la UBB pentru a discuta cele mai recente cercetari din domeniu. Evenimentul este prezidat de lect. dr. Oana Negru-Subtirica, UBB si lect. dr. Elisabetta Crocetti, Universitatea din Bologna.

In data de 9 mai la Facultatea de Litere, dl. Dr. Luis A. Botella Sanchez de la University of Malaga a sustinut prelegerea cu titlul Lights and Shadows of Korean Development under Park Chung Hee (1961-1979).

In cadrul seriei de conferinte organizate de Centrul de Filosofie Antica si Medievala va avea loc in data de 15 mai prezentarea Cartea in Transilvania medievala. Cine citea ce si unde? – Adrian PAPAHAGI (UBB Cluj).

In data de 15 mai 2018, la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, va avea loc a treia editie a conferintei Agrobusiness in Romania, organizata de SEMA (Organizatia Studentilor Economisti in Mediu si Agrobusiness‎). Evenimentul se adreseaza persoanelor pasionate de agricultura sau care isi doresc sa acumuleze cunostinte privind oportunitatile si provocarile business-urilor in acest domeniu. Accesarea fondurilor europene, inovatii in agricultura, strategii agricole in Romania, impedimente in agricultura, aspecte fiscale si legislative in agrobusiness sunt cateva dintre subiectele principale ce vor fi abordate in cadrul evenimentului.

In data de 17 mai, la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, Avinash K. DIXIT – Profesor Emerit la Princeton University, Membru al Academiei de Stiinte a SUA, Membru al Academiei Americane de Arte si Stiinte si Membru Corespondent al Academiei din Marea Britanie – va sustine o prezentare in cadrul sesiunii de primavara a Cluj Economics and Business Seminar Series (CEBSS). In cadrul evenimentului, va fi lansata cartea Arta strategiei: Ghidul jucatorului pentru succesul in afaceri si in viata de A.K. Dixit si B.J. Nalebuff (tradecere din limba engleza de lect.univ.dr. Larissa-Margareta Batrancea). De asemenea, manifestarea se va desfasura in scopul dezbaterii pe tema gandirii strategice, lansarii cartii si sprijinirii Centrului de Ingrijri Paliative Sfantul Nectarie din Cluj-Napoca.

In data de 9 mai 2018, Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a gazduit o prelegere organizata in parteneriat cu Banca Mondiala pe tema analizelor de impact sustinuta de catre Prof. Torriti Jacopo.

Miercuri, 2 mai 2018 a avut loc, lansarea volumului postum al lect. univ. dr. Paula Bud: Studii de exegeza si Teologie biblica vechitestamentara. Editia este ingrijita de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa, dr. Teodora-Ilinca Muresanu si dr. Stelian Pasca-Tusa. Cartea a fost prezentata de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu si Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila.

Prof. univ. dr. Hans Schwarz de la Universitatea Regensburg – Institutul pentru Teologie Evanghelica a sustinut in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa in perioada 3-4 mai 2018 -la invitatia Centrului de Cercetare, Formare si Strategie Misionara- prelegerile:  – A Biblical Foundation for the Trinity -si – Reconsidering the Trinity.

In perioada 8-12 mai 2018 s-a desfasurat la Cluj-Napoca si la manastirea Nicula a IV-a Consultatie Teologica a Diakonie Neuendettelsau cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, cu tema: Viata ca dar al lui Dumnezeu – responsabilitatea crestina in perspectiva mortii. Miercuri, 9 mai 2018 a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca deschiderea oficiala. Au adresat cuvinte de salut: Pr. prof. Vasile Stanciu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa, Prof. Rudolf  Graf, prorectorul UBB responsabil cu linia germana, Inaltpresfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, Rector Pr. dr. Mathias Hartmann, presedintele consiliului de conducere al Diakoniei Neuendettelsau. In cadrul manifestarii au fost sustinute sase prelegeri: Prof. univ. dr. Christian Strecker-Comoara in vase de lut. Despre dialectica mortii si a vietii in Teologia Sf. Apostol Pavel; Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila: Jertfa – martiriu – marturie; secvente biblice fondatoare; Pr. dr. Peter Munzert: Cand viata este insuportabila si moartea imposibila. Asistare duhovniceasca intr-o situatie limita; Pr. prof. univ. dr. Stefan Iloaie: Eutanasie – moartea pierduta. Intre libertatea de a muri si constrangerea de a trai; Prof. univ. dr. Friedrich Heckmann: Etica crestina si responsabilitatea Bisericilor fata de procesul mortii si moarte intr-o societate seculara si postmoderna; Prof. univ. dr. Sebastian Moldovan: Moartea de buna voie. Semnificatia unui ideal crestin pentru problema contemporana a incetarii voluntare a vietii.

Marti 8 mai 2018, Dr. habil Piotr Kopiec de la Universitatea Catolica din Lublin a sustinut in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa a UBB, la invitatia Centrului de Cercetare, Formare si Strategie Misionara, prelegerile: Key Questions of the Western Christian Ethics. Anglican Perspective si Introductory Anthropological Considerations of the John Paul II s Theology of the Body.

Miercuri 9 mai 2018, respectiv joi 10 mai 2018, Prof. dr. Petros Vassiliadis de la Universitatea Artistotel din Thesalonic a sustinut in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa, la invitatia Centrului de Cercetare, Formare si Strategie Misionara, doua prelegeri: Unity and Witness. The Orthodox Parameters of Mission si Mission and Proselytism. An Orthodox Contribution.

Biroul pentru Studenti cu Dizabilitati, in parteneriat cu Sense International Romania si Departamentul de Psihopedagogie Speciala va invita sa participanti in perioada 16-17 mai la activitatile dedicate informarii despre problematica persoanelor cu surdocecitate (dizabilitate vizuala si auditiva). Astfel in 16 mai 2018, la Sala Club a Colegiului Academic va fi organizata o seara dedicata exclusiv d-lui. Prof. Vasile Adamescu, ALUMNI UBB, un sustinator al drepturilor si incluziunii persoanelor cu surdocecitate din Romania. Vor lua cuvantul dl. prorector Ioan Bolovan, prof. Adrian Rosan (director al Departamentului de Psihopedagogie Speciala), Etelka Czondi (director, Sense International Romania) si prof. Silviu VANDA (Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca).
Departamentul de Limbi si literaturi slave al Facultatii de Litere, in parteneriat cu Uniunea Ucrainenilor din Romania organizeaza Zilele culturii slave (X) in perioada 17-19 mai 2018.


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA
DRAGAN Mihaela, MURESAN Mariana, BRENDEA Gabriela, PACURAR Madalina, POP Zenovia Cristiana, IVANA Diana, IRIMIAS Tudor, SCHELLBERG Bernhard, METZ Daniel, TAEGER Jurgen, SIMANDAN Codruta, AUSZUGE ZUR LEHRE DER UNTERNEHMENSFUHRUNG (e-book)
VALCAN Teodor Dumitru, MODULE CU PROPRIETATEA INTERSECTIEI SUMANZILOR DIRECTI (e-book)
VILCU Dumitru Cornel, BOJOGA Eugenia, BOC Oana, SCOALA COSERIANA CLUJEANA. CONTRIBUTII. VOL I
BARABASI Tunde, PETER Lilla, KOMPETENCIA- ES TUDASTRANSZFER AZ OKTATASBAN. – A IX. TUDOMANYOS ULESSZAK ELOADASAI


ARTICOLE APARUTE
Eberhart-Phillips, Luke J.; Kuepper, Clemens; Carmona-Isunza, Maria Cristina; Vincze, Orsolya; Zefania, Sama; Cruz-Lopez, Medardo; Kosztolanyi, Andras; Miller, Tom E. X.; Barta, Zoltan; Cuthill, Innes C.; Burke, Terry; Szekely, Tamas; Hoffman, Joseph I.; Krueger, Oliver
Demographic causes of adult sex ratio variation and their consequences for parental cooperation
NATURE COMMUNICATIONS  (FI-12.124)
Volume: 9  Article Number: 1651
DOI: 10.1038/s41467-018-03833-5
Published: APR 25 2018
Accession Number: WOS:000430798100007

Costea, Nicusor; Morosanu, Gheorghe; Varga, Csaba
WEAK SOLVABILITY FOR DIRICHLET PARTIAL DIFFERENTIAL INCLUSIONS IN ORLICZ-SOBOLEV SPACES
ADVANCES IN DIFFERENTIAL EQUATIONS
Volume: 23  Issue: 7-8  Pages: 523-554
Published: JUL-AUG 2018
Accession Number: WOS:000430759300002

Baricz, Arpad; Stampach, Frantisek
The Hurwitz-type theorem for the regular Coulomb wave function via Hankel determinants
LINEAR ALGEBRA AND ITS APPLICATIONS
Volume: 548  Pages: 259-272
DOI: 10.1016/j.laa.2018.03.012
Published: JUL 1 2018
Accession Number: WOS:000430902300014

Ciceo-Lucacel, R.; Todea, M.; Simon, V.
Effect of selenium addition on network connectivity in P2O5-CaO-MgO-Na2O glasses
JOURNAL OF NON-CRYSTALLINE SOLIDS
Volume: 488  Pages: 10-13
DOI: 10.1016/j.jnoncrysol.2018.03.009
Published: MAY 15 2018
Accession Number: WOS:000430768400002

Corapci, Feyza; Friedlmeier, Wolfgang; Benga, Oana; Strauss, Catherine; Pitica, Irina; Susa, Georgiana
Cultural socialization of toddlers in emotionally charged situations
SOCIAL DEVELOPMENT
Volume: 27  Issue: 2  Pages: 262-278
DOI: 10.1111/sode.12272
Published: MAY 2018
Accession Number: WOS:000430471500003

Iuliu-Marius, Morariu
Aspects of political theology in the spiritual autobiography of Dag Hammarskjold
HTS TEOLOGIESE STUDIES-THEOLOGICAL STUDIES
Volume: 74  Issue: 4  Article Number: a4857
DOI: 10.4102/hts.v74i4.4857
Published: APR 23 2018
Accession Number: WOS:000430846500001

Achim, Monica V.; Borlea, Sorin N.; Anghelina, Andrei M.
The impact of fiscal policies on corruption: A panel analysis
SOUTH AFRICAN JOURNAL OF ECONOMIC AND MANAGEMENT SCIENCES
Volume: 21  Issue: 1  Article Number: a1970
DOI: 10.4102/sajems.v21i1.1970
Published: APR 4 2018
Accession Number: WOS:000430860600001

Calugareanu, Grigore
CLEAN INTEGRAL 2 x 2 MATRICES
STUDIA SCIENTIARUM MATHEMATICARUM HUNGARICA
Volume: 55  Issue: 1  Pages: 41-52
DOI: 10.1556/012.2018.55.1.1387
Published: MAR 2018
Accession Number: WOS:000430907700003

Alexander, David; Tiron-Tudor, Adriana; Dragu, Ioana
Implications of corporate accountability on civil society: The case of Rosia Montana Gold Corporation (RMGC)
MEDITARI ACCOUNTANCY RESEARCH
Volume: 26  Issue: 1  Pages: 145-169
DOI: 10.1108/MEDAR-10-2017-0233
Published: 2018
Accession Number: WOS:000430551700007


SUSTINERI TEZE DE ABILITARE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerea-publica-a-tezelor-de-abilitare/)
17 MAI 2018, ORA 9
CANDIDAT    MARIA – CRISTINA OTOVESCU
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL    UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE    STIINTE ADMINISTRATIVE
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE    FACULTATEA DE STIINTE POLITICE, ADMINISTRATIVE SI ALE COMUNICARII, STR. TRAIAN MOSOIU NR. 71, SALA IV/6
TITLUL TEZEI DE ABILITARE    STRUCTURI INSTITUTIONALE DE PROTECTIE A DREPTURILOR OMULUI
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE: 1. PROF. UNIV. DR. MIHAELA ONOFREI, UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA DIN IASI; 2. PROF. UNIV. DR. MARIUS PROFIROIU, ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI; 3. CERCETATOR PRINCIPAL DR. SORIN CACE, INSTITUTUL DE CERCETARE AL CALITATII VIETII DIN BUCURESTI

18 MAI 2018, ORA 9:30
CANDIDAT    LUDOVIC – DAN LEMLE
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL    UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN TIMISOARA
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE    MATEMATICA
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE    FACULTATEA DE MATEMATICA SI INFORMATICA, STR. MIHAIL KOGALNICEANU NR. 1, SALA 5/I (TIBERIU POPOVICIU, ETAJUL 1)
TITLUL TEZEI DE ABILITARE    GENERATORI ESENTIALI PE SPATII LOCAL CONVEXE (ESSENTIAL GENERATORS ON LOCALLY CONVEX SPACES)
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE: 1. C.S. I DR. DANIEL – COSTIN BELTITA, INSTITUTUL DE MATEMATICA SIMION STOILOW AL ACADEMIEI ROMANE, BUCURESTI; 2. PROF. UNIV. DR. IOAN RASA, UNIVERSITATEA TEHNICA DIN CLUJ-NAPOCA; 3. PROF. UNIV. DR. OCTAVIAN AGRATINI, UNIVERSITATEA BABES – BOLYAI DIN CLUJ­NAPOCA