EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE
Universitatea Babes-Bolyai a organizat vineri, 18 mai, de la ora 11:00 ceremonia de decernare a titlului Profesor Honoris Causa acordat domnului Josef WOLF de la Institut fur donauschwabische Geschichte und Landeskunde, Tubingen.

Vineri, 18 mai 2018, de la ora 8:30, a avut loc deschiderea evenimentului PatriotFest 2018. Concursul PatriotFest este organizat de MApN, MAI, SRI, STS, SPP în parteneriat cu New Strategy Center si este primul concurs național de inovare în domeniul securității naționale. Mai multe informatii se gasesc la adresa: https://www.patriotfest.ro.

Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a UBB organizeaza, in perioada 18-25 mai 2018, seria de evenimente cu titlul Zilele culturii media – 25 de ani de Jurnalism la UBB Cluj, o manifestare dedicata specialistilor si viitorilor jurnalisti, dar nu numai lor. In cadrul seriei de evenimente, conferinta cu titlul Innovation in Journalism Education and Media Practices va cuprinde dezbateri si sesiuni de lucru pe tema provocarilor ridicate de noile tendinte in jurnalism, new-media si modele de practica.

Vineri, 18 mai 2018, incepand cu ora 12 in cadrul Centrului de Modelare, Optimizare si Simulare (MOS), a avut loc conferinta invitata cu titlul: Tehnologii cuantice: inceputul unei noi revolutii informatice, sustinuta de Dr. Ioan Pop, de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe.

Departamentul de Geologie al UBB organizeaza evenimentul Ziua Portilor Deschise, in data de 18 mai 2018, intre orele 10 si 18, in cladirea centrala a Universitatii Babes-Bolyai.

Universitatea Babes-Bolyai a organizat marti, 15 mai 2018, conferinta A look into the IMF and Romania’s macroeconomic perspectives, sustinuta de catre Alejandro Hajdenberg, Reprezentantul rezident al Fondului Monetar International. Alejandro Hajdenberg este reprezetantatul rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria si lucreaza la FMI de 15 ani, acumuland in aceasta perioada experiente seminificative in domeniul politicilor fiscale si al sectorului financiar. In ultimii ani a participat la misiuni in Cipru, Ungaria, Serbia, Turcia, Columbia, Tanzania si Georgia. Alejandro Hajdenberg detine un doctorat in economie de la University of Chicago.

Cercul Dialex a organizat conferinta Convergente Lingvistice Balcano-Romanice in Dialectele Romanesti Sud-Dunarene sustinuta de Dr. hab. Manuela Nevaci, CS I. Intalnirea a avut loc miercuri, 16 mai 2018, la Facultatea de Litere.

Facultatea de Litere a organizat ceremonia de decernare a titlului de Profesor Honoris Causa acordat domnului dr. David Gyula. Ceremonia a avut loc marti, 15 mai, in Amfiteatrul Eminescu.

In cadrul seriei de conferinte organizate de Centrul de Filosofie Antica si Medievala va avea loc in data de 22 mai prezentarea Nothingness: from immediate experience to ontology – Charbel EL AMM (Saint Joseph University, Beirut, Lebanon), iar in 24 mai – Mister si secret: meditatii marceliane si boutangiene asupra ideii de participare – Paul MERCIER (UBB Cluj).

In cadrul conferintelor Departamentului de Istorie Antica si Arheologie a avut loc joi, 17 mai 2018, conferinta De la incineratie la inhumatie: recrestinarea in spatiul transilvan (secolele VII-X p. Chr.) sustinuta de prof. dr. Ioan Marian Tiplic de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

In 24 mai, prof. Alexandru Minea, de la School of Economics & CERDI, University of Auvergne, va sustine o prezentare in cadrul sesiunii de primavara a Cluj Economics and Business Seminar Series (CEBSS).

Universitatea Babes-Bolyai, prin Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, in colaborare cu Carl von Ossietzky University of Oldenburg, organizeaza in perioada 25-26 mai 2018 Workshopul Romano-German in domeniul dreptului european al informatiei (Rumanisch-Deutsche Workshop zum Europaischen Informationsrecht).

In perioada 18-25 Mai, Departamentul de Jurnalism organizeaza a treia editie a Zilelor Culturii Media. Initiata in 2016, aceasta serie de evenimente are loc pe durata unei saptamani si constituie un forum pentru schimbul de idei, intalniri si colaborari intre studenti, profesionisti, profesori si cercetatori din media digitala, jurnalism si comunicare.

Vineri 11 mai 2018, Prof. Gelu Furdui, etnolog, a sustinut in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa conferinta cu titlul: Pastoritul in credinte, datini, zicatori, proverbe…, urmata de lansarea cartii: Lumina din lumina, selectie de poezii Pascale, alcatuita de Prof. Gelu Furdui. Au prezentat: Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila si Lect. univ. dr. Ana Baciu.

Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxa, UBB Cluj-Napoca, Asociatia Medicala Romana – Filiala Bistrita, Societatea Romana de Bioetica, Societatea Romana de Pediatrie si Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud prin Biblioteca Judeteana George Cosbuc, Centrul Judetean pentru Cultura, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita au organizat al XVII-lea Seminar de Medicina si Teologie Tehno-stiintele si provocarile lumii contemporane  care a avut loc la Bistrita, in perioada 14-15 mai 2017. Participanti au fost teologi, medici, psihologi si specialisti din tara si strainatate. Facultatea de Teologie Ortodoxa a fost reprezentata de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, Pr. prof. univ. dr. Ioan Vasile Leb, Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta,  Prof. univ. dr. Constantin Marutoiu, Arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, Pr. conf. univ. dr. Gabriel Gardan, Prof. univ. dr. Marcel Muntean, Diac. conf. univ. dr. Marin Cotetiu, Lect. univ. dr. Ana Baciu, Lect. univ. dr. Claudia Trif, Arhim. lect. univ. dr. Benedict Vesa, Lect. univ. dr. Marius Dan Ghenescu si Asist. univ. dr. Victoria Gradinar. Lucrarile s-au desfasurat pe mai multe sectiuni: 1. Premisele Marii Uniri,  2. Profilul psihologic al Generatiei Z, 3. Stiinta si credinta in postmodernism, 4. Probleme bioetice in serviciile de urgenta, 5. Actul Marii Uniri in arta bisericeasca si laica, 6. Mesajul artistului contemporan – portstindardul universal al spiritului national romanesc, 7. Medicina personalizata si limitele protocoalelor terapeutice, 8. Tehno-stiintele si provocarile lumii contemporane. Marti, a avut loc si o conferinta sustinuta de  actorul dan Puric, cu tema: Stiinta marturisitoare. In cadrul Seminarului a fost lansat volumul Medicii si Biserica, al editiei a XVI-a a Seminarului, tinuta In anul 2017, cu tema: Resacralizarea relatiei medic-pacient, aparut recent la Editura Renasterea. Cu aceasta ocazie au fost organizate si doua expozitii personale: Prof. univ. dr. Marcel Muntean si Lect. univ. dr. Claudia Trif.

Intrunirea Colegiului Decanilor de la Facultatile si Departamentele de Teologie Ortodoxa din cuprinsul Patriarhiei Romane s-a desfasurat in zilele de 14 si 15 mai 2018 la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Pe ordinea de zi se regasesc subiecte de actualitate, precum: urgentarea procesului de finalizare a manualelor pentru Facultatile de Teologie Ortodoxa din Romania; stabilirea unor criterii pentru recomandarea care se acorda celor care doresc sa studieze in strainatate; aspecte organizatorice referitoare la cel de-al VIII-lea Congres National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din cuprinsul Patriarhiei Romane care va avea loc In luna octombrie 2018, la Oradea. Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul UBB a fost reprezentata de Pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, prodecanul institutiei.

Departamentul Teologie din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Valahia din Targoviste a organizat in perioada 14-15 mai 2018, Sesiunea Stiintifica a profesorilor, studentilor si masteranzilor cu tema Credinta, marturisire, unitate, rolul Bisericii Ortodoxe la faurirea Statului National Unitar Roman. Din partea Facultatii de Teologie Ortodoxa au participat studentii Mihai Repede Octavian Ghira.

Marti 15 mai 2018, Prof. dr. Michael Goheen director al Missional Training Center Phoenic Arozona a sustinut in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa, la invitatia Centrului de Cercetare, Formare si Strategie Misionara, prelegerea: A Missiology for Today. Three Important Startong Points.

Miercuri, 16 mai 2018, Prof. univ. dr. Liviu Maior a sustinut conferinta cu tema: Biserica Romana in lunile octombrie – noiembrie 1918, actiuni decisive in sensul realizarii Marii Uniri. Manifestarea a fost organizata de Facultatea de Teologie Ortodoxa, Centrul de Cercetare Ioan Lupas.


ARTICOLE APARUTE
Pitto-Barry, Anais; Lupan, Alexandru; Ellingford, Christopher; Attia, Amr A. A.; Barry, Nicolas P. E.
New Class of Hybrid Materials for Detection, Capture, and “On-Demand” Release of Carbon Monoxide
ACS APPLIED MATERIALS & INTERFACES  (IF – 7.504)
Volume: 10  Issue: 16  Pages: 13693-13701
DOI: 10.1021/acsami.8b01776
Published: APR 25 2018
Accession Number: WOS:000431150900050

Balan, C.; Chis, M. I.; Rachisan, A. L.; Baia, M.
A vibrational study of inulin by means of experimental and theoretical methods
JOURNAL OF MOLECULAR STRUCTURE
Volume: 1164  Pages: 84-88
DOI: 10.1016/j.molstruc.2018.03.047
Published: JUL 15 2018
Accession Number: WOS:000431470400011

Baricz, Arpad; Danka, Tivadar
Zeros of Orthogonal Polynomials Near an Algebraic Singularity of the Measure
CONSTRUCTIVE APPROXIMATION
Volume: 47  Issue: 3  Pages: 407-435
DOI: 10.1007/s00365-017-9411-5
Published: JUN 2018
Accession Number: WOS:000431111400003

Geli, L.; Henry, P.; Grall, C.; Tary, J-B.; Lomax, A.; Batsi, E.; Riboulot, V.; Cros, E.; Gurbuz, C.; Isik, S. E.; Sengor, A. M. C.; Le Pichon, X.; Ruffine, L.; Dupre, S.; Thomas, Y.; Kalafat, D.; Bayrakci, G.; Coutellier, Q.; Regnier, T.; Westbrook, G.; Saritas, H.; Cifci, G.; Cagatay, M. N.; Ozeren, M. S.; Gorur, N.; Tryon, M.; Bohnhoff, M.; Gasperini, L.; Klingelhoefer, F.; Scalabrin, C.; Augustin, J-M.; Embriaco, D.; Marinaro, G.; Frugoni, F.; Monna, S.; Etiope, G.; Favali, P.; Becel, A.
Gas and seismicity within the Istanbul seismic gap
SCIENTIFIC REPORTS
Volume: 8  Article Number: 6819
DOI: 10.1038/s41598-018-23536-7
Published: MAY 1 2018
Accession Number: WOS:000431113500006

Dinca, Cristian; Slavu, Nela; Cormos, Calin-Cristian; Badea, Adrian
CO2 capture from syngas generated by a biomass gasification power plant with chemical absorption process
ENERGY
Volume: 149  Pages: 925-936
DOI: 10.1016/j.energy.2018.02.109
Published: APR 15 2018
Accession Number: WOS:000431162100074

Balogh, Zoltan M.; Kristaly, Alexandru; Sipos, Kinga
Geometric inequalities on Heisenberg groups
CALCULUS OF VARIATIONS AND PARTIAL DIFFERENTIAL EQUATIONS
Volume: 57  Issue: 2  Article Number: 61
DOI: 10.1007/s00526-018-1320-3
Published: APR 2018
Accession Number: WOS:000431004800019

Gherman, Timea; Popescu, Violeta; Carpa, Rahela; Rapa, Maria; Gavril, Georgiana Luminita; Dudescu, Mircea Cristian; Bombos, Dorin
Potential Use of Galium verum Essential Oil for Antibacterial Properties in Gelatin Based Hydrogels Prepared by Microwave Irradiation Technique
REVISTA DE CHIMIE
Volume: 69  Issue: 3  Pages: 575-580
Published: MAR 2018
Accession Number: WOS:000430946500009

Macavei, Laura Loana; Oltean, Ion; Vasian, Iuliana; Florian, Teodora; Varga, Mircea; Baetan, Raul; Mitre, Viorel; Maistrello, Lara
Potential for Attractive Semiochemical Lures in Rhagoletis cerasi (L.) Management: A Field Study
JOURNAL OF THE ENTOMOLOGICAL RESEARCH SOCIETY
Volume: 20  Pages: 1-9  Part: 1
Published: 2018
Accession Number: WOS:000431090000001

Nemeth, Boglarka; Sores, Anna
Evaluative morphology in the verbal domain Complex verbs suffixed with -kVdik in Hungarian
STUDIES IN LANGUAGE
Volume: 42  Issue: 1  Pages: 202-225
DOI: 10.1075/sl.00008.nem
Published: 2018
Accession Number: WOS:000431105100008

Breaz, Simion; Zemlicka, Jan
Torsion classes generated by silting modules
ARKIV FOR MATEMATIK
Volume: 56  Issue: 1  Pages: 15-32
DOI: 10.4310/ARKIV.2018.v56.n1.a2
Published: 2018
Accession Number: WOS:000431280900002

Ratiu, Ileana-Andreea; Beldean-Galea, Mihail Simion; Bocos-Bintintan, Victor; Costea, Dorin-Daniel
Priority Pollutants Present in the Tisza River Hydrographic Basin and their Effects on Living Organisms
JORDAN JOURNAL OF CHEMISTRY
Volume: 13  Issue: 1  Pages: 15-33
Published: MAR 2018
Accession Number: WOS:000431100100002

Tiron-Tudor, Adriana; Cordos, George Silviu; Fulop, Melinda Timea
Stakeholders’ perception about strengthening the audit report
AFRICAN JOURNAL OF ACCOUNTING AUDITING AND FINANCE
Volume: 6  Issue: 1  Pages: 43-69
DOI: 10.1504/AJAAF.2018.10012245
Published: 2018
Accession Number: WOS:000431056600003

Iovu, Mihai-Bogdan; Haragus, Paul-Teodor; Roth, Maria
Constructing future expectations in adolescence: relation to individual characteristics and ecological assets in family and friends
INTERNATIONAL JOURNAL OF ADOLESCENCE AND YOUTH
Volume: 23  Issue: 1  Pages: 1-10
DOI: 10.1080/02673843.2016.1247007
Published: 2018
Accession Number: WOS:000431086100001

Burean, Toma
POLITICAL REPRESENTATION AND THE CONSOLIDATION OF DEMOCRACY IN POLAND
ANALELE UNIVERSITATII BUCURESTI-STIINTE POLITICE
Volume: 19  Issue: 1  Pages: 5-28
Published: 2017
Accession Number: WOS:000431446100001


SUSTINERI DOCTORATE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerile-publice-ale-tezelor-de-doctorat/)
21 MAI 2018, 12:00
FACULTATEA    Istorie si Filosofie
LOCUL SUSTINERII    Aula Ferdinand
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    Antonio Guardavaglia
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    La Dacia Mediterranea nella Descrittione delle Misie, Dacie e Illirico (1698) di Luigi Ferdinando Marsigli (Dacia Mediterranea in Descrittione delle Misie, Dacie e Illirico (1698) de Luigi Ferdinando Marsigli)
DOMENIUL DE DOCTORAT    Istorie
Conducator/Conducatori de doctorat: Acad. Prof. univ. dr. POP Ioan – Aurel (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

23 MAI 2018, 11:00
FACULTATEA    Studii Europene
LOCUL SUSTINERII    sala ICE
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    PETRICA Dan
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    South Africa`s influence in the democracy-related processes taking place in Zimbabwe, 1994-2014 (Influenta Africii de Sud in procesele democratice din Zimbabwe, 1994-2014)
DOMENIUL DE DOCTORAT    Stiinte politice
Conducator/Conducatori de doctorat: Conf. univ. dr. habil MISCOIU Sergiu (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)