EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE

Departamentul de Limba si Literatura Engleza al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Babes-Bolyai organizeaza a IX-a editie a conferintei internationale „Constructions of identity 9”, pe tema identitatii in literatura si cultura. Evenimentul se va desfasura in perioada 27– 28 octombrie 2017, la sediul Facultatii de Litere. Sedintele plenare vor fi prezentate de catre Marina Warner, scriitoare premiata cu Premiul Booker, cadru didactic la Universitatea din Oxford, Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Romane, cadru didactic la Universitatea din Bucuresti si Codrin Liviu Cutitaru, profesor universitar la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi. Participantii, specialisti din Rusia, Italia, Polonia, Slovenia, Ungaria, Tunisia si Romania, vor dezbate problemele identitatii din multiple perspective culturale, literare, lingvistice.

De asemenea, in aceeasi perioada, 27-28 octombrie 2017, Facultatea de Litere organizeaza conferinta “Changes, (dis)continuities, traditions and their invention during 500 years of Reformation”.

Departamentul de Limbi Moderne Aplicate si Centrul pentru Industriile Limbii organizeaza vineri, 27 octombrie 2017, editia a XVII-a a Conferintei internationale anuale, dedicata ultimelor noutati din cercetarea, teoria si practica traducerii si a domeniilor conexe ale acesteia, organizat cu ocazia deschiderii cursurilor celor doua masterate LMA: Masteratul European de Traductologie – Terminologie (METT) si Masteratul European de Interpretare de Conferinta (MEIC).

Facultatea de Business, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, alaturi de Amsterdam University of Applied Sciences organizeaza vineri, 27 octombrie 2017, evenimentul de lansare al proiectului international si a revistei ”Emerging Cluj – Platform for  entrepreneurs?”.  Evenimentul, aflat la a treia sa editie, reuneste specialisti si studenti de exceptie ai ambelor universitati, intr-un schimb multicultural, cu intentia de a analiza si studia potentialul de dezvoltare al orasului Cluj-Napoca, in perspectiva unui mediu de business superior. CEO, manageri, academicieni si studenti ai statelor participante, reprezentand 14 nationalitati, colaboreaza in incercarea de a propune si initia o analiza profunda a Clujului si a oportunitatilor europene si internationale ale acestuia.

Universitatea Babes-Bolyai, in parteneriat cu Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, organizeaza expozitia de pictura „RE FRESH – PAINTING/ RESEARCH/ CLUJ”, eveniment din seria manifestarilor artistice dedicate viitorului Centru de Arta Contemporana (ECCA). Vernisajul expozitiei a avut loc joi, 26 octombrie 2017, in incinta Galeriei Paul Sima, din cadrul Clubului Casei Universitarilor. Expozitia va fi deschisa in perioada 26 octombrie – 29 noiembrie 2017. Proiectul expozitional „RE FRESH – PAINTING/ RESEARCH/ CLUJ” continua propunerile de prezentare a unor abordari contemporane si actuale ale picturalului contemporan. Realizarea acestei serii de proiecte are loc atat in centrele dedicate evenimentelor artistice, cat si in parteneriat cu unele dintre spatiile muzeale reprezentative, institutii care gazduiesc si sustin proiecte ale artistilor.

Departamentul de Jurnalism al Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul Universitatii Babes-Bolyai organizeaza in perioada 27 – 28 octombrie 2017 cea de-a XVI-a editie a Simpozionului National de Jurnalism. Deschiderea evenimentului va fi marcata prin conferinta cu tema „Dostoievski ca jurnalist”, sustinuta de fostul ministru al Culturii si Cultelor, Theodor Paleologu, cunoscut eseist, diplomat si om politic, conferinta care va avea loc vineri, 27 octombrie 2017.

La Palatul Patriarhiei din Bucuresti s-a desfasurat in zilele de 24 si 25 octombrie 2017, Congresul International de Teologie intitulat: Viata Bisericilor Ortodoxe in timpul comunismului – persecutie, rezistenta si marturisire organizat de Patriarhia Romana, prin Sectorul teologic-educational, in cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din cadrul Universitatii din Bucuresti si cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte. Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai a fost reprezentata de Conf. univ. dr. Radu Preda, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Parintele Patriarh Daniel a oferit participantilor diploma si medalia comemorativa Justinian Patriarhul.

Biroul pentru Studenti cu Dizabilitati din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, in parteneriat cu Fundatia Cartea Calatoare din Focsani, Departamentul de Psihopedagogie Speciala si Centrul de Asistenta in Domeniul Tehnologiilor de Acces pentru Persoane cu Deficiente de vedere din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, organizeaza in perioada 1-2 noiembrie doua proiectii speciale de film accesibilizat pentru persoane cu dizabilitati vizuale, la care poate participa si publicul larg.

Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii organizeaza, in perioada 2-4 noiembrie 2017, cea de a doua editie a conferintei internationale Transylvanian International Conference in Public Administration.

In cadrul colaborarii dintre Universitatea Babes-Bolyai si BNR, se desfasoara sub egida Academica BNR un program de educatie financiara destinat studentilor, masteranzilor, doctoranzilor si cadrelor didactice din facultatile care nu au profil economic. Programul cuprinde sesiuni de lucru in cadrul carora specialisti de prestigiu, care fac parte din centrala BNR, vor trata teme de interes legate de componenta financiara a educatiei economice. Sesiunea va avea loc la sediul BNR, sucursala Cluj, in data de 31 octombrie. Dezbaterea va avea ca tema „Echilibrele macroeconomice si stabilitatea fnanciara” si va fi sustinuta de catre dl. Eugen Radulescu, director BNR.

Reprezentantii Bancii Mondiale, in cooperare cu UBB-FSEGA, invita cadrele didactice, cercetatorii, doctoranzii si studentii UBB cu afinitate si interes pentru analiza oportunitatilor si provocarilor economiei romanesti, la o consultare pe tema Diagnosticului sistematic de tara. Diagnosticul sistematic de tara este un raport analitic comprehensiv al Bancii Mondiale care analizeaza oportunitatile si constrangerile economiei romanesti, avand la baza obiectivele asigurarii unei cresteri incluzive, sustenabile si dinamice. Raportul abordeaza subiecte precum importanta cresterii performantei in sectoare precum sanatatea, educatia, asistenta sociala, rolul sectorului privat in crearea locurilor de munca si promovarea unei cresteri sustenabile, oportunitatile economice ale Romaniei, importanta infrastructurii publice pentru dezvoltarea Romaniei, rolul institutiilor publice in asigurarea accesului si calitatii serviciilor publice in scopul reducerii saraciei si promovarii unei cresteri economice care sa aiba un impact asupra tuturor membrilor societatii. Evenimentul va avea loc vineri, 27 octombrie 2017 la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.


CARTI
Rebeleanu, Adina; Soitu, Daniela-Tatiana
Perceptions of the Family Receiving Social Benefits Regarding Access to Healthcare
Edited by: Maturo A; HoskovaMayerova S; Soitu DT; Kacprzyk J
RECENT TRENDS IN SOCIAL SYSTEMS: QUANTITATIVE THEORIES AND QUANTITATIVE MODELS  Book Series: Studies in Systems Decision and Control
Volume: 66  Pages: 157-171
DOI: 10.1007/978-3-319-40585-8_14
Published: 2017
Accession Number: WOS:000399117700015
Book DOI: 10.1007/978-3-319-40585-8

Berinde, Vasile; Rus, Ioan A.
Caristi-Browder Operator Theory in Distance Spaces
Edited by: Alfuraidan MR; Ansari QH
FIXED POINT THEORY AND GRAPH THEORY: FOUNDATIONS AND INTEGRATIVE APPROACHES
Pages: 1-28
DOI: 10.1016/B978-0-12-804295-3.50001-2
Published: 2016
Accession Number: WOS:000410546900003

Berinde, Vasile; Pacurar, Madalina
Iterative Approximation of Fixed Points of Single-valued Almost Contractions
Edited by: Alfuraidan MR; Ansari QH
FIXED POINT THEORY AND GRAPH THEORY: FOUNDATIONS AND INTEGRATIVE APPROACHES
Pages: 29-97
DOI: 10.1016/B978-0-12-804295-3.50002-4
Published: 2016
Accession Number: WOS:000410546900004


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA
GLIGOR Mihaela, ROMANIAN JOURNAL OF INDIAN STUDIES. No. 1, 2017 (e-book)
STANCIU Vasile, SONEA Cristian-Sebastian, EDUCATIE SI MARTURISIRE. Formarea crestina a tinerilor in spiritul viu al traditiei. Simpozionul International de Teologie, Istorie, Muzicologie si Arta (e-book)
MATEIU Iuliana-Anca, LA VIOLENCE VERBALE: DESCRIPTION, PROCESSUS, EFFETS DISCURSIFS ET PSYCHO-SOCIAUX


ARTICOLE APARUTE

Potara, Monica; Nagy-Simon, Timea; Craciun, Ana Maria; Suarasan, Sorina; Licarete, Emilia; Imre-Lucaci, Florica; Astilean, Simion
Carboplatin-Loaded, Raman-Encoded, Chitosan-Coated Silver Nanotriangles as Multimodal Traceable Nanotherapeutic Delivery Systems and pH Reporters inside Human Ovarian Cancer Cells
ACS APPLIED MATERIALS & INTERFACES (factor de impact – 7,504)
Volume: 9  Issue: 38  Pages: 32565-32576
DOI: 10.1021/acsami.7b10075
Published: SEP 27 2017
Accession Number: WOS:000412149800019

Catinas, Teodora
Extension of some particular interpolation operators to a triangle with one curved side
APPLIED MATHEMATICS AND COMPUTATION
Volume: 315  Pages: 286-297
DOI: 10.1016/j.amc.2017.07.060
Published: DEC 15 2017
Accession Number: WOS:000412253200022

Miu, Andrei C.; Bilc, Mirela I.; Bunea, Loana; Szentagotai-Tatar, Aurora
Childhood trauma and sensitivity to reward and punishment: Implications for depressive and anxiety symptoms
PERSONALITY AND INDIVIDUAL DIFFERENCES
Volume: 119  Pages: 134-140
DOI: 10.1016/j.paid.2017.07.015
Published: DEC 1 2017
Accession Number: WOS:000412787500024

Lung, C.; Toma, M.; Pop, M.; Marconi, D.; Pop, A.
Characterization of the structural and optical properties of ZnO thin films doped with Ga, Al and (Al plus Ga)
JOURNAL OF ALLOYS AND COMPOUNDS
Volume: 725  Pages: 1238-1243
DOI: 10.1016/j.jallcom.2017.07.265
Published: NOV 25 2017
Accession Number: WOS:000412332900145

Lin, Shao; Lawrence, Wayne R.; Lin, Ziqiang; Francois, Melissa; Neamtiu, Iulia A.; Lin, Qiaoxuan; Csobod, Eva; Gurzau, Eugen S.
Teacher respiratory health symptoms in relation to school and home environment
INTERNATIONAL ARCHIVES OF OCCUPATIONAL AND ENVIRONMENTAL HEALTH
Volume: 90  Issue: 8  Pages: 725-739
DOI: 10.1007/s00420-017-1235-x
Published: NOV 2017
Accession Number: WOS:000412896400001

Stefan, Catrinel A.; Avram, Julia; Miclea, Mircea
Children’s awareness concerning emotion regulation strategies: Effects of attachment status
SOCIAL DEVELOPMENT
Volume: 26  Issue: 4  Pages: 694-708
DOI: 10.1111/sode.12234
Published: NOV 2017
Accession Number: WOS:000412516900003

Rosca, Cristina Florina; Harpa, Gabriela Victoria; Croitoru, Adina-Eliza; Herbel, Ioana; Imbroane, Alexandru Mircea; Burada, Doina Cristina
The impact of climatic and non-climatic factors on land surface temperature in southwestern Romania
THEORETICAL AND APPLIED CLIMATOLOGY
Volume: 130  Issue: 3-4  Pages: 775-790
DOI: 10.1007/s00704-016-1923-6
Published: NOV 2017
Accession Number: WOS:000412739700007

Italiano, Francesco; Kis, Boglarka-Mercedesz; Baciu, Calin; Ionescu, Artur; Harangi, Szabolcs; Palcsu, Laszlo
Geochemistry of dissolved gases from the Eastern Carpathians – Transylvanian Basin boundary
CHEMICAL GEOLOGY
Volume: 469  Pages: 117-128
DOI: 10.1016/j.chemgeo.2016.12.019
Published: OCT 10 2017
Accession Number: WOS:000412553200011

Ionescu, Artur; Baciu, Calin; Kis, Boglarka-Mercedesz; Sauer, Peter E.
Evaluation of dissolved light hydrocarbons in different geological settings in Romania
CHEMICAL GEOLOGY
Volume: 469  Pages: 230-245
DOI: 10.1016/j.chemgeo.2017.04.017
Published: OCT 10 2017
Accession Number: WOS:000412553200019

Mezo, Istvan; Baricz, Arpad
PROPERTIES OF THE TURANIAN OF MODIFIED BESSEL FUNCTIONS
MATHEMATICAL INEQUALITIES & APPLICATIONS
Volume: 20  Issue: 4  Pages: 991-1001
DOI: 10.7153/mia-2017-20-63
Published: OCT 2017
Accession Number: WOS:000412831800007

Saplontai-Pop, A.; Moldovan, M.; Filip, M.; Oprean, R.; Ionescu, C.; Leordean, V. Lazar; Orasan, O.; Baldea, I.
Thiosulfinate Compounds from Allium cepa Extracts: Chromatographic Identification and Biocompatibility Testing
CHEMISTRY OF NATURAL COMPOUNDS
Volume: 53  Issue: 5  Pages: 1012-1014
DOI: 10.1007/s10600-017-2189-7
Published: SEP 2017
Accession Number: WOS:000412513600059

Aktas, Ibrahim; Baricz, Arpad; Yagmur, Nihat
BOUNDS FOR THE RADII OF UNIVALENCE OF SOME SPECIAL FUNCTIONS
MATHEMATICAL INEQUALITIES & APPLICATIONS
Volume: 20  Issue: 3  Pages: 825-843
DOI: 10.7153/mia-20-52
Published: JUL 2017
Accession Number: WOS:000412831000011


ALTE PUBLICATII
Aldea, Maria
The book with friends. Interethnic intellectual solidarities in Transylvania in the XVII century
PHILOLOGICA JASSYENSIA
Volume: 13  Issue: 1  Pages: 307-309
Published: 2017
Accession Number: WOS:000412441400034

Correction:
Sorokowski, Piotr; Randall, Ashley K.; Groyecka, Agata; Frackowiak, Tomasz; Cantarero, Katarzyna; Hilpert, Peter; Ahmadi, Khodabakhsh; Alghraibeh, Ahmad M.; Aryeetey, Richmond; Bertoni, Anna; Bettache, Karim; Blazejewska, Marta; Bodenmann, Guy; Bortolini, Tiago S.; Bosc, Carla; Butovskaya, Marina; Castro, Felipe N.; Cetinkaya, Hakan; Cunha, Diana; David, Daniel; David, Oana A.; Dileym, Fahd A.; Dominguez Espinosa, Alejandra C.; Donato, Silvia; Dronova, Daria; Dural, Seda; Fisher, Maryanne; Akkaya, Aslihan Hamamcioglu; Hamamura, Takeshi; Hansen, Karolina; Hattori, Wallisen T.; Hromatko, Ivana; Gulbetekin, Evrim; Iafrate, Raffaella; James, Bawo; Jiang, Feng; Kimamo, Charles O.; Koc, Firat; Krasnodebska, Anna; Laar, Amos; Lopes, F-Via A.; Martinez, Rocio; Mesko, Norbert; Molodovskaya, Natalya; Qezeli, Khadijeh Moradi; Motahari, Zahrasadat; Natividade, Jean C.; Ntayi, Joseph; Ojedokun, Oluyinka; Omar-Fauzee, Mohd S. B.; Onyishi, Ike E.; Ozener, Baris; Paluszak, Anna; Portugal, Alda; Realo, Anu; Relvas, Ana P.; Rizwan, Muhammad; Sabiniewicz, Agnieszka L.; Salkicevic, Svjetlana; Sarmany-Schuller, Ivan; Stamkou, Eftychia; Stoyanova, Stanislava; Sukolova, Denisa; Sutresna, Nina; Tadinac, Meri; Teras, Andero; Ponciano, Edna L. T.; Tripathi, Ritu; Tripathi, Nachiketa; Tripathi, Mamta; Yamamoto, Maria E.; Yoo, Gyesook; Sorokowska, Agnieszka
Marital Satisfaction, Sex, Age, Marriage Duration, Religion, Number of Children, Economic Status, Education, and Collectivistic Values: Data from 33 Countries (vol 8, 1199, 2017)
FRONTIERS IN PSYCHOLOGY
Volume: 8  Article Number: 1728
DOI: 10.3389/fpsyg.2017.01728
Published: OCT 5 2017
Accession Number: WOS:000412326800001


SUSTINERI TEZE DE ABILITARE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerea-publica-a-tezelor-de-abilitare/)
3 NOIEMBRIE 2017, ORA 10
CANDIDAT    MARTON – ATTILA DEMETER
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL    UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE    FILOSOFIE
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE    FACULTATEA DE ISTORIE SI FILOSOFIE, CLADIREA CENTRALA A UBB, STR. MIHAIL KOGALNICEANU NR. 1, SALA D. D. ROSCA (ETAJUL 1)
TITLUL TEZEI DE ABILITARE    HABILITACIOS TEZIS
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE: PROF. UNIV. DR. CSABA OLAY, UNIVERSITATEA „EOTVOS LORAND” DIN BUDAPESTA, UNGARIA, PROF. UNIV. DR. ANDRAS KARACSONY, UNIVERSITATEA „EOTVOS LORAND” DIN BUDAPESTA, UNGARIA,  PROF. UNIV. DR. CAROL VERESS, UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA

3 NOIEMBRIE 2017, ORA 11
CANDIDAT    GEORGIA – IRINA OROS
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL    UNIVERSITATEA DIN ORADEA
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE    MATEMATICA
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE    FACULTATEA DE MATEMATICA SI INFORMATICA, CLADIREA CENTRALA A UBB, STR. MIHAIL KOGALNICEANU NR.1, SALA 5/I „TIBERIU POPOVICIU” (ETAJUL 1)
TITLUL TEZEI DE ABILITARE    SPECIAL CASES OF DIFFERENTIAL SUBORDINATIONS AND SUPERORDINATIONS (CAZURI SPECIALE DE SUBORDONARI SI SUPERORDONARI DIFERENTIALE)
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE: C.S. I DR. NICOLAE POPA, INSTITUTUL DE MATEMATICA „SIMION STOILOW” AL ACADEMIEI ROMANE, BUCURESTI, C.S. I DR. LUCIAN BEZNEA, INSTITUTUL DE MATEMATICA „SIMION STOILOW” AL ACADEMIEI ROMANE, BUCURESTI, PROF. UNIV. DR. MARIAN MURESAN, UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA

6 NOIEMBRIE 2017, ORA 10
CANDIDAT    MIHAIL – SIMION BELDEAN – GALEA
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL    UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE    STIINTA MEDIULUI
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE    FACULTATEA DE STIINTA SI INGINERIA MEDIULUI, STR. FANTANELE NR. 30, AULA IUSTINIAN PETRESCU
TITLUL TEZEI DE ABILITARE    THE ROLE OF SEPARATION TECHNIQUES IN THE ENVIRONMENTAL STUDIES (ROLUL TEHNICILOR DE SEPARARE IN STUDIILE DE MEDIU)
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE: PROF. UNIV. DR. BOGUSLAW BUSZEWSKI, UNIVERSITATEA NICOLAUS COPERNICUS DIN TORUN, POLONIA, PROF. UNIV. DR. ALINA – CATRINEL ION, UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI, PROF. UNIV. DR. CONSTANTIN MARUTOIU, UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA

7 NOIEMBRIE 2017, ORA 14
CANDIDAT    MARCEL – VALENTIN MACELARU
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL    INSTITUTUL TEOLOGIC PENTICOSTAL DIN BUCURESTI
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE    TEOLOGIE
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE    FACULTATEA DE TEOLOGIE REFORMATA, STR. HOREA NR. 7, SALA 219
TITLUL TEZEI DE ABILITARE    THE BIBLE IN THE CHURCH, THE CLASSROOM, AND THE PUBLIC SQUARE. TOWARD A BIBLICAL THEOLOGY FOR THE TWENTY-FIRST CENTURY
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE: PROF. UNIV. DR. WILHELM DANCA, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI, PROF. UNIV. DR. MIHAI HIMCINSCHI, UNIVERSITATEA „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA, PROF. UNIV. DR. IOAN MOLNAR, UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA

7 NOIEMBRIE 2017, ORA 16
CANDIDAT    CORNELIU CONSTANTINEANU
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL    UNIVERSITATEA „AUREL VLAICU” DIN ARAD
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE    TEOLOGIE
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE    FACULTATEA DE TEOLOGIE REFORMATA, STR. HOREA NR. 7, SALA 219
TITLUL TEZEI DE ABILITARE    FAITH AND PUBLIC LIFE: BIBLICAL CONTRIBUTIONS TO A PUBLIC THEOLOGY OF ENGAGEMENT IN EASTERN EUROPEAN CONTEXT
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE: PROF. UNIV. DR. WILHELM DANCA, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI, PROF. UNIV. DR. MIHAI HIMCINSCHI, UNIVERSITATEA „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA, PROF. UNIV. DR. IOAN MOLNAR, UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA