EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE
Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca isi pastreaza, prin programele sale, locul intre cele mai prestigioase universitati din lume, conform datelor publicate recent de Times Higher Education/THE (https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/world-university-rankings-2019-subject-four-results-out-now ). Potrivit ultimelor date, Universitatea Babes-Bolyai este singura universitate romaneasca inclusa in clasamentul aferent Stiintelor Educatiei, ocupand pozitia 401+. In ceea ce priveste domeniul Business&Economics, UBB se situeaza pe pozitia 501+, alaturi de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea din Bucuresti si Academia de Studii Economice din Bucuresti, clasamentul evaluand programele de Business & Management, Economie, respectiv Finante-Contabilitate. Universitatea Babes-Bolyai este prezenta si in clasamentul realizat cu privire la domeniul Stiinte Sociale, unde ocupa pozitia 601+, alaturi de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, in acelasi clasament fiind prezenta si Academia de Studii Economice din Bucuresti (in intervalul 501-600). Clasamentul aferent Stiintelor Sociale a avut la baza evaluarea programelor Comunicare si Studii Media, Geografie, Sociologie, respectiv Studii Politice & Internationale. Prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelenta si publicatii stiintifice, subliniaza ca „aceste rezultate de exceptie trebuie sa fie apreciate prin raportare la subfinantarea cronica a invatamantului superior din Romania. Rezultatele si pozitionarea in clasamentele internationale de prestigiu reconfirma statutul Universitatii Babes-Bolyai si gradul ridicat de incredere pe care il are”. Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai comprehensive si  prestigioase clasamente internationale de clasificare a universitatilor, luand in analiza criterii complexe legate de predare, cercetare, relatia cu mediul socio-economic si internationalizare. Reamintim ca in 2018 in lume exista aproximativ 27.000 de universitati.

In data de 7 noiembrie 2018  va avea loc in Clubul Colegiului Academic evenimentul Elsevier Connect:  Shortcut to research publishing, discovery  and metrics. Inscrierile se fac la adresa: http://bit.ly/ElsevierCluj.

In perioada 26-28 octombrie 2018 Facultatea de Studii Europene din cadrul Universitatii Babes-Bolyai si Institutul de Cercetari Europene, in colaborare cu Centrul pentru Europa al Universitatii din Varsovia si Centrul Ratiu pentru Democratie, organizeaza conferinta internationala Reverberatiile totalitare din Europa Centrala si de Est, editie speciala a conferintei Disintegration and Integration in East-Central Europe (DIECE).

Societatea de Chimie din Romania (SChR) desfasoara, in perioada iunie 2018 – septembrie 2019, o serie de activitati  dedicate sarbatoririi a 100 de ani de existenta („Centenar SChR”). In acest context, Sectia Stiintele Separarii din cadrul SChR isi aduce contributia la acest eveniment prin organizarea simpozionului „Separation Sciences in the SChR Centenary” care are loc la Cluj-Napoca, in data de 26 octombrie 2018, la Institutul de Cercetari in Chimie ”Raluca Ripan”.

Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica a Universitatii Babes-Bolyai a organizat sambata, 20 octombrie 2010,  cea de-a X-a editie a Zilei Portilor Deschise. Evenimentul le ofera vizitatorilor posibilitatea vizionarii unor experimente traditionale spectaculoase desfasurate atat in aer liber, cat si in incinta unor laboratoare didactice si de cercetare care reflecta varietatea produselor gandirii aplicative atat in chimie, cat si in inginerie chimica.

Departamentul de Geologie al Universitatii Babes-Bolyai si Societatea Geologica a Romaniei au organizat marti, 23 octombrie 2018, in cadrul Saptamanii Geologiei, evenimentul „Pamantul ca inspiratie”. Publicul s-a putut bucura de expozitiile de la muzeele de Mineralogie si Paleontologie-Stratigrafie, unde au putut fi examinate minerale si fosile, picturi rupestre, fotografii si multe altele. Totodata, tematica propusa in acest an a oferit vizitatorilor posibilitatea de a descoperi si explora curiozitati despre Pamant.

Miercuri, 24 octombrie 2018, la Facultatea de Fizica, a avut loc seminarul stiintific cu tema: Fizica nucleara experimentala in Romania: traditie, actualitate si perspective. A prezentat Dr. Rares Suvaila, Horia Hulubei National Institute for R&D in Physics and Nuclear Engineering (IFIN-HH).

In data de 19 octombrie 2018, la Facultatea de Fizica, Domnul Prof. Dr. Ladislau Banyai de la J.W. Goethe-Universitat, Frankfurt am Main, Germania a sustinut seminarul stiintific “Ireversibilitate si disipatie intr-un model solvabil”. In cadrul seminarului de la UBB, domnul profesor a vorbit despre o tema de cercetare in care a obtinut rezultate teoretice remarcabile si care este inca o tema de mare actualitate in fizica statistica.

Centrul de Studii Literare Belgiene de Limba Franceza din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii Babes-Bolyai va gazdui vizita scriitorului belgian de limba franceza Bernard Tirtiaux cu ocazia lansarii romanului Noel in decembrie (traducere de Andrei Lazar, Casa Cartii de Stiinta). Evenimentul se va desfasura joi, 1 noiembrie 2018, si se inscrie in programul de traduceri literare din scriitori belgieni francofoni realizat de echipa CELBLF in colaborare cu editura Casa Cartii de Stiinta si cu sprijinul Federatiei Wallonie-Bruxelles, al carei delegat general la Bucuresti, Eric Poppe, va fi prezent la lansare. Manifestarea va fi precedata de o conferinta dedicata operei artistice a lui Bernard Tirtiaux, „Mes annees lumiere”, organizata la Universitatea de Arta si Design, joi, 1 noiembrie 2018.

In perioada 29-31 octombrie 2018 va avea loc, la Facultatea de Litere, conferinta internationala de Studii Romanesti, manifestare dedicata Centenarului Unirii.

La Facultatea de Matematica si Informatica a avut loc in data de 25 octombrie 2018 conferinta The cohomological method in complex analysis sustinuta de Laszlo Lempert, Distinguished Professor of Mathematics, Department of Mathematics, Purdue University, USA.

In 26 octombrie 2018, are loc Conferinta Internationala “Protecting Personal Safety, Privacy, and Intellectual Property Rights in Cyberspace”, in Sala Club a UBB.

In cadrul seriei de Conferinte ale Centrului de Filosofie Antica si Medievala, va avea loc in perioada  27 octombrie – 3 noiembrie DEBATE ERC Project – First annual DEBATE meeting for reading medieval manuscripts — Cyprus (organizat de IRHT, CNCS, Paris, in colaborare cu University of Cyprus, Nicosia si Centrul de Filosofie Antica si Medievala, UBB Cluj).

Centrul de Filosofie Aplicata al Facultatii de Istorie si Filosofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai a avut-o ca invitata la Atelierul Multidisciplinar si Interuniversitar de Filosofie si Antropologie Medicala pe conf. univ. dr. habilitat Mihaela Ursa, de la Facultatea de Litere a UBB. Mihaela Ursa a sustinut o prelegere cu tema „Despre oameni si soareci la Herta Muller”. Intalnirea a avut loc miercuri, 24 octombrie 2018.

In data de 26 octombrie 2018 are loc manifestarea Istoria si memoria represiunilor staliniste in Basarabia: Experienta unui proiect de cercetare, ce se desfasoara in cadrul ciclului Prelegerile Scolii doctorale “Istorie. Civilizatie. Cultura”.

In 1 noiembrie 2018, dl. Gregorio Martin de Castro, de la Complutense University of Madrid, va sustine o prezentare cu tema “Intelectual capital and the firm: evaluation and research trends” in cadrul sesiunii de toamna a Cluj Economics and Business Seminar Series (CEBSS).

In cadrul fellowship-ului intern oferit de STAR-UBB, derulat de domnul Conf. univ. dr. Horea Poenar, are loc vineri, 26 octombrie 2018, la Facultatea de Litere, conferinta Crossing Borders. Formele contemporane ale discursului public. Excurs conceptual.

In cadrul fellowship-ului intern oferit de STAR-UBB, derulat de doamna conf. univ. dr. Oana-Ramona Ilovan, de la Facultatea de Geografie, va avea loc o serie de evenimente in luna noiembrie, avand ca tematica diversele initiative de regenerare urbana din Cluj-Napoca, cu scopul responsabilizarii civice a participantilor. Informatii despre activitatile incluse pot fi citite accesand acest link: http://territorial-identity.ro/announcements/. Cei care doresc sa participe vor completa formularul disponibil la acest link: https://goo.gl/forms/puKZaq400AQVEZbd2. Inscrierea este posibila pana pe 6 noiembrie (inclusiv).

In perioada 21-23 octombrie 2018, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca a fost oaspetele Facultatii de Teologie Catolica din Padova. Acesta s-a intalnit cu decanul Facultatii din Padova, prof. Roberto Tommasi, iar in urma intrevederii s-a stabilit de comun acord initierea unei colaborari intre cele doua institutii de invatamant superior. Astfel ca, in luna februarie a anului 2019, prof. Roberto Tommasi va vizita Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca.

In perioada 25-29 octombrie 2018 Corul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, dirijat de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultatii, a participat la un festival-concurs de muzica corala la Sremska-Mityrovita-Sirmium (Serbia), fiind singurul cor din Romania invitat la aceasta manifestare.

In perioada 28-30 octombrie 2018 are loc la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica cea de-a noua editia a conferintei internationale MolMod (Molecular modeling in chemistry and biochemistry, http://chem.ubbcluj.ro/molmod/index.html), cu participarea specialistilor din 10 tari si din principalele centre universitare din Romania. Colegii interesati sunt bineveniti sa asiste la lucrarile conferintei.


ARTICOLE APARUTE
Morosanu, Gheorghe; Vladimirescu, Cristian
Stability for a system of two coupled nonlinear oscillators with partial lack of damping
NONLINEAR ANALYSIS-REAL WORLD APPLICATIONS
Volume: 45  Pages: 609-619
DOI: 10.1016/j.nonrwa.2018.07.026
Published: FEB 2019
Accession Number: WOS:000447085800034

Kohr, Mirela; Wendland, Wolfgang L.
Variational approach for the Stokes and Navier-Stokes systems with nonsmooth coefficients in Lipschitz domains on compact Riemannian manifolds
CALCULUS OF VARIATIONS AND PARTIAL DIFFERENTIAL EQUATIONS
Volume: 57  Issue: 6  Article Number: 165
DOI: 10.1007/s00526-018-1426-7
Published: DEC 2018
Accession Number: WOS:000446562800001

Balan, Raluca; Dobrean, Anca; Balazsi, Robert
Indirect effects of parental and peer attachment on bullying and victimization among adolescents: The role of negative automatic thoughts
AGGRESSIVE BEHAVIOR
Volume: 44  Issue: 6  Pages: 561-570
DOI: 10.1002/ab.21775
Published: NOV-DEC 2018
Accession Number: WOS:000446552400002

Jusoh, Rahimah; Nazar, Roslinda; Pop, Ioan
Magnetohydrodynamic rotating flow and heat transfer of ferrofluid due to an exponentially permeable stretching/shrinking sheet
JOURNAL OF MAGNETISM AND MAGNETIC MATERIALS
Volume: 465  Pages: 365-374
DOI: 10.1016/j.jmmm.2018.06.020
Published: NOV 1 2018
Accession Number: WOS:000446439300052

van Dijk, H. A. J. (Eric); Cobden, Paul D.; Lukashuk, Liliana; van de Water, Leon; Lundqvist, Magnus; Manzolini, Giampaolo; Cormos, Calin-Cristian; van Dijk, Camiel; Mancuso, Luca; Johns, Jeremy; Bellqvist, David
STEPWISE Project: Sorption-Enhanced Water-Gas Shift Technology to Reduce Carbon Footprint in the Iron and Steel Industry An introduction to the project, its aims and its technology
JOHNSON MATTHEY TECHNOLOGY REVIEW
Volume: 62  Issue: 4  Pages: 395-402
DOI: 10.1595/205651318X15268923666410
Published: OCT 2018
Accession Number: WOS:000447056000005

Biasin, Valentina; Wygrecka, Malgorzata; Baernthaler, Thomas; Jandl, Katharina; Jain, Pritesh P.; Balint, Zoltan; Kovacs, Gabor; Leitinger, Gerd; Kolb-Lenz, Dagmar; Kornmueller, Karin; Peters, Florian; Sinn, Katharina; Klepetko, Walter; Heinemann, Akos; Olschewski, Andrea; Becker-Pauly, Christoph; Kwapiszewska, Grazyna
Docking of Meprin alpha to Heparan Sulphate Protects the Endothelium from Inflammatory Cell Extravasation
THROMBOSIS AND HAEMOSTASIS
Volume: 118  Issue: 10  Pages: 1790-1802
DOI: 10.1055/s-0038-1670657
Published: OCT 2018
Accession Number: WOS:000446519900012

Rodriguez Manas, L.; Garcia-Sanchez, I.; Hendry, A.; Bernabei, R.; Roller-Wirnsberger, R.; Gabrovec, B.; Liew, A.; Carriazo, A. M.; Redon, J.; Galluzzo, L.; Vina, J.; Antoniadou, E.; Targowski, T.; di Furia, L.; Lattanzio, F.; Bozdog, E.; Telo, M.
KEY MESSAGES FOR A FRAILTY PREVENTION AND MANAGEMENT POLICY IN EUROPE FROM THE ADVANTAGE JOINT ACTION CONSORTIUM
Group Author(s): ADVANTAGE Joint Action Partners
JOURNAL OF NUTRITION HEALTH & AGING
Volume: 22  Issue: 8  Pages: 892-897
DOI: 10.1007/s12603-018-1064-y
Published: OCT 2018
Accession Number: WOS:000446544700004

Popescu, Radu A.; Magyari, Klara; Taulescu, Marian; Vulpoi, Adriana; Berce, Cristian; Bogdan, Sidonia; Lelescu, Cristina; Dreanca, Alexandra; Tudoran, Oana; Papuc, Ionel; Baia, Lucian
New alginate-pullulan-bioactive glass composites with copper oxide for bone tissue regeneration trials
JOURNAL OF TISSUE ENGINEERING AND REGENERATIVE MEDICINE
Volume: 12  Issue: 10  Pages: 2112-2121
DOI: 10.1002/term.2746
Published: OCT 2018
Accession Number: WOS:000446563900010

Roellig, Marlene; Costa, Augusta; Garbarino, Matteo; Hanspach, Jan; Hartel, Tibor; Jakobsson, Simon; Lindborg, Regina; Mayr, Sabine; Plieninger, Tobias; Sammul, Marek; Varga, Anna; Fischer, Joern
Post Hoc Assessment of Stand Structure Across European Wood-Pastures: Implications for Land Use Policy
RANGELAND ECOLOGY & MANAGEMENT
Volume: 71  Issue: 5  Pages: 526-535
DOI: 10.1016/j.rama.2018.04.004
Published: SEP 2018
Accession Number: WOS:000446859300002

Hartel, Tibor; Fagerholm, Nora; Torralba, Mario; Balazsi, Agnes; Plieninger, Tobias
Forum: Social-Ecological System Archetypes for European Rangelands
RANGELAND ECOLOGY & MANAGEMENT
Volume: 71  Issue: 5  Pages: 536-544
DOI: 10.1016/j.rama.2018.03.006
Published: SEP 2018
Accession Number: WOS:000446859300003

Tolgyesi, Csaba; Batori, Zoltan; Galle, Robert; Urak, Istvan; Hartel, Tibor
Shrub Encroachment Under the Trees Diversifies the Herb Layer in a Romanian Silvopastoral System
RANGELAND ECOLOGY & MANAGEMENT
Volume: 71  Issue: 5  Pages: 571-577
DOI: 10.1016/j.rama.2017.09.004
Published: SEP 2018
Accession Number: WOS:000446859300007

Diudea, Mircea, V
Rhombellanic Crystals and Quasicrystals
IRANIAN JOURNAL OF MATHEMATICAL CHEMISTRY
Volume: 9  Issue: 3  Pages: 167-178
DOI: 10.22052/ijmc.2018.126056.1353
Published: SUM 2018
Accession Number: WOS:000446833500001


SUSTINERI DOCTORATE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerile-publice-ale-tezelor-de-doctorat/)
27 OCTOMBRIE 2018, 11:00
FACULTATEA    Istorie si Filosofie
LOCUL SUSTINERII    Aula Ferdinand
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    DARABAN Claudia
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Impactul genocidului asupra evolutiei comunitatii armene din Romania interbelica
DOMENIUL DE DOCTORAT    Istorie
Conducator/Conducatori de doctorat: C.S. I dr. NASTASA – KOVACS Lucian (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

29 OCTOMBRIE 2018, 12:00
FACULTATEA    Sociologie si Asistenta Sociala
LOCUL SUSTINERII    sediul facultatii, sala Consiliu 215
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    CSIPKES Hajnalka – Szende
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Riscurile de natura sexuala pe reteaua de socializare Facebook in randul adolescentilor
DOMENIUL DE DOCTORAT    Sociologie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. ALBERT – LORINCZ Eniko (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

30 OCTOMBRIE 2018, 12:00
FACULTATEA    Sociologie si Asistenta Sociala
LOCUL SUSTINERII    sediul facultatii ( in spatele amfiteatrului)
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    BARBU Claudiu
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    PRIVATIZAREA SISTEMULUI DE PENSII DIN ROMANIA IN CONTEXTUL REFORMELOR DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST. INFLUENTE INTERNE SI EXTERNE
DOMENIUL DE DOCTORAT    Sociologie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. POPESCU Livia (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

2 NOIEMBRIE 2018, 10:00
FACULTATEA    Biologie si Geologie
LOCUL SUSTINERII    Sala „Vasile Radu ”(SZN)
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    IVASCU Cosmin – Marius
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Cunostinte ecologice traditionale si adaptari bio -culturale in comuna Ieud, o straveche asezare din Tara Maramuresului. ( Traditional ecological knowledge and bio-cultural adaptation in Ieud village,an ancient settlement from the land of Maramures.)
DOMENIUL DE DOCTORAT    Biologie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. RAKOSY Laszlo (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

3 NOIEMBRIE 2018, 10:00
FACULTATEA    Istorie si Filosofie
LOCUL SUSTINERII    aula Ferdinand
AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT    MORARU Adrian – Valentin
TITLUL TEZEI DE DOCTORAT    Critica civilizatiei romane moderne. Orizont antimodern in cultura romana intre 1848 si 1948
DOMENIUL DE DOCTORAT    Istorie
Conducator/Conducatori de doctorat: Prof. univ. dr. NICOARA Simona (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)