OPORTUNITATI DE FINANTARE

DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst / Serviciul German de Schimb Academic) ofera burse pentru doctoranzi, cercetatori si cadre didactice. Oferta cuprinde urmatoarele programe: Burse de cercetare pentru doctoranzi si tineri cercetatori – Burse de scurta durata (1 – 6 luni); Stagii de cercetare pentru cadre didactice și cercetatori (1-3 luni); Program de reinvitare pentru fosti bursieri (1-3 luni); Burse pentru artisti si arhitecti – Stagii de lucru pentru cadre didactice universitare (1-3 luni). Data limita de aplicare pentru toate cele patru programe este: 01.05.2018 pentru stagiile care incep intre decembrie 2018 – mai 2019. Pentru detalii suplimentare puteti contacta biroul DAAD la: info@daad.ro.


EVENIMENTE, SESIUNI DE COMUNICARI, CONFERINTE

Prestigioasa revista Inorganica Chimica Acta i-a dedicat un numar special in aprilie 2018 domnului Academician Ionel Haiduc.

In cadrul celei de-a XII-a editii a Premiilor Observator Cultural ce s-a desfasurat  luni, 16 aprilie 2018, la Teatrul Odeon, domnul Lect. dr. Claudiu Turcus de la Facultatea de Teatru si Televiziune a UBB a primit premiul pentru volumul ‘Împotriva memoriei. De la estetismul socialist la noul cinema românesc’, la sectiunea ‘Eseistica’ pe anul 2017.

UBB impreuna cu Clarivate Analytics si E-nformation organizeaza in data de 25 aprilie 2018, in Sala Club a Casei Universitarilor, workshop-ul cu tema PLATFORMELE WEB OF SCIENCE SI INCITES . Workshop-ul se adreseaza comunitatii academice, analistilor din domeniul cercetarii, bibliotecarilor si tuturor celor care si-au manifestat interesul pentru evaluarea cercetarii.

Universitatea Babes-Bolyai organizeaza vineri, 20 aprilie 2018, lansarea cartii : Zona urbana. O economie politica a socialismului romanesc – Norbert Petrovici. „Cartea isi propune o reevaluare a conceptelor centrale care definesc regiunea Central si Est Europeana in perioada socialismului real existent. Porneste de la cazul Romaniei, mai precis al orasului Cluj si reconstruieste conceptele sociologice centrale legate de socialism”, afirma autorul. Evenimentul va fi moderat de lect. univ. dr. Cristina Rat (Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, UBB), iar in cadrul acestuia vor lua cuvantul acad. prof. dr. Benedek Jozsef (Facultatea de Geografie, UBB), conf. univ. dr. Marius Lazar (Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, UBB) si  conf. univ. dr. Cristian Marius Litan (Prorector UBB, Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, UBB). Norbert Petrovici, doctor in sociologie la Universitatea Babes-Bolyai,  este membru al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a UBB si este specializat in sociologie urbana si organizationala.

Universitatea Babes-Bolyai a gazduit miercuri, 18 aprilie, prezentarea cu titlul „Tulburarea maniacala, creativitatea si sarbatoarea – abordarea evolutionist culturala”, sustinuta de domnul Prof. Univ. Dr. Mircea Lazarescu de la Universitatea din Timisoara, membru eminent al Academiei de Stiinte Medicale. Intalnirea a avut loc in cadrul Atelierului Multidisciplinar si Interuniversitar de Filosofie si Antropologie Medicala.

Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, a organizat prelegerea „Medicii Natiunii. Sistemul sanitar si inceputurile modernitatii romanesti” sustinuta de Conf. univ. dr. Constantin Barbulescu. Evenimentul a avut loc miercuri, 18 aprilie 2018. Conf. univ. dr. Constantin Barbulescu este autorul cartii „Romania medicilor. Medici, tarani si igiena rurala in Romania de la 1860 la 1910” aparuta la Editura Humanitas.

Directia Patrimoniu Cultural Universitar a Universitatii Babes-Bolyai, alaturi de Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Comitato Grande Guerra in Sicilia 1915-1918, Gruppo Rotariano Comunitario „Patria, Cultura, Societa” si Seminario Masaryk inaugureaza vineri, 20 aprilie 2018, expozitia „Prizonieri romani si italieni in Marele Razboi (1915-1918)ˮ. Evenimentul se inscrie in programul de manifestari pe care Universitatea Babes-Bolyai le dedica Centenarului Marelui Razboi si al Marii Uniri. Expozitia de carti postale, scrisori si fotografii prezinta soarta prizonierilor de razboi romani din Italia si a italienilor din taberele de prizonieri din Monarhia Austro-Ungara. La eveniment vor lua parte: conf. univ. dr. Ana Victoria Sima, conf. univ. dr. Ion Carja, dott. Giuseppe Mazzaglia (Italia) si dr. Flaviu Vasile Rus.

Universitatea Babes-Bolyai a organizat marti, 17 aprilie 2018, ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. em. dr. Alexandre Ganoczy, profesor la Universitatea Julius-Maximilians din Wurzburg. Titlul este acordat in urma propunerii formulate de reprezentantii Facultatii de Teologie Romano-Catolica din cadrul UBB, pentru prestigioasa activitate internationala in domeniul teologiei si al dialogului ecumenic si pentru promovarea dialogului dintre teologie, fizica, biologie si neurostiinte. Laudatio a fost prezentata de prof. univ. dr. Korinna Zamfir.

In perioada 18-22 aprilie 2018 are loc la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica Conferinta Internationala „Studenti pentru Studenti” – editia a XV-a.

In data de 20 aprilie 2018, Facultatea de Drept gazduieste conferinta “Adevarul dreptului in epoca post-truth”, sustinuta de dl. Florentin Tuca, Managing Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii.

In cadrul seriei de conferinte organizate de Centrul de filosofie antica si medievala va avea loc in data de 24 aprilie prezentarea Lumina parusiei plotiniene – Monica POP (UBB Cluj).

Joi, 19 aprilie a avut loc la Facultatea de Istorie si Filosofie conferinta cu tema Relatiile bilateral-istorice dintre Marea Britanie si Romania sustinuta de Excelenta Sa Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania.

La Facultatea de Istorie si Filosofie se desfasoara in zilele de 19 si 20 aprilie 2018 Workshop-ul Cultura scrisa a minoritilor observanti in aria de misiune (sec. XIV-XVI), workshop exploratoriu la debutul activitatii Centrului de Diplomatica si Paleografie Documentara Medievala Trans.Script.

Departamentul de Istorie antica si arheologie organizeaza in data de 23 aprilie 2018 conferinta La Dacie et l’Afrique, la Roumanie et l’Algerie, sustinuta de dl. prof. dr. Nacera Benseddik (Alger).

Marti, 24 aprilie 2018 dl. Prof. dr. Racz Lajos de la Universitatea din Szeged va sustine la Facultatea de Istorie si Filosofie prelegerea: Climate and Environmental History of Transylvania since 1500.

La Facultatea de Istorie si Filosofie se va desfasura in zilele de 25 si 26 aprilie 2018 conferinta The EU Foreign Policy and the Global Politics of Human Rights.

In intervalul 20-21 aprilie 2018 la Facultatea de Geografie va avea loc Seminarul “Solutii libere open source pentru prelucrarea si reprezentarea datelor geospatiale”, editia a X-a locala, respectiv a XXI-a nationala. Workshop-ul este organizat de Facultatea de Geografie UBB Cluj, impreuna cu OSGeo Romania si geo-spatial.org si se desfasoara sub egida”Romania-100″.

Duminca, 15 aprilie 2018, in catedrala Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei din Madrid, raspunsurile la Sf. Liturghie savarsita de un sobor de 15 ierarhi, in cadrul careia Arhim. Teofil Roman (licentiat al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca) a fost hirotonit episcop, au fost date de Corul de Camera al facultatii „Psalmodia Transylvanica“, dirijat de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

In cadrul celei de-a XII-a editii a Zilelor credintei si culturii in judetul Caras-Severin, luni 16 aprilie si marti 17 aprilie 2018, Episcopia Caransebesului a organizat in amfiteatrele Universitatii „Eftimie Murgu” din Resita Simpozionul Unitate si dainuire. Centenar Romania Mare 1918-2018. Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca a fost reprezentata de Pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, prodecan, Pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb, Pr. conf. univ. dr. Gabriel Gardan, Pr. conf. univ. dr. Ioan Bizau si Pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuta.

In cadrul Targului de Carte Gaudeamus, editia a XIX-a, la Cluj-Napoca, miercuri 18 aprilie 2018, a avut loc lansarea volumului Model, chip, sens de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, aparut la Editura Eikon.

Joi, 19 aprilie 2018 in Aula Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca a avut loc lansarea filmului documentar: Preotii romani, jertfa si rugaciune pentru Unire, realizat de Trinitas TV. Filmul reuneste marturii, date istorice si interviuri in legatura cu rolul pe care l-au avut clericii in timpul Primului Razboi Mondial.

In data de 19 aprilie 2018 Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si Centrul de Dialog intre Teologie si Filosofie al Universitatii Babes-Bolyai a organizat conferinta cu titlul: Argumentele existentei lui Dumnezeu la Kant. Ratiune si nedeterminare in Dialectica transcendentala, sustinuta de Lect. univ. dr. Vlad Muresan de la Facultatea de Studii Europene.


CARTI
Balazs, Imre Jozsef
FROM AVANT-GARDE TO SOCIALIST REALISM: CONTINUITIES AND DISCONTINUITIES IN HUNGARIAN AND ROMANIAN LITERATURE
Edited by: Dobrenko E; JonssonSkradol N
SOCIALIST REALISM IN CENTRAL AND EASTERN EUROPEAN LITERATURES: INSTITUTIONS, DYNAMICS, DISCOURSES
Book Series: Anthem Series on Russian East European and Eurasian Studies
Pages: 147-164
Published: 2018
Accession Number: WOS:000427249600011


TITLURI NOI APARUTE LA PRESA UNIVERSITARA CLUJEANA
FEKETE Miklos, ROMANTICUL LISZT ANGELICUL SI MEFISTOFELICUL IN SIMFONIILE FAUST SI DANTE, (e-book)
SAMFIRA Elena-Mirela, EDUCATIA LA FERMA O ABORDARE PSIHOLOGICA (e-book)
CIASCAI Liliana, De la Didactica la Didactica stiintelor Studii si cercetari (e-book)
MERCEAN-TARC Mirela, FOTOGRAME MUZICOLOGICE. Itinerarii subiective in Clujul Muzical (e-book)


ARTICOLE APARUTE
Lisei, Hannelore; Varga, Csaba; Vas, Orsolya
Localization method for the solutions of nonhomogeneous operator equations
APPLIED MATHEMATICS AND COMPUTATION
Volume: 329  Pages: 64-83
DOI: 10.1016/j.amc.2018.01.031
Published: JUL 15 2018
Accession Number: WOS:000427813700007

Chicinas, Raluca Plesa; Gal, Emese; Bedelean, Horea; Darabantu, Mircea; Maicaneanu, Andrada
Novel metal modified diatomite, zeolite and carbon xerogel catalysts for mild conditions wet air oxidation of phenol: Characterization, efficiency and reaction pathway
SEPARATION AND PURIFICATION TECHNOLOGY
Volume: 197  Pages: 36-46
DOI: 10.1016/j.seppur.2017.12.050
Published: MAY 31 2018
Accession Number: WOS:000428973600005

Biro, Barna; Fenyvesi, Andras; Timar-Gabor, Alida; Simon, Viorica
Thermoluminescence properties of 30Y(2)O(3)center dot 30P(2)O(5)center dot 40SiO(2) vitroceramics in mixed neutron-gamma fields
APPLIED RADIATION AND ISOTOPES
Volume: 135  Pages: 224-231
DOI: 10.1016/j.apradiso.2018.01.039
Published: MAY 2018
Accession Number: WOS:000428823500037

Dippong, Thomas; Cadar, Oana; Levei, Erika Andrea; Deac, Iosif Grigore; Diamandescu, Lucian; Barbu-Tudoran, Lucian
Influence of cobalt ferrite content on the structure and magnetic properties of (CoFe2O4)(x) (SiO2-PVA)(100-X) nanocomposites
CERAMICS INTERNATIONAL
Volume: 44  Issue: 7  Pages: 7891-7901
DOI: 10.1016/j.ceramint.2018.01.226
Published: MAY 2018
Accession Number: WOS:000428974300069

Miholca, Diana-Lucia; Czibula, Gabriela; Czibula, Istvan Gergely
A novel approach for software defect prediction through hybridizing gradual relational association rules with artificial neural networks
INFORMATION SCIENCES
Volume: 441  Pages: 152-170
DOI: 10.1016/j.ins.2018.02.027
Published: MAY 2018
Accession Number: WOS:000428489500010

Simon, Gergo; Gyulavari, Tamas; Hernadi, Klara; Molnar, Milan; Pap, Zsolt; Vereb, Gabor; Schrantz, Krisztina; Nafradi, Mate; Alapi, Tunde
Photocatalytic ozonation of monuron over suspended and immobilized TiO2-study of transformation, mineralization and economic feasibility
JOURNAL OF PHOTOCHEMISTRY AND PHOTOBIOLOGY A-CHEMISTRY
Volume: 356  Pages: 512-520
DOI: 10.1016/j.jphotochem.2018.01.025
Published: APR 1 2018
Accession Number: WOS:000428972800057

Attia, Amr A. A.; Lupan, Alexandru; King, R. Bruce
Metal-metal bonding in deltahedral dimetallaboranes and trimetallaboranes: a density functional theory study
PURE AND APPLIED CHEMISTRY
Volume: 90  Issue: 4  Pages: 643-652
DOI: 10.1515/pac-2017-0906
Published: APR 2018
Accession Number: WOS:000428802600006

Benkovic, T.; Kendel, A.; Parlov-Vukovic, J.; Kontrec, D.; Chis, V.; Miljanic, S.; Galic, N.
Multiple dynamics of aroylhydrazone induced by mutual effect of solvent and light – spectroscopic and computational study
JOURNAL OF MOLECULAR LIQUIDS
Volume: 255  Pages: 18-25
DOI: 10.1016/j.molliq.2018.01.158
Published: APR 1 2018
Accession Number: WOS:000428227700003

Petrescu-Maga, Ruxandra Malina; Petrescu, Dacinia Crina; Muntean, Octavian Liviu
Citizen response to a video experiment on values, interests and beliefs related to land. A “Stop and start over!” time for saving Romanian rural heritage
LAND USE POLICY
Volume: 73  Pages: 468-479
DOI: 10.1016/j.landusepol.2018.02.029
Published: APR 2018
Accession Number: WOS:000428833800043

Tang, Thomas Li-Ping; Sutarso, Toto; Ansari, Mahfooz A.; Lim, Vivien Kim Geok; Teo, Thompson Sian Hin; Arias-Galicia, Fernando; Garber, Ilya E.; Chiu, Randy Ki-Kwan; Charles-Pauvers, Brigitte; Luna-Arocas, Roberto; Vlerick, Peter; Akande, Adebowale; Allen, Michael W.; Al-Zubaidi, Abdulgawi Salim; Borg, Mark G.; Canova, Luigina; Cheng, Bor-Shiuan; Correia, Rosario; Du, Linzhi; Garcia de la Torre, Consuelo; Ibrahim, Abdul Hamid Safwat; Jen, Chin-Kang; Kazem, Ali Mahdi; Kim, Kilsun; Liang, Jian; Malovics, Eva; Manganelli, Anna Maria; Moreira, Alice S.; Mpoyi, Richard T.; Nnedum, Anthony Ugochukwu Obiajulu; Osagie, Johnsto E.; Osman-Gani, AAhad M.; Ozbek, Mehmet Ferhat; Costa Pereira, Francisco Jose; Pholsward, Ruja; Pitariu, Horia D.; Polic, Marko; Sardzoska, Elisaveta Gjorgji; Skobic, Petar; Stembridge, Allen F.; Tang, Theresa Li-Na; Urbain, Caroline; Trontelj, Martina; Chen, Jingqiu; Tang, Ningyu
Monetary Intelligence and Behavioral Economics Across 32 Cultures: Good Apples Enjoy Good Quality of Life in Good Barrels
JOURNAL OF BUSINESS ETHICS
Volume: 148  Issue: 4  Pages: 893-917
DOI: 10.1007/s10551-015-2980-y
Published: APR 2018
Accession Number: WOS:000428611800012

Tang, Thomas Li-Ping; Sutarso, Toto; Ansari, Mahfooz A.; Lim, Vivien K. G.; Teo, Thompson S. H.; Arias-Galicia, Fernando; Garber, Ilya E.; Chiu, Randy Ki-Kwan; Charles-Pauvers, Brigitte; Luna-Arocas, Roberto; Vlerick, Peter; Akande, Adebowale; Allen, Michael W.; Al-Zubaidi, Abdulgawi Salim; Borg, Mark G.; Cheng, Bor-Shiuan; Correia, Rosario; Du, Linzhi; Garcia de la Torre, Consuelo; Ibrahim, Abdul Hamid Safwat; Jen, Chin-Kang; Kazem, Ali Mahdi; Kim, Kilsun; Liang, Jian; Malovics, Eva; Moreira, Alice S.; Mpoyi, Richard T.; Nnedum, Anthony Ugochukwu Obiajulu; Osagie, Johnsto E.; Osman-Gani, AAhad M.; Ozbek, Mehmet Ferhat; Costa Pereira, Francisco Jose; Pholsward, Ruja; Pitariu, Horia D.; Polic, Marko; Sardzoska, Elisaveta Gjorgji; Skobic, Petar; Stembridge, Allen F.; Tang, Theresa Li-Na; Urbain, Caroline; Trontelj, Martina; Canova, Luigina; Manganelli, Anna Maria; Chen, Jingqiu; Tang, Ningyu; Adetoun, Bolanle E.; Adewuyi, Modupe F.
Monetary Intelligence and Behavioral Economics: The Enron Effect-Love of Money, Corporate Ethical Values, Corruption Perceptions Index (CPI), and Dishonesty Across 31 Geopolitical Entities
JOURNAL OF BUSINESS ETHICS
Volume: 148  Issue: 4  Pages: 919-937
DOI: 10.1007/s10551-015-2942-4
Published: APR 2018
Accession Number: WOS:000428611800013

Czibula, Gabriela; Czibula, Istvan Gergely; Marian, Zsuzsanna
An effective approach for determining the class integration test order using reinforcement learning
APPLIED SOFT COMPUTING
Volume: 65  Pages: 517-530
DOI: 10.1016/j.asoc.2018.01.042
Published: APR 2018
Accession Number: WOS:000427687300038

Lakatos, K. T.; Laszlo, Z.; Tothmeresz, B.
Disturbance induced dynamics of a tritrophic novel ecosystem
BULLETIN OF ENTOMOLOGICAL RESEARCH
Volume: 108  Issue: 2  Pages: 158-165
DOI: 10.1017/S0007485317000621
Published: APR 2018
Accession Number: WOS:000427147100003

Pasca, H.; Andreev, A. V.; Adamian, G. G.; Antonenko, N. V.
Charge distributions of fission fragments of low- and high-energy fission of Fm, No, and Rf isotopes
PHYSICAL REVIEW C
Volume: 97  Issue: 3  Article Number: 034621
DOI: 10.1103/PhysRevC.97.034621
Published: MAR 26 2018
Accession Number: WOS:000428240500005

Bohmer, Christian G.; Burikham, Piyabut; Harko, Tiberiu; Lake, Matthew J.
Does space-time torsion determine the minimum mass of gravitating particles?
EUROPEAN PHYSICAL JOURNAL C  (FI-5.297)
Volume: 78  Issue: 3  Article Number: 253
DOI: 10.1140/epjc/s10052-018-5719-y
Published: MAR 23 2018
Accession Number: WOS:000428180800002

Rusu, Ioana; Modi, Alessandra; Vai, Stefania; Pilli, Elena; Mircea, Cristina; Radu, Claudia; Urduzia, Claudia; Pinter, Zeno Karl; Bodolica, Vitalie; Dobrinescu, Catalin; Hervella, Montserrat; Popescu, Octavian; Lari, Martina; Caramelli, David; Kelemen, Beatrice
Maternal DNA lineages at the gate of Europe in the 10th century AD
PLOS ONE
Volume: 13  Issue: 3  Article Number: e0193578
DOI: 10.1371/journal.pone.0193578
Published: MAR 14 2018
Accession Number: WOS:000427446400039

Falamas, Alexandra; Dehelean, Cristina A.; Pinzaru, Simona Cinta
Monitoring of betulin nanoemulsion treatment and molecular changes in mouse skin cancer using surface enhanced Raman spectroscopy
VIBRATIONAL SPECTROSCOPY
Volume: 95  Pages: 44-50
DOI: 10.1016/j.vibspec.2018.01.004
Published: MAR 2018
Accession Number: WOS:000428832000007

Devriendt, Floris; Moldovan, Darie; Verbeke, Wouter
A Literature Survey and Experimental Evaluation of the State-of-the-Art in Uplift Modeling: A Stepping Stone Toward the Development of Prescriptive Analytics
BIG DATA
Volume: 6  Issue: 1  Pages: 13-41
DOI: 10.1089/big.2017.0104
Published: MAR 2018
Accession Number: WOS:000428221500003

Szima, Szabolcs; Cormos, Calin-Cristian
Improving methanol synthesis from carbon-free H-2 and captured CO2: A techno-economic and environmental evaluation
JOURNAL OF CO2 UTILIZATION
Volume: 24  Pages: 555-563
DOI: 10.1016/j.jcou.2018.02.007
Published: MAR 2018
Accession Number: WOS:000428234500060

Andolina, Gloria; Bencze, Laszlo-Csaba; Zerbe, Katja; Mueller, Maik; Steinmann, Jessica; Kocherla, Harsha; Mondal, Milon; Sobek, Jens; Moehle, Kerstin; Malojcic, Goran; Wollscheid, Bernd; Robinson, John A.
A Peptidomimetic Antibiotic Interacts with the Periplasmic Domain of LptD from Pseudomonas aeruginosa
ACS CHEMICAL BIOLOGY
Volume: 13  Issue: 3  Pages: 666-675
DOI: 10.1021/acschembio.7b00822
Published: MAR 2018
Accession Number: WOS:000428003000024

Zeeden, Christian; Hambach, Ulrich; Obreht, Igor; Hao, Qingzhen; Abels, Hernmo A.; Veres, Daniel; Lehmkuhl, Frank; Gavrilov, Milivoj B.; Markovic, Slobodan B.
Patterns and timing of loess-paleosol transitions in Eurasia: Constraints for paleoclimate studies
GLOBAL AND PLANETARY CHANGE
Volume: 162  Pages: 1-7
DOI: 10.1016/j.gloplacha.2017.12.021
Published: MAR 2018
Accession Number: WOS:000427999900001

Alecsa, Cristian Daniel
Some fixed point results regarding convex contractions of Presic type
JOURNAL OF FIXED POINT THEORY AND APPLICATIONS
Volume: 20  Issue: 1  Article Number: UNSP 7
DOI: 10.1007/s11784-018-0488-7
Published: MAR 2018
Accession Number: WOS:000427656300009

Hamada, H.; Iancu, M.; Kohr, G.; Schleissinger, S.
Approximation properties of univalent mappings on the unit ball in C-n
JOURNAL OF APPROXIMATION THEORY
Volume: 226  Pages: 14-33
DOI: 10.1016/j.jat.2017.11.005
Published: FEB 2018
Accession Number: WOS:000427099700002

Perez-Garcia, Adan; Codrea, Vlad
New insights on the anatomy and systematics of Kallokibotion Nopcsa, 1923, the enigmatic uppermost Cretaceous basal turtle (stem Testudines) from Transylvania
ZOOLOGICAL JOURNAL OF THE LINNEAN SOCIETY
Volume: 182  Issue: 2  Pages: 419-443
DOI: 10.1093/zoolinnean/zlx037
Published: FEB 2018
Accession Number: WOS:000427881700008

Jurjiu, Aurel; Turcu, Flaviu; Galiceanu, Mircea
Dynamics of a Complex Multilayer Polymer Network: Mechanical Relaxation and Energy Transfer
POLYMERS
Volume: 10  Issue: 2  Article Number: 164
DOI: 10.3390/polym10020164
Published: FEB 2018
Accession Number: WOS:000427542900059

Badea, C.; Tetean, R.; Deac, I. G.
SUPPRESSION OF CHARGE AND ANTIFERROMAGNETIC ORDERING IN Ga-DOPED La0.4Ca0.6MnO3
ROMANIAN JOURNAL OF PHYSICS
Volume: 63  Issue: 1-2  Article Number: 604
Published: 2018
Accession Number: WOS:000428855200012

Burzo, E.; Chioncel, L.
ON THE MAGNETIC BEHAVIOUR OF HEAVY RARE-EARTHS RCo2 COMPOUNDS
ROMANIAN JOURNAL OF PHYSICS
Volume: 63  Issue: 1-2  Article Number: 601
Published: 2018
Accession Number: WOS:000428855200009

Balea, Stefania Silvia; Parvu, Alina Elena; Pop, Nastasia; Zamora Marin, Fernando; Parvu, Marcel
Polyphenolic Compounds, Antioxidant, and Cardioprotective Effects of Pomace Extracts from Feteasca Neagra Cultivar
OXIDATIVE MEDICINE AND CELLULAR LONGEVITY
Article Number: 8194721
DOI: 10.1155/2018/8194721
Published: 2018
Accession Number: WOS:000428921800001

Penta, Marcela A.; Baban, Adriana
Message Framing in Vaccine Communication: A Systematic Review of Published Literature
Source: HEALTH COMMUNICATION  Volume: 33  Issue: 3  Pages: 299-314  DOI: 10.1080/10410236.2016.1266574  Published: 2018
Accession Number: WOS:000428577900009

Sheremet, Mikhail A.; Pop, Ioan
Natural convection combined with thermal radiation in a square cavity filled with a viscoelastic fluid
INTERNATIONAL JOURNAL OF NUMERICAL METHODS FOR HEAT & FLUID FLOW
Volume: 28  Issue: 3  Pages: 624-640
DOI: 10.1108/HFF-02-2017-0059
Published: 2018
Accession Number: WOS:000428707500007

Negru-Subtirica, Oana; Pop, Eleonora Ioana; Crocetti, Elisabetta
Good omens? The intricate relations between educational and vocational identity in adolescence
EUROPEAN JOURNAL OF DEVELOPMENTAL PSYCHOLOGY
Volume: 15  Issue: 1  Special Issue: SI  Pages: 83-98
DOI: 10.1080/17405629.2017.1313160
Published: 2018
Accession Number: WOS:000428152900006

David, Daniel; Bizo, Aurelian; Cimpean, Alina Ioana; Oltean, Horea; Cardos, Roxana; Soflau, Radu; Negut, Alexandra
The effect of research method type on stereotypes’ content: A brief research report
JOURNAL OF SOCIAL PSYCHOLOGY
Volume: 158  Issue: 3  Pages: 379-392
DOI: 10.1080/00224545.2017.1361375
Published: 2018
Accession Number: WOS:000428207700009

Lungu, Claudiu N.; Diudea, Mircea V.
Binding Site and Potency Prediction of Teixobactin and other Lipid II Ligands by Statistical Base Scoring of Conformational Space Maps
CURRENT COMPUTER-AIDED DRUG DESIGN
Volume: 14  Issue: 1  Pages: 29-34
DOI: 10.2174/1573409913666170927113813
Published: 2018
Accession Number: WOS:000428026900004

Hundorfean, Gheorghe; Chiriac, Mircea T.; Mihai, Sidonia; Hartmann, Arndt; Mudter, Jonas; Neurath, Markus F.
Development and Validation of a Confocal Laser Endomicroscopy-Based Score for In Vivo Assessment of Mucosal Healing in Ulcerative Colitis Patients
INFLAMMATORY BOWEL DISEASES
Volume: 24  Issue: 1  Pages: 35-44
DOI: 10.1093/ibd/izx012
Published: JAN 2018
Accession Number: WOS:000427524400006

Petrusel, Adrian; Petrusel, Gabriela; Xiao, Yi-Bin; Yao, Jen-Chih
FIXED POINT THEOREMS FOR GENERALIZED CONTRACTIONS WITH APPLICATIONS TO COUPLED FIXED POINT THEORY
JOURNAL OF NONLINEAR AND CONVEX ANALYSIS
Volume: 19  Issue: 1  Special Issue: SI  Pages: 71-88
Published: 2018
Accession Number: WOS:000428003100005

Qin, Xiaolong; Petrusel, Adrian; Yao, Jen-Chih
CQ ITERATIVE ALGORITHMS FOR FIXED POINTS OF NONEXPANSIVE MAPPINGS AND SPLIT FEASIBILITY PROBLEMS IN HILBERT SPACES
JOURNAL OF NONLINEAR AND CONVEX ANALYSIS
Volume: 19  Issue: 1  Special Issue: SI  Pages: 157-165
Published: 2018
Accession Number: WOS:000428003100011

Georgia, Calin-Stefan
Securitizing “The Other”: A case study on Israeli and Palestinian institutional discourses
ROMANIAN JOURNAL OF POLITICAL SCIENCE
Volume: 17  Issue: 2  Pages: 107-138
Published: WIN 2017
Accession Number: WOS:000428842100004

Korodi, Eniko; Bartos-Elekes, Zsombor; Haidu, Ionel
The Anina (Steierdorf) coal mining district in Banat (Romania) on some old geological maps (1850-1884)
AUSTRIAN JOURNAL OF EARTH SCIENCES
Volume: 110  Issue: 2
DOI: 10.17738/ajes.2017.0016
Published: 2017
Accession Number: WOS:000427127800003

Kerekes, Kinga; Pirau, Horatiu; Kis, Brigitta-Agota; Abraham, Beata
Factors influencing educational choices of Romanian rural youth
STUDIES IN AGRICULTURAL ECONOMICS
Volume: 119  Issue: 3  Pages: 130-138
DOI: 10.7896/j.1712
Published: 2017
Accession Number: WOS:000428585100006


VOLUME DE CONFERINTA / PROCEEDINGS
Pop, Danut Ovidiu; Rogozan, Alexandrina; Nashashibi, Fawzi; Bensrhair, Abdelaziz
Pedestrian Recognition through Different Cross-Modality Deep Learning Methods
Book Group Author(s): IEEE
2017 IEEE INTERNATIONAL CONFERENCE ON VEHICULAR ELECTRONICS AND SAFETY (ICVES)
Pages: 133-138
Published: 2017
Accession Number: WOS:000428368400023


ALTE PUBLICATII
Grafton, Ben; MacLeod, Colin; Rudaizky, Daniel; Salemink, Elske; Fox, Elaine; Notebaert, Lies
Processing confusing procedures in the recent re-analysis of a cognitive bias modification meta-analysis reply
BRITISH JOURNAL OF PSYCHIATRY  (FI-6.347)
Volume: 212  Issue: 4  Pages: 246-247
DOI: 10.1192/bjp.2018.42
Published: APR 2018
Document Type: Letter
Accession Number: WOS:000428073500013

Cristea, Ioana Alina
Processing confusing procedures in the recent re-analysis of a cognitive bias modification meta-analysis reply
BRITISH JOURNAL OF PSYCHIATRY
Volume: 212  Issue: 4  Pages: 247-247
DOI: 10.1192/bjp.2018.43
Published: APR 2018
Document Type: Letter
Accession Number: WOS:000428073500014


SUSTINERI TEZE DE ABILITARE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerea-publica-a-tezelor-de-abilitare/)
23 APRILIE 2018, ORA 13
CANDIDAT    ADRIAN GROSANU
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL    UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE    CONTABILITATE
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE    FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SI GESTIUNEA AFACERILOR, STR. TEODOR MIHALI NR. 58-60, SALA 221
TITLUL TEZEI DE ABILITARE    CONTRIBUTII SI INTERFERENTE PRIVIND CONTABILITATEA, AUDITUL SI GUVERNANTA (CONTRIBUTIONS AND INTERFERENCES ABOUT ACCOUNTING, AUDITING AND GOVERNANCE)
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE: 1. PROF. UNIV. DR. LILIANA FELEAGA, ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI; 2. PROF. UNIV. DR. IULIANA – EUGENIA GEORGESCU, UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” DIN IASI; 3. PROF. UNIV. DR. VASILE RAILEANU, ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

24 APRILIE 2018, ORA 12
CANDIDAT    MIHAI PASCARU – PAG
INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL    UNIVERSITATEA „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA
DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE    SOCIOLOGIE
LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE    FACULTATEA DE SOCIOLOGIE SI ASISTENTA SOCIALA, STR. BULEVARDUL 21 DECEMBRIE 1989 NR. 128, SALA 317
TITLUL TEZEI DE ABILITARE    COMUNITATE SI SOCIETATE IN ERA GLOBALIZARII (COMMUNITY AND SOCIETY IN THE ERA OF GLOBALISATION)
COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE NUMITE DE CNATDCU: 1. PROF. UNIV. DR. STEFAN BUZARNESCU, UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMISOARA; 2. PROF. UNIV. DR. MIHAI COMAN, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI; 3. PROF. UNIV. DR. PETRU ILUT, UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA; MEMBRU SUPLEANT: DUMITRU OTOVESCU, UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA


UNIVERSITATILE REPREZENTATIVE ALE ROMANIEI SUB ASEDIU!
Scrisoare Deschisa adresata Guvernului Romaniei

Universitatile traditionale din marile centre academice sunt cele care asigura vizibilitatea si impactul stiintei romanesti la nivel international si cele de care se leaga adesea educatia si formarea intelectualilor care au contribuit de-a lungul timpului la nasterea si dezvoltarea culturii romane.

In perioada postcomunista s-au infiintat in tara noi universitati de stat si private, adesea cu o functie locala/regionala importanta, stimuland astfel in zona dezvoltarea culturala si piata muncii. Aceasta complementaritate a avut astfel, initial, o logica absolut corecta. Treptat insa politicul a incercat sa acapareze noile universitati – tinandu-le in impredictibilitate financiara/legislativa – si sa le utilizeze impotriva universitatilor traditionale din marile centre universitare, care, prin prisma autonomiei exersate in cursul istoriei lor, pot si trebuie sa fie mai critice si mai vocale fata de derapajele politicului. Mai mult, multora politicul le-a distorsionat rolul si misiunea, incercand sa acrediteze ideea ca nu exista diferente intre universitatile romanesti (in ciuda evidentei din rankingurile internationale), sa prezinte universitatile locale/regionale ca avand anvergura nationala/internationala (in ciuda faptului ca acestea au impact redus in aria academica nationala/internationala, functia lor sociala fiind alta), sa afirme ca problemele lor sunt cauzate de resursele alocate universitatilor traditionale si sa atace constant universitatile traditionale din marile centre universitare active si implicate in societate (mai ales cand aceasta implicare interfereaza cu interesele politicului). Si, din pacate, unele universitati locale/regionale au cazut prada acestui santaj, ajungand sa creada aceasta ideologie, iar cand au ajuns in pozitii de decizie la nivel national s-au comportat conform acesteia.

Unul din ultimele atacuri, atac extrem de grav, venind dintr-o astfel de ideologie/zona, se refera la reducerea drastica a numarului de locuri la masterat si doctorat in majoritatea universitatilor traditionale din marile centre academice, adica tocmai in zona de competitivitate a acestor universitati, zona prin care si Romania este inca activa in spatiul academic international. Acum, cand lumea academica europeana isi pune problema retelelor universitatilor de tip european, se ataca tocmai zona de competitivitate pe care o au singurele universitati care au o sansa sa fie acceptate in acest nou demers academic (asimilat si demarat de Comisia Europeana la initiativa presedintelui Macron). Nu doar ca nu am fost premiati pentru vizibilitatea/impactul in aria academica internationala (prin pozitionarea in rankingurile internationale), dar nici macar nu am fost lasasi in pace, fiind pedepsiti. Iar acest lucru se intampla in conditiile in care Guvernul Romaniei a decis, in mod intelept, suplimentarea in acest an a locurilor bugetate in sistemul universitar. In plus, aceasta decizie afecteaza direct studentii, incurajati astfel sa se indrepte spre universitati adesea fara recunoastere in aria academica internationala, lucru grav daca ne gandim ca noua generatie de studenti (inclusiv cei de mediile defavorizate) trebuie sa fie pregatita astfel incat, daca studentii doresc, sa poata accesa piata muncii oriunde in aceasta lume tot mai globalizata. Daca Romania ar fi sub controlul celor mai mari inamici ai sai, aceasta masura de reducere a locurilor bugetate in majoritatea universitatilor traditionale din marile centre academice ar figura pe lista interventiilor acestora, atacandu-i direct zona de competitivitate – universitatile pregatesc profesionistii tarii, oamenii de cultura si profesorii care ne educa copiii -, condamnand astfel tara la inapoiere si saracie.

Mai mult, ultima reactie a ministerului, prin care se afirma ca Universitatea din Bucuresti (UB) nu merita gradul de incredere ridicat, este un apogeu al unor astfel de atacuri politice, asta in conditiile in care UB a fost evaluata independent nu doar national, ci si international si ocupa constant pozitile fruntase intre universitatile romanesti in clasamentele internationale ale universitatilor. Poti sa aduci multe critici universitatilor traditionale din marile centre universitare, dar  a spune in mod fals, tu, cel care ar trebui sa le pretuiasca, faptul ca nu sunt de incredere, inseamna a arunca in aer si bruma de respect international de care se mai bucura Romania si istoria/cultura acestei tari, prin intelectualii care s-au format si se formeaza in aceste universitati, care au contribuit la formarea Romaniei moderne si care contribuie astazi la dezvoltarea tarii. Problema majora este ca politicul nu incearca astfel doar stabilirea propriei ierarhii academice, ci distorsioneaza si inverseaza criteriile academice internationale pentru a-si justifica academic ierarhia politica. Iata cateva exemple mai relevante de astfel de distorsiuni (dar lista este mult mai lunga):
1.    Se reproseaza universitatilor traditionale ca au raportul profesori/studenti prea scazut. Asa este (si asta se aplica multor universitati din Romania!). Problema este insa ca ministerul nu spune ca, de fapt, responsabilitatea pentru aceasta stare de fapt ii apartine, deoarece nu asigura finantarea necesara indeplinirii criteriilor pe care le cere, pastrand mediul academic intr-o subfinantare cronica. Aceasta este modalitatea tipica de manipulare si de control in societatile totalitare. Ministerul sa asigure predictibil finantarea adecvata si putem acoperi rapid pozitiile vacante (inclusiv cu cadre didactice/cercetatori din diaspora si din strainatate).

2.    Se reproseaza universitatilor traditionale ca au programe de master cu un numar scazut de studenti. Ei bine, acest numar este comparabil cu cel din universitatile de tip world-class, bine pozitionate in rankingurile internationale. Spre exemplu, Universitatea Harvard are aproximativ 74% dintre cursuri cu sub 20 de studentí. Logica ministerului este bazata pe practica universitatilor locale/regionale (focalizate mai ales pe predare), nu a celor de tip world-class (unde predarea se imbina cu invatarea prin cercetare mentorata). Iar daca am avea mai multi studenti la acest nivel, probabil  am fi atacati, asa cum am aratat la punctul 1, ca avem raportul profesori/studenti prea scazut.

3.    Se reproseaza universitatilor traditionale rata scazuta – in opinia ministerului – a absolvirii programelor de masterat si doctorat. Ei bine, opinia ministerului este din nou bazata pe modelul universitatilor locale/regionale (unde domina programele de licenta), nu de tip world-class, unde exista un numar mare de programe masterale/doctorale si unde educatia si standardele de calitate sunt mai exigente. Fara a intra aici in stiinta complexa a acestor analize, atentionam ca la acest nivel sunt problematice atat ratele de absolvire prea mari, cat si cele prea scazute; asta spre deosebire de licenta, unde, cu cat rata de absolvire este mai mare, cu atat este mai bine. Spre exemplu, analizele Council of Graduate Schools arata ca in SUA rata absolvirii programelor doctorale este la 10 ani intre 49% si 64% (in functie de domeniu) si ca aproximativ 57% dintre doctoranzi nu mai obtin doctoratul (ca medie pentru toate domeniile). In general, universitatile de tip word-class bine pozitionate in rankingurile internationale au la acest nivel ratele de absolvire a scolilor graduale mai scazute, ca urmare a unor exigente mai ridicate (iar acestea adesea nici nu accepta sa participe in rankinguri bazate pe astfel de indicatori distorsionati). Intr-adevar, daca verificam spre exemplu clasamentele internationale ale universitatilor prin prisma ratei de absolvire a programelor de master, vom observa ca primele in acest ranking nu se califica in categoria universitatilor de tip world-class. UBB se raporteaza la astfel de standarde, nu la cele artificiale stabilite de minister, incercand insa mereu sa-si optimizeze actul academic in beneficiul studentilor, pastrand, dupa modelul universitatilor world-class un echilibru intre exigenta si incluziune, fara a aluneca nici intr-o extrema.

4.    Se reproseaza universitatilor traditionale legatura deficitara cu piata muncii si specializarile inteligente si astfel se argumenteaza penalizarea cu taierea unor locuri bugetate. Aceasta critica se poate aplica insa tuturor universitatilor. Am vrea insa sa vedem un studiu riguros in acest sens, nu sentinte pentru a justifica decizii prestabilite. Asta mai ales ca, adesea, cei mai informati sunt studentii/parintii lor si ar fi absurd sa presupunem, fara un studiu serios, ca, in conditiile in care, totusi, avem un numar mare de solicitari/studenti, acestia aleg sa studieze in domenii care nu-i ajuta sa se integreze pe piata muncii. Legatura cu piata muncii trebuie sa fie directa mai ales la nivel de licenta (si aici mai ales in zonele vocationale), in timp ce zonele de master/doctorat schimba si dinamizeaza piata muncii. Dar universitatile traditionale au fost pedepsite prin taierea locurilor bugetate mai ales la nivel de master/doctorat, ceea ce nu sustine argumentul.

5.    Se inventeaza si se forteaza criterii de evaluare academica de natura sa distorsioneze realitatea si scopul evaluarilor. Spre exemplu, prin confundarea rolului criteriilor academice exprimate absolut (ex. numarul de publicatii) si exprimate relativ (ex. numarul de publicatii raportat la numarul de angajati) – ambele importante, dar cu functii si ponderi diferite –, ajungem la concluzii similare celor conform carora cele mai importante economii ale lumii nu ar fi SUA, Japonia, China sau Germania, ci Bermuda si Macau! Si ne putem intreba in continuare: care din aceste tari au contribuit consistent la dezvoltarea civilizatiei umane prin generarea de cunoastere? Daca criteriile relative sunt mai importante in analizele interne ale unei universitati, cele absolute sunt mai relevante in analizele comparative intre universitati, mai ales privind vizibilitatea/impactul acestora in aria academica globala.

6.    In fine, se creeaza si se mentine o legislatie care nu favorizeaza diferentierea universitatilor. Spre exemplu, legislatia pentru concursurile pe posturi nu permite atragerea valorilor internationale (ex. prin proceduri de head hunting) – stiindu-se ca acestea ar tinti nu atat orasele mici/mijlocii, ci marile centre academice romanesti -, pastrand astfel intregul mediu academic romanesc in mediocritate.

Solicitam decidentilor politici sa intrerupa acest asalt asupra zonelor de competitivitate ale mediului academic romanesc si astfel asupra Romaniei, sa se comporte ca protectorii acestor zone, nu ca inamicii lor si ai tarii, amintindu-si ca aceste universitati au fost, sunt si vor fi dincolo de pozitiile efemere de putere politica din prezent! Solicitam decidentilor politici sa nu mai distorsioneze mediul academic cu imixtiuni politice, recunoscand diferentierile inerente pe baza standardelor din lumea civilizata, fara a introduce animozitati intre diferite tipuri de universitati (si domenii), ci recunoscandu-i fiecareia rolul si functia sociala prin misiunea si profilul pe care il are. Mai mult, in conditiile derularii unor proiecte de clasificare academica solicitam partenerilor externi – ex. Banca Mondiala – sa nu fie parte a unor demersuri politicianiste care stabilesc ierarhii academice prin criterii idiosincratice. Universitatile traditionale din marile centre academice au reusit sa devina vizibile in aria academica internationala in conditii de subfinantare, numai prin ambitia si etica derivate din istoria acestor universitati, inteleasa si asumata de acestea in mod reflexiv. Pozitiile critice ale universitatilor traditionale la adresa politicului trebuie vazute nu ca atacuri politice partizane, ci ca fiind critici intelectuale constructive, parte din esenta a ceea ce inseamna universitate reflexiva intr-o tara moderna, putand  servi unor decidenti politici intelepti. In contextul international actual aceste universitati au nevoie de sprijinul politicului, nu de atacul lui, iar daca nu-l avem, macar sa fim lasati sa facem ceea ce am facut bine si pana acum. Noi reprezentam Romania in rankingurile internationale si in aria academica globala, chiar daca in tara politicul ne pedepseste, ne considera de neincredere si rastoarna scara valorilor academice. Oricum, timpul si miscarea lumii sunt in favoarea directiei pe care o reprezinta aceste universitati, nicidecum a ideologiei academice impuse de politicul din prezent.

Ca actiuni concrete imediate, UBB asteapta incetarea asediului si corectarea rapida a erorilor in distribuirea locurilor bugetate la licenta/master/doctorat. Lipsa acestor actiuni concrete ne obliga (1) sa demaram consultari pentru intrarea, initial, in greva japoneza, iar ulterior in greva generala (studenti si angajati UBB) si (2) sa informam partenerii externi de aceste demersuri antiacademice.

Conducerea Universitatii Babes-Bolyai