OPORTUNITATI DE FINANTARE

Universitatea Aarhus din Danemarca, partenera UBB in The Guild of Research Intensive Universities, a lansat call-ul de fellowshipuri Marie Sklodowska Curie pentru anii 2021-2022. Call-ul este deschis pentru doua tipuri de fellowship-uri, AIAS-COFUND Junior Fellowships, ce se adreseaza cercetatorilor postdoctorali cu experienta in cercetare intre 2 si 10 ani, si AIAS-COFUND Senior Fellowhips, pentru cercetatori cu mai mult de 10 ani de experienta. Detaliile call-ului, precum si conditiile de participare si termenele limita se pot consulta la https://aias.au.dk/opportunities-at-aias/aiasfellowships/aias-cofund-fellowships/

********************************************************

CONFERINTE, SESIUNI DE COMUNICARI, EVENIMENTE STIINTIFICE

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupa, pentru al cincilea an consecutiv, prima pozitie in tara in Metarankingul Universitar-2020, dat publicitatii de Asociatia Ad Astra a Cercetatorilor din Romania (https://ad-astra.ro/), care stabileste ierarhia universitatilor din Romania in functie de performantele academice din rankingurile internationale ale institutiilor de invatamant superior. Potrivit documentului realizat de Asociatia Ad Astra, doar 28 de universitati publice dintre cele 97 de universitati din Romania sunt vizibile pe plan international, numarul acestora fiind in scadere fata de anul 2019 (30), dar mai ridicat decat in anii 2018 – 26 de universitati cu vizibilitate internationala, 2017 – 23 de universitati, respectiv 2016 – 20 de universitati vizibile pe plan international. Raportul complet cu privire la Metarankingul Universitar-2020, cuprinzand atat analiza universitatilor, cat si o serie de recomandari adresate universitatilor si ministerelor implicate in elaborarea politicilor publice in domeniile educatiei si cercetarii, poate fi consultat la adresa: https://ad-astra.ro/wp-content/uploads/2020/11/Metarankingul-Universitar-2020.pdf.

Prof. dr. Ioan Pop, profesor emerit al Universitatii Babes-Bolyai si activand in cadrul Facultatii de Matematica si Informatica, este prezent in prestigioasa lista Highly Cited Researchers (Powered by Web of Science) realizata pentru anul 2020, publicata recent de Clarivate Analytics. Realizata si publicata anual, lista pune in evidenta cercetatori cu performante exceptionale in cercetarea academica, demonstrate prin publicarea unor articole stiintifice ce se situeaza anual, prin citari, in top 1% din domeniul lor de expertiza. „Fara indoiala, productia stiintifica a profesorului Ioan Pop (peste 1.200 de lucrari din domeniul Matematicii Aplicate), precum si recunoasterea internationala a domniei sale, dovedita prin numarul de citari ale publicatiilor proprii (peste 30.000 de citari in prestigioasa baza de date Web of Science), au un rol important la pozitionarea Facultatii de Matematica si Informatica si a Universitatii Babes-Bolyai in diverse clasamente internationale de prestigiu. In numele intregii comunitati academice il felicitam pentru succesul obtinut si-i dorim multa sanatate si putere de munca si in anii care vin.”, afirma prof. univ. dr. Adrian Petrusel, prorectorul UBB pentru cercetare-dezvoltare-inovare si doctorate.

Centrul UBB de Industrii Creative (CIC), anuntat in luna mai 2020, asumat prin Programul managerial PROUBB+ (https://news.ubbcluj.ro/ubb-va-avea-un-centru-de-industrii-creative/), este implementat si functional. Organizat in Cluj Innovation Park in logica STEAM (Science-Technology-Engineering-Arts-Mathematics), Centrul cuprinde urmatoarele structuri: (1) Tehnologii Psihologice pentru Sanatate; (2) Laboratoare de Inovare Digitala (Gamification); (3) Digital Humanities; (4) Digital Interactive Arts/Documentary Film Making; (5) Astronomie si Astrofizica: Science Meets Fiction; (6) Muzeul de tehnologie psihologica Florian Stefanescu-Goanga; (7) Digital media (in finalizare); (8) MOOC Studio. Toate aceste structuri se afla in stransa interactiune intre ele si cu alte structuri academice, stimuland astfel potentialul creativ si de inovare, avand deschidere spre societate, atat prin transfer cognitiv/tehnologic, cat si prin interactiune bidirectionala cu mediul socio-economic si/sau in logica citizen science. “Industriile creative sunt contributori majori la o societate bazata pe cunoastere. Complementare industriilor traditionale (tehnologice/ingineresti), acestea, impreuna, genereaza inovatii incrementale si disruptive cu impact major pentru competitivitate si bunastarea oamenilor. Acum UBB este echipata cu ambele “motoare”: Centrul de Industrii Creative si demersul tehnologic traditional prin Scoala academica de inginerie/tehnologie (cu proiectul central InfoBioNano4Health). Astept acum sa vad rezultatele academice si pentru oameni”, arata rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a continuat joi, 26 noiembrie 2020, seria de cursuri „Studium Generale” a Institutului STAR-UBB, gazduita de Turnul Croitorilor, cu prelegerea cu tema „Integrarea dintre psihologie si tehnologie: Cum ar putea robotii si realitatea virtuala sa revolutioneze serviciile de sanatate mentala”, sustinuta de lect. univ. dr. Silviu Matu de la Departamentul de Psihologie Clinica si Psihoterapie al UBB. Cercetarile sale vizeaza in principal emotiile si modul in care le putem gestiona schimband modul in care percepem evenimentele din viata noastra. In prezent, lect. univ. dr. Silviu Matu lucreaza pe una din cele mai avansate platforme de psihoterapie bazata pe realitate virtuala si robotica, cautand noi modalitati de a integra tehnologia si psihologia, cu scopul de a-i ajuta pe oameni sa previna sau sa depaseasca problemele emotionale.

Pe 27 noiembrie, are loc Noaptea Cercetatorilor Europeni care va cuprinde experimente, fenomene curioase, imagini din culisele cercetarii, conferinte captivante, jocuri si concursuri. La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Cercetatorilor Europeni se inscrie in seria Actiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Promovat de Comisia Europeana, in Romania proiectul DOREMI-RO, derulat de un consortiu format din 15 universitati si institute de cercetare si coordonat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, va organiza evenimentul simultan in peste 30 de orase, dintre care mentionam, pe langa Cluj-Napoca, Bucuresti, Constanta, Craiova, Iasi, Timisoara, Sibiu, Suceava. Evenimentul Noaptea cercetatorilor la Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, este organizat de Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului si la Bistrita de catre Extensia Universitara Bistrita, in colaborare cu parteneri locali/regionali. Activitatile pregatite vor fi derulate online in ziua de 27 noiembrie 2020, pe platforma ZOOM, dupa un program care va fi publicat pe: https://enviro.ubbcluj.ro/noaptea-cercetatorilor/ si https://www.facebook.com/events/1518093511707171/?active_tab=discussion. Detalii suplimentare si programul complet pe www.noapteacercetatorilor.ro.

In data de 27 noiembrie 2020, orele 11.00, maestrul Gyorgy Selmeczi (Universitatea de Teatru si Film, Budapesta) sustine online o prelegere intitulata Genuri muzicale in teatrul contemporan. Evenimentul organizat de Facultatea de Teologie Reformata si Muzica este realizat cu sprijinul Advanced Fellowships Externe, si poate fi accesat la link-ul: https://us02web.zoom.us/j/6972825591?pwd=c21xeExrZDJrMXQxa0pTdXlMYVFYQT09.

In datele de 26 si 27 noiembrie, de la ora 17, au loc prelegerile sustinute de catre dna Dr. Niculina Musat (Director al Centrului ProVIS, Single-cell nanoSIMS facility, Dept. of Isotope Biogeochemistry, Helmholtz Centre for Environmental Research, Leipzig, Germania). Titlurile prezentarilor sunt: ‘Fluorescence in situ hybridization for identification and quantification of microbial cells in soil, sediment and water samples’ – Joi, 26 noiembrie, ora 17-18. Webex Link https://ufz.webex.com/ufz/j.php?MTID=m0e70a3354468f3a978cded831032cae2 si ‘Spatially-resolved function of microbial cells in natural and synthetic habitats by high resolution correlative and chemical microscopy’, Vineri, 27 noiembrie, ora 17-18. Webex Link https://ufz.webex.com/ufz/j.php?MTID=m51bda18d844a1a1571ef262a17d15860. Prezentarile se adreseaza atat studentilor masteranzi si doctoranzi, cat si cercetatorilor si cadrelor didactice din UBB. Activitatea dnei Dr. Musat este sustinuta printr-o bursa de tip Advanced Fellowship Extern din partea UBB (Institutul STAR-UBB).

In cadrul programului Advanced Fellowship Intern derulat prin Institutul STAR-UBB, Conf. univ. dr. Monica Zaharie sustine doua pregeleri, in data de 27 noiembrie, prelegerea cu titlul ”Tracking individuals” (work) activity: Pros and cons to the quantified-self” si in data de 30 noiembrie 2020 prelegerea ”Workplace surveillance: Are the side effects balancing the benefits?”. Mai multe detalii se gasesc la https://cercetare.ubbcluj.ro/event/tracking-individuals-work-activity-pros-and-cons-to-the-quantified-self/ si https://cercetare.ubbcluj.ro/event/workplace-surveillance-are-the-side-effects-balancing-the-benefits/

Vineri, 4 decembrie 2020, ora 12, in cadrul programului Advanced Fellowship Intern al Institutului STAR-UBB, CS I habil dr Monica FOCSAN, va sustine doua prezentari pe tema ”Hartie Plasmonica Integrata in PDMS -o noua Generatie de Dispozitive de Detectie Versatile” si ”Flexibile: Concept si Aplicatii”.

In cadrul programului Advanced Fellowship Intern derulat prin Institutul STAR-UBB, dr. Radu Soflau a sustinut in 26 noiembrie 2020 prelegerea ”Meta-analiza IPD – Aspecte metodologice si implicatii pentru cercetare si practica. In 30 noiembrie 2020 va sustine a doua prelegere, intitulata Meta-analiza de tip retea (NMA) – Avantaje si provocari in realizare. Detalii despre participare se gasesc la https://cercetare.ubbcluj.ro/event/meta-analiza-de-tip-retea-nma-avantaje-si-provocari-in-realizare/

O echipa de tineri cercetatori din cadrul Centrului de Nanobiofotonica si Microspectroscopie Laser (CNML, https://nanobiophotonics.ro/) al Institutului de Cercetari Interdisciplinare in BioNanoStiinte (ICI-BNS), unitate de excelenta a Institutului STAR UBB, a dezvoltat si publicat recent in revista Colloids and Surfaces B: Biointerfaces (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0927776520305695) un nou nanosistem hibrid cu proprietati opto-termo-plasmonice deosebite si potential dual in tratamentul cancerului, bazat pe nanobipiramide de aur incarcate cu molecule de indocianina verde. Rezultatele acestui studiu au fost validate in vitro pe celule de melanom epitelial. Studiul a fost efectuat in colaborare cu cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca si Ecole Normale Superieure din Lyon, Franta. Articolul complet poate fi accesat la: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0927776520305695.

Indicele de Modernitate a Romaniei (IMR) a crescut cu 9 puncte in 25 de ani, ajungand la 48 pe o scala de 100 de puncte, arata un studiu realizat de cercetatorii Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in cadrul proiectului PCCF-UEFISCDI (http://ropsy.granturi.ubbcluj.ro/). „Aceste modificari pot provoca institutiile sociale mai vechi, dar constituie oportunitati pentru a integra mai bine noile institutii romanesti in spatiul geopolitic vestic al Uniunii Europene si NATO. Daca vrem sa dezvoltam IMR si legatura bidirectionala cu indicatorii Indexului de Dezvoltare Umana (HDI) in forma unei tari moderne, atunci trebuie incurajate: (1) Educatia (ex. reducerea abandonului scolar; reducerea analfabetismului functional; promovarea in curriculum a valorilor emancipative: autonomie, incredere, indulgenta etc.); (2) Dezvoltarea socio-economica prin politici economice stimulative; (3) Aparitia de noi joburi (ex. cu prestigiu ocupational crescut) prin politici economice si stimularea dezvoltarilor antreprenoriale in astfel de domenii; si (4) Urbanizarea. Monitorizarea anuala a IMR, ca evolutie naturala si/sau in relatie cu propunerile de politici publice/interventii tintite, este de dorit”, arata prof. univ. dr. Daniel David, unul din autorii studiului. Raportul detaliat cu privire la rezultatele studiului poate fi consultat accesand linkul http://ropsy.granturi.ubbcluj.ro/deliverables/.

Un studiu publicat in prestigioasa revista Scientific Reports evidentiaza modalitatea prin care amerindienii isi obtineau apa de baut cu 2000 de ani in urma. De peste 10.000 de ani, amerindienii (indienii nativi) care au trait in zonele semi-aride din sud-vestul Statelor Unite ale Americii (SUA) au fost renumiti pentru societatile lor complexe, arhitectura unica si sistemele economice si politice timpurii. Dar supravietuirea in ceea ce exploratorii spanioli au numit El Malpais sau „tinutul pustiu” a necesitat ingeniozitate in accesarea resurselor de apa, fapt explicat acum pentru prima data de catre o echipa internationala condusa de prof. Bogdan P. Onac (Institutul Emil G. Racovita, Universitatea Babes-Bolyai) si din care au mai facut parte cercetatori din SUA si România. Cercetarea a fost finantata de National Park Service si National Science Foundation.

********************************************************

CARTI

Lukacs Olga: Az erdelyi egyhazak ezereves egyuttelesenek szinopszisa, Editura L’Harmattan, Budapesta, 244 p., ISBN 978-963-414-691-9

********************************************************

ARTICOLE APARUTE

Title: CYCLIC VOLTAMMETRY AND SHORT-TIME SCALE CHRONOAMPEROMETRY AT LAYER-BY-LAYER SELF-ASSEMBLED Au MODIFIED ELECTRODES. FRUCTOSE BIOSENSOR

Author(s): Popescu, IC (Popescu, Ionel Catalin)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 1 Pages: 7-16 DOI: 10.24193/subbchem.2020.1.01 Published: 2020

Accession Number: WOS:000526912600002

Title: DETERMINATION OF BIOGENIC AMINES BY USING AMPEROMETRIC BIOSENSORS BASED ON GRASS PEA AMINE OXIDASE AND OAT POLYAMINE OXIDASE

Author(s): Aquilante, L (Aquilante, Laura); Nistor, M (Nistor, Mihaela); Taormina, S (Taormina, Stefania); Sebela, M (Sebela, Marek); Frebort, I (Frebort, Ivo); Popescu, IC (Popescu, Ionel Catalin)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 9-21 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.01 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000002

Title: IMPROVING THE CORROSION RESISTANCE OF MILD STEEL BY ZINC-GRAPHENE OXIDE COATINGS

Author(s): Cotolan, N (Cotolan, Nicoleta); Turdean, GL (Turdean, Graziella Liana); Chelaru, JD (Chelaru, Julieta Daniela)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 23-32 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.02 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000003

Title: SELECTIVE ELECTROEXTRACTION OF BASE METALS FROM LEACHING SOLUTIONS OBTAINED DURING THE RECYCLING OF WASTE PRINTED CIRCUIT BOARDS. I. INTENSIVE GALVANOSTATIC ELECTRODEPOSITION OF COPPER

Author(s): Frincu, MI (Frincu, Marian-Iosif); Covaci, E (Covaci, Eniko); Dorneanu, SA (Dorneanu, Sorin-Aurel); Ilea, P (Ilea, Petru)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 33-44 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.03 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000004

Title: CHEMICALLY MODIFIED CHITOSAN COATINGS: WETTING AND ELECTROCHEMICAL STUDIES

Author(s): Marton, P (Marton, Peter); Albert, E (Albert, Emoke); Nagy, N (Nagy, Norbert); Tegze, B (Tegze, Borbala); Szabo, GS (Szabo, Gabriella Stefania); Horvolgyi, Z (Horvolgyi, Zoltan)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 63-79 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.05 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000006

Title: Na+- NH4+ CATION EXCHANGE STUDY ON TREATED ZEOLITIC VOLCANIC TUFF IN FIXED BED COLUMN

Author(s): Maicaneanu, SA (Maicaneanu, S. Andrada); Bedelean, H (Bedelean, Horea)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 89-100 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.07 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000008

Title: COMPREHENSIVE ASSESSMENT OF ANTIOXIDANT AND CHELATING CAPACITY OF SOME BIOGENIC AMINES AND RELATED DRUGS

Author(s): Guidea, A (Guidea, Alexandrina); Mot, AC (Mot, Augustin C.); Sarbu, C (Sarbu, Costel)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 101-117 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.08 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000009

Title: INVESTIGATION, SIMULATION AND COMPARISON OF VARIOUS ROUTES FOR BIOETHANOL PRODUCTION

Author(s): Petrescu, L (Petrescu, Letitia); Posa, AM (Posa, Ana-Maria)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 119-134 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.09 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000010

Title: THE INFLUENCE OF GEOGRAPHIC LOCATION AND ENZYME-ASSISTED EXTRACTION ON ESSENTIAL OILS COMPOSITION OF THYMUS SERPYLLUM GROWING WILD IN TRANSYLVANIA

Author(s): Goja, I (Goja, Ioana); Ulici, A (Ulici, Adelina); Culea, M (Culea, Monica); Munteanu, V (Munteanu, Vasile); Podea, P (Podea, Paula)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 135-147 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.10 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000011

Title: RADIOCARBON DATING OF THE HISTORIC LIVINGSTONE TREE AT CHIRAMBA, MOZAMBIQUE

Author(s): Patrut, A (Patrut, Adrian); Patrut, RT (Patrut, Roxana T.); Slater, MJ (Slater, Michael J.); Rakosy, L (Rakosy, Laszlo); Lowy, DA (Lowy, Daniel A.); Von Reden, KF (Von Reden, Karl F.)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 149-156 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.11 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000012

Title: SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF NANO BIOTRICALCIUM SILICATE, AS A COMPONENT OF AN ENDODONTIC SEALER

Author(s): Timis, L (Timis, Lucia); Avram, A (Avram, Alexandra); Gorea, M (Gorea, Maria); Bizo, L (Bizo, Liliana); Cimpean, S (Cimpean, Sanda); Campian, RS (Campian, Radu Septimiu)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 157-169 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.12 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000013

Title: A STRAIGHTFORWARD SYNTHESIS OF NOVEL 1,3,5-TRIAZINE-BASED MACROCYCLIC SCAFFOLDS

Author(s): Crisan, CV (Crisan, Cosmin, V); Hadade, ND (Hadade, Niculina D.); Grosu, I (Grosu, Ion); Crisan, AP (Crisan, Andreea P.); Terec, A (Terec, Anamaria)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 171-179 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.13 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000014

Title: DOXEPIN AS CORROSION INHIBITOR FOR COPPER IN 3.5 wt. % NaCl SOLUTION

Author(s): Varvara, S (Varvara, Simona); Bostan, R (Bostan, Roxana); Popa, M (Popa, Maria); Gaina, L (Gaina, Luiza); Popa, F (Popa, Florin)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 215-226 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.17 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000018

Title: MORPHOLOGICAL AND STRUCTURAL INVESTIGATION OF THE POLY(VINYL CHLORIDE)/GRAPHENE OXIDE COMPOSITES

Author(s): Stingescu, L (Stingescu, Luiza); Cadar, C (Cadar, Calin); Cotet, LC (Cotet, Liviu Cosmin); Baia, L (Baia, Lucian); Saszet, K (Saszet, Kata); Magyari, K (Magyari, Klara); Mihis, AG (Mihis, Alin Grig); Fort, CI (Fort, Carmen Ioana); Stroe, M (Stroe, Malvina); Matei, E (Matei, Elena); Nila, A (Nila, Andreea); Anghel, I (Anghel, Ion); Baia, M (Baia, Monica); Baibarac, M (Baibarac, Mihaela); Danciu, V (Danciu, Virginia)

Source: STUDIA UNIVERSITATIS BABES-BOLYAI CHEMIA Volume: 65 Issue: 3 Pages: 245-258 DOI: 10.24193/subbchem.2020.3.19 Published: 2020

Accession Number: WOS:000581042000020

Title: Evidence for Better Lives Study: a comparative birth-cohort study on child exposure to violence and other adversities in eight low- and middle-income countries-foundational research (study protocol)

Author(s): Valdebenito, S (Valdebenito, Sara); Murray, A (Murray, Aja); Hughes, C (Hughes, Claire); Baban, A (Baban, Adriana); Fernando, AD (Fernando, Asvini D.); Madrid, BJ (Madrid, Bernadette J.); Ward, C (Ward, Catherine); Osafo, J (Osafo, Joseph); Dunne, M (Dunne, Michael); Sikander, S (Sikander, Siham); Walker, SP (Walker, Susan P.); Thang, VV (Thang, Vo Van); Tomlinson, M (Tomlinson, Mark); Fearon, P (Fearon, Pasco); Shenderovich, Y (Shenderovich, Yulia); Marlow, M (Marlow, Marguerite); Chathurika, D (Chathurika, Deshanie); Taut, D (Taut, Diana); Eisner, M (Eisner, Manuel)

Source: BMJ OPEN Volume: 10 Issue: 10 Article Number: e034986 DOI: 10.1136/bmjopen-2019-034986 Published: 2020

Accession Number: WOS:000582256700003

Title: Existence and Uniqueness of the Solution for an Integral Equation with Supremum, via w-Distances

Author(s): Ilea, V (Ilea, Veronica); Otrocol, D (Otrocol, Diana)

Source: SYMMETRY-BASEL Volume: 12 Issue: 9 Article Number: 1554 DOI: 10.3390/sym12091554 Published: SEP 2020

Accession Number: WOS:000587605000001

Title: A Novel Family of Efficient Weighted-Newton Multiple Root Iterations

Author(s): Kumar, D (Kumar, Deepak); Sharma, JR (Sharma, Janak Raj); Jantschi, L (Jantschi, Lorentz)

Source: SYMMETRY-BASEL Volume: 12 Issue: 9 Article Number: 1494 DOI: 10.3390/sym12091494 Published: SEP 2020

Accession Number: WOS:000587658000001

Title: Unsteady Stagnation Point Flow of Hybrid Nanofluid Past a Convectively Heated Stretching/Shrinking Sheet with Velocity Slip

Author(s): Zainal, NA (Zainal, Nurul Amira); Nazar, R (Nazar, Roslinda); Naganthran, K (Naganthran, Kohilavani); Pop, I (Pop, Ioan)

Source: MATHEMATICS Volume: 8 Issue: 10 Article Number: 1649 DOI: 10.3390/math8101649 Published: OCT 2020

Accession Number: WOS:000586950400001

Title: User Behavior on Online Social Networks: Relationships among Social Activities and Satisfaction

Author(s): Mican, D (Mican, Daniel); Sitar-Taut, DA (Sitar-Taut, Dan-Andrei); Mihut, IS (Mihut, Ioana-Sorina)

Source: SYMMETRY-BASEL Volume: 12 Issue: 10 Article Number: 1656 DOI: 10.3390/sym12101656 Published: OCT 2020

Accession Number: WOS:000586966700001

Title: Ethyne Functionalized Meso-Phenothiazinyl-Phenyl-Porphyrins: Synthesis and Optical Properties of Free Base Versus Protonated Species

Author(s): Molnar, E (Molnar, Eva); Gal, E (Gal, Emese); Gaina, L (Gaina, Luiza); Cristea, C (Cristea, Castelia); Silaghi-Dumitrescu, L (Silaghi-Dumitrescu, Luminita)

Source: MOLECULES Volume: 25 Issue: 19 Article Number: 4546 DOI: 10.3390/molecules25194546 Published: OCT 2020

Accession Number: WOS:000586503100001

Title: Hydrocarbon source rock potential and paleoenvironment of lower Miocene diatomites in the Eastern Carpathians Bend Zone (Sibiciu de Sus, Romania)

Author(s): Tulan, E (Tulan, Emilia); Sachsenhofer, RF (Sachsenhofer, Reinhard F.); Tari, G (Tari, Gabor); Witkowski, J (Witkowski, Jakub); Tamas, DM (Tamas, Dan Mircea); Horvat, A (Horvat, Aleksander); Tamas, A (Tamas, Alexandra)

Source: GEOLOGICA CARPATHICA Volume: 71 Issue: 5 Pages: 424-443 DOI: 10.31577/GeolCarp.71.5.4 Published: OCT 2020

Accession Number: WOS:000587510000004

Title: Early middle Miocene paleoenvironmental evolution in southwest Transylvania (Romania): Interpretation based on foraminifera

Author(s): Ilies, IA (Ilies, Iulia Andreea); Oltean, G (Oltean, Gelu); Haitonic, RB (Haitonic, Raluca Bindiu); Filipescu, S (Filipescu, Sorin); Miclea, A (Miclea, Angela); Jipa, C (Jipa, Catalin)

Source: GEOLOGICA CARPATHICA Volume: 71 Issue: 5 Pages: 444-461 DOI: 10.31577/GeolCarp.71.5.5 Published: OCT 2020

Accession Number: WOS:000587510000005

Title: Second law thermodynamic analysis of thermo-magnetic Jeffery-Hamel dissipative radiative hybrid nanofluid slip flow: existence of multiple solutions

Author(s): Shukla, N (Shukla, Nisha); Rana, P (Rana, Puneet); Pop, I (Pop, Ioan)

Source: EUROPEAN PHYSICAL JOURNAL PLUS Volume: 135 Issue: 10 Article Number: 849 DOI: 10.1140/epjp/s13360-020-00822-w Published: OCT 19 2020

Accession Number: WOS:000583166300005

Title: Isocloso versus closo deltahedra in slightly hypoelectronic supraicosahedral 14-vertex dimetallaboranes with 28 skeletal electrons: relationship to icosahedral dimetallaboranes

Author(s): Jako, S (Jako, Szabolcs); Lupan, A (Lupan, Alexandru); Kun, AZ (Kun, Attila-Zsolt); King, RB (King, R. Bruce)

Source: NEW JOURNAL OF CHEMISTRY Volume: 44 Issue: 39 Pages: 16977-16984 DOI: 10.1039/d0nj03572f Published: OCT 21 2020

Accession Number: WOS:000579576200030

Title: Nursing and Allied Health Research Priorities in the Care of Patients With Thoracic Malignancies: An International Cross-Sectional Survey

Author(s): Molassiotis, A (Molassiotis, Alex); Fraser, A (Fraser, Anne); Culligan, M (Culligan, Melissa); Labuc, P (Labuc, Pippa); Csaba, DL (Csaba, Degi L.); Charalambous, A (Charalambous, Andreas)

Source: FRONTIERS IN ONCOLOGY Volume: 10 Article Number: 591799 DOI: 10.3389/fonc.2020.591799 Published: OCT 26 2020

Accession Number: WOS:000587388000001

Title: Surface-enhanced fluorescence imaging on linear arrays of plasmonic half-shells

Author(s): Farcau, C (Farcau, Cosmin); Craciun, AM (Craciun, Ana-Maria); Vallee, RAL (Vallee, Renaud A. L.)

Source: JOURNAL OF CHEMICAL PHYSICS Volume: 153 Issue: 16 Article Number: 164701 DOI: 10.1063/5.0021906 Published: OCT 28 2020

Accession Number: WOS:000586719800001

Title: Fluorescent enzyme-coupled activity assay for phenylalanine ammonia-lyases

Author(s): Moisa, ME (Moisa, Madalina E.); Amariei, DA (Amariei, Diana A.); Nagy, EZA (Nagy, Emma Z. A.); Szarvas, N (Szarvas, Nora); Tosa, MI (Tosa, Monica I.); Paizs, C (Paizs, Csaba); Bencze, LC (Bencze, Laszlo C.)

Source: SCIENTIFIC REPORTS Volume: 10 Issue: 1 Article Number: 18418 DOI: 10.1038/s41598-020-75474-y Published: OCT 28 2020

Accession Number: WOS:000587650700004

Title: The Relationship between Hormones, Glucose, and Oxidative Damage Is Condition and Stress Dependent in a Free-Living Passerine Bird

Author(s): Vagasi, CI (Vagasi, Csongor I.); Toth, Z (Toth, Zsofia); Penzes, J (Penzes, Janka); Pap, PL (Pap, Peter L.); Ouyang, JQ (Ouyang, Jenny Q.); Lendvai, AZ (Lendvai, Adam Z.)

Source: PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL ZOOLOGY Volume: 93 Issue: 6 Pages: 466-476 DOI: 10.1086/711957 Published: NOV 1 2020

Accession Number: WOS:000587675100001

Title: Silyl Cations Stabilized by Pincer Type Ligands with Adjustable Donor Atoms

Author(s): Denhof, A (Denhof, Andreas); Olaru, M (Olaru, Marian); Lork, E (Lork, Enno); Mebs, S (Mebs, Stefan); Checinska, L (Checinska, Lilianna); Beckmann, J (Beckmann, Jens)

Source: EUROPEAN JOURNAL OF INORGANIC CHEMISTRY DOI: 10.1002/ejic.202000800 Early Access Date: NOV 2020

Accession Number: WOS:000588107700001

Title: Licensing under Cournot vs Bertrand competition

Author(s): Ferreira, FA (Ferreira, Fernanda A.); Ferreira, F (Ferreira, Flavio); Bode, OR (Bode, Oana R.)

Source: ECONOMIC RESEARCH-EKONOMSKA ISTRAZIVANJA DOI: 10.1080/1331677X.2020.1844586 Early Access Date: NOV 2020

Accession Number: WOS:000588825300001

Title: Lowermost Cretaceous limestones from the Kucaj zone (Carpatho-Balkanides, Eastern Serbia): new data on their age assignment

Author(s): Bucur, II (Bucur, Ioan I.); Sudar, M (Sudar, Milan); Schlagintweit, F (Schlagintweit, Felix); Ples, G (Ples, George); Sasaran, E (Sasaran, Emanoil); Jovanovic, D (Jovanovic, Divna); Polavder, S (Polavder, Svetlana); Radoicic, R (Radoicic, Rajka)

Source: CRETACEOUS RESEARCH Volume: 116 Article Number: 104575 DOI: 10.1016/j.cretres.2020.104575 Published: DEC 2020

Accession Number: WOS:000579821800010

Title: A Multibody Inertial Propulsion Drive with Symmetrically Placed Balls Rotating on Eccentric Trajectories

Author(s): Gerocs, A (Gerocs, Attila); Gillich, GR (Gillich, Gilbert-Rainer); Nedelcu, D (Nedelcu, Dorian); Korka, ZI (Korka, Zoltan-Iosif)

Source: SYMMETRY-BASEL Volume: 12 Issue: 9 Article Number: 1422 DOI: 10.3390/sym12091422 Published: SEP 2020

Accession Number: WOS:000587588000001

*******************************************************
SUSTINERI TEZE DE ABILITARE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerea-publica-a-tezelor-de-abilitare/)

CANDIDAT DAN – RADU CUREAN

INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA

DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE CINEMATOGRAFIE SI MEDIA

DATA SI ORA SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE 4 DECEMBRIE 2020, ORA 10

LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE FACULTATEA DE TEATRU SI FILM, STR. KOGALNICEANU MIHAIL NR. 1

TITLUL TEZEI DE ABILITARE PERSPECTIVE METODOLOGICE IN TEORIA SI PRACTICA IMAGINII SI A FILMULUI DOCUMENTAR (METHODOLOGICAL PERSPECTIVES IN THEORY AND PRACTICE OF IMAGE AND DOCUMENTARY FILM)

COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE 1. PROF. UNIV. DR. OVIDIU GEORGESCU, UNIVERSITATEA DE ARTA TEATRALA SI CINEMATOGRAFICA „I. L. CARAGIALE” DIN BUCURESTI

2. PROF. UNIV. DR. AUREL CODOBAN, UNIVERSITATEA DE ARTA SI DESIGN DIN CLUJ­NAPOCA

3. PROF. UNIV. DR. IOAN POP – CURSEU, UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA

CANDIDAT HORIA – FLAVIUS POENAR

INSTITUTIA LA CARE ESTE TITULAR CANDIDATUL UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA

DOMENIUL DE DOCTORAT VIZAT PENTRU ABILITARE FILOLOGIE

DATA SI ORA SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE 30 NOIEMBRIE 2020, ORA 12

LOCUL SUSTINERII PUBLICE A TEZEI DE ABILITARE FACULTATEA DE LITERE, STR. NAPOCA NR. 31.

SUSTINEREA PUBLICA VA PUTEA FI URMARITA PUBLIC PE PLATFORMA DIGITALA https://zoom.us/j/97862614871?pwd=bmtRdnl3TGxsUFpVbFdRdEpoMU41QT09

MEETING ID: 978 6261 4871, PASSCODE: 634432

TITLUL TEZEI DE ABILITARE REGIMURILE SI POLITICILE ARTEI. O GENEALOGIE A DISPOZITIVELOR DE CUNOASTERE SI O ARHEOLOGIE A TEORIEI CONTEMPORANE

COMPONENTA COMISIEI DE ABILITARE NUMITE DE CNATDCU 1. PROF. UNIV. DR. ADRIANA BABETI, UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMISOARA

2. PROF. UNIV. DR. IOANA BICAN, UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA

3. PROF. UNIV. DR. ION – BOGDAN LEFTER, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI

SUPLEANT : PROF. UNIV. DR. ABILITAT MIHAIELA POP, UNIVERSITATEA „BABES – BOLYAI” DIN CLUJ-NAPOCA

SUPLEANT : PROF. UNIV. DR. ANTONIO – MIHAIL PATRAS, UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” DIN IASI

*******************************************************
SUSTINERI DOCTORATE (lista la http://doctorat.ubbcluj.ro/ro/sustinerile-publice-ale-tezelor-de-doctorat/)

3 DECEMBRIE 2020, 11:00

FACULTATEA Litere

LOCUL SUSTINERII Accesul referentilor si publicului se face pe platforma digitala zoom, respectiv https://zoom.us/j/92132640550?pwd=ZGIyZzJKZFNWY3I4dFFWSHdlVDg5dz09, Meeting ID: 921 3264 0550, Passcode: 988343

AUTORUL TEZEI DE DOCTORAT BIRLEA Oana – Maria

TITLUL TEZEI DE DOCTORAT CONCEPTUL KAWAII IN DISCURSUL PUBLICITAR JAPONEZ. ABORDARE SEMIOTIC-CULTURALA SI PRAGMATICA

DOMENIUL DE DOCTORAT Filologie

COMISIA DE DOCTORAT Presedinte:

Conf. univ. dr. CHIRCU – BUFTEA Adrian (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)

Conducator/Conducatori de doctorat:

Prof. univ. dr. FRENT Rodica – Monica (Universitatea „Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca)