Home »

testetds

dsfdd

Oficiul de Management şi Transfer Tehnologic şi Cognitiv

Acces Național Electronic la Literatura Științifică de Cercetare 2012-2015 – ANELiS+ 2012-2015

Acces Național Electronic la Literatura Științifică de Cercetare 2012-2015 – ANELiS+ 2012-2015

Primul proiect ERC implementat la UBB

   

O importantă descoperire în lumea mineralelor

O importantă descoperire în lumea mineralelor

 

Calin_TamasPrestigioasa revistă de specialitate American Mineralogist a publicat recent un articol referitor la o realizare ştiinţifică deosebită, respectiv descoperirea unui nou mineral, Alburnitul: “Alburnite, Ag8GeTe2S4, a new mineral species from the Roşia Montană Au-Ag epithermal deposit, Apuseni Mountains, Romania”, autori Călin G. Tămaş (Departamentul de Geologie al Universității Babeş-Bolyai), Bernard Grobety (Departamentul de Geoştiinţe al Universității din Fribourg, Elveţia), Laurent Bailly (BRGM, Orléans, Franţa), Heinz-Juergen Bernhardt (Institutul de Geologie, Mineralogie şi Geofizică al Universității Ruhr, Bochum, Germania) şi Adrian Minuţ (RMGC, România).

Conform procedurilor internaţionale, validarea descoperirii unui nou mineral se realizează de către International Mineralogical Association (IMA) prin Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification (CNMNC).

Conform uzanțelor internaţionale, după validarea de către IMA, descoperirea trebuie confirmată prin publicare într-o revistă ştiinţifică de specialitate de circulaţie internaţională, în termen de doi ani. Alburnitul a fost validat de IMA la 2 ianuarie 2013 cu numărul de înregistrare IMA 2012-073, iar ianuarie 2014 articolul asociat a fost publicat în American Mineralogist, vol. 99, p. 57-64, primind astfel confirmarea şi recunoaşterea internaţională conform standardelor ştiinţifice în vigoare.

Această descoperire se înscrie într-o direcţie prioritară de cercetare a Departamentului de Geologie, respectiv studiul resurselor minerale şi valorificarea acestora. Pentru descrierea noului mineral, au fost efectuate investigaţii de microscopie optică, măsurători de reflectanţă (spectrometrie), precum şi analize de microscopie electronică (SEM şi TEM), microsondă electronică (EPMA) şi difracţie de electroni retrodifuzaţi (EBSD). Materialul utilizat la efectuarea cercetărilor a primit statut de etalon, fiind depus şi înregistrat la Muzeul de Mineralogie a Universitatii Babeş-Bolyai, conform cerinţelor internaţionale.

Dotarea cu echipamente analitice moderne de care a beneficiat recent Departamentul de Geologie, care oferă posibilități pentru un câmp larg de investigaţii, conturează noi perspective pentru activitatea ştiinţifică şi didactică din Universitatea Babeş-Bolyai.

Sângele sintetic

Radu_Silaghi_DumitrescuO echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii „Babeş-Bolyai” condusă de Conf. Dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, face de şase ani, cercetări de laborator pentru a produce sânge artificial.

„Din 2007 lucrăm la aceste experimente şi avem şi o finanţare specială din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Ideea este un deziderat la care s-au gândit mulţi în lume, sângele artificial, care trebuie să aibă o caracteristică pe care o consider importantă, şi anume rezistenţa la stres. Unicitatea vine din proteina unor viermi marini, care se numeşte hemeritrină, tot pe bază de fier, ca hemoglobina din sângele nostru, dar care este mult mai rezistentă la factorii de stres. Noi credem că acesta este secretul succesului şi motivul pentru care toţi cei care au încercat să producă sânge artificial au eşuat în testele clinice din cauza reacţiilor secundare ce implică factorii de stres din sânge, cum ar fi apa oxigenată, al cărei nivel din sânge depinde mult de boli, stres, efort fizic„, a detaliat cercetătorul clujean.

„Hemeritrina este unică, se mai găseşte în câteva bacterii, dar în rest în foarte puţine organisme. Când mă gândeam foarte serios la cercetarea substitutelor de sânge, mi s-a părut o idee interesantă, ştiind despre acea proteină că refuză să reacţioneze cu agenţii de stres căreia hemoglobina îi cade pradă în termeni de milisecunde”, a explicat cercetătorul, care a discutat cu un profesor din SUA, expert în proteina menţionată, iar acesta a fost de acord cu cercetările sale.

Sângele artificial are aplicaţii în chirurgie, pentru că în timpul operaţiilor se pierde foarte mult sânge, dar şi în cazul unor accidente, când este nevoie de o cantitate mare de sânge pentru un timp scurt.

„Ceea ce propunem noi nu este un înlocuitor permanent al sângelui, ci ceva care, pentru o zi, pentru câteva ore, poate să permită organismului să funcţioneze până când îşi regenerează propriul sânge cu toate celelalte funcţii. Încercăm să facem aici ceva ce doar transportă oxigenul şi permite inimii să pompeze mai departe sânge. Ideea este de a face sânge artificial instant, sub formă de praf, fără să îl depozitezi în frigider, unde stă o lună, după care expiră, se degradează parţial. Avem nevoie de un praf care poate fi lăsat la temperatura camerei, probabil pe termen nelimitat. Poţi să îl pui în raniţă, dacă eşti soldat în Afganistan şi îl ai la tine şi, în caz de nevoie, adaugi apă şi ai sângele pregătit”, a explicat cercetătorul.

La testele de laborator reţetele se dovedesc rezistente la factorii de stres mecanic şi chimic, iar în testele preliminare pe animale par să nu dezvolte toxicitatea care apare în alte produse.

Rezultatele preliminare pe şoareci sunt încurajatoare. Şoarecii trataţi cu sângele artificial «Made in Cluj» au rămas indiferenţi, şi asta e tot ce ne dorim, nu dorim să fie mai bine ca înainte, ci, pur şi simplu, să nu prezinte semne de inflamaţie, de boală. Scopul final este să nu existe reacţii de respingere a sângelui artificial de către organismul uman, care există acum la anumite produse”, a explicat Radu Silaghi-Dumitrescu.

Potrivit acestuia, după finalizarea testelor pe animale, când specialiştii vor fi convinşi sută la sută că nu există nicio dovadă de toxicitate, se va putea încerca testarea pe oameni.

„Eu aştept ca testele pe animale să poată să dea rezultate concludente într-un an sau doi, dincolo de asta deja nu mai ţine de cercetare, ci de autorizaţii. Testele pe oameni sunt un subiect foarte delicat, trebuie nişte autorizaţii foarte serioase şi reprezintă un risc enorm„, a menţionat el.

Radu Silaghi-Dumitrescu are 39 de ani, a absolvit cursurile Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimicã din cadrul Universitãţii Babeş-Bolyai având două doctorate, unul în chimie anorganică, obţinut în 2005 la UBB, al cărui conducător a fost preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, iar celălalt în chimie bio-anorganică, obţinut în 2004 la Universitatea Georgia din SUA. El a lucrat timp de doi ani în Marea Britanie într-un colectiv integrat într-o reţea europeană numită „Euro Blood Substitutes”. Din 2011 este conferenţiar la Facultatea de Chimie a UBB şi are peste 150 de articole publicate în reviste de specialitate. http://www.chem.ubbcluj.ro/~rsd/radu-silaghi-dumitrescu.html

http://thwcleaning.co.uk/blog/snapback-hats-an-incredibly-popular-option-for-special-gifts
http://hussaincorporation.net/?p=35651
http://www.centroeducazionegusto.it/english-snapback-caps-an-incredibly-well-liked-solution-with-regard-to-special-gifts/
http://jesusemcadalar.org/blog/snapback-hats-an-incredibly-well-liked-alternative-regarding-carefully-selected-presents/
http://www.radioaries.com/fm/?p=119
http://ellyndembowski.com/snapback-hats-an-extremely-well-liked-solution-with-regards-to-thoroughly-determined-presents/
http://ptpena.com/?p=183
http://www.gedinsulation.com/snapback-caps-an-actually-well-liked-solution-concerning-broadly-determined-gifts/
http://www.veterinariorosenthal.it/snapback-truck-caps-an-truly-well-liked-alternative-concerning-extensively-motivated-presents/
http://www.stellapps.com/snapback-vehicle-lids-an-actually-well-liked-different-regarding-largely-inspired-gifts/
http://www.tuinbrood.com/snapback-car-truck-tops-an-actually-well-liked-different-with-regards-to-mainly-inspired-items/
http://www.zadardevelopers.com/snapback-automobile-vehicle-covers-an-basically-well-liked-various-with-regards-to-primarily-motivated-objects/
http://medizs.com/blog/uncategorized/snapback-pickup-truck-lids-an-really-well-liked-alternate-concerning-broadly-encouraged-gifts/